Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sabetay


Misafir alaTurka

Önerilen İletiler

Sabetaylarla ilgili bi bilginiz varmi???

 

Bi kac haftaya kadar böyle bi tarikatin (böyle tanimlanir herhalde)var oldugunu bile bimiordum.

 

Ta ki bi kitapta rastlayana kadar.Okuduguma göre, Türkiye de yüz yillardir sözü gecen Politikacilar, Is adamlari bu tarikata mensupmus.

 

Biraz Internet de arastirtim, ama tatmin edici sonuclar alamadim.

 

Merak ettigim konular öncelikle sunlar:

 

- Türkiye de yaygin midir?

- Ne tür faliyetler yaparlar?

- Ibadetleri nasil dir?

- Ve ünlü mensuplari kim dir, ne dir?

 

 

Cevaplar icin simdiden tesekkürler

:flowers:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • 1 ay sonra...

Alaturka,Sabetaycılık 1626'da İzmir'de doğan bir yahudi olan Sabetay Sevi tarafından Yahudi mistisizmine dayalı olarak kurulan bir tarikat ve inanç sistemidir.İçinde Bektaşilik unsurları da mevcuttur.Yahudi inanç sistemine göre Mesih dğnyaya gelecek ve tüm dünyaya yayılmış olan yahudileri bir araya toplayacaktı.Sabetay Sevi bu kişinin kendisi olduğunu sinagoglarda yaptığı ateşli konuşmalarla geniş kitlere inandırdı ve taraftarlarının satısını her gün arttırdı.Avrupa'dan,Yemen'e,Afrika'dan,Anadolu'ya kadar geniş bir alandaki insanları etkileyerek Yahudiliğin resmi tutumundan ayrı radikal bir akım doğdu.

 

Sonuç olarak ise 4.Mehmet tarafından tutuklanarak ölümü veya Müslümanlığı seçmesi konusunda önüne bir seçenek sunulur. Sabetay da '' Bu can bu bedende olduğu sürece müslümanım'' diyerek'' müslümanlığı seçer ve Aziz Mehmet Efendi adını alır.Müritlerinin bazıları bu ihaneti kabullenemeyerek intihar ederken büyük bölümü müslümanlığı kabul eder.Yani kendini mesih ilan eden Sabetay kendini kurtarabilmek için din değiştirir.Br müddet sonrada müritleri arsında intaharı durdurabilmek ve kendi etrafına insanları çekebilmek için cüppesinin içine bir kuş yerleştirerek müritlerinin huzuruna çıkar.Burada cüppesinin önünü açar ve sakladığı kuşu uçurur.''Can bedenden çıktı'' diyerek eski dinine döndüğünü ima eder.

 

Sabetay Sevi ve yandaşlarına dinlerinden döndükleri için ''dönme'' denilir.Fakat onlar Müslümanlığı kabul ettiklerini söylemelerine rağmen gerçekte Museviliğe inanırlar.Bu durum anlaşılınca Arnavutluk'a ve Selanik'e sürgüne gönderilirler.Sabetay Sevi ise Arnavutluk' da ölür.

 

Günümüzde ise aslında Türkiye'yi yönetenlerin ve söz sahibi olanların büyük çoğunluğunun ''dönme sabetaycılar''olduğu gibi bir şehir efsanesi vardır.

 

Bu konuda ki komplo teorilerini öğrenmek istiyorsan ben de ek olarak Soner Yalçın'ın ''Efendi''kitbını öneririm.Ayrıca bildiğim kadarıyla 2003'de İstanbul'da bir Sabetay Hahambaşılığı kuruldu.İbadetlerini,dualarını ve Türkiye'deki yaygınlıklarını gösteren epey bir belge hahambaşılığın internet sitesinde var...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 ay sonra...

ATATÜRK SABATAYCI MI?

 

Sayın A. R. S,

"Şimdı buraya asılan bu İngilizce yazıda, İsrail Cumhurbaşkanına "Atatürk'ün Yahudi kökenli olduğunu biliyor musunuz?" şeklindeki soruya "Elbette, elbette" diye cevap verdiği söyleniyor. Bu da delil olarak yazılıyor." diyerek işi geçiştirmeye ve İngilizce bilmeyenlerin konuyu detayıyla öğrenmesine mani olmak amacını güdüyorsunuz.

Atatürk Sabetayci veya değil bunu ne siz ne de ben kesin olarak bilemeyiz ama lütfen konuyla ilgilenenlerin araştırmalarını yalan yanlış ifadelerle baltalamaya çalışmayın.

 

Bu yazıda Atatürk'ün bizzat kendisinin Itamar Ben-Avi adındaki gazeteciye "ben Sabetay Sevi'ye inananların soyundan geliyorum" dediğini gözardı etmeyelim lütfen. Kaldı ki "adı isminde" o Türk'tür de ne demek ?

Yani İsmail Cem, Abdi İpekçi, Tansu Çiller, Rahşan Ecevit, Cahit Arf, Orhan Pamuk, Coşkun Kırca Türk değil mi? Bir

insan hem Kurt hem de Türk olabileceği gibi bu kimseler de hem Sabetayci kökenli hem de Türk olamazlar mı? Kimlerin Türk sayılabileceğini belirlemek size mi kalmış ?

 

Kendisini Türk hisseden herkes Türk'tür. Ne oldu "ne mutlu Türk'üm diyene" ideolojisine. Birinin Türk olması için illa da kanının Orta Asya Türklerine mi dayanması gerekir? Ortaçağda kalmış ırkçı ideolojilerle hiç bir yere varamayacığınız gibi, Türkiye için de hizmette bulunmuş olmazsınız. İngilizce bilmeyenler için makalenin Türkçesini özetleyeyim. Forward gazetesindeki Ataturk'le ilgili yazı bizzat Hillel Halkin adlı, Amerikan asıllı ünlü bir İsrailli gazeteci tarafından kaleme alınmıştır.

Referans verdiği Filistin Yahudisi bir gazeteci olan Itamar Ben-Avi'nin İbranice otobiyografisi de 1940 yılında Kudüs'te yayınlanmıştır. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin en güçlü olduğu bir devirde daha İsrail devleti kurulmamışken ve İslamcılar bugünkü güçlerine kavuşmamışken yayınlanmış eserde bahsedilen bu anı kesinlikle İslamcıların bir palavrası değildir.

Bu anısında Itamar Ben-Avi 1911 yılında, Mustafa Kemal daha 30 yaşında, Trablusgarp Savaşı'na katılmak üzere olan bir subayken o zamanlar bir Osmanlı vilayeti olan Filistin'den geçtiğini berlirtiyor.

Ben-Avi, Kudüs şehrinde bulunan Kamenitz Oteli'nde giderek parlamakta olan Osmanlı subayı Mustafa Kemal ile tesadüfen karşılaşmalarını anlatıyor.

Ben-Avi, gazeteci kimliğiyle , Mustafa Kemal ile dostane bir mülakat yapıyor. Konuşmalarının da ana eksenini o yıllarda Osmanlı İmparatorluğu'nun içinde bulunduğu savaş ortamından nasıl kurtarılabileceği oluşturuyor.

Birkaç gün üstüste devam eden toplantılarının birinde Mustafa Kemal, aslen Sabetay Sevi'ye inananların soyundan geldiğini, fakat Yahudi olmadığını, küçüklüğünde babasının kendisine Venedik'te basılmış eski bir Tevrat'ı okuyabilmesi için Karaim Yahudisi bir öğretmen tuttuğunu belirterek, aklında kalan tek duanın da ; "Shema Yisrael Adonai Eloheinu ve Adonai Ehad" olduğunu söylüyor.

Yani; "Dinle ey İsrail Rabbimiz olan Allah Tektir."

Itamar Ben-Avi de unutamadığı bu toplantıyı yaşamındaki diğer tüm anılarla beraber 1940 yılında Kudüs'te bir kitap halinde bastırıyor.

Fakat baskı çabucak tükendiğinden ve İbranice olarak basıldığından, bu önemli konu sadece dar bir çevrenin bildiği bir konumda kalıyor. Hillel Halkin ise 1994'te İsrail Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi ziyareti dolayısıyla, Atatürk'ün Yahudi geçmişinin iki ülke arasındaki bağları nasıl etkileyebileceğini düşünerek, Cumhurbaşkanı sözcüsüne konuyu gündeme alıp almayacaklarını soruyor.

Onların da bu konudan habersiz olduklarını görmesi üzerine New York'ta yayınlanan 103 senelik bir Yahudi gazetesine konuyu aydınlatan geniş bir özet sunuyor.

Makalesinde, Itamar Ben-Avi'nin otobiyografisinden, Atatürk'ün Şemsi Efendi'nin yönettiği Fevziye Mektebi'nde babası tarafından okutulmasından ve Nazilerce katledilen Selanik Musevilerinin (1912-1943) Atatürk'ün kendi cemaatlerinden çıkmış olmasından ötürü duydukları kıvançtan bahsediyor.

Encyclopedia Judaica' da bile Atatürk'ün Dönme asıllı olduğuyla ilgili iddialar var.

Sonuçta, Atatürk, Sabetay Sevi'ye inanan ailelerin soyundan gelmiş olabilir.

Bu konuyu herhangi bir duygusal evhama kapılmadan objektif olarak değerlendirmemiz lazım. Dönme dahi olmuş olsaydı, Atatürk, Türk'tür ve bu milletin modern dünyaya katılması için elinden geleni yapmıştır

 

 

 

yukaridaki metin alintidir.ismail cemin sabatayci oldugundan eminim ama ataturk sabataycimidir degilmidir bilemiyorum.zamaninda ispanyollarin kovdugu "yahudiler" bugun turkiye cumhuriyeti dedigimiz ulkeyi kuran insanlar olamazmi?

 

alarko,eczacibasi,vakko ve bircok turk zengininin yahudi kokenli oldugunuda unutmayalim.

 

Cem’in Dedesi Haham!

 

Ilgaz Zorlu, “Ismail Cem Ipekçi, köklü bir Sabetayci aileye mensuptur... Büyük dedesi Haham’dir ve Sabetay Sevi’nin de yakin arkadasidir” dedi CEM VE DIGER SABETAYCILAR “Cumhurbaskani adaylari arasinda yer alan çok kiymetli Ismail Cem’in kendisi pek kullanmasa da Ismail Cem Ipekçi, Ipekçi ailesine mensuptur. Dini geçmisi olan ve cemaat içinde hahamlik yapmis bir ailedir. Ipekçi’nin ailesinin en basindaki isim, Sabetay Sevi’nin çok yakininda yer alan bir kisidir. Cem’in yanisira, adaylik tartismalarinin yapildigi ilk günlerde ismi gündeme gelen baska Sabetaycilar da vardi. Mesela, büyükbabasi hem Haham, hem Mevlevi Seyhi olan Emre Gönensay...

 

Sabetayci oldugunu reddetse de, bir Fransiz gazeteciye Sabetayci kökenini itiraf eden Coskun Kirca... Bu isimleri saymakta hiçbir beis görmüyorum. Çünkü, bunlari Yahudi cemaati de açiklamistir, bu cemaatin önde gelen isimlerinden Hario Ocalyo da açiklamisti. Sahit onlardir.” KARAKASLAR, KAPALI BIR KUTUDUR “Ipekçi, Karakaslar kolundandir. Bu grup çok kapali oldugu için size fazla bir sey söyleyemem. Ancak, Sabetayciligin felsefesine ve ruhuna en sadik gruptur. Distan bakildiginda müslüman gibi görünürler, ama içlerine girdiginizde Yahudi inancini desteklediklerini görürsünüz. Bunlar açik açik konusulmalidir. Aksi halde, gerçek ortaya çiktiginda zor durumda kalinir. Kim olursa olsun, Sabetayci biri bütünlestirici olmalidir. Coskun Kirca gibi, Islamcilara karsi çok açik bir tavir alinirsa, bu, hem cemaate, hem de Türkiye’ye zarar verir.” -Bagli bulundugunuz cemaatin içinde ilk defa siz ortaya çikarak, bugüne kadar Sabetaycilikla ilgili bilinmeyen gerçekleri kamuoyunun gündemine tasidiniz. Neden ortaya çiktiniz ve cemaatin bilinmeyen gerçeklerini bütün ayrintilariyla anlattiniz? Ben Sabetayciyim, fakat bu kimligimi uzun yillar Türkiye’de açikça ortaya koyamadim. 400 senedir çok önemli isimlerin içinden çiktigi bir cemaatin mensubuyum. Bu cemaatin mensuplarinin Türkiye tarihinin sekillenmesinde önemli rolleri oldu. 1924 Türkiye’sinde Türkiye’nin kurulusunda Sabetaycilarin çok ciddi rolleri var. Bunun için geriye dönüp baktigimizda ittihat Terakki dönemi hareketinin bir Sabetayci hareketi oldugunu görüyoruz. Bunu her zaman ispatlamak mümkün.

 

Hareket ordusu kalkip Selanik’ten geliyor. Ilk Mason localari Selanik’te kuruluyor. Demiryollari Selanik’te, isçi hareketleri Selanik’te. Selanik’te ne var, Sabetaycilar var. Ben büyük bir sorunu tespit ettim. Sabetayci olanlar, Sabetayciligin ne oldugunu bilmiyorlar, en büyük problem burada. Kitaba ilgi oldugu için mutlu oldum ama ben bu kitabi aslinda kendi cemaatim için yazdim. Çünkü cemaatten gizleniyordu gerçekler. Cemaatin 90’lardaki temel felsefesi suydu: Bu konuyu konusmayalim. Bu konu kapansin. Nasilsa Türkiye’de bir noktaya geldi, pota olarak olustu. “LAIKLIGI DIN HALINE GETIRDILER” -Cemaate agir elestirilerde de bulunuyorsunuz. Elestirilerinizin en önemli noktasini cemaati temsil eden kisilerin kati laiklik anlayisi. Cumhuriyete karsi degilim, ben demokrasiye karsi degilim, ben laiklige de karsi degilim. Ben bu kavramlarin olmasi gibi yerine oturmasini istiyorum. Laiklik bir din degildir, fakat Sabetaycilar laikligi bir din haline getirdiler. Asiri insanlar görüyoruz bugün Türkiye’de. Bu insanlar cemaati temsil etmiyorlar. Yaptiklari sadece kendilerine baglamasi gerekiyor. Fakat böyle olmuyor. Kavgalar bizim cemaatimizin yok olmasina neden oluyor. -Sabetaycilik nasil dogdu? Sabetaycilik 1700’lerden sonra 1800’lerin sonlarina kadar olan 150 senelik süre içerisinde tamamen kapali bir sekilde yasamis. 3-4 kusak sonra insanlar Sabetayciligin temel felsefesini kaybettigi için bu insanlar bir nevi ortada kaldilar ve bir nevi arayislara girdiler. Basta Yakubi Cemaati olmak üzere Selanik’in batiya yakin olma özelliginden kaynaklanarak Fransa’ya ögrenci göndermeleri basladi. Fransa’ya giden ögrenciler döndükdüklerinde Fransiz ihtilalinin düsüncelerini getirdiler. Sabetaycilik içinde bunlar bir grup haline geldiler ve Sabetaycilar içerisinde bölünme basladi.

 

Bu bölünmeler bir süre sonra cemaatin yenilikçilerin eline geçmesine neden oldu. 1900’lerin basina geldigimizde Yakubiler ve Kapancilar’daki dini teskilat hemen hemen yari yariya çökmüstür. 1900’lü yillarin basinda ise Yakubi ve Kapancilar’in dini esaslara göre yönetildiklerini söylemek mümkün degil. Karakaslar için ayni seyi söylemek mümkün degil. Onlar halen devam ediyorlar dini düsüncelerine. Halen organizeler ve halen din adamlari yetistiriyorlar. Fakat ben Yakubiler’in ve Kapancilar’in bu dini organizasyonlarinin bittigini düsünüyorum. -Türkiye Cumhuriyeti topraklarina gelisleri de ilginç galiba. Türkiye’ye Lozan Anlasmasi’nda yer alan mübadele hükmü geregince geldiler. 1925’te geldikleri zaman, Türkiye küçük bir ülke degil büyük bir ülke. Fakat ülkenin nüfusu kalifiye degildi. Savaslarla yokolmus, Anadolu harap halde, perisan. Istanbul, Izmir, isgalden yeni çikmis. Ve buraya bir topluluk geliyor. Bu toplulugun rakaminin 25 bin oldugunu düsünüyorum. Bu topluluktaki insanlarin hepsi yurtdisinda okumuslar, her biri birkaç lisan biliyor. Hepsi burjuvaziyi olusturmus, isadami kökeninden geliyor. Sanayiciler var aralarinda Bezmenler, Ipekçiler örneginde oldugu gibi. Bu insanlar Türkiye’ye geldiginde ülke onlar için bombos bir alan. Bu nedenle çok kisa zamanda Türkiye’de belirli bir yerlere gelmeleri rastlanti olmadi. -Türkiye’de kösebaslarini nasil ele geçirdi Sabetaycilar? O dönemde basin ellerine geçti. Aksam bugünkü Bilgin ailesinin elinde, Yeni Asir ise yine Bilgin ailesinin. Vatan Gazetesi Ahmet Emin Yalman’in elinde. Yalman Yakubi’dir. Tan gazetesinin sahibi Serteller’e bakinca onlarda Sabetaycidir ve Kapanci koluna mensuplardir. Bu ekolden gelen sol tandasta Ahmet Emin Yalman’in yaninda yetisen Abdi Ipekçi’yi görüyoruz. Yalman’in çizgisindeydi. Basin Sabetaycilarin Türkiye’de etkinlik kazanmasinda çok etkili oldu. -Sabetaycilar’in nüfus kagitlarinda Müslüman yaziyor, gerçekte Müslüman misiniz? “SABETAYCILARIN ÇOGUNUN DINI LAIKLIKTIR” Müslüman degildir Sabetaycilar, çünkü Müslümanligi hiç görmediler hiç yasamadilar. Belki içlerinde çok az tarikata girmis insanlar olabilir. Ama bunlar hiçbir zaman Islam dinine gerçek anlamda inanmadilar.

 

Yahudi kabalizmine bagli inançlarini sürdürdüler. Laiklik bu insanlar için bir düsünce olarak hep varoldu. Bunu bir din haline getirdiler. Bana göre Sabetaycilarin dini laikliktir. Ben cemaatin en basindaki insanlara sunu söylemek istiyorum: Sabetay Sevi’nin cemaatin yasamasi için verdigi emirler ortadayken, bir Yahudinin yok olmamasi için verilen emirler Tevrat’ta verilmisken, nasil ki Sabetayci hahamlar veya Sabetayci ileri gelenler bu isin bitmesi hakkini kendilerinde görebiliyorlar. Iste ben buna karsiyim. Basta yalnizdim. Fakat cemaatin içinde bu kitabi okuyan, benim gibi düsünen insanlar var. Bugün Sabetaycilarin içinde büyük bir gençlik grubu bu isin bitmemesini, Sabetaycilarin kendi inançlarini sürdürmelerini istiyorlar. Kitapta amaçladigim en önemli noktalardan biri de suydu. Sabetaycilar 70 sene boyunca hiç tanimadiklari bir grupla düsman oldular. Onlar Islamcilardi. Hiç tanimadilar bu insanlari. Çünkü Sabetaycilar Anadolu kökenli bir topluluk degil. Anadolu kökenli bir topluluk olmadiklari için Anadolu’nun içinde meydana gelen olaylardan bihaberler. Yasadiklari çevreler Nisantasi-Maçka-Osmanbey üçgeni. Bu üçgen içinde yasamis insanlar nasil kalkip da diger insanlara düsman olabilirler. Çünkü Sabetaycilarin önüne getirilen olaylar 1930’larin Türkiye mantigidir. 30’larin, 40’larin Türkiye’si çok açik söylemek gerekiyor, kuvvetli bir iktidarin oldugu bir yönetimdir. Iktidarin insanlara belirli ideolojileri bastirarak kabul ettigi bir dönemdir. -Sabetaycilarin Türkiye’ye gelisinin üzerinden 75 yil geçti.

 

Türkiye’deki Sabetaycilik su anda hangi noktada? Cemaatin ideolojik tercihleri nasil? -Sunu çok çok açik olarak söylüyorum, Yakubi ve Kapancilar’in arasinda dini taraf hemen hemen çok azalmistir. Kendi cemaatim olan Kapancilar Sisli Terakki yolsuzlugunda oldugu gibi, cemaatin birtakim vakif mallarini ele geçiren hirsizlar, cemaat adina bir takim kararlar vererek, kendilerinin hem Sabetayci oldugunu kabul etmemektedirler, hem Sabetayci vakif mallari üzerinde tasarrufta bulunmaktadirlar, olay tamamen paraya dönmüstür. “YOLSUZLUKLAR CEMAATE KAN KAYBETTIRIYOR” Cemaatteki en aci olay Halil Bezmen olayidir. Çünkü Halil Bezmen cemaatten ve piyasadan topladigi muazzam bir servetle ABD’ye kaçmistir. Zaten ben inaniyorum, Sisli Terakki Lisesi’nin yöneticisi olan insanlar da uzun vadede ayni seyi yapacaklar. Bu insanlar, bir çizgi çiziyorlar Türkiye’de. Bu genelde Kemalist bir çizgi. Fakat bunu yaparken, sol partilerde yer aliyorlar. Fakat bunu yaparken cemaatin içerisinde bir takim olaylarin içerisine giriyorlar.

 

Şisli Terakki Lisesi’nde baglantili olmayan kisiler sadece Sabetayci olduklari için okul yönetimindeler. Orasi bir cemaat okuludur. 2000’li yillarda Sabetayciligin cemaat organizasyonu kayboldugu için birtakim mallarini ele geçiren kisiler, kendilerinin cemaati yönetiyormus izlenimine kapilarak, kendi istediklerini yapiyorlar. -Sabetaycilik yillar geçtikçe nasil nesilden nesile geçiyor? Dini egitim cemaat içerisinde nasil veriliyor? -Sabetaycilarin içerisinde her zaman din egitimi konusu çok önemli. Dini egitim bugün sabetaycilarda veriliyor, kimse verilmiyor diyemez. Nerelerde verildigini de biliyoruz, kimlerin verdigini de biliyoruz. Bence bu vicdani bir olaydir, insanlar istedikleri gibi dini egitim alabilirler. Karakaslar’da da, Yakubiler’de de, Kapancilar’da da dini egitim veriliyor. Bunun haricinde yurtdisinda yasayan pekçok Sabetayci var ki, bunlar zaten yahudi cemaatlerine basvuruyorlar ve orada yahudilik egitimi aliyorlar. -Dini egitim noktasinda Sabetaycilik ile yahudilik arasinda paralellik var mi? -Hayir yok. Türkiye’deki yahudiler kendi egitim kurumlarina Sabetaycilari kabul etmiyor. -Israil devletinin Sabetaycilara bakis açisi nasil? -Bence bunu Israil Baskonsolosu’na sorun. Israil Sabetaycilik konusunda konusmuyor. Çünkü bu onlar için vicdani bir hatadir. Israil bugün dünyada yahudi düsmanligindan ve anti-semitizmden sikayet eder. Israil devletine sunu söylemek istiyorum. Baskalarindan beklediginiz hosgörüyü siz de Sabetaycilara gösterin. Sabetaycilara karsi hiçbir hosgörüsü hiçbir destekleyici tutumu yoktur. Sabetaycilari dini olarak hiçbir sekilde kabul etmemektedir. “ISRAIL IÇIN SABETAYCILAR SAVASMAYA GITTI” -Yani Sabetaycilar Israil’in çikarlari dogrultusunda çalisan bir dini grup degil size göre? -Hayir bu olamaz. Söyle bir olayi görmek lazim. Sabetaycilik felsefe olarak Ortodoks Yahudiliginin disinda olan bir olay. Bu noktada ulasma mümkün degil. Sabetaycilar mistik yahudilerdir. Israil de mistik Yahudiyi dislayamaz benim iddiam bu. Sabetaycilar hiçbir zaman açikça Israil’i desteklemedi. Fakat bazi Sabetaycilar destekledi. Bazi Sabetaycilar Israil devleti için savasmaya bile gittiler. Israil’in Ramle kentinde bugün yahudi olan çok sayida Sabetayci yasamaktadir. -Masonlukla Sabetaycilik arasindaki baglanti nedir? -Çok fazla sayida Sabetayci mason tanidim. Ben sunu gördüm. Masonluk bir anlamda Sabetaycilar için bir din haline gelmis. Bir dinin seromoni kismini masonlukta buluyorlar.

 

Nitekim pekçok Sabetaycinin da mason olmasinin sebebi bu. -50 sonrasinda dönem dönem Sabetaycilarin hangi siyasi akimlari destekledigi konusunda nasil bir tablo karsimiza çikiyor? -Cemaat direkt olarak hiçbir partiyi desteklemedi. Gruplasma kalktigi için böyle bir destekleme olmuyor açikça. 2000 yilina giriyoruz, bugün sabetaycilar birbirinden habersiz. Cemaat karari alarak destekleme olmamistir ama, ayni kültürel evreni paylasan insanlarin, ayni siyasi egilimleri gösterdigi konusunda kusku duymuyorum. Bu zaten bilimsel olarak üzerinde çalisilan bir konu. Demokrat Parti döneminde Fatin Rüstü Zorlu Sabetayciydi. Demokrat Parti deneyimi 60 ihtilali ile bozulmustur. Cemaat 60 ihtilalini desteklemistir. 70’lerde siyasi sahneden biraz biraz çekilmeye basladilar. Çünkü siyaset Anadolu kökenli bir hal almistir. 1930’larin elitist halktan kopuk devlet adami fikri halkin daha fazla katiliminin oldugu döneme birakti. 70’lerde büyük sol hareketlerin içinde Sabetaycilarin oldugunu görüyoruz. -12 Eylül darbesinin ardindan cemaatin siyasi tercihleri hangi dogrultuda oldu? -80’lerden sonra Sabetaycilik Özalizmle bagdasti. Özal’in Sabetaycilari çok ciddi olarak etkiledigini görüyorum. Ondan sonra zaten Türkiye’nin siyasi ve ahlaki yapisi degismistir. Sabetaycilar Özalizmin içinde erimislerdir. “IPEKÇI AILESI HAHAMLIK DAHI YAPMISTIR” -Son aylarin en önemli konusu olan Cumhurbaskanligi seçimlerine gelirsek, DSP’nin adaylarindan Ismail Cem ile ilgili yapilan yorumlar Sabetayci oldugu yönünde. Ismail Cem Sabetayci midir? -Evet Sabetaycidir. Cumhurbaskani adaylari arasinda yer alan çok kiymetli Ismail Cem’in kendisi pek kullanmasa da Ismail Cem Ipekçi, Ipekçi ailesine mensuptur.

 

Dini geçmisi olan ve cemaat içinde hahamlik yapmis bir ailedir. Sabetay Sevi’nin çok yakininda yer alan bir kisidir Ipekçi’nin ailesinin en basindaki isim. Cem’in yanisira adaylik tartismalarinin basladigi ilk günlerde ismi gündeme gelen baska Sabetaycilarda vardi. Büyükbabasi hem haham, hem Mevlevi seyhi olan Emre Gönensay. Ve her ne kadar Sabetayci oldugunu reddetse de, geçmiste bir Fransiz gazeteciye Sabetayci kökenini itiraf ettigine dair bilgi gelen Coskun Kirca. Bu isimleri yazmakta hiçbir beis görmüyorum. Zaten bunlari Yahudi cemaati de açiklamistir. Türk Yahudi cemaatinin önde gelen isimlerinden Hario Ocalyo açiklamistir bütün bu isimleri. Bu isimlerin Sabetayci oldugunun sahidi onlardir. -Sabetayci bir ismin Cumhurbaskanligi’na sicak bakiyor musunuz? -Ben suna karsiyim. Yahudi cemaatinin içinde aman suna, aman buna karismayalim, konusmayalim. Ben açikliktan, her seyin açiklikla konusulmasindan yanayim. Yalan söylendiginde, gerçekler saklandiginda, gerçekler bir sekilde ortaya çikacak. Gerçekler ortaya çiktiginda da zor durumda kalacaksiniz. “EGER ISMAIL CEM CUMHURBASKANI OLURSA...” Eger bir Sabetayci Türkiye’de Cumhurbaskani olursa, ben buna sevinirim. Fakat benim sevincimin devam edebilmesi ve benim ve diger Sabetaycilarin da mutlu olabilmesi için, Cumhurbaskanligi makamina gelecek olan Sabetayci kisinin, öncelikle devletin içerisinde bütünlestirici özelligi olmasi gerekir. Eger bu kisi 1930’larin elitist mantigiyla yaklasirsa ve Coskun Kirca örneginde oldugu gibi Islâmcilara karsi çok açik bir tavir alip, bir takim baska siyasi hesaplar yaparsa, hem cemaate zarar verecek, hem de Türkiye’ye zarar verecektir. Eger Ismail Cem Cumhurbaskanligi seçimini kazanirsa, Türkiye’de yasayan Sabetayci bir vatandas olarak Çankaya Köskü’nde nasil cuma namazlarina sayin Demirel gidiyorsa, Cumartesi günleri de Çankaya Köskü’nde Sabak Defilesi yapilmasi için ben bizzat Cumhurbaskanligi’na ve Meclis’e basvuracagim. Bunu çok arzu ediyorum.

 

Hatta Cumhurbaskani’nin Yahudilerin dini bayramlarinin oldugu günlerde, çalismamasi gerektigini düsünüyorum. Hatta hatta, sayin Cumhurbaskani’nin bu takdirde kafasina kipa takarak dolasmasi da gerekebilir. Çünkü bu onun dini inancidir, bunu yapmasi gerekir. Sabetayci Cumhurbaskani bunu yaparsa Türkiye’de diger insanlar ne yapar bu da ayri bir konu olur. -Ismail Cem Ipekçi’nin cemaat içindeki konumu nedir? Cemaatin hangi koluna mensup? -Sayin Ipekçi, Karakaslar kolundan. Karakaslar grubu çok kapali bir grup oldugu için size fazla bir sey söylemem çok zor. Karakaslar Grubu Sabetayciligin felsefesine ve Sabetayciligin hâlâ organizasyon olarak devam etmesine en sadik grup. Ipekçi ailesi hakikaten hususiyeti olan bir ailedir. Ailenin geçmisinde çok dindar insanlar da çikmistir. Böyle bir dini ortamda yetisen bir kisinin kalkip da dindisi hareket etmesi biraz zor gibi gözüküyor. Karakaslar hiçbir zaman açik olmadilar. Insanlarla Sabetayciliklari konusunda hiç konusmazlar. Disaridan baktigimizda Müslüman gibi gözükürler. Içlerine girdiginiz zaman kuvvetli bir Yahudi inancini desteklediklerini görürsünüz. Ve çok açik olarak söylüyorum, Türk diplomasisinin yakindan tanidigi 4-5 diplomatin ailesi Karakas grubuna mensuptur. Hepsi de dini inançlarini ilk günkü gibi sürdürmektedir.

 

-Sabetay cemaatine mensup birisi olarak Cumhurbaskani olacak kisinin ne gibi özelliklere sahip olmasi gerektigini düsünüyorsunuz? -Ilk özelligi uzlasmaci ve birlestirici olmali. Bu ülkede yasayan bütün insanlarin inançlarina saygili olmalidir. Inançlara saygili olunmasi konusunda dikkatli olunmasini saglamalidir. Ben Noel bayramini kutlayan bir cumhurbaskani istedigim gibi, yahudilerin Pesah Bayrami’ni kutlayan bir insanin olmasini istiyorum. En basta Türkiye’ye hayirli olmasini istiyorum. Birlestirici kisi olmazsa problem çikar. .

 

 

"ismail cem robert koleji,lozan universitesi ve paris universitesinde siyasal bilimler master i yapmistir"

 

isin derinine inildikce insanin tuyleri diken diken oluyo,ondan sonra icinde yasadigi ulkeyi,dunyayi gercek duzeni sorgulamaya basliyo. ama bildigim tek birsey var oda "dunyanin kaderinin yahudi irki tarafindan cizildigidir"

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...

evet evet evet TÜRKİYEM uyan ne olur, din elden gitmiyor, laiklik elden gitmiyor uyan ne olur, bize ait ne varsa ; din elden gitti, güzel dinimize ait diğer dinlere hoşgörü gitti, ahlakımız gitti, içki ve sigarayla sağlığımız gitti, dilimiz gitti, kültürümüz gitti gitti gitti, tek kalan 'adımız' ''TÜRK'' ne olur uyanın artık. ATATÜRK'ÇÜ ve laik arkadaşlara:

Dinini yaşamak isteyen arkadaşlara:

Alevi-sünni, türban, türk-kürt, sağcı-solcu, sıradakilerde belli zaten (anti semtist ve anti hristiyan TÜRK ler). Biz böyle değiliz. Bizim kanımızdan olan atalarımız yaptırdı sokaktaki hayvan için bakım evlerini, bizim akanımızdan olan atalarımız yaptırdı her türlü sosyal yardımlaşma hayatını, bu kavga niye, hiçmi vicdanınızı dinlemiyorsunuz.

* reklam değil lütfen okuyun ONLARIN SAVAŞI (Mustafa AYDIN, okumaklada kalmayın her satırını araştırın, göreceksiniz doğruyu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...
Misafir Zıplayan Dana

İnsanoğlu ne kadar bilgisiz ve cahilmiş...

Daha 10-15 gün öncesine kadar bu Sebataycılık'ın ne olduğunu bile bilmiyordum ve hala da bilgim yok.

 

Son günlerde,özellikle de Yalçın Küçük okuyup dinledikçe az biraz öğrendim ama o da yüzeysel ve daha ziyade komplovari bir okuma ve dinleme oldu.Hakikaten konuya hakim olan ya da hakim olduğu bilinen bir kitap var mı,varsa bir zahmet bilgilendirir misiniz?

 

Ayrıca Yalçın Küçük'ün tarihi Sebataycılık çerçevesinde incelemesi bana ilginç geldi.Zamanın solcuları yaşlandıkça tuhaflaşıyor tezim onun içinde geçerlidir.Tam bir Yahudi düşmanı olmuş Hoca,hatta Orhan Pamuk'un kitaplarındaki anlaşılmamazlığı bile buna bağladı;"madem anlaşılamıyor o zaman o da şifre ile yazıyor" dedi Hoca...Sanırım Joyce'u hiç okumamış Yalçın Küçük,üç defa Ullsess'i okumaya çalışıp daha onuncu sayfada hiçbir şey anlamayan biri olarak o zaman derim ki,"asıl büyük Yahudi Joyce'dur".Adama bir yerleri ile gülerler valla...

 

Orhan Pamuk'un Kar kitabı ve kahramanının (KA);ayrıca Benim Adım Kırmızı etimolojik çözümlemeleri onun Yahudi bir yazılım içinde olduğu fikrine götürmüş,Hoca da balataları sıyırmış bence...Yılmaz Erdoğan,Hülya Avşar ve daha nice ismi buna bağlıyor Hoca hem de grup sex bağlamında -Kaya ile olan ilişkileri çerçevesinde- ve bu da bende merak uyandırdı,yardımlarınızı bekliyorum.Ve ALATURKA'dan daha bir yardım beklerim,zira bunu neredeyse iki yıl önceden merak etmiş ve eminim okumaları vardır.

 

Memleketteki tek sağlam okuması olan '78 kuşağı kaldı,SEYREKLER abimiz sanırım ne dediğimi anlamıştır.Kendisinin izni olmadan sitesine de baktım,umarım kızmamıştır.Selam eder elerinden öperim.Zira ben çok övülen '68 kuşağından ziyade çok yerilen ve kayıp denilen '78 kuşağını severim;abilerinin aksine sınıfsal bir mücadele vermişlerdir ve sistem tarafından bu nedenle "kaka" ilan edilmiş ve yeni kuşağın bu insanları doğru tanımaları engellenmiştir,yanılıyor muyum SEYREKLER abimiz?

 

SEYREKLER abimiz,bir de özel bir sorum olacak?

Abi nedir benim bu 78 doğumlu olanlardan çektiğim,3-4 tanesi denk geldi,hepsi birbirinden tuhaf ve anlaşılmaz.Acaba bunun nedeni ne olmuş olabilir abi,sakın bunların duhul olduğu gecede bir şey olmuş olmasın mı? Varsa bir bilgin ya da bir öngörün ya da bir fikrin bana iletirsen sevinirim.Aksi halde bundan sonra tanıştığım kızlardan nüfus sureti isteyecem,78 olanlara da selam vermemeye kararlıyım.Saygı ve Sevgilerimle....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hocam recep maraşlı oku sebatayları ii anlatıor.gerçi daha ziyade kürt meselesi konusunda ele almış ama yinede iyi.

yalçın küçük bence çok iyi noktalara deyiniyor.daha dikatli dinle belliki sevmemişsin ama dinlemeye deyer.

 

okumalarda başarılar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir Zıplayan Dana

Hocam recep maraşlı oku sebatayları ii anlatıor.gerçi daha ziyade kürt meselesi konusunda ele almış ama yinede iyi.

yalçın küçük bence çok iyi noktalara deyiniyor.daha dikatli dinle belliki sevmemişsin ama dinlemeye deyer.

 

okumalarda başarılar.

Bülent Hocam!

Bu Recep Maraşlı birazcık sanki güreşçi ismine benziyor,acaba benimle çalkala geçmeyesin?

Var mı böyle bir yazar hakikaten,varsa okumam ona göre,ismi çok itici geldi.

 

Okumalar için de eyvallah...

Ama bitmiyor kardeşim,oku oku bitmiyor...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

 

 

Memleketteki tek sağlam okuması olan '78 kuşağı kaldı,SEYREKLER abimiz sanırım ne dediğimi anlamıştır.Kendisinin izni olmadan sitesine de baktım,umarım kızmamıştır.Selam eder elerinden öperim.Zira ben çok övülen '68 kuşağından ziyade çok yerilen ve kayıp denilen '78 kuşağını severim;abilerinin aksine sınıfsal bir mücadele vermişlerdir ve sistem tarafından bu nedenle "kaka" ilan edilmiş ve yeni kuşağın bu insanları doğru tanımaları engellenmiştir,yanılıyor muyum SEYREKLER abimiz?

 

SEYREKLER abimiz,bir de özel bir sorum olacak?

Abi nedir benim bu 78 doğumlu olanlardan çektiğim,3-4 tanesi denk geldi,hepsi birbirinden tuhaf ve anlaşılmaz.Acaba bunun nedeni ne olmuş olabilir abi,sakın bunların duhul olduğu gecede bir şey olmuş olmasın mı? Varsa bir bilgin ya da bir öngörün ya da bir fikrin bana iletirsen sevinirim.Aksi halde bundan sonra tanıştığım kızlardan nüfus sureti isteyecem,78 olanlara da selam vermemeye kararlıyım.Saygı ve Sevgilerimle....

 

 

Sayın arkadaşım;

Belki haklısın. Ama bizim kuşak herzaman 68 kuşağını örnek almıştır. Ancak şu varki; 70 lerdeki ayrıcalık bizim kuşakta dahada genişleyerek,onlarca örgüt'e ayrıldı. Her franksiyon diğerine düşman oldu. Belkide bu liderlik kavgasıydı. Her örgüt bir lider belirledi ve bizimki en iyisidir diye propakanda yaptı. Benim düşünceme göre sol en büyük darbeyi bu kuşaktan yedi. (Bizim kuşak)

 

Tabiiki bu kuşakta birleştirici,iyi niyetli olanlarda vardı. Ama onlar azınlıkta olduklarından,arada kaybolup gittiler.

 

Sonuç olarak;68 kuşağındaki Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan'ın görüş ayrılıkları,78 kuşağını kötü etkiledi.

68 den kalanlar bunamış durumda. (bence) 78 kuşağı ise günümüzde biraz daha yapıcı hareket ediyor.

 

Site adresin bakılsın diye verdiğimden, dert etmen gerekmaz.

 

78 li doğumlulardan bende çekiyorum. Bir oğlum var 78 doğumlu. Evlen diyorum evlenmiyor. Herhalde oda senin gibi düşünüyordur. Başka çare yok. Bekleyim ve görelim,şansımızıda fazla zorlamayalım.

 

Saygılar...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 hafta sonra...
  • 2 ay sonra...

sebataizm konusu çoktan beri araştırıyoruyorm bu konunun üzerine gidilmeli ama bunu yapacak kimse yok.Sabetaylar siyaset,müzik,moda her türlü faaliyet teler Türkiye ye yön verenler işte ne kadar dogruysa sabetaycılar listesi:

İŞADAMLARI:

A. Kozanoğlu,

Ali Balkaner,

Alp Yalman,

Armatör Sadıkoğlu Ailesi,

Ateş Ünal Erzin,

B

Boronkay,

Bezmen’ler,

C

Cem Boyner,

Ç

Çiftçiler Holding,

Çapa Ailesi (Çapamarka)

D

Dinçkök,

Demirağ Ailesi (Mehmet Nuri ve kardeşi Abdurrahman Naci)

Dilberler Mağazaları, :zorro:

E

Eczacıbaşı,

Erdoğan Demirören,

Erol Aksoy,

Esenpen (Esen Özgener),

Erkut Yücaoğlu,

F

Feyyaz Berker (Tekfen),

Feyzi Akkaya (STFA),

G

Gorbon,

İ

İbrahim Ethem Ulagay İlaç,

İpar Ailesi,

K

Kazım Taşkent (Yapı Kredi),

Koç Holding,

Kutman Ailesi (Doluca Şarapları)

M

Mehmet Üstünkaya,

Manisalı Elginkan Ailesi (ECA),

Mustafa Taviloğlu,

Ö

Ömür Yoğurtları,

Öngüt’ler,

Öner Akgerman (Çimentaş),

Özgörkey Ailesi (İzmir Pepsi)

R

Refik Baydur,

Rumeli Holding (Uzanlar) ,

Raşit Özsaruhan (Metaş, Betontaş)

S

Selim Edes,

Sohtorik,

Ş

Şarık Tara- Şadi Gülçelik (ENKA),

U

Uğur Mengenecioğlu (UM Denizcilik),

Ulusoy Ailesi (Ulusoy Taşımacılık),

Y

Yaşar Holding,

Z

Zorlu Ailesi,

 

MEDYA-HALKLA İLİŞKİLER-REKLAM

A

Ali Kırca,

Altan Öymen,

A. Emin Yalman,

Ali Sirmen,

Ali Gevgili,

Adnan Düvenci,

Abdi İpekçi,

Aydın Sevgel,

Ali İhsan Göğüş,

Alev Coşkun,

Altan Erbulak,

Ali Ulvi,

Ali Baransel,

Argun Berker,

Ayla Selışık Tamar,

Ayşe Arman,

Aydın Boysan,

Ali Canip Yöntem,

Abdülkadir Yücelman,

Ali Naci Karacan

Aladdin Baydar (Fenerbahçeli ilk milli futbolculardan, gazeteci)

B

Bilgin Ailesi (Sabah, ATV)

Bekir Coşkun,

Bekir Kutmangil (Günaydın’ın öldürülen sahibi)

Bedii Faik,

C

Cengiz Çandar,

Cüneyt Ülsever,

Coşkun Kırca,

Can Ataklı,

Cenk Koray,

Canan Arıtman,

Cüneyt Arcayürek,

Cihat Baban,

Cüneyt Koryürek,

Cehdi Şahingiray,

Ç

Çetin Emeç,

D

Defne Samyeli,

Doğan Koloğlu,

E

Erkan Göksel,

Ecvet Güresin,

Emil Galip Sandalcı,

Ebuziyyad Ziya,

Ekrem Uşaklıgil,

Emine Uşaklıgil,

Erdal Atabek,

Eşfak Aykaç,

Enis Tahsin Til,

Ercan Arıklı,

Emre Kongar

Engin Baydar (Nazikioğlu, soyadını kullanmıyor- Türk Basın Birliği Başkanı idi)

Ertuğrul Soysal (Nail Keçili’nin üvey babası, eski İSO bşk,TİSK Kurucusu, Atlı Zincir'in sahibi)

F

Fikret Bila,

Ferai Tınç,

Faik Akın,

Füsun Özbilgen,

Fikret Otyam,

Fazıl Ahmet Aykaç,

G

Gülgün Feyman,

Güngör Mengi,

Güneri Cıvaoğlu,

Gündüz Vassaf,

Gündüz Kılıç (GS’li Baba Gündüz-Kılıç Ali’nin oğlu, Altemur Kılıç’ın kardeşi)

Gülçin Telci,

H

Hüseyin Cahit,

Hamdullah Suphi Tanrıöver,

Hamdi Nüzhet Çançar,

Halit Deringör,

Hakkı Tarık Us (gazeteci)

I

Işıl Özgentürk,

İ

İsmet Berkan,

İsmet Solak,

İsmail Hüsrev Tökin,

İsmet Binark: Yazar

K

Karacanlar

Kahraman Bapçum,

Kamil Masaracı,

L

Leyla Umar,

M

M. A. Birand,

Mehmet Ali Önel,

Murat Sertoğlu,

Murat Birsel,

Mecbure Canan Barlas,

Münir Berik,

Mekki Sait Esen,

Mahmut Ekrem Talu,

Muvaffak Talu,

Mükerrem Sarol,

Mithat Perin,

Murat Belge,

Muammer Yaşar Bostancı,

Mahmut Esat Bozkurt,

Metin Yalman (A. N. Sezer’in Basın Danışmanı)

N

Naim Tirali,

Nuri Çolakoğlu,

Necmettin Sadak,

Nezih Demirkent,

Nasuh Mahruki,

Necati Zincirkıran,

Nail Güreli,

Necmi Tanyolaç,

O

Orhan Koloğlu,

Okay Gönensin,

Osman Kavala (İletişim’in sahibi),

Osman Kapani,

Osman Saffet Arolat,

Osman Ulagay,

Oğuz Tongsir,

Orhan Erinç,

Oğuz Aral

Ö

Örsan Öymen,

Özcan Ergüder,

Ömer Madra,

P

Piyale Madra,

Pakize Suda,

R

Reha Muhtar,

Refik Erduran,

Ruhat Biliktan Mengi,

Recaizade Mahmut Ekrem,

Rasih Nuri İleri,

Rana Pirinççioğlu

S

Simaviler

Sedat Sertoğlu,

Sedat Ergin,

Seçkin Türesay,

Suphi Nuri İleri,

Sabiha Sertel,

Selim Ragıp Emeç,

Selçuk Erez,

Semih Poroy,

Semra Somersan,

Semih Balcıoğlu-

Ş

Şiar Yalçın,

T

Tahsin Öztin,

Talat Sait Halman,

Talay Erker,

Turhan Selçuk

Tekin Aral

U

Uzanlar

Uğur Dündar,

Umur E. Talu,

V

Vedat Nedim Tör,

Y

Yalçın Bayer,

Yılmaz Çetiner,

Yavuz Gökmen,

Yalım Eralp,

Z

Zekeriya Sertel,

Zeynep Göğüş,

 

 

Terakki Vakfı Okullarının Ünlü Mezunları

 

Ömer Madra, Ümit Meriç, Billurdeniz Seval (mankenlik ajansı sahibi), Gülçin Telci (gazeteci), Ali Nasuh Mahruki, Sedat Üründül, Reşit Emre Kongar, Barış Manço (10. sınıfa kadar Galatasaray Lisesi'nde okuyan Barış Manço babasının vefatının ardından, kendisi de bir Selanik göçmeni olduğu için Şişli Terakki Lisesi'ne geçerek oradan mezun olur), Şarık Hamza Tara, Halit Refiğ, İshak Alaton, Orhan Pamuk, Mazhar Efe Özal (1967 Ankara, Turgut Özal'ın oğlu), Yıldız Sertel, Mustafa Taviloğlu, Bekir Kutmangil, Prof. Dr. Can Gökdoğan, Prof. Dr. Aksel Siva, Doç. Dr. Umur Çorgar, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Berna Yılmaz, Sevda Sabancı, Erkut Taşkın, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Prof. Dr. Sema Kalaycıoğlu, Fatoş Aslı Ural (Selçuk Ural'ın kızı), Lütfi Emin Karaosmanoğlu, Mine Kantel Yıldız, Özlem Savaş (Tv sunucusu, oyuncu), İdris Kavala, Ogün Uluç, Çiğdem Subaşı, Candan Şimşek, Muzaffer Sürmeli, Fehmi Saltık, Cem İlhan, Ahmet Adil Tunca, Zahit Aydın Göğüş, İnci Selçuk, İrem Kalkavan, Yahya Murat Demirel (1967 Isparta), Murat Arman, Deniz Çupi (İslam Çupi'nin oğlu), Ahmet Zorlu, Alara Bezmen (Halil Bezmen'in kızı), Çiğdem Sabancı (Erol Sabancı'nın kızı), Esat Murat Serezli (Metin Serezli'nin oğlu), Hasan Nuri Tanla (Bülent Hasan Tanla'nın oğlu), Mehmet Yalçıntaş (Nevzat Yalçıntaş'ın oğlu), Abdullah Zaimoğlu (Rasim Zaimoğlu'nun oğlu), Salih Yavuz Uluğ, Sabetay Varol, Mehmet Erdem Yarsuvat, Fatma Necla Balkır, Halit Refik Refiğ, Hayri Erdoğan Alkin, Ahmet Bali, Emin Yalçın Öktem, Hülya Uğur (Tv’de hava durumu sundu).

 

S a b a t a y L i s t

 

 

 

SİYASET

A

Ali Fuat Cebesoy,

Altemur Kılıç,

Ahmet Ağaoğlu,

Aydın Köymen,

Atilla Mutman,

B

Bülend Ulusu,

Bülent Akarcalı,

Bülent Tanla,

Besim Tibuk,

Behçet Bilgin,

Bahattin Yücel,

Bekir Sami Kunduh,

Besim Üstünel,

Burhan Özfatura,

C

(Mahmut) Celal Bayar,

Celal Tevfik Karasapan,

Cihat İren,

Cemal Madanoğlu,

Cemal Bardakçı,

D

Dr. Nazım,

Daniş Koper,

E

Emre Gönensay,

Ercan Karakaş,

Erdoğan Berktay,

Ercüment Konukman,

F

Fahri Korutürk,

Fuat Bulca,

Fatin Rüştü Zorlu,

Feridun Cemal Erkin,

Fahrettin Kerim Gökay,

Fethi Tevetoğlu,

(General) F. Türüng,

G

Gökberk Ergenekon,

Güneş Öngüt,

H

Hayrettin Erkmen,

Hüsrev Gerede,

Hasan Menemencioğlu,

Hasan Esat Işık,

Haluk Ülman,

Haluk Bayülken,

Hulusi Köymen,

Hızfı Oğuz Bekata,

İ

İsmail Cem,

İttihatçı Rahmi Bey,

İbrahim Deriner,

İlhan Öztrak,

İbrahim Deriner,

İhsan Gürsan,

İhsan Alyanak,

İrfan Özaydınlı,

K

Kemal Derviş,

Kılıç Ali,

Korel Göymen,

Kasım Gülek,

L

Lütfi Kırdar,

M

Mustafa Kemal,

Mehmet Ali Aybar

Mithat Şükrü Bleda,

Mehmet Ali Bayar

Maliyeci Cavit Bey,

Mükerrem Berk,

Muhittin Üstündağ,

Memduh Şevket Esendal,

Mekki Sait Esen,

Murat Sökmenoğlu,

Mucip Ataklı,

Muammer Çavuşoğlu

N

Naim Talu,

Nevzat Yalçıntaş,

Nazlı Ilıcak,

Nazım Hikmet,

Numan Menemencioğlu,

Neşet Akmandor,

Nihat Karaveli,

O

Osman Kapani,

Orhan Öztrak,

Osman Kibar,

Orhan Eren,

Ö

Ömer Seyfettin,

Ömer Lütfi Tunçay,

R

Ragıp Gümüşpala,

Rauf Orbay,

Reşat Fuat Baraner,

Reşat Muhlis Erkmen,

S

Sedat Celasun,

Suat Hayri Ürgüplü,

Sarp Kuray,

Sadrettin Celal Antel,

Suat Baban,

Sebati Ataman,

Selim Sarper,

Serbülent Bingöl,

Samet Ağaoğlu,

Sebati Ataman,

Selim Sırrı Tarcan,

Suphi Gürsoytrak,

Ş

Şükrü Sina Gürel,

Şükrü Kaya,

Şaban Karataş,

Şefik Hüsnü Değmer,

Şehabettin Kocatopçu,

T

Tansu Çiller,

Talat Paşa,

Turhan Kapanlı,

Turan Güneş,

Tevfik Rüştü Aras,

Tayfur Sökmen,

Tezcan Yaramancı,

Tunca Toskay,

Tayyibe Gülek

V

Vedat Nedim Tör,

Vedat Dalokay,

Vahit Halefoğlu,

Y

Yılmaz Ergenekon,

Z

Ziya Selışık,

Ziya Gökalp,

Zeki Baştımar,

Zeki Erataman,

 

BÜLBÜLDERESİ KABRİSTANINDA YER ALAN BAZI SOYİSİMLERİ

 

Sügüder, Dal, Dur, Dural, Zirh, Bozgeyik, Geyik, Asilbah, Alyot, Silan, Türkölmez, Aslantas, Tasan, Büyükol, Gülgöz, Özerdem, İsören, Cumali, Tavli, Tavasi, Tavil, Pakerman, Ceylan, Aslantas, Tör, Ertörer, Giray, Müftüoglu, Yigit, Samimi, Algan, Nazli, Simavi, Etel, Noyan, Darip, Alkas, Tabak, Soley, Bozok, Koronel, Noyanalpan, Güleryüz, Boratav, Refig, Varol, Yafet, Rasin, Medhi, Alav, Civaoglu, Düzel, Tezcaner, Fikrig, Ayral, Çirik, Türen, Pelin, Burç, Kuzekenani, Sunguroglu, Hizal, Harunoglu, Tatari, Zuvin, Kavrem, Sonad, Böke, Tomaç, Portakal, Akçam, Akyildiz, Kum, Mayor, Kerimol, Sözen, Azizoglu, Erzin, Açanal, Kolot, Atasayan, Kuday, Erpamir, Baç, İyitas, Kiykioglu, Dagsöz, Anak, Semi, Özin, Kunal, Seraç, Yalaza, Orik, Firat, Kuyumculu, Abdikoglu, Yakupoglu, İbrahimzade, Karaibrahimoglu, Talatpasaoglu, Özdemiroglu, Türkay, Ayaz, Özüren, Teksöz, Burduroglu, Keçeli, Kuyulu, Asaröz, Göçgil, Kaprali, Sönmez, Resimcioglu, Terzi, Koparal, Güdüm, Çandir, Dirim, Sarlak, Dogusoy, Elmastas, iriparlak, Korustan, Ökse, Çinardali, Altun, Altuntek, Altunel, Altuner, Altuntaş, Altuniş, Altunbay, Altunbaş, Çöloglu, Balin, Sadik, Geldigeçti, Çolak, Manyasli, Kadam, Eroyda, Tumanbay, Sinav, Batay, Yönder, Hoyi, Düzenli

 

 

ORDU:

A

Aytaç Yalman (KKK)

Ali Fuat Cebesoy,

Ali Fethi Okyar : İttihat ve Terakki Gen. Sekreteri, Cumhuriyetin İlk Millet meclisi Başkanı, 2. Başbakan, İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı, Serbest Fırka Kurucusu, Yarbay, Büyükelçi

Abdurrahman Nafiz Gürman : Orgeneral, 4. Genel Kurmay Başkanı, Temsilciler Meclisi Üyesi

Asım Gündüz : Orgeneral, Garp cephesi Kurmay Başkanı, Milletvekili

Ali Hikmet Ayerdem : Korgeneral, Milletvekili (1923-1924)

Ali Nizami Paşa : Genelkurmay Başkanı (1881-1882)

Ali Saip Paşa (?- 1891) Serasker, Müşir, Tophane Nazırı, Vali

Ahmet Mazhar Paşa : (1824-1890) Vezir, Vali, Şehremini (Belediye Başkanı- 1881-1890)

Abdurrahman Sami Paşa :İlk Maarif Nazırı (1857-1860) Maliye Nazırı A. Suphi Paşa ile yazar Sami Paşazade Sezai’nin babası

Ahmet Eyüp Paşa :(1883- 1923) Müşir (1873) Rus Savaşı Komutanı (1878) Vali

Ahmet Ağaoğlu (Agayef) Ünlü Türkçü, (Samet Ağaoğlu’nun da babası. Mocan Yalısı’nın sahibi Şevket Mocan, ünlü bir sağcı, ünlü bir mason ve DP milletvekili Şevket Mocan’ın karısı Sara Hanım, Nazım Hikmet’in teyzesi. Çocukları Ayşe, Dündar Baştımar’la evleniyor, diğer çocuk Rüya da Samet Ağaoğlu’nun oğlu Mustafa Kemal Ağaoğlu ile evleniyor. Daha sonra da Rüya Hanım İlhan Nebioğlu’yla evleniyor ve Londra’da oturuyorlar. Kemal Derviş, Londra’ya gittiğinde bu evde kalıyor.)

Ahmet Vefik Paşa : 197. Sadrazam (Dahiliye Nazırı, Elçi, Ayan üyesi, Maarif Nazırı, Evkaf Nazırı, İlk Meclisi Mebusan Reisi , Vali, Tarihçi, YazarDr. Tevfik Rüştü Aras : Dışişleri Bakanı (1925-1938) www.mason.org’dan tarihçeye tıklanırsa, bütün üylerinin Sabetaycı olduğu Selamet Locası içinde olduğu görülecektir. )

Akif Eyidoğan : Başbakan Yardımcısı, Milltevekili, Senatör, Vali; Demirel’in adamlarından.

Ahmet Rasim Paşa : Vezir, Bahriye Nazırı (1879-1891) Vali, İstanbul Şehremini

Ali Fuat Başgil : Hukuk Profesörü, Senatör,Cumhurbaşkanı Adayı

B

Bülend Ulusu,

Bekir Sami Günsav :Kur. Albay, Kuvayı Milliye ve Tümen Komutanı

C

Cemal Madanoğlu,

Cemil Topuzlu :Nafia Nazırı (1920) İstanbul Şehremini (Belediye Başkanı, 1912-1914) ord. Prof. Dr. İlk Tıp Fakültesi Reisi (Kadıköy’de çok ünlü bir caddeye adı verilmiş)

Cafer Tayyar Eğilmez : Tümgeneral, Trakya Kuvayı Milliye Komutanı, milletvekili

D

Derviş İbrahim Paşa : (1817-1899) Serasker (Ordu Komutanı Vezir) Rumeli Komutanı, Bahriye Nazırı, Müşir (Mareşal) Vali

E

Ebulula Mardin Medeni Hukuk Profesörü, Osmanlı Mebusu, Kazasker Mardini, Adliye Nazırı, Yusuf Sıtkı’nın oğlu, Necmettin Kocataş’ın damadı (mezarları yanyana), ünlü Mardin sülalesinin büyüğü

F

Fahri Korutürk,

Fethi Tevetoğlu,

(General) F. Türüng

Fahrettin Rumbeyoğlu : Maarif Nazırı (1920) Tümen Komutanı, Müşir (Mareşal)

Fahri Engin : Amiral, Donanma Komutanı, Ulaştırma Bakanı (1941-1943)

Falih Rifkı Atay Mustafa Kemal’in prensi denen (Karacan gibi) gazetecilerden. Mina Urgan’ın üvey babası. Kemalizmin mihenk taşlarından.

 

 

 

 

 

 

 

SANAT DÜNYASI:

A

Abdülhak Hamit Tarhan,

Altan Erbulak,

Aziz Üstel,

Ayşe Kulin,

Ayten Gökçer,

Aliye Berger,

Azra Erhat,

Ayten Alpman,

Ayşe Gencer,

Attila İlhan,

Ajda Pekkan,

Ali Rıfat Çağatay,

Ali Uras,

Arsen Gürzap,

Aysel Gürel,

Ahmet Adnan Saygun,

Alpay,

Arif Mardin,

Ahmet Ertegün,

Aziz Basmacı,

Asuman Tuğberk

Ahmet Say

B

Bülent Ersoy,

Bülent Fenmen,

Bora Gencer,

Barış Manço,

Bülent Ortaçgil,

Bülent Tarcan,

Behzat Butak,

C

Cüneyt Gökçer,

Cem Davran,

Celal Sahir Erozan,

Cenk Eren,

Cem Mansur,

Can Gürzap,

Cemil İpekçi,

Cüneyt Tanman,

Ç

Çolpan İlhan,

Çetin Tekindor,

Çiğdem Talu,

D

Duygu Aykal,

Doğa Rutkay,

Derya Alabora,

Deniz Gökçer,

E

Erman Kunter,

Enis Fosforoğlu,

Erdem Buri,

Emin Ongan,

Engin Noyan,

Eser Noyan,

Erkan Özerman,

F

Filiz Ali Lazlo,

Fazıl Say,

Füreyya Koral,

Faiz Kapancı,

G

Gönül Yazar,

Günseli Başar,

Gürer Aykal,

H

Hüseyin Kutman,

Haldun Dormen,

Halikarnas Balıkçısı,

Halit Ziya Uşaklıgil,

Halit Refiğ,

Hüseyin Saadettin Arel,

Hande Ataizi,

Hüseyin Baradan,

Hulusi Kentmen,

I

Işıl Yücesoy,

İ

İdil Biret,

K

Kerem Alışık,

Kenan Kalav,

Köksal Engür,

L

Levent Kırca,

Leyla Saz,

Leyla Gencer,

Levent Yüksel,

M

Müşfik Kenter,

Mustafa Alabora,

Mehmet Ali Alabora,

Mehveş Emeç,

Munis Faik Ozansoy,

Mehmet Ali Erbil,

Mete İnselel,

Muazzez Tahsin Berkant,

Müjde Ar,

Mehtap Ar,

Melih Kibar,

Mısırlı İbrahim,

Mahmud Celalettin Paşa,

Mustafa Altıoklar,

Meral Orhonsay,

Mehmet Fehmi Tokay,

Mükerrem Berk,

Melike Demirağ,

Mithat Fenmen,

Metin Serezli,

Metin Erksan,

Muzaffer İlkar,

Metin Bükey,

Mustafa Denizli,

Murat Özaydınlı,

Meltem Hakarar,

Muhip Arcıman,

N

Neşe Erberk,

Nevra Serezli,

Nisa Serezli,

Nermin Bezmen,

O

Orhan Pamuk,

Oya Başar,

Orhan Gencebay,

Osman Nihat Akın,

Oya Küçümen,

Okan Karacan,

Okan Bayülgen,

Oktay Rifat,

Ö

Ömür Göksel,

Özlem Savaş,

Ömer Karacan,

P

Peride Celal,

Pakize Suda,

Perran Kutman,

R

Rutkay Aziz,

Reşat Nuri Güntekin,

Renan Fosforoğlu,

Refik Kemal Arduman,

Refik Talat Halman,

Rakım Elkutlu,

Rüçhan Çamay,

S

Sevgi Soysal,

Saltuk Kaplangı,

Samim Değer,

Semiramis Pekkan,

Sibel Egemen,

Selahattin Pınar,

Selanikli Ahmet Efendi,

Suna Kan,

Semiha Berksoy,

Sertap Erener,

Selin Dilmen,

Selin Toktay

Samih Rifat,

Ş

Şinasi,

Şerif İçli,

Şekip Memduh,

Şanar Yurdatapan,

Şemsi İnkaya,

T

Tarkan,

Turgut Boralı,

Turgut Demirağ,

Tülay German,

Talat Artemel,

Tuncel Kurtiz,

Tuğrul Dağcı,

U

Uğur Akdora,

Ulvi Cemal Erkin,

Ü

Ümran Baradan,

Ülkü Kuranel,

Y

Yıldız Kenter,

Yusuf Atılgan,

Yakup Kadri Karaosmanoğlu,

Yasemin Kozanoğlu,

Yıldırım Gencer,

Yesari Asım Arsoy,

Yıldız Sertel,

Yasemin Baradan,

Yasemin Kumral,

Z

Zeki Müren,

Zeki Alasya,

Zeliha Berksoy,

Zihni Küçümen,

 

Aradığınız ismi yazınız

 

 

 

 

 

G

Giritli Sırrı Paşa : Hekim İsmail Paşa’nın daması, şaire Leyla Saz’ın eşi. (İsmail Hakkı Arar yani 12 Mart’ın Bakanı, Mustafa Kemal’in hekiminin, ölüm raporunu doktorun oğlu oluyor. Dedesinin ismi Mehmet Ali Ayni. Babaannesi Feride Hanım. Babaannesinin babası Giritli Sırrı Paşa. Giritli Sırrı Paşa’nın diğer çocuğu ünlü mimar Vedat Tek. Vedat Tek’in karısı Firdevs Dino. Giritli Sırrı Paşa’nın kardeşi Mustafa Nuri Bey, yani Rasih Nuri İleri’nin dedesi. Ali Neyzi, Nezih Neyzi, İsmail Arar da Sırrı Paşa'nın kızları tarafından torunlarından birkaçıdır

Aynı ailenin diğer kolları: Talu, Dino, Aybar, Madra, Aybar, Cebesoy, Ran)

H

Hüseyin Hüsnü Paşa (1829-1894) Serasker, Müşir, Vali

Hasan Hüsnü Çakır : Ticaret Bakanı (1938-1941), Milli Savunma Bakanı (1948-19509, Milltevekili

İ

İngiliz Mehmet Sait Paşa : İngiltere’de okuduğu için İngiliz deniyor. Müşir, Vali, Rasathane Müdürü

İbrahim Ethem Paşa : (1850-1926) Vezir

İsmail Müştak Mayokan : Yazar, milletvekili, Ermeni Kırımı Malta Sürgünü

İbrahim Sarım Paşa : (1801- 1853) 182. Sadrazam

İbrahim Hayrullah : Adliye Nazırı (1913-1915) Ermeni Kırımı Malta Sürgünü, Şeyhülislam Pirizade M. Sahip ile F. Hayrunisa’nın torunu

K

Kazım Paşa : (1839- 1936) Müşir (Mareşal) Ordu Komutanı, Vali, Plevne Gazisi, Vali; Sadrazam Esat Paşa’nın kardeşi

L

Lütfi Kırdar : Sağlık Bakanı (1957-1960) Milletvekili, İstanbul Vali ve Belediye Başkanı (1938-1949)

M

Memduh Tağmaç: Orgeneral, 13. Genelkurmay Başkanı (1969-1972) daha önce Kara Kuv. Komutanı

Muzaffer Göksenin : Orgeneral, Hava Kuv. Komutanı (1950-1953), Büyükelçi

Mehmet Sırrı Üke: (1886-194449 Selanikli, Tümgeneral, Tümen Komutanı, Milletvekili

M. Sabri Toprak : Tarım Bakanı (1925-1927), Milletvekili, Osmanlı Mebusu, Ermeni Kırımı nedeniyle Malta Sürgünü

Mürsel Bakü : Tümgeneral, İzmir’e giren Süvari Komutanı, Malta Sürgünü, Milltevekili

Macar Mehmet Hamdi Paşa : (1828-1896) Müşir

Mahmut Ethem Paşa (1830-1886) Müşir, Ayan Üyesi, Kaptanı Derya M. Ali Paşa’nın oğlu

Lofçalı Derviş İbrahim Paşa :(1817-1896) Müşir (1862), Serasker (1876) Dahiliye Nazırı,, Vali Rumeli Komutanı

M. Sabri Paşa (?- 1879) : Cihan Seraskeri, Müşir, Tophane Nazırı, Ticaret Nazırı, Vali

Manastırlı Salin Faik : Mutasarrıf, Divan Şairi

Mustafa Saffeti Ziya : Maliye Nazırı, Yazar, Protokol Genel Müdürü, Musa Saffeti Paşa’nın torunu.

Mehmet Emin Yurdakul : Türkçü Şair, Vali, Osmanlı Mebusu, Milletvekili, Bahriye Nezareti Müsteşarı

M. Emin Çınar: Tümgeneral, İstiklal Savaşı Kahramanı, Tümen Kurmay Başkanı

Mehmet Esat Bülkat Paşa: Ordu Komutanı, Bahriye Nazırı, Korgeneral, Vehip

 

 

 

 

 

 

 

AKADEMİSYEN-

ÜNİVERSİTE-İLİM

A

Ali Doğramacı (Bilkent Rektörü)

Aykut Barka,

Asaf Savaş Akat,

Aydın Aybay,

Ali Fuat Berkman

Ali Fuat Başgil,

Ali Yar :Yazar, matematik Ord. Profesörü, Fen Fakültesi Dekanı

A.Korhan Binark: Dr, Marmara Üniversitesi

Ayhan ÇAVDAR (TÜBA Kurucu Üyesi)

AHMET TANER KIŞLALI

B

Bülent Berkarda,

Bülent Tanör,

Bedri Ruhselman,

Bülent Daver,

Bedii Şehsuvaroğlu,

Bülent Tarcan,

Burak ERMAN (TÜBA Kurucu Üyesi)

BÜLENT BARADAN

BERNA MORAN

C

Celal ŞENGÖR (TÜBA Kurucu Üyesi)

Celal Göleli,

A.M. Celal Şengör,

Celal Esat Arseven,

Cemil Sena Ongun,

Cemal Arkon,

Cihat İren,

CEMİ DEMİROĞLU

CEMİL TOPUZLU (Tıp Prof. İstanbul Belediye Bşk)

Ç

Çağlar Keyder,

Çetin Özek,

Çiğdem Kağıtçıbaşı,

Çiğdem KAĞITÇIBAŞI (TÜBA Kurucu Üyesi)

D

Duygun Yarsuvat,

E

Ender Berker

Erdoğan Alkin,

Emre Kongar (medyada var aslında)

Enver Ziya Karal

Erdoğan ŞUHUBİ (TÜBA Kurucu Üyesi)

Engin BERMEK (TÜBA Kurucu Üyesi)

F

Fatmagül Berktay,

Faruk Erem,

Fahir Erman,

Faik Reşit Unat,

Feza Gürsey,

F. Mutlu Binark: Dr., Gazi Üniversitesi

Fahri Arel

FETHİ İDEMAN (Rektör)

G

Gazi Yaşargil,

H

Hamdi Peynircioğlu,

Halil Berktay,

Hayrullah Örs,

Haluk Şehsuvaroğlu,

Hamit Dilgan,

Hüsnü Göksel,

Hasan Boduroğlu,

Hasan Tahsin Ayni,

Hasan Köni ,

HULUSİ BEHÇET (Behçet hastalığını bulan, soyadını Atatürk verdi, Aşiyan)

HURŞİT GÜNEŞ

İ

İhsan Doğramacı,

İlter Turan,

İlhan Lüten,

İbrahim Necmi Dilmen,

İbrahim Hoyi,

İSMET HİKMET ERTAYLAN

İlhan Tekeli

K

Kemal Gürüz,

KERİM ERİM

KADRİ RAŞİT ANDAY (Tıp Prof.,Melih Cevdet'in babası, Eczacı Mehmet Raşit Paşa'nın oğlu, Aşiyan)

L

LEYLA NEYZİ

M

Murat Belge,

Mehmet Kiciman,

Mete Tunçay,

Mustafa Hulki Erem,

Macit Gökberk,

Metin Özek,

Mustafa Santur,

Münci Kapani,

Mina Urgan,

Muvaffak AKBAY (eski Ankara Hukuk Fakültesi Dekanı, şarkıcı Hümeyra’nın babası)

Mustafa Hulki Erem,

Metin HEPER (TÜBA Kurucu Üyesi)

Murat SERTEL (vefat etti- TÜBA Kurucu Üyesi)

MUAMMER AKSOY

MAZHAR OSMAN USMAN (UZMAN)

N

Nilüfer Göleli,

Nermin Abadan,

O

Orhan Alsaç,

Orhan Aldıkaçtı,

Ö

Ömer Lütfü Barkan,

Ömer İrdelp,

ÖZDEMİR NUTKU (Sevgi Soysal'ın ilk kocası)

R

Reşat Garan,

Ratip Berker,

Razi Bel,

Reşat Kaynar,

Reşat D. Tesal,

Rona Aybay,

REHA OĞUZ TÜRKKAN

S

Sulhi Dönmezer,

Sıddık Sami Onar,

Sahir Erman,

Süheyl Ünver,

Selçuk Erez,

Selahattin Tandal,

Suphi Ziya Özbekkan,

Sami Gönensay,

SENCER AYATA

Ş

Şerif Mardin

T

TAHİR TANER (Hukuk Fak. Dekanı, Neşet Paşa'nın damadı)

TOKTAMIŞ ATEŞ

U

Uğur Alacakaptan,

Ufuk ESİN (TÜBA Kurucu Üyesi)

Ü

Üstün Ergüder,

V

Vehbi Eralp,

Y

Yavuz Abadan,

Yavuz NUTKU (TÜBA Kurucu Üyesi)

 

Feyziyeliler Işıklılar Derneği Yönetim Kurulu

 

Nuretdin ERTÜRK Yön. Kur. Bşk

Gökay DALOĞLU Yetkili BaşkYar

İnci DENİZCİ Genel Sekreter

İnanç AKALIN Org Sor.Başk.Yar.

Enver ÜNSAL Işıkev Sor. BşkYar

Ahmet ÇINAR Üye Sor. Bşk.Yar.

Çelik ÖZBİLEK Sayman

Batuhan ALİOĞLU Veznedar

Sinem ÇELEN Asil Üye

Emel FIRAT Asil Üye

Hülya OLGUNER Asil Üye

Azra BAYRU Yedek Üye

Eda DALOĞLU Yedek Üye

Emre MUTLUAY Yedek Üye

Önder KUYUMCU Yedek Üye

Cahit DEDEOĞLU Yedek Üye

Erhan TUNCER Yedek Üye

Sabiha GÖNCÜ Yedek Üye

Yenal DOĞAN Yedek Üye

Beste SİLAHÇI Yedek Üye

Ömer ŞAMLI Yedek Üye

Necmi DALMAN Denetim Asil

Hayri ÇINAR Denetim Asil

Burak KARACIK Denetim Asil

Bahri ALATLI Denetim Yedek

Eren ATAMAN Denetim Yedek

Murat ÖZTÜRK Denetim Yedek

Fahir GÖK 1999-2001 Geçmiş Dönem Başkanı

 

 

Buradaki listeler Gökyüzü ve Tarih ve Demokrasi Forumu’ndan alınmıştır.Teşekkür ederim.

 

Paşa’nın (Mustafa Kemal’in Çanakkale’deki komutanı) kardeşi

Mehmet Celalettin Paşa : Maarif Nazırı, Bahriye Nazırı

N

Nurettin Baransel : Orgeneral, 6. Genelkurmay Başkanı (1954-1955), Kara Kuv. Komutanı,

Necdet Uran : Oramiral, 5. Deniz Kuv. Komutanı (1961-1968) Büyükelçi

Nazmi Topçuoğlu : Ticaret Bakanı, Milltevekili

Nazif Kayacık : Tümgeneral, Tümen Komutanı, İstiklal Savaşı Kahramanı

Nejat Şirel: Heykeltraş, Mustafa Kemal’in çoğu heykelini yapan kişi, Güzel sanatlar Akademisi Müdürü, Ressam Avni Lifij’in kayınbiraderi

Neşet Ömer İrdelp: İç Hastalıkları Profesörü, binbaşı, yazar, Istanbul Üni. Rektörü (1933), milletvekili (1934) Antropoloji Enstitüsü Kurucusu, Mustafa Kemal’in özel hekimi

Necmettin Molla Karataş : (1875-1949) Asdliye Nazırı, Osmanlı Mebusu, vali, Şeyhülislam Turşucuzade A. Muhtar’ın oğlu, Ebulula Mardin’in kayınpederi

Nazım Nabizade: (1862-1893) Kur. Yüzbaşı, Harp Okulu Öğretmeni, şair-yazar

O

Osman Nuri Tufan : (1886-1944) Tümgeneral, Alay Komutanı

Orhan Seyfi Orhon: Beş Hececiler Şairi, gazeteci- yazar, milletvekili (1946-1950)

Ö

Ömer Fahrettin Türkkan : Korgeneral, I. Dünya Savaşı’nda Kork. Komutanı, Medine Müdafaii, Büyükelçi; General selim Türkkan ile General Orhan Türkkan’ın babasıdır.

P

Pirizade Mehmet Sakıp Molla: 119. Şeyhülislam, Kazasker, Ayan, Mevlevi,, Tarihçi Hayrullah’ın damadı, Abdülhak Hamit’in eniştesi (eşi Feriköy’de gömülü), Adliye Nazırı İbrahim Hayrullah’ın babası

R

Rauf Orbay,

Ragıp Gümüşpala : Orgeneral, 10 Genel Kurmay Başkanı Adalet Partisi ilk Genel Başkanı, milltevekili

Recep Paşa (1842-1908) : Müşir (1884), Harbiye Nazırı (1908)

Rıza Tevfik Bölükbaşı Filozof sanlı hekim, mebus, Maarif Nazırı (1918-1919) , döneminin bütün Mason Locaları’nın en büyük üstadı azamı

S

Sedat Celasun,

Suphi Gürsoytrak,

Sadık Aldoğan : Tümgeneral, Milletvekili, Temsilciler Meclisi Üyesi, Millet Partisi Kurucusu

Sabri Paşa (?- 1879) Vezir, Zaptiye Müşiri, Rusumat Emini

Seyyit Bey : (? İzmir- 1924) Adalet Bakanı (1923-1924) Osmanlı Mebusu, Ayan Üyesi, Hukuk Profesörü

Selahattin Adil Pasanoğlu : İstiklal Harbi’nde Tümgeneral, Ordu Komutanı

Seyit Ali Paşa: ( ?- 1826) 171. Sadrazam , Sadrazam M. Reşit Paşa’nın eniştes

Ş

Şükrü Kanatlı Orgeneral: Kara Kuv. Komutanı (1951-1954) Jandarma Genel Komutanı (1947-1949)

Şemsettin Sami Franşeri GS Kurucusu Ali Sami Yen’in babası

Şakir Kesebir İktisat Bakanı (1929-1930) (1937-1938) , Milletvekili, Çocukları Şişi Terakki mezunu. CHP Edirne Milltevekili Erdal Kesebir’in dedesi

T

Tahsin Demiray : Milletvekili, yazar, Türkiye Yayınevi kurucusu, Türkiye Köylü ve Adalet Partisi kurucusu.

V

Veli Rıza Paşa (1842- 1908) Müşir, Harbiye Nazırı

Y

Yusuf Ziya Paşa: Maliye Nazırı (1871, 1877 arası üç kez) Maarif Nazırı, Darüşşafaka Kurucusu (İstanbul Sevi’nin Darüşşafaka ile ilgili notları açıklayıcıdır)

Yakup Şevki Subaşı : Orgeneral, Ermeni Kırımı’ndan Malta Sürgünü,

Z

Zekai Okan : Orgeneral, Genelkurmay II. Başkanı, Büyükelçi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.