Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yoksulluğa AKP çözümü:


seREnaDE

Önerilen İletiler

GAP İdaresi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle sokakta çalışan çocukları eğitim hayatında desteklemeyi amaçlayan "Velim olur musun?" kampanyasında ilk veli, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener oldu. Kampanyada, İsviçre Büyükelçiliği'nin finansman ve Ekspres Kargonun ulaşım desteğiyle pilot iller Batman, Gaziantep ve Şanlıurfa'daki 1750 çocuğa kıyafet ve kırtasiye yardımı yapılacak

 

Türkiye ekonomisi büyüyor. Ancak kapitalizm akla aykırı olduğu için, ülke ekonomisi büyürken, ülke halkı yoksullaşabiliyor!

Hem ekonomi büyüyor, hem yoksulluk artıyor ise, zenginler daha da zengin oluyor demektir.

Bu durumda insanlık vicdanını yitiriyor demektir. Ancak bu düzen öylesine mantıksızdır ki, vicdan kaybı hayırseverlikle örtülür. Eşitsizliğin kaynağıyla uğraşmaları mümkün olmayan zenginler sınıfının içinden birileri bazı yoksullara el uzatır.

İnternetten beğenilen çocuklar kaza geçirmedi. Ailelerinin bu çocukları okutamamaları, besleyememeleri bir gecede, bir felaketle ortaya çıkmadı. Bu çocuklar, hiç kuşkunuz olmasın, çalışıyorlar. Yasalara aykırı olarak…

Başbakan yardımcısının da seçtiği çocuk ayakkabı boyacılığı yapıyormuş. Aralarında sanayide çalışanlar, hatta yerin yedi kat dibine madenlere indirilenler var. Aşağı yukarı boğaz tokluğuna kullanılan çocuk emeği ya emrinde çalıştıkları patronların kârını doğrudan yükseltiyor, ya da ailelerin ihtiyaç duyduğu gelir düzeyini aşağı çekerek aynı katkıyı dolaylı yoldan yapmış oluyor.

Bir zenginler sınıfı giderek daha zengin hale geliyorsa ve bunun adı ekonominin büyümesi oluyorsa, bu sonuç o çocukların okuyamaması sayesinde elde edilmiştir. Bu çocuklar sömürüldükleri için, yoksul ve muhtaçlar.

Sanmayın ki haberde söz edilen proje çocuklar için! Türkiye'de 6-14 yaş grubundaki 4 milyon çocuktan 600 bini çalışıyor. Yukarıda verilen sayı 1750…

Bu proje çocuklar için değil, onları sömürenlerin vicdanı için!

Parababaları sınıfının bazı üyeleri yerin yedi kat dibinde veya sokakta veya sanayi sitesinde yasadışı olarak çalıştırdıkları çocuklara sadaka vererek bir sömürü daha gerçekleştiriyorlar. Yoksul çocuklarımızın sırtından vicdan temizliği yapıyorlar. Üstelik sıcak evlerinden, bilgisayar başından, üstlerine çamur sıçratmadan…

Acaba sadakalarını vergiden de düşüyorlar mı!

Ne dersiniz; vicdanları mı temizleyelim sömürüyü mü kaldıralım? Çocuklarımız hangisini hak ediyor?

 

 

 

NOT. ALINTIDIR

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

 

Türkiye ekonomisi büyüyor. Ancak kapitalizm akla aykırı olduğu için, ülke ekonomisi büyürken, ülke halkı yoksullaşabiliyor!

Hem ekonomi büyüyor, hem yoksulluk artıyor ise, zenginler daha da zengin oluyor demektir.

Bu durumda insanlık vicdanını yitiriyor demektir. Ancak bu düzen öylesine mantıksızdır ki, vicdan kaybı hayırseverlikle örtülür. Eşitsizliğin kaynağıyla uğraşmaları mümkün olmayan zenginler sınıfının içinden birileri bazı yoksullara el uzatır.

 

zeyno yukarıdaki sadece alıntı yaptığım kadarıyla yazıya aynen katılıyorum.....şimdi yukarıdan türkiye yi çıkaralım yerine dünya yı koyalım bakalım anlamından birşey yitirecekmi....kesinlikle değil...bu dünyanın bir sorunudur türkiyenin değil...ve tayyip erdoğan hükümetinin de değil...onlardan öncede vardı ve onlardan sonrada olacak..

 

Biran önce bu ülkenin g.s.m.h nın artmasıyla ilgilidir bu sorun hükümetle değil,emin ol o çocukları oradan kurtaracak olan kesinlikle rakamlardır....lütfen bunu görün...olmayan refahı kimseye dağıtamazsınız arkadaşlar.benim vicdanımın çektiği yada senin vicdanın çektiği acıyı akşam onun sofrasına koyamaz,onun yüzündeki bir gülümsemeyi senin gözyaşlarınla sağlayamazsın..

 

bence bize düşen sağ-sol ayırt etmeden senin partin benim partim diye ayırt etmeden olumlu gördüklerimizi alkışlamak olumsuzları ise eleştirebilmeliyiz ama dürüstçe....köşede bekleyip bir yanlış yapsada şurda onu bir yerden yere vurayım diye değil...

 

benim dünya görüşüm ile hükümetin dünya görüşü hiçbir yerde birleşmiyor ama sessiz sedasız askeri ihalelerin artık bir komisyon kararı ile izlenebilinmesi gibi devrim niteliği gibi bir kararı bu hükümet çıkarmıştır arkadaşlar ,80 yıldan beri yapılamamıştır bu...

 

bazı arkadaşların yazılarını okuyorum bazen çok büyük bir dugusallıkla yazılmış hepimiz eşit olalım,hiç aç kalmasın,bütün çocuklar gülsün,dünyada barış olsun.....v.s....vs....vs...bana çok tanıdık bunlar...

 

bana sınırları olmayan,para olmayan,ekonomi olmayan,devlet olmayan,yöneten,yönetilen olmayan bir dünya getirin benim istediğim direkt bu...

saçmamı geldi?bence sizin isteklerinizden dahada deil....çünkü benim istediğim olunca sizin isteyeceğiniz birşey kalmayacaktır...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ya çok afedersiniz ama ben o kadar da kötü niyetli bulmuyorum bu tip girişimleri...yani çok ütopik bi taraftan bakmadıkça çok da anlamlı değil kabul ama şimdi hemen yapılabilecek ne var ki elimizde?

 

ewet ekonomik dengelerle ilgili,hükümet ve siyasilerin başarı ya da başarısızlıklarıyla alakalı ; yani tabi temel hak ve hürriyetler filan falan gibi kelimeler içeren bi dolu cümle kurulabilir ama şimdi hava soğuk,çok büyük ihtimalle en az 50 cm. kar var oralarda ve ne acıdır ki:sınırlar kalksın,bu ne biçim hükümet,filan gibi adresini şaşırmış cümleler maalesef ki ne yakıt olarak kullanılılabiliyor ne de karın doyuruyor...

bir yandan bu tip cümleleri oluşturmak için çalışmalı ama bir yandan da bu tip vak'aları da görmeli ve mümkün mertebe katılmalıyız bence...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bunada Şükür... Bu yazıyı yazan eleştirmen hangi görüe mensup ve bu çocuklar için o ne yapmış ? ;)

 

sevgili arman,

 

vicdan insani bir kavramdır, yazıyı yazan eleştirmenin siyasi görüşü bir yana, bu olayda gördüğü artniyet önemlidir.

burda eleştirilen çözüm yöntemidir...

keşke iyi niyetli olduklarına inanabilsem...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Güneydoğu'da Tarım Çocukların Sırtında

 

Güneydoğu'da 12-14 yaş arası yaklaşık 90 bin çocuk çalışıyor. Bunların yaklaşık 80 bini tarım sektöründe. Çalışan kız çocukların sayısı 50 bine yakın. Çalışan çocuk sayısının en yüksek olduğu ilse Şanlıurfa.

 

 

BİA (Batman) - Yaşları 12-14 arasında değişen yaklaşık 80 bin çocuk tarım sektöründe çalışıyor.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na göre, bölge illerinde 12-14 yaş arası yaklaşık 90 bin çocuk başta tarım sektörü olmak üzere çeşitli iş kollarında çalışıyor.

 

Bakanlık istatistiklerine göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 12-14 yaş arasında 49 bin 294 kız çocuğu, 38 bin 626 erkek çocuğu çeşitli sektörlerde görev yapıyor.

 

Bakanlık kayıtlarında, 12-14 yaş arası çocukların en çok istihdam edildiği sektörün tarımın olduğu belirtildi. Bu sektörde çalışan çocukların toplam sayısı 78 bin 748.

 

İstatistiklere göre, tarım sektöründe çalışan çocuklarda, okula gitmeleri için çaba gösterilen kızların sayısı daha yüksek. Tarımda 44 bin 410 kız çocuğu işçi olarak çalışırken, 34 bin 338 erkek çocuğu bu sektörde hizmet veriyor.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın İnternet sitesinde Çocuk İşçiler bölümünde yer alan istatistiklere göre bölge illerinde çalışan kız ve erkek çocuk sayıları şöyle:

 

Adıyaman: 5 bin 273 kız, 3 bin 583 erkek

 

Batman: 2 bin 210 kız, bin 885 erkek

 

Diyarbakır: 13 bin 411 kız, 7 bin 876 erkek

 

Gaziantep: 3 bin 130 kız, 5 bin 900 erkek

 

Kilis: 993 kız, 628 erkek

 

Mardin: 5 bin 410 kız, 3 bin 808 erkek

 

Siirt: bin 786 kız, Bin 337 erkek

 

Şırnak: bin 875 kız, bin 723 erkek

 

Şanlıurfa: 15 bin 206 kız, 11 bin 886 erkek

 

En çok çalışan çocuk Şanlıurfa'da

 

İstatistiklere göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok çalışan çocuk Şanlıurfa'da bulunuyor.

 

Resmi kayıtlara göre, ilde 15 bin 206 kız çocuğunun hemen hepsi tarım sektöründe istihdam ediliyor. Bölgede çalışan erkek çocuğu sayısı ise 11 bin 886.

 

Çocuk işçi sıralamasında Diyarbakır 21 bin 287 çocukla ikinci sırayı alırken, en az içi çocuk çalışan il ise Kilis oldu. Kilis'te çalışan çocukların toplam sayısı bin 551.

 

Uzmanlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi sitesindeki kayıtlı rakamlar dışında, buna bir de gayri resmi çalıştırılan çocuklar eklendiğinde, çalışan çocuk sayısının hayli fazla olduğunu belirtiyor.

 

Çocukların büyük bir bölümünün yaz aylarında Harran, Söke, Çukurova, Ege gibi ovalarda aileleriyle birlikte çalıştırıldığına dikkat çeken uzmanlar, bu konuda gerçekçi çalışmalar yapılması gerektiğini kaydediyor. (TK)

 

bianet-16/08/2005

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

YOKSULLUK, İŞSİZLİK VE ADALETSİZLİK BÜYÜYOR!

 

 

YOKSULLUK, İŞSİZLİK VE ADALETSİZLİK BÜYÜYOR!

 

SORUMLUSU KİM?

 

Her evden bir işsiz, her mutfakta bir yangın, her taşın altından bir vurgun çıkıyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, vergi yükündeki adaletsizlik, ücretlerdeki adaletsizlik, yönetimde keyfilik ve hukuksuzluk sürüyor.

 

 

Devletin resmi rakamları bile gerçeği gizleyemiyor:

 

-900 bin insan aç; 20 milyona yakın insan yoksul,

 

-İşsizlik oranı yüzde 10’ları aştı,

 

-7 milyona yakın insan kayıt-dışı çalışıyor,

 

- Her bir çocuk 4500 dolar borçlu doğuyor,

 

- Vergilerimizin yüzde 65’i ve bütçenin yüzde 40’ı faize gidiyor,

 

- En zengin yüzde 20’nin geliri, en yoksul yüzde 20’nin gelirinin 8.1 katı,

 

- Toplam vergi gelirinin sadece yüzde 7’si holdinglerden, bankalardan alınırken; asgari ücretli yıllık gelirinin yüzde 40’ını vergi olarak ödüyor, 350 YTL ücret eline geçiyor,

 

- Ekonomi son 25 yılda 3 kat büyürken; ücretler erimeye devam ediyor,

 

- Yatırım harcamalarının bütçe payı 20 yıl önce yüzde 21.3 iken, bugün yüzde 6.5,

 

- Çiftçinin geliri son 5 yılda yüzde 20’den fazla azalırken; esnaf ayakta kalamıyor, emeklilerin, gençlerin, kadınların çilesi büyüyor,

 

- Özelleştirme ve kamu hizmetlerini ticarileştirme girişimleri sürüyor.

 

Sorumluları biliyoruz!

 

Yoksulluğun ve işsizliğin sorumlusu, IMF politikalarını uygulayan, kamu yararını hiçe sayan, emekçileri ve yoksul halkı sadece seçimlerde hatırlayan siyasi anlayışlardır.

 

Sorumlular, üretmeden kazananlar, karından fedakarlık etmeyenlerdir.

 

Sorumlular, demokratik hak ve özgürlüklere baskı, yasak ve kuşkuyla yaklaşanlardır.

 

Sorumlular, sadakayı kutsayan, sosyal hakları devletin sırtında “yük” olarak görenlerdir.

 

Bu zihniyetin temsilcisi AKP hükümetinin de tercihi zenginden, tefeciden, IMF’den yanadır.

 

Hükümet ekonominin iyi gittiğini iddia ediyor. Oysa hükümet tefeciyi memnun ediyor, halka sabır diliyor. Artan mutfak masraflarımız, kiralar, çocukların okul giderleri, yol parası, faturalar, yakacak sıkıntısı; ay sonunu nasıl getireceğimizin derdi hiç mi hiç bitmiyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

işsizliği yoksulluğu amerikan uşağı partiler çözemez.

hele hele bu uşaklar yerli godamanların patronların kucağında ise hiç çözemezler.

bundan önceki sağdan ve soldan milliyetçi partilerin çözemediği gibi. bu patronların hizmetkarı bu hükümet hiç çözemez. çözmeyi istediği de yok zaten. çünkü onlar işçi emekçi düşmanı halk düşmanı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

Bölücülük, teröristlik, vatan hainliği!

Kim, ne , nasıl, niçin, neye göre, kime göre?

Hangi bakış açısıyla, kime ve neye göre, ne şekilde ?

Şimdi bir düşünelim, kim neyi nasıl bölmüş?

Bölünen nedir ki, bir çeşit pasta mıdır?

Yoksa irisinden şöyle bir Adana Karpuzu mudur?

 

Bu ülkede yıllardır, birtakım çevrelerce ( hakim erk ve statükosu ), mevcut sisteme muhalif olanlara bu etiketler yapıştırılıp durdu.

Birileri (sermaye-patronlar) kendilerini bu düzenin asıl sahibi yada ortağı olarak görüp, yine düzenin ezip sömürdüğü insanları ehlileştirmek, susturmak ve sindirmek için bu yaftalarla karalamaya ve etkisizleştirmeye çalıştılar.

Şimdi soruyoruz.

Bu ülkede asıl vatanseverler kimlerdir?

 

Bu sıfatı hak etmek için bu ülke ve halkı için neler yapmışlardır?

 

Ya vatan hainleri ?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.