Misafir Domuzbağı Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2009 Bu forumda pek çok Kürt kökenli arkadaşımız, Kürtlüğünle gurur duyup, geleneklerini sürdürmek, kendi değerlerini koruyabilmek istediğini ama PKK şiddetini de desteklemediğini söylüyor. Bu konuyla ilgili merak ettiklerim var: 1-PKK eylemleri bir şekilde bazı hakların daha önce verilmesini yol açıyor mu? 2-PKK'nın Kürtlere faydaları? 3-PKK'nın Kürtlere zararları? 4-Bölgede PKK desteğinin nedenleri? 5-Kürt kökenli siyasi partileri PKK etkisinden uzak tutabilmek mümkün mü? 6-Kürtlerin şiddete karşı olup, PKK'ya karşı durup can güvenliklerinden endişe etmemeleri mümkün mü? Özellikle Kürt kökenli arkadaşların bu konularda samimi olarak neler düşündüklerini merak ediyorum. Konuyla ilgili yazarlarsa sevinirim. Saygılar... Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2009 Bu forumda pek çok Kürt kökenli arkadaşımız, Kürtlüğünle gurur duyup, geleneklerini sürdürmek, kendi değerlerini koruyabilmek istediğini ama PKK şiddetini de desteklemediğini söylüyor. Bu konuyla ilgili merak ettiklerim var: 1-PKK eylemleri bir şekilde bazı hakların daha önce verilmesini yol açıyor mu? 2-PKK'nın Kürtlere faydaları? 3-PKK'nın Kürtlere zararları? 4-Bölgede PKK desteğinin nedenleri? 5-Kürt kökenli siyasi partileri PKK etkisinden uzak tutabilmek mümkün mü? 6-Kürtlerin şiddete karşı olup, PKK'ya karşı durup can güvenliklerinden endişe etmemeleri mümkün mü? Özellikle Kürt kökenli arkadaşların bu konularda samimi olarak neler düşündüklerini merak ediyorum. Konuyla ilgili yazarlarsa sevinirim. Saygılar... çok güzel bir başlık,kutlarım değerli arkadaşım. şimdi yazamayacak kadar yorgunum...yarın hepsine teker teker cevap vereceğim.gerçekten kutlarım,oldukça isabetli sorular! Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2009 1-PKK eylemleri bir şekilde bazı hakların daha önce verilmesini yol açıyor mu? Birden başlayalım "PKK eylemleri bir şekilde bazı hakların daha önce verilmesini yol açıyor mu?" şeklinde ki sorunuza evet derim. PKK,silahlı bir eylemdir.Silahlı olan bir eylem,hiçbir şekilde meşrulaştıralamaz.Ama nedenleri yazılmaya değer. Biliyoruz ki;PKK herşeyden önce darbelerin ve o darbelerin halka olan etkilerine karşı verilen bir tepkidir. Tepki diyorum;çünkü örgütün kendisinde olmasa da katılımlarda bunu çok net görebiliyoruz. PKK,beslendiği yasakları tepip geçtikçe,insanlar ister istemez şunu düşünüyor; "PKK,olmasaydı bize bu hakları mı vereceklerdi?" ben bana çevremde yöneltilen tepkiler de bunu çok görüyorum;PKK dediğim zaman,çoğu kişi sinilenerek "hade ordan,PKK olmasaydı,sen yaşar mıydın?" şeklinde öfkesini bana yöneltiyor. burada çok yazdım;devlet kendi çözümüne sahip çıkmasa;ona birileri sahip çıkar. PKK da bunu yaptı;yalnız şunu unutmayalım... PKK,benim için de terör.İnanın ki,dağa çıkan gençlerimizin eline silah almasında en çok rahatsız olanlardan biriyim.Bundan rahatsız olduğum kadar,PKK yı besleyen yanlış politikalardan,zihniyetlerden de rahatsızım. Ben dil,kanal gibi taleplerin insani talepler olduğunu düşünüyorum.Ama benim gibi düşünmeyenlerin varlığından da haberdarım.Şunun da farkındayım;bu talepler bugün yerine getiriliyorsa bunda dış güçlerin baskısını saymazsak,PKK'nın eylemleri de etkilidir. Ben,bu eveti yazarken,gerçekten rahatsız oldum.PKK'yı kesinlikle onaylamamam,onaylayana da mücadaleniz ortak dil olsun derim. Ama maalesef zihniyet bizi bu noktaya getirdi. Gönül isterdi ki;hak ve taleplerin ortak çıkara oturtalacağı mercilerde buluşabilseydik. Benim cevabımda yatan bu evette rahatsızlık var,ama halk bunu hala çözüm olarak görüyor. onun için,lütfen sahip çıkın çözümlere derim. Alıntı
Φ Efendi Türkler Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2009 Birden başlayalım "PKK eylemleri bir şekilde bazı hakların daha önce verilmesini yol açıyor mu?" şeklinde ki sorunuza evet derim. PKK,silahlı bir eylemdir.Silahlı olan bir eylem,hiçbir şekilde meşrulaştıralamaz.Ama nedenleri yazılmaya değer. Biliyoruz ki;PKK herşeyden önce darbelerin ve o darbelerin halka olan etkilerine karşı verilen bir tepkidir. Tepki diyorum;çünkü örgütün kendisinde olmasa da katılımlarda bunu çok net görebiliyoruz. PKK,beslendiği yasakları tepip geçtikçe,insanlar ister istemez şunu düşünüyor; "PKK,olmasaydı bize bu hakları mı vereceklerdi?" "PKK,olmasaydı bize bu hakları mı vereceklerdi?" Merak ettim hangi hakmis bu? yol, su, ev, aş mi Türkiye´de bölücülükle ayricalikli olarak hangi hak ki elde ettiniz? Alıntı
Φ dünyahepimizin Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2009 Merak ettim hangi hakmis bu? yol, su, ev, aş mi Türkiye´de bölücülükle ayricalikli olarak hangi hak ki elde ettiniz? Ülkemizdeki etnik kökenlilerin bazi kültürel haklarinin verilmesini ciddiye almayarak "hangi hakmis" gibi sorular sorarak ne kadar tahammülsüz oldugumuzu belirtiyoruz. Kürt olupta PKK nin yaninda olmayan Kürt vatandaslarimizin varligi kadar Türk olupta Kürt vatandaslarimizin yaninda olabilmekte cok önemli bir durustur. Sn Efendi Türkler siz yabanci bir ülkede yasiyorsunuz, belki hala Türksünüz veyahutta yasadiginiz ülkenin vatandasligina gecmissinizdir, her iki durumda da o ülkede kültürel yasantinizi devam ettirmek ve gelistirmek sitersiniz, yani tv ve radyo yayin hakki, anadil ögrenme ve konusma yasaginin olmamasi, ana dilinizde gazete cikarmaniz ve okumaniz gibi bir cok benzeri kültürel haklar. Siz bunlari kendiniz icin istemiyormusunuz yasadiginiz ülkede? O ülke de bizim Kürt'lere davrandigimizi yillarca bizlerede davransa acaba orada da PKK ya benzer bir TKK piyasaya cikmazmi dersiniz? Siz o kültürel haklarinizi istediginiz zaman bölücümü oluyorsunuz o ülkede? PKK bölücü diye hic bir Kürt vatandasi kültürel hak etmeyecekmi yani? Neden bu cifta standart anlayisimiz var? Söz konusu kendimiz olunca tüm haklarin verilmesi taraftariyiz, ama baskalari bizden benzeri hak talep ettigi zaman onlari hemen bir kasik suda bogmaya calisiyoruz. Bumu bizim iyiniyetliligimiz? Alıntı
Φ kaplan-200 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2009 Birden başlayalım Benim cevabımda yatan bu evette rahatsızlık var,ama halk bunu hala çözüm olarak görüyor. onun için,lütfen sahip çıkın çözümlere derim. Bugün yapılanların yıllar öncesinden yapılması gerekiyordu,bunların sebebi Özalların zihniyetleridir. Pkk terörünün bu gelişmelerle hiçbir alakası yoktur. Geçmişe iyi bir göz atarsanız görürsünüz.Bugunkü akp li bakan Cemil çiçek bunu yaklaşık 20 yıl önce söylemiştir ve turgut özal kabul etmemiştir. O nedenle onca zamandan sonra 2009 yılına gelmişken ve aynı cemil çiçek hükümette en önemli makamdayken bu değişiklikğin olması kadar normal birşey olamaz. pkk teröristleri şimdi kenilerine pirim yapıyorlar.bizim sayemizde oldu diyor. Hadi onların zihniyeti belli ya diğerlerine ne demeli! Alıntı
Φ taypa Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2009 Öncelikle Kürt değilim.Saf kan Avşar -Cerit kırması bir Türküm.Haliylen PKK karşıtı bir insanım ve Milliyetçi biriyim.Soyumda hiç kürt yok yani ne kız alırken nede kız verirken böyle bir ırkla alış-veriş yapılmamış.Ancak çok fazla tanıdığım hısım olduğum ahbap olduğum kürt var.Öncelikle etknik ayrım bu ülekde çok çokçok çok sonradan ortaya çıkan bir olgu olmuştur.Konuya yaklaşımımda bu yazdıklarımdan tamammen uzak objektif bir bakış açısı ile yazacam. Amaç ve heefleri doğrultusunda kuruluşu ve stratejisi PKK(Kürdistan İşçi Partisi) geriila mantığı ile siyasi etnik bir harekettir.Partinin ana stratejisi gerilla üzeirne dayalıdır.Sİstemin de biraz sosyalizm birazda markisizm vardır ikiside birbirine yakın değerlerdir. Benim açımdan bakarsanız 1924 te başlayan Nasturi isyanının (ki dikakatinizi çekerim Cumhuriyet kurulduktan sonra isyanlar başlamıştır) bu yana çıkan Kürt isyanlarının bir devamıdır.(vatani görevde bunun eğitimini alırsınız) GElelim sorulara 1-PKK eylemleri bir şekilde bazı hakların daha önce verilmesini yol açıyor mu? Zaten amacı belli bu sorutya gerek yok Gerilla hareketi ile kaos yaratıp halkı yılduırmak devleti yıldırmak ve istenilen sonuca ulaşmak.Ha bunu yaparken bunu sadece kendi gücü ile mi yapıyor.Tabiki hayır ve bunu yapamıyacağını da herkes biliyor.Bu sorunun cevabı o kadar açıklamaya girmiyo o yüzden uzatmayayaım 2-PKK'nın Kürtlere faydaları? Bence PKK yı bir kurtuluş gibi görüyorlar.Bİr asker mantığından yola çıkarsak siz bir ülkede başkaldırıya yönelceksiniz sizin olduğunu iddia ettiğiniz bir hakkın başkaldırısına ve bu isyan 35 sene sürecek ve 35 sene boyunca sadece kan akacak.35 sene sonra gelinen sonuç sadece bir TRT 6 ise bu PKK sayesinde olan bir şey değil.Siyasi bir uzlaşma hareketidir.Sana kürtçe yayını direk verecek olduktan sonra 35 sene önce verilirdi.Ha yok edilmek istense idi de yok edilirdi ama lütfen bu yazıya takılmayalım 3-PKK'nın Kürtlere zararları? PKK tarihi boyunca girdiği her çatışmada ne kendisi kazanmışitır ne de TÜrkiye.Kaybeden sadece masum insanlar olmuştur ve kandırılan insanlar olmuştur ve daha düne kadar kimse kimsenin etnik kimliğini sormaz merak etmez iken bugün KÜRT- TÜRK ayrımını ortaya çıkarmıştır.Şahsen benim dağdaki kim olursa olsun kürt,arap,ermeni ve hatta hatta TÜRK olan terörist kim olursa olsun saygım yoktur.Her zaman söylerim her Kürt PKK'lı değildir.Ama artık bir önyargı meydana gelmiştir.İnsanlar kız alıp verirken bile artık iki defa düşünerek hareket zorunda kalmıştır "acaba PKK'lılık var mı" çok cins bir örnek oldu 4-Bölgede PKK desteğinin nedenleri? Bunun bir kaç sebebi vardır.Doğu sınırlarımız illegal bazı faaliyetlerin tam kiriş noktasıdır.O yüzden çok detaylı yazmanın bir gereği yok 5-Kürt kökenli siyasi partileri PKK etkisinden uzak tutabilmek mümkün mü? Bugün bir çok sol parti kürtlüğü kendi sistemine alet etmiştir.DTPnin ideolijsi ortadadır ancak DTP zaten maksat olarak bir kürt partisidir.Dİğer yandaş saydığı partiler kendilerine "devrimci" diyerek aslında alakası olamyan bir hareketle kendilerini kürtlerle aynı dğerde tutmaktır.Maksad oy çoğunluğu sağlamaktır. 6-Kürtlerin şiddete karşı olup, PKK'ya karşı durup can güvenliklerinden endişe etmemeleri mümkün mü? Evet mümkün.Pekala bir çok insanı bu şekidle çok rahat rafah he hakkına sahip şekilde yaşadığını bizzat şahidim Alıntı
Φ Suheyla Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 17 Ocak , 2009 3-PKK'nın Kürtlere zararları?PKK tarihi boyunca girdiği her çatışmada ne kendisi kazanmışitır ne de TÜrkiye.Kaybeden sadece masum insanlar olmuştur ve kandırılan insanlar olmuştur ve daha düne kadar kimse kimsenin etnik kimliğini sormaz merak etmez iken bugün KÜRT- TÜRK ayrımını ortaya çıkarmıştır.Şahsen benim dağdaki kim olursa olsun kürt,arap,ermeni ve hatta hatta TÜRK olan terörist kim olursa olsun saygım yoktur.Her zaman söylerim her Kürt PKK'lı değildir.Ama artık bir önyargı meydana gelmiştir.İnsanlar kız alıp verirken bile artık iki defa düşünerek hareket zorunda kalmıştır "acaba PKK'lılık var mı" çok cins bir örnek oldu Dogru ifadeler... PKK'nin yaptiklari Turk/Masumlarin masumlarin olmelerine sebep olmaktan baska birsey degildir! Objektifle bir bakalim Dunya yuzune. Dunyada 5000 etnik toplumlar. Fakat sadece 190 ulkeler var. Demekki, PKK gibi zihniyette olanlar, bu 5000 etnik toplumlarin 5000 ulke kurmalari lazim. Bunun Dunyayi siddete goturmekten baska bir gayesi yok. Amerikada 150 etnik toplumlar var. Demekki Amerika 150 kere bolunup, 150 ulke kurulmasi lazim! Yada bu etnik toplumlarin kendi ulkelerine donmesi lazim! Ne kadar saçma degilmi? Bir toplumun eger haklı nedenleri var ise, bunu demokrasiyi benimsiyerek çözemezlerse, yinede daha şiddet dışı yollar, Hoşgorulu yollar var. Sükunetli ve uysallık yolar var. Bunları anlamıyan terroristler, yalnız şiddeti anlayan insanlar kendi toplumlarina zulum, şiddetten başka bir şey getirmezler. Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2009 Bugün yapılanların yıllar öncesinden yapılması gerekiyordu,bunların sebebi Özalların zihniyetleridir. Pkk terörünün bu gelişmelerle hiçbir alakası yoktur. Geçmişe iyi bir göz atarsanız görürsünüz.Bugunkü akp li bakan Cemil çiçek bunu yaklaşık 20 yıl önce söylemiştir ve turgut özal kabul etmemiştir. O nedenle onca zamandan sonra 2009 yılına gelmişken ve aynı cemil çiçek hükümette en önemli makamdayken bu değişiklikğin olması kadar normal birşey olamaz. pkk teröristleri şimdi kenilerine pirim yapıyorlar.bizim sayemizde oldu diyor. Hadi onların zihniyeti belli ya diğerlerine ne demeli! Evet,bugün yapılanların yıllar önce yapılması gerekiyordu.Dökülen kanlar,verilen bedeller...korkaklığın,basiretsiz siyasi anlayışın,çıkarların ve hataların bedellerini hala ödüyoruz. Dedim ya,eğer siz sahip çıkmazsanız,halkınıza ve çözümünüze...PKK sahip çıkar. PKK'da bunu yaptı.Sahip çıktı.Terörist desek de birer katil olarak görsek de halk hala çözümü o silahtan bekliyor. Çok acı bu,düşünün çözümü silahta aramak! Cumhuriyet'in ilanından bu yana,siyasi literatürde adı konulamayan bir halk,yasak edilen bir dil,izlenen politikalarda ki yanlışlıklar...Neden acaba PKK? Kısa keseceğim,cümleleri toparlayamadım...görüşmek üzere ... Alıntı
Φ YARASA Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2009 Aynı tas aynı hamam Birileri hala çıkıp kürt halkının ezildiğinden, tanınmadığından bahsedecek, birileri ise sokakta gezerken kürt asıllı insanların en batıdan en doğuya kadar en paşa mekanlarda babalar gibi para kazandığını görüp "yahu bunlar daha ne hakkından bahsediyor?" diyecek, sonra diğereri dillerini konuşamadıklarından bahsdecek, başkaları da yahu her isteyen her istediği dili bu ülkede konuşuyor daha ne istiyorsunuz diyecek, öteki oradan çıkıp "ama doğudaki köylerde yol yok okul yok" diyecek, bir diğeri en batıda sefil köyleri örnek gösterecek, doğuda yatırım yapılırken -örneğin- madenci insanlara saldırılar düzenlendiğini söyleyecek, ama diğerleri hala haklarımızı isteriz diye bağırıp duracak Ne hakkı bu yahu, geriye kalan tek hak ayrı bir bayrak ve harita kalıyor... Usandırdınız artık! Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2009 2-PKK'nın Kürtlere faydaları?3-PKK'nın Kürtlere zararları? Cumhuriyet'in ilanından bu yana,sürekli otorite boşluğunun yaşandığı bir bölgede,kendine hareket alanı bulan PKK'nın Kürtlere hiçbir faydası yoktur,olmayacaktır. Yalnız,şunu belirtmekte fayda var;zararın faydası diye bir kavram ile açıklanacak bir geridönüşüm söz konusu.Daha açık yazayım,PKK silahlı bir mücadaledir,silah şiddettin kendisidir. Şiddetten çözüm beklemek,şiddettin içinde yer almayı gerektirir ki,şiddet şiddetti doğurur.PKK,önce ki dönemlere ait eksileri,diğer eksilerle artıya dönüştürmeyi becerebilmiştir.Yani,aynanın temiz yüzünü kendine çevirmeyi. Bugün,Kürt toplumunda devlet eliyle gerçekleştirilen tüm adımlar PKK'nın faydası olarak açıklanmaktadır.Bunun nedenlerini açıklamaya çalıştım yukarıda,yine özetleyeyim. Kürt dili yasaklarından tutun da halka yönelen PKK tepkilerine kadar,ayırt edilemeyen ve yanlış izlenen bir politika,PKK'yı çok farklı bir statüye oturtmuştur. Başımdan geçen bir olayı izninizle sizinle paylaşmak istiyorum. Lise yıllarında,rahatsız olan bir arkadaşımıza geçmiş olsun dileklerinde bulunmaya gitmiştik. Yine aynı gün,evlerinde misafir olan bir itirafçı vardı.(yanlış hatırlamıyorsam komşularıydı) Bize,orada kalkıp PKK'nın propagandasını yapmaya başlaması,hepimizin sinirini oldukça bozdu. Son olarak kalkıp,Öcalan Kürtlerin peygamberi şeklinde bir cümle kullanması,itirafçı sıfatıyla karşımda naralar atan bu kişiye olan tepkimi,çok ağır kelimelerle ifade etmeme neden olmuştu ki;sonrasında kullandığım cümleler,yobazlığın tehdidi olarak bana dönmüştü. Bir itirafçı,bir propagandacı...oturtan varsa samimiyeti,buyursun oturtsun! PKK,herşeyden önce Kürt halkına zarar vermiştir.Kana bulayan bir çözümü bu halka dayatmıştır.Evlerimizden gençlerimiz alınmış,aş verilmediği zaman şiddet ile bize yanıt vermiştir. ve sonra...itirafçı olarak yetkilendirilmiş,terörün alasını yine bize yaşatmıştır. Alıntı
Φ taypa Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2009 Cumhuriyet'in ilanından bu yana,sürekli otorite boşluğunun yaşandığı bir bölgede,kendine hareket alanı bulan PKK'nın Kürtlere hiçbir faydası yoktur,olmayacaktır. Yalnız,şunu belirtmekte fayda var;zararın faydası diye bir kavram ile açıklanacak bir geridönüşüm söz konusu.Daha açık yazayım,PKK silahlı bir mücadaledir,silah şiddettin kendisidir. . . hem diyorsun PKK sayesinde bunlar başarıldı bunları edildi (alakası yok da ) bir şeyleri PKK ya borçluyuz dercesine minnet duygusunu belirten cümleler kuruyorsun hemde PKK yı lanetliyorsun bir anlam veremedim Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2009 4-Bölgede PKK desteğinin nedenleri? Yine altını çizeyim;terörün kaynagı da terörü besleyen de yanlış politikalardır. Şunu açık açık yazayım;doğup büyüdüğüm bölgede PKK'ya olan destek,kafa karışıklığından ibaretken; Güneydoğu'da ki destek azımsanmayacak kadar ciddi. Ve bu destek,yaşlılardan değil daha çok belirli bir eğitimden geçmiş gençlerde daha bariz. Neden peki; en temel sebebi;altını çizdiğim cümlede saklı. Şunu herkes kabul etmeli ki;Kürt sorunu basit bir sorun değil ve en önemlisi Kürt sorunu=PKK değil. Konumuz PKK ise,öncesini değil PKK'yı tartışalım o zaman. PKK,çıkış noktası ile bağımsız bir Kürdistan.Aynı zamanda Materyalist bir anlayışın ürünü.Yani,materyalist bir kürdistan. Hemen öncesinde darbeler,baskılar,ulus-devlet anlayışı ile bağnazlığa dönüşen politikalar. İşte tüm bunlar,PKK'yı besledi. İnsan psikolijisi,yazılamayacak kadar anlaşılmazdır.Canı yanan,bedel ödeyen bir insan;öfkesini dağa çıkarak size yöneltebilir.Bu doğru mudur;tabi ki hayır.Doğru olmasa da gerçek. PKK,ne zaman bir hak gaspı varsa;orada vardır. Şunu der;bakın,halkım bunlar şunu yapıyorlar...işte alın size koz. Bakınız,PKK'nın yaptıklarını yazmayacağım...az çok yukarda yazdım.Mış'lar la da konuşmayacağım;sadece görülen bir geçmiş zaman...adını ne koyarsanız,koyun. Ben,küçükken sabaha kadar silahlardan korunmak için barınaklarda saklanırdık.Sabaha kadar kapımız,kırılırcasına vurulur;tehdit üstüne tehdit ile yaşardık. Biz,sabahı bulmanın zaferine varamamışken,bu sefer evimize basan askerlerin bize olan hakaretlerini dinlemeye başlardık. Evimizi basan diyorum,çünkü kapılar kırılırcasına tekmelenir,üstümüzde ki battaniyeler hakaretle açılır,olunmadık kelimelere muhattab kılınırdık. Ben bunları yaşadım. Yaşadıklarım,kaybettiklerim ile öfkeye dönüşebilirdi. Bakın,bir örnek daha vereyim...bahçede oturan ben ve babamın üstüne sivil polisler tarafında güpegündüz silah sıkıldı. Neden diye sorsam,neden bunu yaşadık diye haykırsam...tabi duygu sömürüsü... Köyler yakıldı,şehirlere göç başladı.Dili olmayan,eğitimden yoksun olan halka;Pis Kürt diye yaftalar vuruldu. Koruyucular,olmadık zulümler yaptı,olmadık tecavüzlerde bulunuldu;kimse hesabını soramadı. Jitem belası,insanları canından etti. Ve bütün bunlar;PKK'yı alternatif olarak gösterdi. Bu kaçınılmazdı. Üniversitede çok sevdiğim bir hocamız hep şunu derdi;''İnsanlarımız,PKK evlerini talan edince devlete sığındı;devlet PKK ile halkını ayırt edemedi;ve ayırt edilemeyen halk PKK oldu.'' Lütfen,iyi okuyun. Taraf olmaya zorlanmak gerçekten çok zordur;taraf olamamak içler acısı bir durumdur. Bugün,Kürt halkı hala bu ikilemi yaşamaktadır. Ben,kendi adıma yaşananlardan rahatsızım. Sadece yaşananlardan değil,duyduklarımdan da. Dikkatli olalım;önce kendimizden başlayıp kendi halkımıza sahip çıkalım. PKK,yanlış politikalar ve yasakların ürünüdür. Sorunun çözümü;devlşetin halkının güvenini kazanmasında yatar. Bu sadece siyasi değil;ekonomik ve kültürel kazanımlarla sağlanacak. Bilimsel bir araştırmada esas olan,araştıran olguya ad koymadır.Ad koyduktan sonra tanımlama,tanımladıktan sonra anlama ve en sonunda doğru araçlarla araştırma sonucunu sistemleştirme...Kürt sorunu,herşeyden önce bir ad koyma sorunudur;çözümü ise sistemleştirelecek reçetelerde yatmaktadır. Tabi,tüm bunları yazarken,şunu da belirteyim.Kürt halkının desteği,tam anlamıyla iplerin PKK'da olduğu bir destek değildir. Kürt halkının beklentilerine göre değişen,PKK talepleri bunu çok net açıklar. PKK,hala bu halkın temsilcisi değilse,bu halkın PKK'ya olan tavrını zaten çok iyi açıklar. Bunu sürekli yazıyorum,yine yazacağım... Lütfen,devletimiz halkına,sorunlarına ve çözümlerine sahip çıksın.Çözüm bu! Alıntı
Φ taypa Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 18 Ocak , 2009 Sevgili mavi sana 3 net soru ve 3 net cevap rica ediyorum 1-bu ülkenin bölünmesini istiyormusun 2-PKK yandaşı bir fikirlemi bu soruya yaklaşıyorsun yoksa bir kürt olarak mı ? 3-Kürt olarak yaklaşıyorsan hem PKK ya lanet okuyan hemde onun izlediği politikayı bazı yerlerde savunur yazılar yazman bir çelişki değil mi? Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 19 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 19 Ocak , 2009 Sevgili mavi sana 3 net soru ve 3 net cevap rica ediyorum 1-bu ülkenin bölünmesini istiyormusun 2-PKK yandaşı bir fikirlemi bu soruya yaklaşıyorsun yoksa bir kürt olarak mı ? 3-Kürt olarak yaklaşıyorsan hem PKK ya lanet okuyan hemde onun izlediği politikayı bazı yerlerde savunur yazılar yazman bir çelişki değil mi? hay hay -bu ülkenin bölünmesini,hiçbir şekilde istemiyorum. -sadece bir Kürt... -PKK'yı savunmuyorum...sadece şunu söylüyorum;yok sayılan hak ve talepler,şiddet ile konuşulur oldu ve adı konulamayan tüm yasak ve taleplere PKK sahip çıktı. PKK ile gelen çözüm,PKK'yı meşrulaştırmaz;sadece siyasi basiretsizliğin yapamadıklarını PKK ile müdafaya taşır. Alıntı
Φ taypa Gönderi tarihi: 20 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 20 Ocak , 2009 hay hay -bu ülkenin bölünmesini,hiçbir şekilde istemiyorum. -sadece bir Kürt... -PKK'yı savunmuyorum...sadece şunu söylüyorum;yok sayılan hak ve talepler,şiddet ile konuşulur oldu ve adı konulamayan tüm yasak ve taleplere PKK sahip çıktı. PKK ile gelen çözüm,PKK'yı meşrulaştırmaz;sadece siyasi basiretsizliğin yapamadıklarını PKK ile müdafaya taşır. ülkenin bölünmesini istemiyorsun bölünmesi tarfinde ifadelerin var bir anlam çıkaramadım PKK nın sahip çıktığı hiç bir şey yok tek yaptığı kardeş kanı dökmektir bu yaptığını kalkıpta savunuyorsan forum boyunca yazmış olduğun hak eşitlik kardeşil barış gibi sözlerinde tamamen çelişiyor ayrıca şuanda kürtlerle gelinmiş olan nokta kesinlikle PKK nın eser değildir biraz siyaset bilgisine sahip bir insan çok rahat çözebilir. Sİyaset ile gerilla yı karıştırmamak lazım.Bİri mecliste biri dağlarda yapılan bir şey.Ha gerekiyorsa dağlara çıkmak çıkılır ve emin ol o dediğin siyaset istese bu PKK lanetini temizlemesi için sadece bir buyruğu yeter ama temizlemek istese...!!!! işte bu mantalitenin kuklası olmak yanlış Alıntı
Φ suheda_ Gönderi tarihi: 20 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 20 Ocak , 2009 Aynı tas aynı hamam Birileri hala çıkıp kürt halkının ezildiğinden, tanınmadığından bahsedecek, birileri ise sokakta gezerken kürt asıllı insanların en batıdan en doğuya kadar en paşa mekanlarda babalar gibi para kazandığını görüp "yahu bunlar daha ne hakkından bahsediyor?" diyecek, sonra diğereri dillerini konuşamadıklarından bahsdecek, başkaları da yahu her isteyen her istediği dili bu ülkede konuşuyor daha ne istiyorsunuz diyecek, öteki oradan çıkıp "ama doğudaki köylerde yol yok okul yok" diyecek, bir diğeri en batıda sefil köyleri örnek gösterecek, doğuda yatırım yapılırken -örneğin- madenci insanlara saldırılar düzenlendiğini söyleyecek, ama diğerleri hala haklarımızı isteriz diye bağırıp duracak Ne hakkı bu yahu, geriye kalan tek hak ayrı bir bayrak ve harita kalıyor... Usandırdınız artık! seviyorum ben seni beaa Alıntı
Φ bozan Gönderi tarihi: 20 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 20 Ocak , 2009 bir de şu var; Türk ya da Kürt ve de Arap hatta Süryani ve belki İngiliz olup Bozan'a karşı durabilmek... Alıntı
Φ taypa Gönderi tarihi: 20 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 20 Ocak , 2009 bir de şu var; Türk ya da Kürt ve de Arap hatta Süryani ve belki İngiliz olup Bozan'a karşı durabilmek... ne demek istedin ??? Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 21 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 21 Ocak , 2009 ülkenin bölünmesini istemiyorsun bölünmesi tarfinde ifadelerin var bir anlam çıkaramadım PKK nın sahip çıktığı hiç bir şey yok tek yaptığı kardeş kanı dökmektir bu yaptığını kalkıpta savunuyorsan forum boyunca yazmış olduğun hak eşitlik kardeşil barış gibi sözlerinde tamamen çelişiyor ayrıca şuanda kürtlerle gelinmiş olan nokta kesinlikle PKK nın eser değildir biraz siyaset bilgisine sahip bir insan çok rahat çözebilir. Sİyaset ile gerilla yı karıştırmamak lazım.Bİri mecliste biri dağlarda yapılan bir şey.Ha gerekiyorsa dağlara çıkmak çıkılır ve emin ol o dediğin siyaset istese bu PKK lanetini temizlemesi için sadece bir buyruğu yeter ama temizlemek istese...!!!! işte bu mantalitenin kuklası olmak yanlış Ülkenin bölünmesini istediğimi nereden çıkardınız,lütfen o iletileri bana gösterin. Ben ne dedim,ne anlaşılmış...Kürt olmak budur işte;her an PKK yandaşı olabilirsiniz. Alıntı
Φ taypa Gönderi tarihi: 22 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 22 Ocak , 2009 Ülkenin bölünmesini istediğimi nereden çıkardınız,lütfen o iletileri bana gösterin. Ben ne dedim,ne anlaşılmış...Kürt olmak budur işte;her an PKK yandaşı olabilirsiniz. arkadaşım bak lafları çarpıtma benim yazdığım yazıyı iyi oku direk sen bu ülkeyi bölmek isteyen birisin demedim "tarifinde ifadelerin var " dedim PKK nın yapmış olduğu hareketleri desteklediğini söyleyen yazıları yukarılara yazan sensin bir zahmet mousenu yukarı kaldırda oku ozaman "Kürt olmak budur işte " bak kendi ağzınla söyulüyorsun işte size PKK nın en büyük zararı aranızdan temizleyin bazılarını ayıklayın gereksizleri askerin doğuda sadece savaşma özelliğinden bahsediyorsun.Bak arkdaşım doğuda yaşamışsın ama bir çok şeyi bilmiyorsun niye ön yargın var.Bugün ordunun Türk askerinin varlığı sayesinde doğuda hastahanelere gidemeyipta hastanelere gidebilenler, okula gidemeyipte gidenler aç kalıpta askerin kendi yemeğini paylaşması ve daha niceleri .... duygu sömürüsü diyorsun bardağın dolu tarafından bak sadece görmek istediğin tarafından bakma dikkatini çekerim PKK dediğin olgunun "nerde bir hak gaspı varsa orda PKK vardır" bu sözü söylüyorsan zaten PKK nın mantalitesi ortada sende bunu destekliyorsun demektir niye inkar ediyorsun.!!! ben PKK nın halkı kandırdığını ispatlarım ama sen bana askerin kapıyı vurupta ailelere zulüm ettiğini ispatla bakalım.Hiç bir Türk askeri aldığı eğitim sonrasında görev bölgesine gönderildiği yerde gerek savunma olsun gerek hücum pozisyonunda olsun tehlike arz etmeyecek bir durum olmadığı sürece ki olsa bile kadına çocuğa zulüm edecek kadar ********* değildir.JİTEMe gelince orda biraz ilginçlik var doğrusu Jitem yazdığında şaşırdım çünkü bir Jnadarma ben jandarmayım diye bağıra bağıra gider ama bir jitem bangır bangır ben jitemim diye bir eve gitmez gitsede jitem olduğunu sen anlayana kadar olay biter Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 22 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 22 Ocak , 2009 Taypa,lütfen PKK ive Kürt sorunu ile ilgili düşüncelerime eşdeğer bu yazıyı okuyun...umarım ne demek istediğim anlaşılır... "Kürt meselesi, özellikle PKK’nın kendisini dolaylı olarak devlete muhatap kılması sonucunda, neredeyse tamamen siyasi iktidar hamlelerine teslim olmuş durumda. PKK’nın stratejisi Kürt kesiminin tek meşru temsilcisi olmayı hedefliyor. Bu uğurda bazı çözüm fırsatlarının kaçmasına bile göz yumulabiliyor. PKK, Kürtlerin ‘ne istediği’ konusunu kendi tekelinde tutarak, bir siyasi hareket alanı yarattığını düşünüyor. Öte yandan bu ‘isteneni’ açık biçimde söylemekten de kaçınarak, gelecekte doğabilecek pazarlık imkânlarını daraltmamayı amaçlıyor. Bu alanda askeriyenin maddi ve manevi ablukası altında olan hükümetler ise, PKK’nın söz konusu stratejisine dolaylı destek veriyorlar. Çünkü devletin de bu konuyu nasıl çözeceğine ilişkin bir fikri yok. Sınırlı çözüm adımlarının beklentileri daha da ileriye taşıyacağından ürküyor, buna karşılık demokratik mekanizmayı derinleştirecek radikal adımların Türkiye’deki iktidar yapısını temelden değiştireceğini biliyoruz... Böylece Kürt meselesi söze döküldükçe karmaşıklaşan, muğlak bir itiraz siyasetine dönüşüyor. Genelde isteklerin belirsizliği, dil hakları gibi somut taleplerin de bu genelin içinde değerlendirilmesine neden oluyor. Öyle ki herhangi bir demokratik hakkın tanınması, sonu belirsiz bir siyasi tavizler silsilesinin önünü açacak sanılıyor. Devletin bu paralize halinin PKK’nın da siyaseten işine geldiği açık... Karşılarında hiçbir adım atamayan, Kürtlere en sıradan vatandaşlık haklarını veremeyen bir devlet gören Kürtlerin önemli bir bölümü, siyasetine sempati duymasalar da, PKK’nın pazarlık gücüne muhtaç olduklarını düşünüyorlar. Böylece Kürt meselesi büyütülerek önü tıkanan bir sorunlar yumağı haline gelirken, her iki tarafta da iktidar tekelleşmesine neden oluyor ve demokratik bir tartışma ortamından daha da uzaklaşılıyor. Bu kısır döngünün kırılması Kürtlerin PKK’nın ideolojik ve manevi tahakkümünü aşan bir geniş yelpazede konuşmaya başlamalarını ve bu konuşmanın ülkenin öteki taraflarında duyulmasını gerektiriyor. Artık “Kürtler ne istiyor” sorusuna belirsizlikten kurtulmuş bir cevabın verilmesi şart. ..."* Birde buradan okuyun... Askere karşı herhangi bir önyargım yok,size ispatım yaşadıklarımdır.İnanıp,inanmamanız da sizi bağlar. Ben,PKK meşrudur demedim;PKK ile gelen çözümler var dedim. Arada ki ince çizgiyi iyi okuyalım. Mesela,eğitim bilimlerinde davranış edinme yöntemleri vardır;bazen yanlış davranışların doğru davranışları kazandırdığını görürüz,bu davranışı doğru kılmaz;sonucu doğrular. Jitem'de kimler var? Ersever,size neyi anımsatıyor? *Kürtlerle konuşmanın zemini...Etyen Mahçupyan Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 22 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 22 Ocak , 2009 Inanilacak gibi degil,bu kadar cüret gercekten fazla.Ya bu ne anlama geliyor simdi"Kürtlere vatandaslik hakki veremyen devlet"bu ne demektir?Bu yaziyi siz yazdinizsa gercekten biraz fazla abartmaya baslamissiniz yok Etyen yazdi ise o da zaten Ermenidir.Etyen veya Hrant bence asla TÜRK VATANDASI OLAMADILAR cünkü Ermenilerin kani asildi.Türklerinki ise..... böyle yazmisti Hrant! Kürtlere vatandaslik hakki veremeyen devletten anlatmak istenilen nedir?Kürtler vatandaslik haklarindan mahrumlarmi yoksa vatandaslik hakkina kavusabilmeleri icin onlara özerklik veya otonomi mi verilmelidir? ************ Kürtler,daha dogrusu Kürdistan savascilari su son 5 yila kadar bu denli pervasizlasmamistilar,bu denli bölücü söylemleri söyleyemiyordular,bu demek oluyor ki onlara taviz verildigi sürece daha fazlasini isteyeceklerdir cünkü arkalarinda malum odaklar var. saygilarla Alıntı
Φ taypa Gönderi tarihi: 22 Ocak , 2009 Gönderi tarihi: 22 Ocak , 2009 Taypa,lütfen PKK ive Kürt sorunu ile ilgili düşüncelerime eşdeğer bu yazıyı okuyun...umarım ne demek istediğim anlaşılır.... . . *Kürtlerle konuşmanın zemini...Etyen Mahçupyan[/i] eğer sen jitemi sadece erseverden ibaret sanıyorsan bu konuya hiç girmeyelim çünkü bu bahsini açtığın konuyu çok basit birşey zannediyorsun sanırım.Jitem dediğin olgu gazetelerde okudğun kitaplarda okuduğun tv de dinlediğin 3-5 satırda anlatılacak "ben biliyorum" denecek bir olgu değilidir vakıf olmadığımız konularda konuşmayalım. PKK ile gelen bana bir tane çözüm göster Vatandaşlık hakkı diyorsun Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yaşayan her insan yasal özgürlüklerini vatandaşlık statüsünde çok rahat ve özgürce kullanabilmesi için devlet tarafınjdan bir kimlik verilir bu kimlik kadınlarda pembe erkeklerde ise mavidir yani senin cebinde olan.Sen bu kimliği gösterdiğinde sana kim senin hakkın yok dedi söylermisin.Vatandaşlık hakkı nelerdir pekala öncelikle yaşama hakkındır senin yaşamana herhangi bir dayatma var mı (sen yasaları zorlamadığın sürece devletin hiç bir konumu senin yaşama hakkını elinden almaz. Sağlık hakkın var mı? Vatandaş olarak Bağ-kur SSK veya isterseniz paranızda bol ise özel den sigortalanma hakkınız var zaten devlet statüsünde çalışan biri isen ömür boyu SSk lısın.Şimdide kalkıp devlet bize iş vermiyor demeyesin sakın. Okula giderken sana sen kürtsün ben seni bu okula almam diyen biri çıktı mı sana yada otobüse binerken sen kürtsün seni otobüse almam diyen biri olayları sadece tek taraflı düşünüyorsun.PKK eğer bu ülkeda kürtlere vatandaşlık hakkı getirecek diyerek kürt milleti PKK yı destekliyorsa o zaman kürt milletinin kendine saygınlığından şüphe etmek gerekir. Hükümetler iktidarda iken belli kararları alırken belli bir zümreyi hedef almaz.Ama bazen aldığı karardan durduk yere zararlı çıkan insanlar olabilir.Bu örfi hukukta şöyle der "insan önce kendi hakkını aramayı bilmeli" ama sen kalkıpta benim hakkımı yedi devlet diyipte dağa çıkarsan kazanacağın bir haktan da kendini edersin ve sonu olmayan bir macereya kendini atarsın. Dil sorunu diyorsun kürtçe dili resmi dil olamaz.Çünkü meşru bir devletiniz yok.Ha bu devlet Türkiye sınırları içerisnde de kurulamaz.Ha artık siyasetin bir oyunu olur bizi yöneten hükümetin basiretsizliği olur yada büyük bir hayal kırıklığı ve yıkım olur ülke bölünür kürdistan kurulur anca ozaman.Peki diyelim ki bu facia gerçek oldu sen zannediyormusun ki meşru bir devlet olacaksınız bu sefer de Amerikan mandası altında kalacaksın sana Amerika orda kürtlük hakkı vermez verirse seni tanır tanırsa seninle kendi elleri ile yarattığı birdevletin buyruklarına boyun eğmek zorunda kalır yani kısacası ABD ye maşa lazım ateş değil. Ha bu kadar komplo teorisinden sonra ben kendi açımdan şu sonuca vardım sadece dil konusunda isyan ediyorsun.Dili versek bu sefer başka bir şey talep edeceksiniz onuda versek ........ diye diye gidecek yani ne vatandaşlık hakkı nede dil sadece bir özerklik için güdüm hazırlama ve bir ütopya ....hepsi bu Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 1 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 1 Şubat , 2009 Inanilacak gibi degil,bu kadar cüret gercekten fazla.Ya bu ne anlama geliyor simdi"Kürtlere vatandaslik hakki veremyen devlet"bu ne demektir?Bu yaziyi siz yazdinizsa gercekten biraz fazla abartmaya baslamissiniz yok Etyen yazdi ise o da zaten Ermenidir.Etyen veya Hrant bence asla TÜRK VATANDASI OLAMADILAR cünkü Ermenilerin kani asildi.Türklerinki ise..... böyle yazmisti Hrant! Kürtlere vatandaslik hakki veremeyen devletten anlatmak istenilen nedir?Kürtler vatandaslik haklarindan mahrumlarmi yoksa vatandaslik hakkina kavusabilmeleri icin onlara özerklik veya otonomi mi verilmelidir? ************ Kürtler,daha dogrusu Kürdistan savascilari su son 5 yila kadar bu denli pervasizlasmamistilar,bu denli bölücü söylemleri söyleyemiyordular,bu demek oluyor ki onlara taviz verildigi sürece daha fazlasini isteyeceklerdir cünkü arkalarinda malum odaklar var. saygilarla eğer sen jitemi sadece erseverden ibaret sanıyorsan bu konuya hiç girmeyelim çünkü bu bahsini açtığın konuyu çok basit birşey zannediyorsun sanırım.Jitem dediğin olgu gazetelerde okudğun kitaplarda okuduğun tv de dinlediğin 3-5 satırda anlatılacak "ben biliyorum" denecek bir olgu değilidir vakıf olmadığımız konularda konuşmayalım. PKK ile gelen bana bir tane çözüm göster Vatandaşlık hakkı diyorsun Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yaşayan her insan yasal özgürlüklerini vatandaşlık statüsünde çok rahat ve özgürce kullanabilmesi için devlet tarafınjdan bir kimlik verilir bu kimlik kadınlarda pembe erkeklerde ise mavidir yani senin cebinde olan.Sen bu kimliği gösterdiğinde sana kim senin hakkın yok dedi söylermisin.Vatandaşlık hakkı nelerdir pekala öncelikle yaşama hakkındır senin yaşamana herhangi bir dayatma var mı (sen yasaları zorlamadığın sürece devletin hiç bir konumu senin yaşama hakkını elinden almaz. Sağlık hakkın var mı? Vatandaş olarak Bağ-kur SSK veya isterseniz paranızda bol ise özel den sigortalanma hakkınız var zaten devlet statüsünde çalışan biri isen ömür boyu SSk lısın.Şimdide kalkıp devlet bize iş vermiyor demeyesin sakın. Okula giderken sana sen kürtsün ben seni bu okula almam diyen biri çıktı mı sana yada otobüse binerken sen kürtsün seni otobüse almam diyen biri olayları sadece tek taraflı düşünüyorsun.PKK eğer bu ülkeda kürtlere vatandaşlık hakkı getirecek diyerek kürt milleti PKK yı destekliyorsa o zaman kürt milletinin kendine saygınlığından şüphe etmek gerekir. Hükümetler iktidarda iken belli kararları alırken belli bir zümreyi hedef almaz.Ama bazen aldığı karardan durduk yere zararlı çıkan insanlar olabilir.Bu örfi hukukta şöyle der "insan önce kendi hakkını aramayı bilmeli" ama sen kalkıpta benim hakkımı yedi devlet diyipte dağa çıkarsan kazanacağın bir haktan da kendini edersin ve sonu olmayan bir macereya kendini atarsın. Dil sorunu diyorsun kürtçe dili resmi dil olamaz.Çünkü meşru bir devletiniz yok.Ha bu devlet Türkiye sınırları içerisnde de kurulamaz.Ha artık siyasetin bir oyunu olur bizi yöneten hükümetin basiretsizliği olur yada büyük bir hayal kırıklığı ve yıkım olur ülke bölünür kürdistan kurulur anca ozaman.Peki diyelim ki bu facia gerçek oldu sen zannediyormusun ki meşru bir devlet olacaksınız bu sefer de Amerikan mandası altında kalacaksın sana Amerika orda kürtlük hakkı vermez verirse seni tanır tanırsa seninle kendi elleri ile yarattığı birdevletin buyruklarına boyun eğmek zorunda kalır yani kısacası ABD ye maşa lazım ateş değil. Ha bu kadar komplo teorisinden sonra ben kendi açımdan şu sonuca vardım sadece dil konusunda isyan ediyorsun.Dili versek bu sefer başka bir şey talep edeceksiniz onuda versek ........ diye diye gidecek yani ne vatandaşlık hakkı nede dil sadece bir özerklik için güdüm hazırlama ve bir ütopya ....hepsi bu noktayı koyuyorum. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.