Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Almanya’da etnik ayrım

Celal ÖZCAN / MÜNİH

Almanya’da etnik ayrım

Almanya’nın Münih kentinde Hanselmann adlı ilkokulda Alman öğrencilerle göçmen kökenli öğrencilerin sınıflarının ayrılması haberi geniş yankı uyandırdı.

Kaşesinde, "32 millet, bir sınıf" yazısı bulunan, ancak saf etnik sınıflar kurmakla suçlanan okul müdiresi Ulrike Wanner, sorularımıza cevap vermedi. Okulun Veli Konseyi üyesi Ali Ak ise okuldaki ayrımcı sınıfları Hürriyet’e şöyle anlattı: "Yeni okul döneminde beş adet 1. sınıf açıldı. Bu sınıflardan 1 A sınıfında 18 Alman, üç veya dört tane göçmen kökenli öğrenci var. Buna karşın 1 B ve 1 E sınıfında iki veya üç’er Alman var, gerisi yabancı. 1 C sınıfı, sadece Müslüman göçmen kökenli öğrencilerden oluşuyor. 1 D sınıfının ise yarısı Alman yarısı yabancı. Gerçi okulun kendisi sınıflarda öğrencilerin büyük çoğunluğu Alman diyor, ama bunlar göçmen kökenli Alman vatandaşı."

Kabul edilemez

Yeni eğitim döneminde Veli Konseyi’ne seçildiği için yabancı çocukların velilerinden sınıf ayrımı üzerine şikáyet mektupları aldığını söyleyen Ali Ak, şöyle devam etti: "Çocukları sadece yabancı öğrencilerden oluşan sınıfa giden veliler bana şikáyette bulundu. Ben de Müdire Hanım’a giderek olayı anlattım ve bu uygulamanın kaldırılmasını istedim. Müdire Hanım bana sadece Müslüman öğrencilerden oluşan sınıfı, etik dersinde sınıfları bölmemek için kurduğunu söyledi. Bu görüşmeden iki veya üç gün sonra ise Veli Konseyi seçiminin iptal edildiğine dair bir mektup aldım. Seçim yeniden yapıldı ve ilk seçimde dokuz oyla başkan seçilirken, ikinci seçimde bir oy aldım. Böylece müdire, Veli Konseyi başkanlığından beni indirmiş oldu ve yerime bir Alman seçildi."

Etnik kökenli sınıf haberi üzerine Münih Belediye Meclisi Yeşiller Grubu Meclis’e bir önerge vererek olayın aydınltılmasını istedi. Bavyera Eyaleti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Christa Stewens, böyle bir uygulamanın kabul edilemeyeceğini, kökene göre sınıf oluşturulmasının entegrasyon politikasına ters olduğunu açıkladı. Münih Yabancılar Meclisi de resmi bir açıklama yaparak, Alman ve göçmen çocukların ayrı sınıflara bölünemeyeceğini söyledi.

İlköğretim Müdiresi Georgine Müller, Münih’te hiçbir okulda bilinçli olarak etnik sınıflar oluşturulmadığını savundu. Hanselmann ilkokulunda 32 milletten 400 öğrenci bulunduğuna ve sınıflarda Alman öğrenci sayısının yüksek olduğunu söyledi. Ancak Müller, etik dersi nedeniyle sadece Müslüman çocuklardan oluşan bir sınıf bulunduğunu da kabul etti.

• Cevaplar 61
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
Kaşesinde, "32 millet, bir sınıf" yazısı bulunan, ancak saf etnik sınıflar kurmakla suçlanan okul müdiresi Ulrike Wanner, sorularımıza cevap vermedi. Okulun Veli Konseyi üyesi Ali Ak ise okuldaki ayrımcı sınıfları Hürriyet’e şöyle anlattı: "Yeni okul döneminde beş adet 1. sınıf açıldı. Bu sınıflardan 1 A sınıfında 18 Alman, üç veya dört tane göçmen kökenli öğrenci var. Buna karşın 1 B ve 1 E sınıfında iki veya üç’er Alman var, gerisi yabancı. 1 C sınıfı, sadece Müslüman göçmen kökenli öğrencilerden oluşuyor. 1 D sınıfının ise yarısı Alman yarısı yabancı. Gerçi okulun kendisi sınıflarda öğrencilerin büyük çoğunluğu Alman diyor, ama bunlar göçmen kökenli Alman vatandaşı."

keske diger 1 A sinifindan haric, tüm diger siniflarin ögrenci sayisini da vermis olsalar' di... ben bi güzel onlari 5 sinifa bölerdim :)

saka bir yana...

göcmen kökenli ögrenci dedigi sanirim DDR den gelenler... ki bunlar almanca bilmekteler ( 1 A )

ki daha burada bir ayrim yapilmis, yazi da... eger ki öyle ise..

Müslüman göcmen kökenli ögrenciler ( 1 C )... gerci belki' de anlatabilmek icin

Merak ettim sadece Müslüman göcmen kökenli ögrencilerin olusturdugu sinif' da ... cogunluk' ta acaba hangi dil kullaniliyor

gerci cevabini sanirim alamiyacagim

İlköğretim Müdiresi Georgine Müller, Münih’te hiçbir okulda bilinçli olarak etnik sınıflar oluşturulmadığını savundu. Hanselmann ilkokulunda 32 milletten 400 öğrenci bulunduğuna ve sınıflarda Alman öğrenci sayısının yüksek olduğunu söyledi. Ancak Müller, etik dersi nedeniyle sadece Müslüman çocuklardan oluşan bir sınıf bulunduğunu da kabul etti.

yani bu demek oluyor' ki hepsi ayrilmis' da Müslüman cocuklari halen hepsi ayni sinif' ta... umarim dogru anlamisimdir burasini

ve bu ne kadar verimli olur...eger ki öyle ise... düsünsünler bakalim..

Sonradan is hayatina atilma yaslarina geldiklerin' de, kirik almancan var.. bu durum da seni buraya alamayiz demesi cok kolay.

Saygilar

Gönderi tarihi:

Benim ilk Almanya'ya gittigim zamanlar sinifimda tek Turk olan bendim , 2 Rus vardi, geresi Almandi. Galba 28 kisidik. Ozamanlar Schlesweg Holstein tarafinda kaliyordum. Berlin'e tasindigim zaman 21 ogrenciydik sinifta ve sadece 5 Alman siniftaydi, sonradan 3 Alman tasindi , 3 yabanci geldi sinifa :) Boylece sadece 2 Alman sinifta kalmisti.

Butun yabancilari bir sinifa koymalari cok yanlis cunku kulturel anlamda herkes herkesle yasamayi ogreniyor ama dil sorunlari cikiyor bunu kendimde Berlin'de gordum.

Eger birce bana sorarsan hangi Ulkeden yabancilar daha coktu diye ( ;) ) Arap Ulkeler okulda 100 de 60 di, Turkler de 100 de 30 geri kalanda denisik Ulkelerden gelmeydi...

Ve bu sorunu 6 ay calisdim cocuk yuvasinda'da gordum orda 100 de 95 si yabanciydi... Okul reklam yaparken biz cok kultureliz derlerdi :)

Gönderi tarihi:
Benim ilk Almanya'ya gittigim zamanlar sinifimda tek Turk olan bendim , 2 Rus vardi, geresi Almandi. Galba 28 kisidik. Ozamanlar Schlesweg Holstein tarafinda kaliyordum. Berlin'e tasindigim zaman 21 ogrenciydik sinifta ve sadece 5 Alman siniftaydi, sonradan 3 Alman tasindi , 3 yabanci geldi sinifa :) Boylece sadece 2 Alman sinifta kalmisti.

Butun yabancilari bir sinifa koymalari cok yanlis cunku kulturel anlamda herkes herkesle yasamayi ogreniyor ama dil sorunlari cikiyor bunu kendimde Berlin'de gordum.

Eger birce bana sorarsan hangi Ulkeden yabancilar daha coktu diye ( ;) ) Arap Ulkeler okulda 100 de 60 di, Turkler de 100 de 30 geri kalanda denisik Ulkelerden gelmeydi...

Ve bu sorunu 6 ay calisdim cocuk yuvasinda'da gordum orda 100 de 95 si yabanciydi... Okul reklam yaparken biz cok kultureliz derlerdi :)

Okulun ve cocuk yuvasinin hangi semtte olduguda önemli. Yabancilarin cok yasadigi semtlerde bazi okul ve yuvalarda rastlaniyor bu tür gelismelere. Diger taraftan acaba aileler baska semtteki okula ve yuvaya göndermeye razimi cocuklarini bunuda sorgulamak gerek. Ve gene bazi yabancilarin cok oldugu semtteki yabanci aileler cocuklarini Alman cocuklarinin fazla oldugu okullara ve yuvalara yolluyorlar. Acaba bizlerdemi etnik ayrim yapiyoruz aramizda? Neden bazi yabancilar bile bu yola basvuruyorlar bunuda iyi arastirmak gerek. Almanya'da yasayan göcmenler kendi eksiklerini düzeltmek icin caba harcamazlarsa, yani gözlerini gelisdmeler kapali tutup sorunu sadece Alman makamlarinda ararlarsa cözüm hic üretilmez. Önce kendilerinin durumlarini iyi arastirmalari gerek.

Gönderi tarihi:

Yine Almanlarin gönüllü silahsörleri görev basina gelmis,Almanyada yabancilara karsi olan her uygulamayi hemen bir kulp takarak reddetme yarisina girismisler.Bir zamanlar okul b ahcesinde Türkce konusmanin yasaklanmis oldugu dile getirildiginde yine Almanlar icin gönüllü avukatlar seferber olmus ve öyle birsey olmadigini sadece iyi Almanca konussunlar diye bazi önlemler alindigini savunmustular.Türkiyede Ermenilerin Kürtlerin demokratik haklarini savunmaktan bihal olanlar Almanyada Türklere yapilanlara karsi Almanlara avukatlik yapiyorlar.

Almanyada sistematik olarak yabancilara özellikle Türklere karsi yogun bir faaliyet vardir.Bunu inkar edenlerin samimiyetinden süphe ediyorum.Anadolunun bilmem neresinden gelmis hayatini kazanmak icin calismak zorunda kalan insanlarin haklarini korumak yerine onlari yeterli sekilde kendilerini gelistirmemis olmakla suclamak daha kolay olsa gerek.Almanya tarihi boyunca etnik ayirim yapmis ve yapmakta olan bir toplumdur bunu birtakim kiliflarin icine yerlestirip Almanlari melayke gibi göstermek bence yurt disindaki Türkler acisindan bir haksizliktir.

saygilarla

Gönderi tarihi:
Yine Almanlarin gönüllü silahsörleri görev basina gelmis,Almanyada yabancilara karsi olan her uygulamayi hemen bir kulp takarak reddetme yarisina girismisler.Bir zamanlar okul b ahcesinde Türkce konusmanin yasaklanmis oldugu dile getirildiginde yine Almanlar icin gönüllü avukatlar seferber olmus ve öyle birsey olmadigini sadece iyi Almanca konussunlar diye bazi önlemler alindigini savunmustular.Türkiyede Ermenilerin Kürtlerin demokratik haklarini savunmaktan bihal olanlar Almanyada Türklere yapilanlara karsi Almanlara avukatlik yapiyorlar.

Almanyada sistematik olarak yabancilara özellikle Türklere karsi yogun bir faaliyet vardir.Bunu inkar edenlerin samimiyetinden süphe ediyorum.Anadolunun bilmem neresinden gelmis hayatini kazanmak icin calismak zorunda kalan insanlarin haklarini korumak yerine onlari yeterli sekilde kendilerini gelistirmemis olmakla suclamak daha kolay olsa gerek.Almanya tarihi boyunca etnik ayirim yapmis ve yapmakta olan bir toplumdur bunu birtakim kiliflarin icine yerlestirip Almanlari melayke gibi göstermek bence yurt disindaki Türkler acisindan bir haksizliktir.

saygilarla

Illalda herseye muhalefet olarak bir cözüm üretemeyiz. Almanya'da malesef sizin gibi düsünenler insanlarimiza dogru yol gösterecegine kedni kisisel ve siyasi cikarlari cercevesinde o insanlarin uyum saglamalarini engelleyerek bu günlere getirdiler ve yanilmiyorsam gene sizin kedi yazinizda, baska bir baslikta, Almanya'daki Türk'lerin egitim, uyum ve dil konusunda bükük yanlislari oldugunu söylemistiniz. Benim bahsettigim sizinkinden farklimida bana ithamda bukunuyorsunuz? Almanya'da veya baska bir avrupa ülkesinde yasayan Türk göcmenlerinin yasmlarini, davranislarini irdeleyerek dogrulari bulmak ve mümkün oldugu kadar yasadiklari ülkelerde söz sahibi olamlarini saglamak neden bizleri gocunduruyor anlamakta zorluk cekiyorum. Sadece Alman'lari suclayarak kendimizi gelistiremeyiz. Bunu söylerkende hemen Alman'lari savunuyor suclamasini yapmakta konuya ne kadar ciddi baktigimizin baska bir göstergesi. Türk göcmenlerini ve yasadigi ülkeleri iiy arastirmamiz gerek. Türkiye'deki tutumumuzu, yani her seyi inkar ve ret etmekle yasadigimiz ülkelerdeki konumumuzu iylestiremeyiz, tam tersine kötülestiririz. Alman hükümetini ve toplumunu da elestirecegiz tabiiki cünki onlarda göcmenler konusunda sayisiz yanlisliklar ve haksizliklar yapmislardir ve halada yapiyorlar, ama sadece onlarin yanlisini görmek kimseye fayda getirmez. Gidin Berlin'e görün bazi göcmenlerin bile okul ve ev ararken nelere deger verdiklerini ve gene yabancilarin cok oldugu semtlerden göc ettiklerini. Alman'lar bu davranisi yaparken elestiriyoruz, ama ya biz göcmenler yaparken elestirince neden Alman'larin gönüllü silahsörü oluyoruz? Yalanmi Almanya'da mesela seriatcilarin faaliyetlerinde dolayi bir cok vatandaslarimiz bunlarin etkisinde kalarak kizlarini okuka göndememeleri, gitseler bile geziye yollamamalari ve erkek ögrencilerle beraber beden egitimi yapmalarina izin vermemeleri? Bir cok camii de ailelere cocuklarini Alman'larla arkadaslik yapmamalarini saglamalari istenmiyormu? Arkadasim bu tür kendi gerceklerimizi konusmak ve düzeltmek neden gönüllü Alman silahsörlügü yapmak olsun aciklayin lütfen? vatandaslarimiza yardimci olamk istiyorsak dogru yol göstermemiz gerek, yoksa onlari ne pahasina olursa olsun savunupta yasadiklari ülkelerde devamli alt tabakada kalmalarini saglayarak degil. Benim bahsettiklerimi Almanya ve diger ülkelerdeki bir cok göcmen dernekleri ve kuruluslarida söylüyorlar. Yanlisin tümüne karsi gelmek ve dogrulari bularak göcmenlere yardimci oluruz. Alman'larin hatasi yok diyen yok zaten, ama ya bizim eksiklerimiz ve hatalarimiz? Dost aci konusur derler. Gercek dostlukta dogrulari syölemekle olur bana göre.

Gönderi tarihi:

tabiki sadece Almanlari suclamak yanlis olur, cunku malessef genelde Millet kendi Milletine bali oluyor ve baskalarinla fazla gorusmuyorlar. Berlin' de mesela ( Tiergarten, Charlottenburg ve Kreuzberg bolumlerinde ) Turkler Turkler le , araplar araplar la geziyor yada yabanci yabancilarla ve iki tarafa ( Almanlar ve yabancilar) bir birine karsi olarak yasiyorlar... Kim suclu ? Devlette tabiki suc var ama Ailelerde'de sucu buluyorum ben.

Gönderi tarihi:
tabiki sadece Almanlari suclamak yanlis olur, cunku malessef genelde Millet kendi Milletine bali oluyor ve baskalarinla fazla gorusmuyorlar. Berlin' de mesela ( Tiergarten, Charlottenburg ve Kreuzberg bolumlerinde ) Turkler Turkler le , araplar araplar la geziyor yada yabanci yabancilarla ve iki tarafa ( Almanlar ve yabancilar) bir birine karsi olarak yasiyorlar... Kim suclu ? Devlette tabiki suc var ama Ailelerde'de sucu buluyorum ben.

sayin 'nyx-fallen angel' yazdiklariniza katilamayacagim Avrupada yasayan yabancilar yeterince bulunduklari ülkelere fazlasiyla uyum saglamaktadir ve Avrupa ülkeleri bugün olsun daha iceriye yabanci göc almaktadir ve getirilen yabancilarin önüne de yüzde yüz uyum saglayacaksin diyede bir anlasma konmamakdadir ve yukarda bahsettiginiz arap arap´a türk türk´le kol kola geziyor diye yazdiginizda senoryadir!!! .. gelelim ön yargiya Avrupalilarin Türklere/yabancilara karsi olan ön yargilarini asla degistiremezsin.. baslica faktörde politikacilarin yabancilari yabanci görmek istemesinden kaynaklanmaktadir? bu özel onlarin ulusal politikasimidir!!! iste bu noktada kendi elleriyle yarattiklari yabancilara kars ön yargi bu artik ön yargidan cikmistir yabancilara karsi nefrettir iste bu nefret disarda ve icerde bu nefretle yönetme sevdasina dönüsmektedir en üstden alt a dogru bilincli veya bilincsiz... burda yasayan yabancilarda her daim yeni yeni nefret taktiklariyle karsi karsiya kalmaktadir yasamlari zamanla hayal kirikligina dönüsmektedir bu dönemde yabancilar firat köprüsünden gecmektedir.. ilerdeki dönemler muhakak bu gelismeler isiginda bir cok olaylara gebe kalacaktir en azindan yabancilar yeter avrupanizi alin tepe tepe kullanin diye avrupaya veda edebilecektir ama öyle ama böyle!..

Gönderi tarihi:
sayin 'nyx-fallen angel' yazdiklariniza katilamayacagim Avrupada yasayan yabancilar yeterince bulunduklari ülkelere fazlasiyla uyum saglamaktadir ve Avrupa ülkeleri bugün olsun daha iceriye yabanci göc almaktadir ve getirilen yabancilarin önüne de yüzde yüz uyum saglayacaksin diyede bir anlasma konmamakdadir ve yukarda bahsettiginiz arap arap´a türk türk´le kol kola geziyor diye yazdiginizda senoryadir!!! .. gelelim ön yargiya Avrupalilarin Türklere/yabancilara karsi olan ön yargilarini asla degistiremezsin.. baslica faktörde politikacilarin yabancilari yabanci görmek istemesinden kaynaklanmaktadir? bu özel onlarin ulusal politikasimidir!!! iste bu noktada kendi elleriyle yarattiklari yabancilara kars ön yargi bu artik ön yargidan cikmistir yabancilara karsi nefrettir iste bu nefret disarda ve icerde bu nefretle yönetme sevdasina dönüsmektedir en üstden alt a dogru bilincli veya bilincsiz... burda yasayan yabancilarda her daim yeni yeni nefret taktiklariyle karsi karsiya kalmaktadir yasamlari zamanla hayal kirikligina dönüsmektedir bu dönemde yabancilar firat köprüsünden gecmektedir.. ilerdeki dönemler muhakak bu gelismeler isiginda bir cok olaylara gebe kalacaktir en azindan yabancilar yeter avrupanizi alin tepe tepe kullanin diye avrupaya veda edebilecektir ama öyle ama böyle!..

Arkadasim siz nasil tesbit edebildiniz bunlari? neye dayanarak söyleyebiliyorsunuz? Amaciniz göcmenlere faydali olmak ise konuya böyle bakamazsiniz. Göcmenler elinden geleinin fazlasini yapiyormusta ona ragmen bulunduklari ülkenin insanlari onlari disliyorlarmis söyzleri sadece bos laf ve gercekleri gizlemekten ibarettir. "nyx-fallen angel" isimli yorumcu size semtlerden örnekler gösteriyor ve bu örneklerin dogrulugunu orada yasayan göcmenler bile kabul ediyor ama bizler buradan bol keseden atiyoruz, sadece savunmak amaciyla her olan bítenleri görmezlikten geliyoruz. Türkiyeli göcmenlerin yüzde kaci bulunduklari ükenin dilini, kanununu ve siyasetini sizin bahsettiginiz sekilde biliyorlar acaba söylermisiniz. Uyum ne anlama geliyor?

Gönderi tarihi:
Arkadasim siz nasil tesbit edebildiniz bunlari? neye dayanarak söyleyebiliyorsunuz? Amaciniz göcmenlere faydali olmak ise konuya böyle bakamazsiniz. Göcmenler elinden geleinin fazlasini yapiyormusta ona ragmen bulunduklari ülkenin insanlari onlari disliyorlarmis söyzleri sadece bos laf ve gercekleri gizlemekten ibarettir. "nyx-fallen angel" isimli yorumcu size semtlerden örnekler gösteriyor ve bu örneklerin dogrulugunu orada yasayan göcmenler bile kabul ediyor ama bizler buradan bol keseden atiyoruz, sadece savunmak amaciyla her olan bítenleri görmezlikten geliyoruz. Türkiyeli göcmenlerin yüzde kaci bulunduklari ükenin dilini, kanununu ve siyasetini sizin bahsettiginiz sekilde biliyorlar acaba söylermisiniz. Uyum ne anlama geliyor?

siz ilk önce yazdiklarimi iyi analiz etmeye calis tamam... ikincisi Avrupada yabancilara zorla yabanciligini hissettiriyorlar sen hangi uyumdan bahsediyorsun.. burda her göcmen Almandan cok Almanyaya uyum saglar bunu kavramaya calis. veya ögren

Gönderi tarihi:

Almanya'da irkcilik var ve hep de vardi ona karsi birsey diyemem. Cogu kisi uyum sagladigi'da dogru ama malesef bazi yabancilar uyum saglamiyorlar ve kotu ornek oluyorlar tabiki Almanlar'da iyi ornekleri gormemezlikden gelip kotu ornekleri sayiyorlar.... Turk turkle arap arapla dedigim benim yasadim bolumde malesef oyledi kendi gorduklerimi yazdim.

On yargi'ya gelince benim icin on yargi genelde tehlikelidir ve on yargi yanlis enformasyon uzerine oldugu icin toplumlari bir araya getirmiyor daha cok birbirini ayiriyor. Bir grup insan bir Ulkede kotu diye hepsini bir tenceriye koymamak gerektigini dusunuyorum. Ama daha oncede dedigim gibi evet Devletin sucu var burda yontem yanlis ve size katiliyorum bir cok yabanci Kisiler Avrupayi terk etmeye zaten basladi ve gelecekte bir cok kisinde avrupaya veda diyeceginden ben de eminim.

Gönderi tarihi:
siz ilk önce yazdiklarimi iyi analiz etmeye calis tamam... ikincisi Avrupada yabancilara zorla yabanciligini hissettiriyorlar sen hangi uyumdan bahsediyorsun.. burda her göcmen Almandan cok Almanyaya uyum saglar bunu kavramaya calis. veya ögren

Pes derim, baska söz bulamiyorum. vay haline avrupada yasayan göcmenlerin, cünki onlara yol gösterecegimize halaa her hal ve hareketleri dogruymus gibi daima körlstirmeye calisiyoruz. Vah hallerine derim vallahi.

Gönderi tarihi:

Avrupa Konseyi Almanya’yı uyardı (orjinal metin)

Strasbourg’daki Avrupa Konseyi, yabancı göçmenlerle ilgili yeni yasal düzenlemelerin gündemde olduğu Almanya’yı, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve göçmen hakları konusunda uyaran bir rapor yayımladı.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği tarafından hazırlanan ve Strasbourg’da yayımlanan raporda, Almanya’dan bir göç ülkesi olduğunu kabullenmesi ve göçmenleri toplum için zenginlik olarak algılaması isteniyor. Konseyin insan hakları komiseri, İsveçli Thomas Hammerberg, yabancıların topluma olumlu katkılarının Alman devleti tarafından resmen tanınması yönünde görüş de belirtmekte.

Rapor, Almanya’da gerçekleştirilen bir araştırmanın, halkın yaklaşık yüzde 35’inin Almanya’da işsizliğin artması durumunda yabancıların sınırdışı edilmesini istediğini, bunun da, Alman toplumunun henüz çeşitliliğe açık ve çoğulcu bir toplumun avantajlarını kavrayamadığını gösterdiği şeklinde ilginç bir gözlem aktarıyor.

Çifte vatandaşlık vurgusu

Rapor bu çerçevede, uzun süredir Almanya’da yaşayan yabancıların çifte vatandaşlık hakkından faydalanabilmelerinin önünün açılmasını istiyor. Almanya’nın bazı eyaletlerinde Müslümanlara yönelik vatandaşlık testleri de ayrımcılık olarak niteleniyor.

Almanya’da ırkçılık ve yabancı düşmanlığının, yabancıların topluma uyumları önünde engel olduğuna da işaret edilen raporda, 2005 yılında aşırı sağcıların düzenlediği ırkçı eylem sayısının 15 bini aştığı, bu rakamın 2006’da yüzde 30 arttığı kaydediliyor

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği, Almanya’dan ırkçılık ve yabancı düşmanlığını sadece neo-nazi ve aşırı sağcı grupların eylemleri olarak değil, toplumun tüm katmanlarını etkileyen bir sorun olarak ele almasını da istiyor.

Raporda, Müslümanların durumuna da değiniliyor ve Alman İçişleri Bakanlığı’nın İslam Konferansı kurma girişiminin, ülkede yükselmekte olan İslamofobiye karşı yanıt olabileceği vurgulanıyor.

“Müslümanlar ırkıçılığa maruz kalıyor”

Buna karşılık, Avrupa Konseyi Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığıyla Mücadele Komisyonu verileri temelinde, Müslümanların Almanya’da en fazla ırkçılığa maruz kalan gruplar arasında olduğuna işaret ediliyor.

Raporda, aile birleşimi konusuna da değiniliyor ve aile birleşiminin yabancıların topluma uyumlarını kolaylaştırıcı bir önlem olduğu belirtiliyor. Avrupa Konseyi, bu alanda Almanya’dan, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi normlarına uymasını talep ediyor.

Gönderi tarihi:
Avrupa Konseyi Almanya’yı uyardı (orjinal metin)

Strasbourg’daki Avrupa Konseyi, yabancı göçmenlerle ilgili yeni yasal düzenlemelerin gündemde olduğu Almanya’yı, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve göçmen hakları konusunda uyaran bir rapor yayımladı.

Çifte vatandaşlık vurgusu

Rapor bu çerçevede, uzun süredir Almanya’da yaşayan yabancıların çifte vatandaşlık hakkından faydalanabilmelerinin önünün açılmasını istiyor. Almanya’nın bazı eyaletlerinde Müslümanlara yönelik vatandaşlık testleri de ayrımcılık olarak niteleniyor.

Avrupa Konseyi Almanya'yi uyardigi iyi olmus. Bende cifte vatandasligin kabullenmesi ni istiyor ve bekliyorum....

Gönderi tarihi:
Avrupa Konseyi Almanya'yi uyardigi iyi olmus. Bende cifte vatandasligin kabullenmesi ni istiyor ve bekliyorum....

Konulara gercekci ve bitaraf yaklasiyorsunuz,önemli olan öfkelerimiz nedeniyle insanlarimizi suclamak yerine gercekci yaklasimlarla insanlari anlayabilmektir.Muhakkak ki uyum sorunu olanlar vardir ama bunlari tüm Türk toplumuna yüklemek haksizlik olur.Avrupada Türk toplumunun icinde bulundugu sorunlarin suclusu kendileridir demek bence gercekci bir yaklasim olamaz,ne yazikki ABnin bile farkina vardigi Almanya gercegini birileri hala inkar ederek heralde Almanlara olan vefa borclarini yerine getirmeye calismaktadirlar.

Sizi bu konuda kutlarim.

saygilarla

Gönderi tarihi:
Konulara gercekci ve bitaraf yaklasiyorsunuz,önemli olan öfkelerimiz nedeniyle insanlarimizi suclamak yerine gercekci yaklasimlarla insanlari anlayabilmektir.Muhakkak ki uyum sorunu olanlar vardir ama bunlari tüm Türk toplumuna yüklemek haksizlik olur.Avrupada Türk toplumunun icinde bulundugu sorunlarin suclusu kendileridir demek bence gercekci bir yaklasim olamaz,ne yazikki ABnin bile farkina vardigi Almanya gercegini birileri hala inkar ederek heralde Almanlara olan vefa borclarini yerine getirmeye calismaktadirlar.

Sizi bu konuda kutlarim.

saygilarla

Almanya'da yasayan göcmenlerin cogu sorunu anlayip cözümün karsilikli anlayis ve birbirlerini kabul ile olacagina inanmislar ve herkesin üzerine düsen görevi yapmalari gerektiginin üstünü vurgularken bizler buradan üstü kapali kisilari suclayarak ve itham ederek kimseye faydamiz olmaz. Lütfen bana o bahsettiginiz sahsin bir tek cümlesini gösterinki Alman'lari sucsuz buldugunu ve ne olursa olsun onlari göcmenler konusunda hakli gösterdigini. Almanya'daki göcmenler malesef yillardan beri Türkiye'ye endeksli yasadiklari icin dogal olarak yasamdan fazla bir pay alamamislardir. Herhalde unuttuk binlerce insanimizin, genelde dinci ve sagci secmenler, secim dönemlerinde ucaklarla Türkiye'ye gelip oy verdiklerini, ama söz konusu cocuklarinin okulu ve meslek egitimi oldugunda ya paralari olmadi yada dil bilmiyoruz diye ilgilenilmedi. Ikinci nesilden bir cok anne ve baba cocuklarini Almanya'da yuva yerine Türkiye'ye akrabalarinin yanina veya ögrenci yurtlarina yollayip cocuklarinin bir cok konuda Alman'lara göre geride kalmalarina sebeb olmuslardir. O cocuklar 16 yasina kadar Türkiye'de büyüyüp sonra geldiklerinde meslek egitimi bile zor bulmuslardir. Bu durumu o durumdaki aileler bile kabul ederken, bizler buradan bazilarini "Alman'lara vefasini ödüyor" suclamalari yapiyoruz. Ikinci ve ücüncü nesilin bile genelde dogru dürüst yasadiklari ülkenin dilini bilmedikleri asikar ve sadece dil yüzünden iyi bir meslek egitimi alamiyorlar. Bizler buradan bos bos konusacagimiza insanlarimiza egitime önem vermeleri gerektigini söylememiz gerekli. Almanca bilmeyen birisini nasil bir bankada veya okulda calistirabileceksiniz?

Göcmen sorunlari ve cözümleri öyle sizin bahsettiginiz gibi sadece bir tarafi suclayarak cözülmez. Hicmi Türkiye devletinin sucu yok bu konuda? bundan hic bahsetmiyoruz. Türkiye onlari yillarca sadece döviz kaynagi olarak gördü, ama onlarin egitimine ve yasadiklari ülkelere uyum saglamalari icin hic bir katkida bulunmadi. Öyleki bakiyorsunuz su anki Türkiye'de bile Almanya'dan ve diger ülkelerde calisan ve yasayan insanlarimiza iyi bakilmiyor. Onlar icin Türkiye'de bile, egitimsizler, görgüsüzler gibi benzeri atiflarda bulunuyorlar. Bunlari yazin izine giden insanlarimiz yasiyorlar ve anlatiyorlar. Tabiiki Almanya'nin büyük yanlislari oldu ve halaa bu yanlislar yok edilmedi. Bu konuda hemfikiriz. Ama sorun sadece Almanya'danmi kaynaklaniyor acaba? Göcmenlerin ve gelmis oldugu ülkenin ne kadar payi var? 1985 li yillara kadar Alman vatandasligina gecenler aciktan söyleyemiyorlardi, cünki cogu zaman vatanhaini olarak damgalaniyorlardi. Ne zamanki Türkiye yasadiginiz ülkenin vatandasi olun ve lobi olusturun dedi, en keskin Türkcüler bile Alman oldular ve kimse artik vatanhaini degil. Bunlarin hepsi bilinen birer gercek. Baska bir gercekte bu Alman vatandasligina gecenlerin gene büyük bir kismi dogru dürüst Almanca bile bilmiyorlar. O yüzden simdi Alman vatandasligina gecmek isteyenler bir testten geciriliyorlar. Ama en azindan Alman vatandasi olurken birde Alman ismi almak zorunda kalmiyorlar, Türkiye'de ise Türk vatandasi olan bir yabanci yeni bir de Türk ismi almak zorunda kaliyor. Aurillo oluyor Mehmet. Iyiki Ali Almanya'da Hans olmak zorunda kalmiyor.

Gönderi tarihi:
Almanya'da yasayan göcmenlerin cogu sorunu anlayip cözümün karsilikli anlayis ve birbirlerini kabul ile olacagina inanmislar ve herkesin üzerine düsen görevi yapmalari gerektiginin üstünü vurgularken bizler buradan üstü kapali kisilari suclayarak ve itham ederek kimseye faydamiz olmaz. Lütfen bana o bahsettiginiz sahsin bir tek cümlesini gösterinki Alman'lari sucsuz buldugunu ve ne olursa olsun onlari göcmenler konusunda hakli gösterdigini. Almanya'daki göcmenler malesef yillardan beri Türkiye'ye endeksli yasadiklari icin dogal olarak yasamdan fazla bir pay alamamislardir. Herhalde unuttuk binlerce insanimizin, genelde dinci ve sagci secmenler, secim dönemlerinde ucaklarla Türkiye'ye gelip oy verdiklerini, ama söz konusu cocuklarinin okulu ve meslek egitimi oldugunda ya paralari olmadi yada dil bilmiyoruz diye ilgilenilmedi. Ikinci nesilden bir cok anne ve baba cocuklarini Almanya'da yuva yerine Türkiye'ye akrabalarinin yanina veya ögrenci yurtlarina yollayip cocuklarinin bir cok konuda Alman'lara göre geride kalmalarina sebeb olmuslardir. O cocuklar 16 yasina kadar Türkiye'de büyüyüp sonra geldiklerinde meslek egitimi bile zor bulmuslardir. Bu durumu o durumdaki aileler bile kabul ederken, bizler buradan bazilarini "Alman'lara vefasini ödüyor" suclamalari yapiyoruz. Ikinci ve ücüncü nesilin bile genelde dogru dürüst yasadiklari ülkenin dilini bilmedikleri asikar ve sadece dil yüzünden iyi bir meslek egitimi alamiyorlar. Bizler buradan bos bos konusacagimiza insanlarimiza egitime önem vermeleri gerektigini söylememiz gerekli. Almanca bilmeyen birisini nasil bir bankada veya okulda calistirabileceksiniz?

Göcmen sorunlari ve cözümleri öyle sizin bahsettiginiz gibi sadece bir tarafi suclayarak cözülmez. Hicmi Türkiye devletinin sucu yok bu konuda? bundan hic bahsetmiyoruz. Türkiye onlari yillarca sadece döviz kaynagi olarak gördü, ama onlarin egitimine ve yasadiklari ülkelere uyum saglamalari icin hic bir katkida bulunmadi. Öyleki bakiyorsunuz su anki Türkiye'de bile Almanya'dan ve diger ülkelerde calisan ve yasayan insanlarimiza iyi bakilmiyor. Onlar icin Türkiye'de bile, egitimsizler, görgüsüzler gibi benzeri atiflarda bulunuyorlar. Bunlari yazin izine giden insanlarimiz yasiyorlar ve anlatiyorlar. Tabiiki Almanya'nin büyük yanlislari oldu ve halaa bu yanlislar yok edilmedi. Bu konuda hemfikiriz. Ama sorun sadece Almanya'danmi kaynaklaniyor acaba? Göcmenlerin ve gelmis oldugu ülkenin ne kadar payi var? 1985 li yillara kadar Alman vatandasligina gecenler aciktan söyleyemiyorlardi, cünki cogu zaman vatanhaini olarak damgalaniyorlardi. Ne zamanki Türkiye yasadiginiz ülkenin vatandasi olun ve lobi olusturun dedi, en keskin Türkcüler bile Alman oldular ve kimse artik vatanhaini degil. Bunlarin hepsi bilinen birer gercek. Baska bir gercekte bu Alman vatandasligina gecenlerin gene büyük bir kismi dogru dürüst Almanca bile bilmiyorlar. O yüzden simdi Alman vatandasligina gecmek isteyenler bir testten geciriliyorlar. Ama en azindan Alman vatandasi olurken birde Alman ismi almak zorunda kalmiyorlar, Türkiye'de ise Türk vatandasi olan bir yabanci yeni bir de Türk ismi almak zorunda kaliyor. Aurillo oluyor Mehmet. Iyiki Ali Almanya'da Hans olmak zorunda kalmiyor.

Almanlar kalkip karsilikli anlayis icinde göcmenlerle sorun cözecek? siz hangi hayal dünyasinda yasiyorsunuz buldunuz karsilikli cözüm bulacak insanlari güldürmeyin.. birkere karsilik cözüm bulmanin yolu sivil toplum kuruluslaridir yaratacaklari kamuoyuyla istenen haklar ortaya konur bu sivil toplumu nasil olusur derneklerle v.s ac bakalim almanyada bölücü olmayan bir dernek acabiliyormusun!

diyorsunuz dil önemlidir Türkler dile önem vermiyor diyorsunuz. nerden biliyorsunuz önem vermedigini bu kadar sallama olurmu Almanyada her Türk burada yasayabilecek kadar almanca bilir.. burada dogan cocuklar ikinci ücüncü dördüncü kusaklar Ana dili gibi bilir vede Almancayi yeri geldiginde almanlardan almancayi daha iyi telafüz eder siz neden bahsediyorsunuz herhalde Türk zekasini kavrayamamissiniz..

Her Türk Ailenin ister Ana vataninda olsun ister ikinci vatanlarinda olsun yasadiklari heryerde Türk Ailesi cocugunu en iyi sekilde yetistirmek ister herseyini cocuguna feda eder en basta vede enbasta OKUMASI iCiN öyle degimi Sayin 'dünyahepimizin, nedersin?

bakin Almanyada bir cocuk Ana okuluna 3.yasinda baslar ve cocuk basladiginda ana okuluna cocuklarin uyuma zorluk cekmemesi icin her Türk Ailesi cocugunu 3.yasini doldurmadan ellerinden geldigince Almanca ögretirler ve o döneme kadarda evlerinde cocuklarin sirf almanca kanallarini izlemesine izin verirler siz neden bahsediyorsunuz!!!

sonra gelelim Ana okuluna orda Almancanin disinda konusmak yasaktir istersen iyice bir arastir belki arti niyetlerinize faydali olur?

diyorsunuz almanyada sükredin adiniz Aliyken veli yapmiyorlar Türkiyede Aliyken veli yaptiklarini görmedim konuyu bu kadar bulandirmaniza gerek yok Almanyada kesinlikle etnik ayrımcilik vardir.. A dan Z ye kadar arasinda tek bir harf yoktur ayrimcilik yapmayan ama bölücülere ayri servis vardir o ayri konu bölücüler burda polis dövsede sinir disi olmaz??? ama bir Türk genci burda dogmustur burda büyümüstür Alman vatandasi olsa dahi agir suclar islemisse bu suclarda genclik sucudur eger o kisi göcmense sucun cezasi dahada agirlasir cünkü Almanyada suclar bile Almana ayri göcmene ayri katagoride degerlendirilir istersiniz bir arastirin Memet olayini isterseniz arastirin yunan genciyle bir Türk gencinin kendilerini hakaret ederek onlari prokova eden almani dövdükleri Alman icin baslarina geldiklerini tabii yunan genciyle Türk genci yabanci olduklari icin cezalari agir olmustur fakat burda birseyi daha iyi görmeni isterim Türk oldugun icin bu ceza iki kat dahada artmistir.. yani sinir disi.. yunan genci ise agir göcmen cezasiyla almanyada yasamini devam ettirebilecektir siz Avrupada hangi adaletden hangi hak aramadan bahsediyorsunuz HAK ONLARINDIR.. Dünyadaki Demokrasi haklari sadece AB ve ABD ye aittir? birde hak verdikleri vardirki onlarda bölücülerdir kendilerine pay dagitan bölücülerdir!

Gönderi tarihi:
Almanlar kalkip karsilikli anlayis icinde göcmenlerle sorun cözecek? siz hangi hayal dünyasinda yasiyorsunuz buldunuz karsilikli cözüm bulacak insanlari güldürmeyin.. birkere karsilik cözüm bulmanin yolu sivil toplum kuruluslaridir yaratacaklari kamuoyuyla istenen haklar ortaya konur bu sivil toplumu nasil olusur derneklerle v.s ac bakalim almanyada bölücü olmayan bir dernek acabiliyormusun!

.

.

.

Sizin konuya bu kadar emotional bakmaniz karsisinda gercekleri görebileceginiz kanisinda degilim. Bahsettiklerinizin coguna malesef katilamayacagim. Ama en iyisi ben size Siz haklisiniz diyerek gecistirecegim. Böyle bir tartisma yapilmaz.

Gönderi tarihi:
Sizin konuya bu kadar emotional bakmaniz karsisinda gercekleri görebileceginiz kanisinda degilim. Bahsettiklerinizin coguna malesef katilamayacagim. Ama en iyisi ben size Siz haklisiniz diyerek gecistirecegim. Böyle bir tartisma yapilmaz.

Politikaları biz belirleriz sizler ancak uyarsınız anlayısına sahip Avrupalilar mi yoksa ben mi emotional anlayisa sahibim duygusal degilde Dünyada toplumsal cöküse kimler gidiyor kimler hazirliyor ilk önce onu cözseniz daha iyi olacak sayin 'dünyahepimizin

Gönderi tarihi:

Evet, Sn.dünya Hepimizin, bakıyorum konu Almanya olunca şahin kesilmişsiniz. Neden şu kırmızılı sözlerdeki mantığı Türkiyedeki Kürt vatandaşlarımız için de yürütmüyorsunuz, sizce ardaki fark nedir ?

Gönderi tarihi:
Evet, Sn.dünya Hepimizin, bakıyorum konu Almanya olunca şahin kesilmişsiniz. Neden şu kırmızılı sözlerdeki mantığı Türkiyedeki Kürt vatandaşlarımız için de yürütmüyorsunuz, sizce ardaki fark nedir ?

Sayin Dogrucudavut lütfen tartismanin ciddiyetini bozmayalim, Türkiye'de yasayan Kürt'ler Avrupa ülkelerinde yasayanlar gibi sonradan gelen , is veya baska amaclarla, göcmenlermi? Birakalim konulari birbirine karistirmayi. Türkiye'ye gelen ve ysyan göcmenler icnde tabiiki aynisini beklerim, ama lütfen elma ile armutu birbirine karistirmayalim, tartisma ortaminin ciddiyetini koruyalim.

Gönderi tarihi:
Sayin Dogrucudavut lütfen tartismanin ciddiyetini bozmayalim, Türkiye'de yasayan Kürt'ler Avrupa ülkelerinde yasayanlar gibi sonradan gelen , is veya baska amaclarla, göcmenlermi? Birakalim konulari birbirine karistirmayi. Türkiye'ye gelen ve ysyan göcmenler icnde tabiiki aynisini beklerim, ama lütfen elma ile armutu birbirine karistirmayalim, tartisma ortaminin ciddiyetini koruyalim.

Valla ben çok ciddiyim, Sn. dünyahepimizin, elma ile armutu karıştıranlar da galiba sizsiniz. Bakın Alman Yeşil’ler partisinden seçilen milletvekili Cem Özdemir ne demiş :

Türk asıllı olarak, 18 yaşınızda Alman vatandaşlığını aldınız. Avrupa Parlemontosu'nda milletvekili olmadan önce de Bundestag’da 8 sene milletvekilliği yaptınız. Ludwigshafen yangınında 9 göçmen türkün hayatlarını kaybetmesi sonrasında, Başbakan Erdoğan’ın “milliyetçi” görüşlerini açıkladığı Köln konuşmasıyla başlayan tartışma hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sağduyunun hem Almanya hem de Türkiye de nihayet hakim olmasından memnunum. Erdoğan’ın, “asimilasyon bir insanlık suçudur” sözlerine, başbakanın danışmanlarının getirdiği açıklık yeterli oldu. Almanya İçişleri Bakanı Wolfang Schauble, Almanya’daki Türklerin, bir diaspora kimliğinden çok bağımsız bir kimlik taşıdıklarının kabul edildiğini söyledi.

Neye göre bağımsız?

İki ülkenin arasında kalmış olarak kendilerini belirlememeliler. Bu durum ne Türkiye ve Türk’lerin, ne de Almanya ve Alman’ların yararına olur. Makul olan herkes için doğru olan, yaşadığımız ülkenin lisanını öğrenmemizdir. Olduğumuz yaşadığımız ülkenin Anayasa’sına bağlı kalmalıyız. Demokratik ülkelerde, Anayasa, Hıristiyan, Müslüman veya tanrıtanımazların ortak yasasıdır. Eğitim sistemi ve iş hayatı, entegrasyonun anahtar unsurudur. Evime ayakkabılarımı çıkartıp veya çıkarmadan girmem, çocuklarımın sünnetli olması veya olmaması sadece beni ilgilendirir. Bu, ne Erdoğan’ı ne de Merkel’i ilgilendirir. Asimilasyon mümkün olabilir ama bu, herkesin kendi karar verebileceği bir şeydir. Devlet’in kanunla düzenleyeceği bir şey değildir. Politika toplum yaşamının genel hatlarını belirler.

Türk aileler çocuklarına Türkçe öğretmek veya öğretmemek isteyebilirler, ailelerin kendi kararıdır. Ama asıl önemli olan, eğer Almanya’da yaşıyor iseniz, çocukların Almancaya hakim olmalarıdır. Öğrenmelerinin gerekliliği milliyetçi endişeler için değil, çocukların geleceği için önemlidir. Bu konuda başbakan Erdoğan ile aynı düşünmüyoruz. Almanya’da yaşayıp da almanca konuşmayan haklarını arayamaz, koruyamaz. Çocuklar Türkçe de konuşuyorlarsa bu harika olur. Bu bir artıdır ama bu bir mecburiyet değildir.

Erdoğan’ın Almanya’da Türk okulları ve Üniversite'leri açmak düşüncesine ne diyorsunuz?

Eğer buradan anlayacağımız, Alman-Türk okul ve üniversiteleri ise, işaret edilen bu ise, memnuniyetle karşılarım. İyi ve prestijli Alman-türk okul ve Üniversitelerinin olmasını her şeyden önce pratik bir nedenden isterim. Türkçe'nin olumlu bir algılanması yok, fakat mesela İspanyolca oldukça moda. Eşim Arjantin asıllı; kızım, alman-ispanyol bir çocuk bahçesine gidiyor. Berlin'de böyle alman-türk çocuk bahçeleri çok az. Bu konumu değiştirmek istiyorsak, başarılı kurumlara ihtiyacımız var, buralarda çocuklar her iki lisanı da mükemmel konuşabilmek için eğitim alabilirler. Ama Erdoğan’ın düşündüğü gibi sadece türk okulları bizi bir çıkmaza götürür.

Şimdi isterseniz Erdoğan’ın Almanya’yı şoke eden cümlesine gelelim ;” asimilasyon bir insanlık suçudur”. Bu konuya bir açıklılık getirildi dediniz, hangi anlamda?

Aslında türk ve alman siyasetçilerin istediği asimilasyon değil, entegrasyondur. Ankara ve Berlin bu hususta aynı düşüncedeler. Erdoğan’ın bu cümlesinin problemi muhatabı Almanya değil Türkiye’dir. Asimilasyonu hepten reddediyorsak, Türkiye’de kürt okul ve Üniversiteleri nerede? Kürtçeyi öğrenmek veya benim anadilim çerkezceyi hangi üniversite de öğrenebiliriz? Benim bildiğim böyle bir üniversite yok. Özel bazı kurumlar var. Devlet kendi sorumluluğunda olmadığını söylüyor. Eğer asimilasyon insanlık suçu ise-,ki bu şaşrtıcı bir ifade - lütfen o zaman kendi evinizden başlayın sayın Erdoğan.

Asimilasyon ve Entegrasyon arasındaki farklılıkları nasıl tarif edersiniz?

Asimilasyona karşı değilim . Mesela, iş yerindeki asimilasyon, herkesin eşit şansları olmasını varsayar. Okuldaki asimilasyonda. Ama, ben dinimi değiştirmek, saçlarımı daha açık bir renge dönüştürmek istemiyorum. Eve girerken ayakkabılarımı çıkartırsam Almanya’nın güvenliğini için bir tehdit oluşturmuyorum. Siyaset bu konularla ne kadar az ilgili olursa o kadar iyi olur. Politika, şansların eşitliğini tahsis etmeli, bilhassa çocuklar arasında ve bunu isimlerinin okunuş ve yazılışlarından bağımsız, sadece yetenekleri üzerinden, sağlamalı, sosyal veya etnik kimliklerine göre değil.

Almanya'da zaman zaman tartışılan, “hakim kültür” kavramının yeniden ortaya çıktığını görüyormusunuz?

Evet kesinlikle. Aslında Erdoğan’ın asimilasyonla ilgili söylediklerine tepkinin şöyle olması isterdim:

“Peki, o zaman, aynı şeyleri Ankara’da yapın.” Ama Almanya’daki tepkilere bakacak olursak, Alman’larda ne istediklerini bilmiyorlar, Asimilasyon ve entegrasyonu , her ikisini de reddediyorlar. Göçmenlerden ne beklediklerini bilmiyorlar. Çok saçma olan, Almanya’nın bir göçmen ülkesi olduğu görüşünü terk ettiler .

Hessen eyaleti başbakanı Koch, genç göçmenlerin suçları konusu seçim kampanyasında kullandı. Erdoğan asimilasyon hakkında üzerinde durduğumuz şekilde konuştu. Almanya’da kimi çevreler, her ikisinin de yanlış anlaşılmaları körüklediği kanısında. Ne düşünürsünüz?

Her zaman AKP’nin Almanya’daki Hıristiyan Demokrat’larla benzeştiğini söyledim. CDU-CSU içinde, sosyal eğilimden muhafazakar eğilime kadar herkes eğilimde görüş var. Türkiye’deki problem, laik, Avrupa’lı, liberal bir muhalefetin parlamentoda olmaması. Erdoğan Avrupa'dan, reformlardan konuştuğunda tabanına da sesleniyor ama AKP nin tabanı Avrupa ile entegrasyondan ve reformlardan yana değil. Çoğunlukla muhafazakar. Buna rağmen Erdoğan’ın AB ve reform yanlısı konuşmalarına, yani tabanına rağmen böyle konuşmasına şaşırıyorum. Ama asıl beni CHP şaşırtıyor, Sosyalist Enternasyonel’e üye bir parti, ancak, azınlık hakları ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan 301’in maddenin yeniden düzenlenmesine karşı.

Yeşiller, en favori tezleri, “çok kültürlü toplum” düşüncesini terk mi ettiler?

Her zaman Parti’min göçmenler hakkındaki tartışmada öncü olmasını istedim. Ama maalesef siyasetin hakim düşüncesini kıramadık. Aile iç şiddete dair konuları ilk konuşanlardanım. 1990’ların ortasından beri, babalarımızla olan ilişkilerimi 68 jenerasyonunun babaları ile olan ilişkilerine benzetmemiz gerektiğini söyledim. Biz Yeşil’ler, göçmen haklarını korumak istedik, böylece siyasete hakim düşüncenin yok saydığı konular hakkında ilerleyebilirdik. Ama iktidarda değildik. 1998-2005 kızıl-yeşil koalisyonu iktidarında, çift vatandaşlık hakkını getirdik. Göçmenlerin almanca konuşmaları gerektiğini söyleyen ilk bizdik. Ben Berlin de, başkaların kaçtığı Kreuzberg semtinde oturuyorum. Hergün bana, evinde dayak yiyen şiddete uğrayan kadınlar, PKK’nın talep ettiği 'devrim vergisini' ödemek istemeyenler geliyor. Eğer açık bir toplum, çoğulcu ve çok kültürlü bir toplum istiyorsak kuralları kabul etmek zorundayız. Kamu alanında veya özel alanda şiddet kabul edilemez. Ana babalar her şeyi Devlet’ten beklememeliler. Kendilerinin de ödevleri olduğu kabul etmeliler. Çocuklarının eğitimleri ile çok yakından ilgilenmeliler. Yeşil’lerin düşüncelerini böyle özetleyebilirim.

Avrupa Birliği “entegrasyon” için daha fazlasını yapabilir mi ?

Bu konuda ilerlemeler mümkün oluyor. Mesela Almanya’da yasalaşan “ ayrımcılığa karşı kanunlar” Brüksel’in emrettiği bir mecburiyet olmasaydı asla parlamentodan geçmezdi. Avrupa’da yerel şeçimlerde göçmenlerin oy kullanma hakkı için bir görüş birliğine varmamızı istiyorum. Bu oy hakkını , herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinde uzun senelerdir yaşayan göçmenler için tanımalıyız. Aksi halde, Almanya’daki göçmen Türklerin Erdoğan’ı dinlemeye gitmelerine şaşırmamak lazım. Yasal göçmenler için ortak kurallara ihtiyacımız var. Kaçak göçmenler içinde “asgari haklarını” tahsis etmeliyiz.

Türkiye de milliyetçilik akımının artmasından endişeli misiniz?

AKP’nin o ilk zamanlardaki Avrupa coşkusu kayboldu. Avrupa’da Türkiye’yi istemeyenler için, yapılan her reform onların argümanlarını yok ediyor. Türkiye'de reform yanlıları kendilerini yalnız ve Avrupa tarafından terk edilmiş hissediyorlar. Erdoğan ve MHP’nin siyasi işbirliğinden yakınlaşmalarından çok endişeliyim. MHP ile ülkeyi demokratikleştirmek fikri beni kuşku içinde bırakıyor.

(bu söyleşi Le Monde gazetesinin 24-2-2008 tarihli sayısında yer aldı, habere eşlik eden resim tasarımı da gazetenin.tercüme. ÇŞ)

Cem Özdemir kendisi ile çelişiyor. Elma ile Armutu karıştırıp, Almanyada Türk okulu olmaz deyip sonra da Türkiyede Çerkez, Kürt okulu nerde diyor. Kaldı ki, Türkiyede, Kürtler yada Çerkezler göçmen değil, azınlık hiç değil. Türkiyedeki Kürtleri yada Çerkezleri, Almanyada mesela kuzeydeki Danimarka kökenlilerle kıyaslayacağına böyle büyük bir hata yapıyor.

Ayrıca, diyorsunuz ki, Almanyada göçmenler uyum sağlamalı, entegre olmalı, peki, tamam da o zaman Özal zamanında, Saddamın Halepçe katliamından kaçıp bize sığınan, katliamdan kurtardığımız, Türk vatandaşı yapıp, Mardinde köylere yerleştirdiğimiz Peşmergeler neden uyum sağlamıyor, neden Türkçe öğrenmiyorlar ? Onlar için de aynı şeyleri söyleyebilecek misiniz ?

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Valla ben çok ciddiyim, Sn. dünyahepimizin, elma ile armutu karıştıranlar da galiba sizsiniz. Bakın Alman Yeşil’ler partisinden seçilen milletvekili Cem Özdemir ne demiş :

Cem Özdemir kendisi ile çelişiyor. Elma ile Armutu karıştırıp, Almanyada Türk okulu olmaz deyip sonra da Türkiyede Çerkez, Kürt okulu nerde diyor. Kaldı ki, Türkiyede, Kürtler yada Çerkezler göçmen değil, azınlık hiç değil. Türkiyedeki Kürtleri yada Çerkezleri, Almanyada mesela kuzeydeki Danimarka kökenlilerle kıyaslayacağına böyle büyük bir hata yapıyor.

Ayrıca, diyorsunuz ki, Almanyada göçmenler uyum sağlamalı, entegre olmalı, peki, tamam da o zaman Özal zamanında, Saddamın Halepçe katliamından kaçıp bize sığınan, katliamdan kurtardığımız, Türk vatandaşı yapıp, Mardinde köylere yerleştirdiğimiz Peşmergeler neden uyum sağlamıyor, neden Türkçe öğrenmiyorlar ? Onlar için de aynı şeyleri söyleyebilecek misiniz ?

Saygılar.

Sayin Dogrucudavut malesef gene tam okumamissiniz benim yazdiklarimi, okumus olsaydiniz Türkiye'ye kacip gelen Pesmergeler neden uyum saglamiyorlar, neden Türkce ögrenmiyorlar ve benim onlar icin ayni seyleri söylebilecigimi sormazdiniz. Lütfen tekrar okuyun ve sorunuzun fuzulü oldugunu anlayacaksiniz. Ben acik sekilde örnek vererek ülkemizede gelmis ve gelecek olan göcmenlerin uyum saglamasi ve dil ögrenmesi gerektinin üzerine basmistim. Diger konularda ben gene ayni fikirdeyim, kendime baska ülkelerde istemedigimi kendi ülkemde de baskalarina uygulanmasini istemem. Bu benim esitlikten ve insanliktan anladigim ifadelerdir. Her seyi kendi düsüncelerimize göre tanimlarsak icinde bulundugumuz kargasadan hayatta kurtulamayiz. Kimin azinlik kimin göcmen oldugunu burada bir cok yorumcudan gene degisik ifadelerle okuduk, kimisi Kürtcenin bile olmadigini aslinda Farsca oldugunu bile ifade ediyor. Demekki bizler burada bayagi bir sözcük kargasasi icindeyiz. Olmamizda bane göre gayet normal cünki bizler yillardan beri problemleri acikca konusup cözüm arama yerine genelde ya inkar ederek yada tartisma yasklariyla gecistirmeye ve haliyle kavram kargasaligi olmasina yol actik.

Gönderi tarihi:
Sayin Dogrucudavut malesef gene tam okumamissiniz benim yazdiklarimi, okumus olsaydiniz Türkiye'ye kacip gelen Pesmergeler neden uyum saglamiyorlar, neden Türkce ögrenmiyorlar ve benim onlar icin ayni seyleri söylebilecigimi sormazdiniz. Lütfen tekrar okuyun ve sorunuzun fuzulü oldugunu anlayacaksiniz. Ben acik sekilde örnek vererek ülkemizede gelmis ve gelecek olan göcmenlerin uyum saglamasi ve dil ögrenmesi gerektinin üzerine basmistim. Diger konularda ben gene ayni fikirdeyim, kendime baska ülkelerde istemedigimi kendi ülkemde de baskalarina uygulanmasini istemem. Bu benim esitlikten ve insanliktan anladigim ifadelerdir. Her seyi kendi düsüncelerimize göre tanimlarsak icinde bulundugumuz kargasadan hayatta kurtulamayiz. Kimin azinlik kimin göcmen oldugunu burada bir cok yorumcudan gene degisik ifadelerle okuduk, kimisi Kürtcenin bile olmadigini aslinda Farsca oldugunu bile ifade ediyor. Demekki bizler burada bayagi bir sözcük kargasasi icindeyiz. Olmamizda bane göre gayet normal cünki bizler yillardan beri problemleri acikca konusup cözüm arama yerine genelde ya inkar ederek yada tartisma yasklariyla gecistirmeye ve haliyle kavram kargasaligi olmasina yol actik.

Sn. dünyahepimizin,

Asıl sorduğum soruyu atlamışsınız. Benim sorduğum soru şu:

Almanyada Danimarka sınırında yaşayan danca konuşan halkın ayrı okulu var mı ? Yahudilerin Yidiş dilinde okulları var mı ? Cem Özdemir'in de, sizin de kaçırdığınız nokta bu.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Sn. dünyahepimizin,

Asıl sorduğum soruyu atlamışsınız. Benim sorduğum soru şu:

Almanyada Danimarka sınırında yaşayan danca konuşan halkın ayrı okulu var mı ? Yahudilerin Yidiş dilinde okulları var mı ? Cem Özdemir'in de, sizin de kaçırdığınız nokta bu.

Saygılar.

Sorunuzu önce acik sekilde sorun lütfen, siz Türkiye'ye göc etmek zorunda kalan yani iltica eden pesmergelerden bahsettiniz, ama neyse. Bakin arkadasim konuyu gercekten bayagi saptirdik gibi geliyor bana, ya bilmeden yaziyorsunuz yada baska bir amaciniz var anlayamadim dogrusu. O bahsettiginiz halkin birakin kendi dilini kendi partileri bile var sayin Dogrucudavut ve hemde bulundugu bölgedeki eyalet meclisinde, Schleswighostein eyaleti yani, milletvekilleri bile var ve onlar icin ayri bir durumda oy oranlari 5% degil. Nüfüs oranlarina göre belirli sayida milletvekili cikartma haklari var. Hatta son secimlerde yanilmiyorsam SPD ile koalisyon bile yapma durumlari vardi, yani ülke siyasetini bile etkiliyebiliyorlar. Ama Almanya'da bu bahsettiginiz halktan kimse cekinmiyor ve ülkede bölünmüyor. Sizin bilmeniz gereken ve bizimde ülkemizde elestirdigimiz, Almanya devleti o insanlara o kadar seffah davranmiski o insanlar Danimarkali azinliklar bile olsa kimlik olarak Almaniz ama Danimarka uyruklu Almaniz diyorlar. Diger taraftan birakinYahiúdi veya Danimarkalilar icin anadilini ögrenmek isteyenler icin okul acma ve o okullara gitme sorunu yokki zaten. Siz neden bahsediyorsunuz anlamadim vallahi. Keske Türkiye'de kendi ülkesindeki azinliklara bu haklari tanims olsa ve sadece tanimakla yetinmeyip birde icine sindirebilse ve bunu gecmis zamanda yapmis olsaydik su an inaninizki daha baska konulari konusacaktik. Ama nedense bizde öle bir aliskanlik varki, camur at izi kalsin misali birseyler söylüyoruz, ama konuyla alakasi olmaz veya sorulmasi gereksizdir.

Hadi bakalim birde kendi kacirdiklariniza bakin lütfen.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.