Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

DİNİ ANLAMDA NEYE İNANIYORUM... İnanç sahibi olanları anlayabiliyorum... Fakat inanç sahibi olmayanlarında anlaşılabilr tarafları olduğunu unutmayalım

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
Kuranda yoktan varoluş yoktur deyip herşey kelimesini bile tahrib etmeye calisan benmiyim ?

Ayrıca İslami bir sitede geçen şu alıntıyı da yapmak isterim...

b- Halık-Bari-Musavvir-Mubdi-Bedi’ isimlerinin ortak paydası yaratma işidir. Aralarındaki nüansları şöyle açıklayabiliriz:

HALIK ismi: genel yaratmayı ifade eder. Hem örneksiz yaratmayı ifade eden Bedi’, hem de bir nesneyi başka bir nesneden yaratmayı ifade eden Münşi anlamına gelir.

Aşağıdaki iki ayetin ortak muhtevasından Halık isminin Bedi anlamını sezinleyebiliriz

“Gökleri ve yeri yaratan Allah’a hamd olsun”(Enam, 6/1)

“O, gökleri ve yeri –örneksiz- yoktan var edendir”(Bakara, 2/117)

Bakara Suresinde Kırmızıladığım iletiyi yaptıkları çeviride bilerek koyduklarını sanmıyorum.

Yaşar Nuri Öztürk çevirisi: Gökleri ve yeri, güzelliklerle donatarak yaratan Bedî' O'dur. Bir şeyin olmasına karar verdi mi ona sadece "Ol!" der. Artık o, oluverir.

Elmalılı Hamdi Yazır çevirisi: O, göklerin ve yerin örneksiz yaratıcısıdır. Bir işi yapmayı isteyince ona yalnız "ol!" der, o da oluverir.

Diyanet çevirisi: (O), göklerin ve yerin eşsiz yaratıcısıdır. Bir şeyi dilediğinde ona sadece "Ol!" der, o da hemen oluverir.

Burada "Yoktan Var Eden" anlamında değil "Eşsiz, Eşi ve Benzeri olmayan" anlamındadır.

Eşi ve Benzeri olmayan/Eşsiz olan demek, Yoktan Var Olan demek değildir...

Zaten bu yüzden Elmalılı, Yaşar Nuri ve Diyanet çevirileri "Eşsiz" anlamını almışlar...

İşine gelmeyen çavuşlar da illa ki ite kaka, ıkına ıkına "Yoktan var edendir" anlamını almışlar...

BARİ ismi: yontarak şekillendiren, yoktan var eden anlamına geldiği gibi, topraktan yaratan anlamına da gelmektedir. Topraktan yaratılan insanoğluna BERİYYE denilir(Beyyine, 98/7).

MUSAVVİR ismi: ölçüp biçerek maddi ve manevî simalar tasvir eden demektir.

“Rahimlerde dilediği şekilde sizi şekillendiren O’dur”(Ali İmran, 3/6) mealindeki ayette, insanın hem maddî hem manevî simasının tasviri söz konusudur.

MUBDİ ismi: B-D-E kökünden gelen ve ilk başlatan, var olmayan bir şeyi ilk yaratan anlamına gelir. İster yoktan yaratmayla, ister başka bir nesneden yaratmayla ilgili olsun, bir ilk yaratmayı gerçekleştirmeyi ifade eder.

“De ki; Dünyayı gezin, dolaşın da, Allah’ın yaratmaya nasıl başladığını anlamaya çalışın”(Ankebut, 29/20).

Yine arkadaş bu yorumu yaparken illa ki öyle bir anlamı olmadığı halde "Yoktan Var Etme" anlamını ıkına ıkına sıkıştırmış araya...

Bakalım anlam bütünlüğü açısından bu ayet, "Yoktan Var Etme"yi akla getiriyor muymuş?

ANKEBUT SURESİ:

14 -Yemin olsun, biz Nûh'u toplumuna göndedik de o onların arasında bin yıldan elli yıl eksik kaldı. Sonunda onları tufan yakaladı. Çünkü zalimlerdi onlar.

15 -Biz, Nûh'u ve gemi halkını kurtardık ve o gemiyi âlemlere ibret yaptık.

16 -İbrahim'i de gönderdik. Toplumuna şöyle demişti: "Allah'a kulluk/ibadet edin, O'ndan sakının. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır."

17 -"Allah'ın berisinden; bir takım putlara tapıyorsunuz, yalan/iftira üretiyorsunuz. Sizin Allah dışında kulluk/kölelik ettikleriniz size hiçbir rızık veremezler. Rızkı Allah katında arayın; O'na kulluk edin, O'na şükredin. O'na döndürüleceksiniz."

18 -"Eğer yalanlarsanız bilin ki, sizden önceki ümmetler de yalanlamıştı. Resule de düşen, açık bir tebliğden başka şey değildir."

19 -Hiç görmediler mi, Allah, yaratmayı nasıl başlatıyor, sonra onu tekrarlıyor/yeni baştan yapıyor. Kuşkusuz bu, Allah için çok kolaydır.

20 -De ki: "Yeryüzünde dolaşın da yaratılışın nasıl başladığına bir bakın. İleride Allah öteki oluşmaya da vücut verecektir. Allah, her şeye Kadîr'dir.

21 -Dilediğine/dileyene azap eder, dilediğine/dileyene rahmet eder. O'na döndürüleceksiniz.

22 -Siz ne yerde ne de gökte kimseyi âciz bırakamazsınız. Ve sizin, Allah'tan başka ne bir dostunuz vardır ne de bir yardımcınız.

23 -Allah'ın ayetlerini ve Allah'a varmayı inkâr edenler, işte onlar, rahmetimden ümidi kesmişlerdir. Ve bunlar için acıklı bir azap öngörülmüştür.

Şimdi şöyle düşünün...

Diyor ki; "Hiç görmediler mi Allah yaratmayı nasıl başlatıyor?"

Sizce insanoğlu, Yoktan Var Etme'ye yani öyle olduğunu sandıkları Big-Bang'e, şöyle bir dışarı çıkıp dolaşmakla şahip olabilir mi, gözlemleyebilir mi?

Öyleyse Ayetlerin bir arada sergiledikleri anlama bakılacak olursa, insanların gözlemleyebildiği ve tekrarlanabilen yaratmalardan bahsedilmektedir...

Yani "Yoktan Var Etme"lerden değil,

"Yok iken var etme"lerden bahsedilmektedir...

Mesela bir çocuğun doğuşu...

Bir çiçeğin filizlenişi...

Bir ağacın meyve verişi...

Bulutların oluşup yağmur yağdırması...

Yani insanların şöyle bir çıkıp gözlemleyebildikleri Yaratılmalardan bahsediyor...

"Yoktan Var Etme" anlamının zerresi yok...

Ama nedense illa ki ite kaka o anlama sokmaya çalışıyorlar...

Hemde İnançsız arkadaşların Ayetleri cımbızlayarak almalarını eleştirirken, bunu kendileri yapıp, Müslümanları da kandırıyorlar...

Ve ironik bir şekilde "O'na Döndürüleceksiniz" deniliyor...

"O'na Döndürülmek..."

İnsan topraktan gelmemiş miydi?

İnsan madde değil miydi?

Kime geri döndürülecek?

Eğer burada "Hayır, o ayet tek başına alınabilir ve yorumlanabilir" diyebilecek tek bir babayiğt Müslüman varsa, durmasın söylesin...

Fakat unutmasın ki bu iddia da bulunursa, İnançsız arkadaşların Kur'an ayetlerini tek tek alıp yorumlamalarına artık ses çıkaramamaları gerekir... :lol:

Kur'an-da Yaratılma ile ilgili olan hiçbir ayet, diğer ayetlerle birlikte incelendiğinde

Kesinlikle ve kesinlikle "Yoktan Var Etmek" anlamını taşımaz, taşıyamaz...

Aksini iddia edenleri hala bekliyorum...

BEDİ’ ismi: B-D-A kök harflerinden gelen ve örneksiz yaratmayı ifade eden bir kelimedir. Yukarıda geçtiği üzere “O, gökleri ve yeri –örneksiz- yoktan var edendir”(Bakara, 2/117).

c- MUİD ve BAİS isimleri yeniden tekrar yaratmayı ifade ettiklerinden yayana gelebilirler.

MUİD ismi: bir baharda yarattıklarını diğer bir baharda tekrar yaratan, ölüleri yeniden yaratan eski hallerine iade eden anlamına gelir.

Bu anlamları aşağıdaki ayetlerden anlamak mümkündür:

“Biz ilkin yaratmaya nasıl başladıysak, diriltmeyi de Biz gerçekleştireceğiz”(Enbiya, 21/104).

“İnkârcılar: ‘Kimdir bizi diriltecek olan?’ diyecekler. De ki: ‘Sizi ilk defa yaratan (diriltecek)” (İsra, 17/51).

“De ki: Allah ilkin yaratıp sonra tekrar diriltendir”(Yunus, 10/34).

“Peki o inkâr edenler dünyada gezip Allah’ın, yarattıkları/hayatı ilkin nasıl yoktan yarattığını, sonra da onu tekrar ettiğini görmüyor, anlamıyorlar mı?”(Ankebut, 29/19)

BAİS ismi: gönderen, dirilten anlamına gelir. Peygamberler gönderen manası da akla gelse de asıl manası; ölüleri dirilten, kabirlerden haşre gönderen anlamına gelir.

Aşağıdaki ayetlerden bu anlamı görmekteyiz:

“Ey insanlar! Eğer siz öldükten sonra dirilmekten şüphe ediyorsanız, bilin ki; Biz sizi ilkin topraktan… yarattık”(Hac, 22/5)

“Ey vah bize! Yatağımızdan/kabrimizden bizi kim diriltti? İşte Rahman’ın vâdi budur; peygamberler doğru söylerler”(Ya Sin, 36/52).

Arkadaşlar, okuyun...

Bir kere olsun şu Kur'an-ı tam anlamı ile okuyun, lütfen...

Mantığını kavrayın biraz...

Yoksa kör kuyuya taş atmaya devam edeceğiz ve hiç bir yararımız dokunmayacak...

• Cevaplar 185
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

Sn Tengeriin Boşig ,

Bir sorum olacak size , belki önceki iletilerinizde vardır bakmadım. Size sormak istedim.

Tembellik yaptım yani... :D

-Siz Kuranın bir Yaratıcı tarafından gönderildiğine inanır mısınız.

-Doğruları ve yanlışları ile bu kitap bir mucizevi bir kitap mıdır.

-Muhammed peygamber midir.

-Cebrail varmıdır.

Saygılar.

Gönderi tarihi:

Selamlar arkadaşlar.

İnançsız olan, bana göre bazı şeyleri göremeyen arkadaşlara bir hikayem olacak.

Bir gün adamın biri Hızır a.s yi arıyormuş, yolda giderken karşısına bir adam sormuş ona sormuş;

-Ben Hızır a.s yi arıyorum nerdedir bilirmisiniz?

-Adam : Eğer hızır aleyhisselamı görürsen böyle benim gibi karşılıklı onunlada

konuşursun demiş (adam Hızır a.s imiş)

-Çocuk : Aaa öylemi demiş.

-Hızır : Ayrıca Hızır a.s yi görürsen böyle yerden bir taş alır "yerden taşı almış", elinde

un ufak eder kum gibi yapar (taşı da kum gibi yapmış)

-Çocuk: AAaa öylemi amca çok teşekkür ederim demiş gitmiş.

Çocuk görememiş, halbuki orada birisi olsa ve onu kolundan dürtse dese ki : "Şiş bak o Hızır bak taşı un ufak yaptı"

filan die çocuk ayardı dimi. İşte bizim Kuranımız da bakıp ama göremiyen ve görmek istiyenlere gerçekleri gördürtür.

Gönderi tarihi:
Sn TAKLAMAKAN,

Sözümüzü söyleyelim de.. gerçi hatanızı anlayacağınızı sanmam, Amerikada özür dilemez çuval hadisesinden kibrinden, CHP de özür dilemez dindarlardan yine kibrinden..

Benzerliğin farkındamısınız?

chp dindarlardan neden özür dilesin ?

chp dindarlara ne yapmış ki ??

inandığı için dışlamış mı ??

"oruç tutma " mı demiş ?

" namaz kılma " mı demiş ?

" hacca gitme " mi demiş ?

inanan veya inanmayan yurttaşlar arasında ayrımcılık mı yapmış ??

ne yapmış da dindarlardan özür dileyecek ??

abd ile chp arasında nasıl bir benzerlik olabilir ??

dindar geçinenlerin partisi akp abd'ye yaranmak için kendi dininden insanların öldürülmesi için tezkere çıkarmaya çalıştı..

ne çabuk da unutuyoruz ??

kimin özür dilemesi gerekiyor ??

akpnin mi chpnin mi ??

masum insanlar ve müslümanlar ölmesin diye,

abd emperyalizmine karşı çıkmak için tezkereyi reddeden chp ile mi akp arasında benzerlik var ??

yoksa milyonlarca din kardeşine sırtını dönüp onları ölüm terk eden,

hatta kendisi de öldürmek için asker göndermeye çalışan akp mi benziyor abd'ye ?

müslümanların ölümünü seyreden akp mi özür dilemeli yoksa başkası mı ??

abd'nin her dayatması karşısında el pençe divan duran akp mi,

yoksa bu duruşu teslimiyet olarak nitelendiren chp mi ??

biraz düşünün bakalım !!!

Gönderi tarihi:
Selamlar arkadaşlar.

İnançsız olan, bana göre bazı şeyleri göremeyen arkadaşlara bir hikayem olacak.

Bir gün adamın biri Hızır a.s yi arıyormuş, yolda giderken karşısına bir adam sormuş ona sormuş;

-Ben Hızır a.s yi arıyorum nerdedir bilirmisiniz?

-Adam : Eğer hızır aleyhisselamı görürsen böyle benim gibi karşılıklı onunlada

konuşursun demiş (adam Hızır a.s imiş)

-Çocuk : Aaa öylemi demiş.

-Hızır : Ayrıca Hızır a.s yi görürsen böyle yerden bir taş alır "yerden taşı almış", elinde

un ufak eder kum gibi yapar (taşı da kum gibi yapmış)

-Çocuk: AAaa öylemi amca çok teşekkür ederim demiş gitmiş.

Çocuk görememiş, halbuki orada birisi olsa ve onu kolundan dürtse dese ki : "Şiş bak o Hızır bak taşı un ufak yaptı"

filan die çocuk ayardı dimi. İşte bizim Kuranımız da bakıp ama göremiyen ve görmek istiyenlere gerçekleri gördürtür.

Bende sana abraham a.s. dan bir hikaye anlatayım.

Birgün adamın biri abraham a.s. yi arıyormuş (yani beni). yolda giderken karşısına bir adam çıkmış (yani ben)

Ben abraham a.s. yi arıyorum nerdedir bilirmisin?

adam demişki tam karşında yani abraham benim

çocuk sen abraham a.s. isen bu taşı elinle un ufak edebilirsin, asanla denizi yarabilirsin, sonra gene asanı istersen yılan yapabilirsin, göğe çıkabilirsin, öbür dünya ile iletişim kurabilirsin v.s. v.s. sıralamış gitmiş

abrahamda önce şu taşı bi ver bakalım demiş ve almış taşı eline çocuğun kafaya yapıştırmış

Bakmışlarki taş kırılmamış ve gene abraham demişki

olum bu taş o taş kafada kırılmadıysa elimde hiç kırılmaz...

Ya çocuk okadar uçan adamlar eliyle taş kıranlar denizi yaranlar cin görenler ruh görenler tanrıyla konuşanlar v.s. v.s. ler duydunda hiç yalan diyen insan görmedinmi? Bir insanın birşeyler uydurması uçmaktan dahamı zor, denizi yarmaktan taşı eliyle un ufak etmekten dahamı zor.

Gönderi tarihi:
Bende sana abraham a.s. dan bir hikaye anlatayım.

Birgün adamın biri abraham a.s. yi arıyormuş (yani beni). yolda giderken karşısına bir adam çıkmış (yani ben)

Ben abraham a.s. yi arıyorum nerdedir bilirmisin?

adam demişki tam karşında yani abraham benim

çocuk sen abraham a.s. isen bu taşı elinle un ufak edebilirsin, asanla denizi yarabilirsin, sonra gene asanı istersen yılan yapabilirsin, göğe çıkabilirsin, öbür dünya ile iletişim kurabilirsin v.s. v.s. sıralamış gitmiş

abrahamda önce şu taşı bi ver bakalım demiş ve almış taşı eline çocuğun kafaya yapıştırmış

Bakmışlarki taş kırılmamış ve gene abraham demişki

olum bu taş o taş kafada kırılmadıysa elimde hiç kırılmaz...

Ya çocuk okadar uçan adamlar eliyle taş kıranlar denizi yaranlar cin görenler ruh görenler tanrıyla konuşanlar v.s. v.s. ler duydunda hiç yalan diyen insan görmedinmi? Bir insanın birşeyler uydurması uçmaktan dahamı zor, denizi yarmaktan taşı eliyle un ufak etmekten dahamı zor.

Arkadaş bakış açısı burada önemli olan. Taşın kum filan olması değil. Bakıp ta görememek ordaki mesaj. Allah bütün insanları bakıpta görenlerden eylesin inaşallah.

Gönderi tarihi:
Sn Tengeriin Boşig ,

Bir sorum olacak size , belki önceki iletilerinizde vardır bakmadım. Size sormak istedim.

Tembellik yaptım yani... :D

-Siz Kuranın bir Yaratıcı tarafından gönderildiğine inanır mısınız.

Tarih boyunca birçok insan, kiş biz bunlardan işimize gelene Peygamber, gelmeyene de Filozof diyoruz, Varlığın ne olduğunu tanımlamaya çalışmışlardır.

Bunu da tabii ki doğa'nın yani var olanın kendisine bakarak yapmışlardır.

Ve bunu yaparkende bir takım gelenekler ortaya koymuşlar yada bunlara dair geleneklere bağlı kalmışlardır.

Hz. Muhammed'de bu geleneklerden birisine bağlı, ama yine Doğa'yı anlamaya çalışan ve Varlıktan ilham alarak ya da esinlenere ortaya belirli bir takım bilgiler ya da öyle olduğunu düşündüğü bilgiler sunan bir kimsedir.

Konfüçyus ya da Aristo ile çok farklı değildir ve hepsini de sever sayarım...

-Doğruları ve yanlışları ile bu kitap bir mucizevi bir kitap mıdır.

Ortaya çıktığı toplumu ve kültürü adam ettiği çok belli.

Kur'an olmasaydı, Araplar Arap Yarım adasından çıkamazlar ve bırakın Trablus'u Endülüs'ü, Mısıra kadar bile uzanan bir medeniyet oluşturamazlardı.

Ama Toplumsal açıdan Kur'an-ın kimi yasaları günümüze hitap etmez.

Fakat bir arkadaşımızın geçenlerde bir konuda söylediği gibi, bugün bazı toplumlar 1500yıl öncesi koşullarını yaşıyor olabilirler, bilemem...

-Muhammed peygamber midir.

Peygamber, Farsça da "Öğretmen/Öğretici" demek.

Arapça da ise asıl kavramımız Resul ile Nebi...

Bunlarda aslında "Peygamberlik" geleneği olmayan Arap Toplumunda ilk defa Kur'an ile kullanılmış kavramlar değildir diye düşünüyorum.

İlk Arap peygamber biliyorsunuz ki Hz. Muhammed, diğerlerinin hepsi İbrani...

Hz. Muhammed gelene kadar bu iki kavram nasıl kullanılıyordu peki?

Hangi anlamda?

Farsça karşılığına bakacağız: Öğreten, Yol gösteren...

Belki bugünkü karşılığı ile: Akıllı önderler...

Yani Hz. Muhammed benim gözümde çok zeki ve akıllı birisidir.

Bu açıdan kelime anlamı olarak kendisine Ruhani bir kutsallık yüklemiş.

-Cebrail varmıdır.

Cebrail, Akıl'dır...

Gönderi tarihi:

Sondan başa doğru gidecem ,

Cebrail , Muhammed Peygamber mi , Kuran mucize kitap mı , Kuran ın yaratıcı tarafından gönderildiğine inanır mısınız.

Akıl sahibi Muhammed , Zeki bir adamdı , Kabilesinin ve içinde yaşadıiğı toplumun ihtiyaçlarına göre , hisleri ile kitap yazdı. Buda kurandır.

Mı diyorsunuz.

Saygılar.

Gönderi tarihi:

Bu da, söylemimin farklı bir ifadesi tabi...

Sn Tengeriin Boşig ,

Bir kişinin tüm hareketleri yanlış olamaz, tüm hareketleri doğru da olamaz. Karışıktır.

Bir kitap ta aynı şekilde.

Her yazdığı yanlış olamaz , her yazdığı mutlak doğru da olamaz.

En güzeli , yanlışları almamak , iyi , güzel ve doğruları almak.

Örneğin Kuranda , KUL HAKKI YEMEYİN diyen bir ayet. Neden yanlış olsun ki.

Ama YAKALADIĞINIZ YERDE ÖLDÜRÜN diyen bir ayet , de doğru olamaz.

Ben bu açıdan bakıyorum.

Muhammed in de çevresine acı verdiğini düşünüyorum.

En azından bu din ******* başımıza sardığı için.

Hala kurtaramıyoruz milleti.

Çevre baskısına bakar mısınız.

Bu arada Muhammedin de yaptığı iyilikleri de inkar etmiyorum. Neden edeyim ki.

Öldü gitti.

Saygılar.

Gönderi tarihi:

Bu evrenin bir yaratıcısı mutlaka vardır!

Seni tanımayan hayatında görmemiş birisi senin hangi kokuyu sevdiğini hangi meyveyi hangi yemeği hangi müziği sevdiğini bilebilirmi?

Elbette bilemez!!!

Ama biraz dikkat ederseniz etrafınızdaki herşeyin sizi çok iyi tanıyan ve size bol bol karşılık beklmeden birşeyler vermek isteyen birileri tarafından

hazırlandığını farkedebilirsiniz. Örneğin Elma; Hangi koku ve tadı ve rengi sevdiğimzi biren birileri tarafından hazırlanmış sunulmui, vesselam armut,

portakal, çilek, muz, hepsi aynı şekilde. Nasıl bir koku seveceğimizi çok iyi biliyormuş bize bir sürü çiçek hediye etmiş, nasıl bir yer görmek istediğimiz biliyormuş bize uçsuz bucaksız yeşşillikler ovalra , denizler, şelaleler, dağlar vermiş.

Biraz durup düşününüz sizi sizden çok iyi bilen bir yaratıcınız vardır.

Gönderi tarihi:
Ben yine klasiklesmis cevabimi verecem.

Yukarıda yazdığınız yaratma eyleminı yapan

YÜCE UÇAN SPAGETTİ CANAVARI dır.

Saygılar.

Yani sizce bir yaratıcı var ve bunun adı "YÜCE UÇAN SPAGETTİ CANAVARI" öylemi?

Yani bir yaratıcının olduğuna inanıyorsunuz?

Siz Teistmisiniz? Ateist mi?

Gönderi tarihi:

Ateist: Bütün iddiaları degerlendirip, icinde yanlisliklar, celiskiler, tutarsizliklar, ya da acikca gercege aykiriliklar buldugu icin bu iddiayi reddeden kisidir...

Teist ise: Sadece inanan, inandığını doğru kabul eden, araştırma, inceleme ve sorgudan yoksun temel dayanağı inandığı şeylerden bir adım öteye gidemeyendir... Yani; Tipik inancli, bir soruya cevap vermek ile, bir konudaki gercegi ve dogruyu bulmak arasindaki farkin bilincinde olamıyabilendir...

Varın cevabını siz bulun...

Saygılar...

DİPNOT...

Gönderi tarihi:
Ateist: Bütün iddiaları degerlendirip, icinde yanlisliklar, celiskiler, tutarsizliklar, ya da acikca gercege aykiriliklar buldugu icin bu iddiayi reddeden kisidir...

Teist ise: Sadece inanan, inandığını doğru kabul eden, araştırma, inceleme ve sorgudan yoksun temel dayanağı inandığı şeylerden bir adım öteye gidemeyendir... Yani; Tipik inancli, bir soruya cevap vermek ile, bir konudaki gercegi ve dogruyu bulmak arasindaki farkin bilincinde olamıyabilendir...

Varın cevabını siz bulun...

Saygılar...

DİPNOT...

Ben soruyu sorarken neyin ne anlamda olduğunu bilerek sordum, Ayrıca Tesit sizin dediğiniz demek değil. Teist bütün dini inanışlara karşı ancak bir yaratanın varlığını düşünen kişidir.

Soru yukarıda bir yaratıcı var mı yokmu? Yoksa benim bahsettiğim şeyleri bizim için kim yarattı kim sundu?

Gönderi tarihi:

Sn DIPNOT tan alintidir.

Sn Sur ,

Sn Dıpnot kendısıne yakısan super bır cevap vermıs. Bunun uzerıne yazacak bısey yok ta aslında , sadce bır noktaya dıkkat cekmek ıcın ıkı cumle yazacam.

Yüce Uçan Spagetti Canavarı UYDURUK bir yaratıcıdır. Tıpkı sizinki gibi.

Yüce Uçan Spagetti Canavarı yaptı dememdeki amaç ise , Allah yarattı fikrinin , en az Yüca Uçan kadar saçma olduğunu vurgulamak.

Siz Yüce Uçan Spagetti Canavarı na masal derseniz , ilkinin de masal olduğunu otomatikman söylemiş olursunuz.

Zira ikisinin de ispatı yok.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Sn Sur ,

Sn Dıpnot kendısıne yakısan super bır cevap vermıs. Bunun uzerıne yazacak bısey yok ta aslında , sadce bır noktaya dıkkat cekmek ıcın ıkı cumle yazacam.

Yüce Uçan Spagetti Canavarı UYDURUK bir yaratıcıdır. Tıpkı sizinki gibi.

Yüce Uçan Spagetti Canavarı yaptı dememdeki amaç ise , Allah yarattı fikrinin , en az Yüca Uçan kadar saçma olduğunu vurgulamak.

Siz Yüce Uçan Spagetti Canavarı na masal derseniz , ilkinin de masal olduğunu otomatikman söylemiş olursunuz.

Zira ikisinin de ispatı yok.

Saygılar.

Bakınız soru şu...

Bu evrenin, kusursuz alemlerin ,sizin, bizim, insanların sadece teoremlerini bulduğu nasıl çalıştığını anlamaya çalıştığı şeylerin bir yaratıcısının olduğunu kabul ediyormusunuz? Etmiyormusunuz?

Gönderi tarihi:
Bakınız soru şu...

Bu evrenin, kusursuz alemlerin ,sizin, bizim, insanların sadece teoremlerini bulduğu nasıl çalıştığını anlamaya çalıştığı şeylerin bir yaratıcısının olduğunu kabul ediyormusunuz? Etmiyormusunuz?

Hayır kabul etmiyorum.

Umarım yeteri kadar anlaşılmıştır.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Hayır kabul etmiyorum.

Umarım yeteri kadar anlaşılmıştır.

Saygılar.

Acaba neden? Size dayatılan dinden tiskindiğiniz içinmi? Yoksa gerçekten düşünerek Allahın varlığını reddettiğiniz içinmi?

Size bir misal vermek istiyorum.

X adında bir tane adam varmış. Birgün eline inanılmaz çok özelliği olan, hiç bir telefonada olmayan özellikleri barındıran

ve buna bağlı olarak menüleri filan çok karışık olan bir cep telefonu geçmiş. Telefonu kurcalamaya anlamaya çalışmış

menülerde geziyormuş bakıyormuş, her değişik menü de vay be filan diyormuş. Neyse bu telefonu böyle kurcalarken ve hala tam çözemezken

yoldan heçen Y ismindeki vatandaş bunun yanına yanaşmış

Y: Arkadaş ne var ne yok ne yapıyorsun burada?

X: Bak elimde böyle bir telefon var onu inceliyorum menüleri özellikleri çok karışık anlayamıyorum.

Y: He ben o telefonu bliyorum bak burada hem içinin elektronik yapısını hemde menülerini anlatan

ayrıntılı bir kullanım klavuzu var bak burdan oku anla.

X: Ne içimi? İçimi var bi de bunun? Yok canım yürü işine sende içi filan yok bunun böyle çalışıyor kendi kendine işte.

Y: Aaa olurmu öyle şey al bak işte yazıyor elektronik yollar entegreler kondansatörler , tranzistörler var bunun içinde.

X: Ya olmaz öyle şey aç içini de bakalım o zaman.

Y: İyide açalımda şimdik bende bunun yıldız anahtarı yok böyle de anlaşılıyor ama değilmi.

X: Yoo anlaşılmıyor yok bunda elektronik devre filan.

Bizim muhabbetimiz yukarıdaki muhabbete benziyor Allah sizlerede o elektronik devreleri görmeyi nasip etsin inşallah.

Gönderi tarihi:

Arkadaşım ben İmam Hatip Lisesi mezunuyum.

Bu tür masalları çok dinledim. Zamanında anlattım da.

Ama boşa geçen yıllarıma üzülüyorum.

İlk sorunuza geleyim.

Türkiye de doğmanın doğal sonucu olarak bende müslüman olarak yetiştim. Önüme seçenek konmadı , hangi dini seçeceğim konusunda.

İmam hatipte iken sorularım vardı zaten. Durmadan araştırdım. Kendimi yenilemeye çalıştım. Genç yaşıma da , iyi deneyimler sığdırdım.

Sonra her türden kitabı okudum. Değişik milletlerden insanlarla aynı firmada çalışma sansı buldum. Son açlıştığım yerde , Türk ,İngiliz , Filipinli , Sri lankalı , Hindistanlı , Alman , Rus , Özbek , Çeçen , Tatar , Kazak , Yunan milletinden insanlar vardı.

Aralarında 5 sene geçirdim. Düğünlerine , cenazelerine gittim.

Elime geçirdiğim tüm kitapları da okudum.

Ve sorgulamalarım neticesinde İslamın Allahına inanmamaya başladım. Bu bir günde olmuyor tabi. İmam Hatip Lisesinden bu güne....

Dünya klasiklerinden eserler okudum. Güncel kitaplar okudum.

En son okuduğum kitap ise , The God Delusıon dur.

Tavsiye ederim.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Arkadaşım ben İmam Hatip Lisesi mezunuyum.

Bu tür masalları çok dinledim. Zamanında anlattım da.

Ama boşa geçen yıllarıma üzülüyorum.

İlk sorunuza geleyim.

Türkiye de doğmanın doğal sonucu olarak bende müslüman olarak yetiştim. Önüme seçenek konmadı , hangi dini seçeceğim konusunda.

İmam hatipte iken sorularım vardı zaten. Durmadan araştırdım. Kendimi yenilemeye çalıştım. Genç yaşıma da , iyi deneyimler sığdırdım.

Sonra her türden kitabı okudum. Değişik milletlerden insanlarla aynı firmada çalışma sansı buldum. Son açlıştığım yerde , Türk ,İngiliz , Filipinli , Sri lankalı , Hindistanlı , Alman , Rus , Özbek , Çeçen , Tatar , Kazak , Yunan milletinden insanlar vardı.

Aralarında 5 sene geçirdim. Düğünlerine , cenazelerine gittim.

Elime geçirdiğim tüm kitapları da okudum.

Ve sorgulamalarım neticesinde İslamın Allahına inanmamaya başladım. Bu bir günde olmuyor tabi. İmam Hatip Lisesinden bu güne....

Dünya klasiklerinden eserler okudum. Güncel kitaplar okudum.

En son okuduğum kitap ise , The God Delusıon dur.

Tavsiye ederim.

Saygılar.

Sizin kadar çok milletin içinde bulunmuş olmasam da kültürlerini birebir görmesemde bende din'lerini kitaplarını

okudum bende birçok ateist tesit hristiyan (özellikle Poulho Cuelho btün kitapları) okudum dinleri araştırdım. Neyse

bunları söylemek sizin ne kadar kültürlü birisi olduğunuzu anlatmıyor ki.. Ne okursanız okuyun ne kadar bilirseniz bilin sizde

görüldüğü gibi iş inanç ve iman da bitiyor.

Allah bana gerçekliğini o kadar net ve çıplaklığı ile gösterdi ki artık heryerde onu görüyor , görmeye çalışıyorum. Ve onun şiddetli

büyüklüğünü düşünüp korkmaya titremeye çalışıyor , istiyorum çünkü Allah'ıma bütün kalbimle inanıyorum.

Son okuduğum kitaplardan biri de "Tanrıyı Tanımak" ama ben bu kitap tan sonra şimdikde "Himmeti Milleti Olan İnsan Said Nursi"

kitabını okuyorum. Siz ne kadar ön yargısızzınıs? Risale-i Nur okudunuzmu? ve ya Said Nursi hayatını, ya da Mevlana Mesnevisini?

Bunların hepsini okuduğunuzu zannetmiyorum çünkü çok kalın ve büyük eserler. Bence bunları da deneyiniz. Ben aslında sizi de anlıyabiliyorum

bende okuduğum bazı kitaplar sonrasında çok sorguladım, amma o zaman gözümün ne kadar kör olduğunu sonradan anladım, o anda herşey

daha iyi biliniyor anlaşılıyor daha net gibi geliyor insana ama asıl batak orası bence. Size görede benim yolum batak... Çıkmaz bir döngü

ama durup kendi kendinize düşündüğünüzde bu Evrende böyle akıllı bir varlığın başıboş bırakılamıyacağını anlıyacaksınız.

Gönderi tarihi:

Saidi Kurdi masallarını da okudum.

Sözlerden , Şualara hatta Afoyon macerasına!!!! kadar.

Bişey yok içinde. Basit benzetmeler , İnandığı Allaha övgüler , birbirinin aynısı kelimelerle manayı kuvvetlendirme çabası , Aristonun kıyas mantığına dayandırdığı kıyaslar. Hayallerde canlandırmalar , rüyalar , hülyalar...

Ne verebilir ki insana.

Tapının , tapının , tapının demekten başka.

İnsanları kulluk ve köleliğe yöneltmekten başka.

Biz Kuran ın insan uydurması kitap olduğunu anlatmaya çalışırken , adeta çorbanın suyunun suyu niteliğindeki risaleleri bize örnek veriyorsunuz.

Ne diyeyim.

Bir de akıl ve mantığın yerden yere vurularak , inancı konusunda yapmadık maymunluk bırakılmadığını gördüğüm bir kitap var.

Oda Fetullahçı cenahtan ABLA.

Saliha AKGÜL ün Ezvac-ı Tahirat kitabını da okudum.

En son da geçen hafta onuncu sözü yeniden okudum. Baydı ama. :unsure:

Mesnevi yi de okudum. Hemde tamamını.

Size mesneviden aklımda kalan bir soru soracam.

Allahın Adem i yaratma konusunda meleklerle müşaveresi... ni bana açıklar mısınız.

Mevlana ne demek istemiş.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Saidi Kurdi masallarını da okudum.

Sözlerden , Şualara hatta Afoyon macerasına!!!! kadar.

Bişey yok içinde. Basit benzetmeler , İnandığı Allaha övgüler , birbirinin aynısı kelimelerle manayı kuvvetlendirme çabası , Aristonun kıyas mantığına dayandırdığı kıyaslar. Hayallerde canlandırmalar , rüyalar , hülyalar...

Ne verebilir ki insana.

Tapının , tapının , tapının demekten başka.

İnsanları kulluk ve köleliğe yöneltmekten başka.

Biz Kuran ın insan uydurması kitap olduğunu anlatmaya çalışırken , adeta çorbanın suyunun suyu niteliğindeki risaleleri bize örnek veriyorsunuz.

Ne diyeyim.

Bir de akıl ve mantığın yerden yere vurularak , inancı konusunda yapmadık maymunluk bırakılmadığını gördüğüm bir kitap var.

Oda Fetullahçı cenahtan ABLA.

Saliha AKGÜL ün Ezvac-ı Tahirat kitabını da okudum.

En son da geçen hafta onuncu sözü yeniden okudum. Baydı ama. :unsure:

Mesnevi yi de okudum. Hemde tamamını.

Size mesneviden aklımda kalan bir soru soracam.

Allahın Adem i yaratma konusunda meleklerle müşaveresi... ni bana açıklar mısınız.

Mevlana ne demek istemiş.

Saygılar.

Bakınız size inanmak çok zor bütün eserleri okumuşsunuz. Siz anlıyamıyorsanız oradaki manayı ben size nasıl anlatayım acaba?

Size başta Kuran sonra büyük alimlerin kitapları yardımcı olamamış gerçek gözünüzün görmesine gönül gözününzün açılmasına

vesile olmamışç Şimdik ben size Mesnevideki Ademin yaratılışnı kendi idrak ettiğim biçimde açıklamaya çalışsa cümle cümle

anlatsam saatlerimi versem bir anlamı yok. Çünkü ben Mevlana ve ya Said Nursi kadar alim ilim sahibi bir insan değilim, gördüğüm

kadarı ile sizin kadar da ilim sahibi değilim. Ben değil ancak siz bana anlatabilirsiniz. Siz bana Mesnevidekli cümleyi veriniz sonrasında

da şurasında şunu böyle anladım diyiniz bende size fikrimi söyliyeyim. Şimdik koskoca bölümü ben size burda nasıl açıklıyabilirim ki? Belli ki

takıldığınız bir nokta var.

Birde ben sizin karşınızda kendimi aciz ve bilinçsiz hissettim ben bile kendimi böyle hissetti isem kim bilir siz benim hakkımda neler düşünüyorsunuzdur.

Dolayısı ile size benim açıklamalarım bir bilinçsizin anlamsızlıklarından ve ya bilim kurgularından başka bişi gelmez ve ya o da hikaye gelir o yüzden

ne açıklamam lazım bilemedim.

Gönderi tarihi:

İslamdan sonra gelmiş , bikaç yazar ismi ve kitap önereceğim.

Kitaplarda , bir sistemin doğum sancılarını lütfen görünüz.

Dostoyevski den Suç ve Ceza kitabı ile Ecinniler kitabını....

Tolstoydan Diriliş.

Turgenev den Babalar ve Oğullar kitabını okumanızı önereceğim.

Risale arası değişik bir dünya... İyi gelecektir. İnanın.

Burak Eldem in MARDUKLA RANDEVU 2012 - ve FRATERNIS kitabı İnancınızın kaynağı konusunda size iyi fikir verecektir.

Son olarak da The God Delusıon - TANRI YANILGISI kitabı fena bir kitap değil.

Sizin inancınıza göre ben sizin düşmanınızım.

Ama ben size kitap öneriyorum.

Saygılar.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.