Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

4 Ay, 3 Hafta ve 2 Gün


gloria

Önerilen İletiler

4 Ay, 3 Hafta ve 2 Gün 4 Luni, 3 Săptămâni şi 2 Zile

 

 

Şimdi size enteresan bir film anlatacağım ve açıkçasını söylemek gerekirse ben de tam olarak ne anlatacağımı, nasıl yorumlayacağımı henüz bilmiyorum, yazdıkça dökülecek her şey, bakalım nasıl olacak…

 

Filmin adı, 4 Ay, 3 Hafta, 2 GünFilmi izledikten sonra aklınızdan geçecek ilk soru ise, bu filmin adının neden 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün olduğu… Adıyla, ilk bakışta size filmdeki olayların bu süre içinde yaşandığı hissini uyandırıyormuş gibi görünse de toplamda 4 ay, 3 hafta, 2 günlük süre içinde yaşanan bir olayın sadece 1 gününü oluşturuyor bu film.

 

Dönem, Romanya, Çavuşesku dönemi… Yani sosyalizmin, Romanya’daki son günleri… Film boyunca Sosyalist Romanya’yı tüm mekânlarda ve diyaloglarda hissetmeniz mümkün, buna rağmen, ne sosyalizm lafını duyuyorsunuz, ne de sistemle ilgili tek bir kelime kulağınıza çarpıyor.

 

Aktüel bir kamerayla çekilmiş olan film, genel olarak dış mekân çekimlerinden, doğal ışık ve seslerden oluşuyor. Böyle bir film yapmak ne kadar zor olsa da filmin yönetmeni son derece usta bir yönetmen olan, Cristian Mungiu… Öyle ki kimi zaman belli sahneleri hızla, belli sahneleri de inanılmaz yavaş bir tempoyla götürüyor, içinizi bunaltacak, canınızı sıkacak, hatta kimi zaman yeter artık bakamayacağım dedirtecek kadar yavaş.. Yönetmenin o an istediği de eminim ki bu, izleyici o görüntülerle inanılmaz rahatsız etmek ve yine izleyiciye sahneyi sonuna dek sorgulatmak… Emin olun bunu başarıyor da…

 

Şu ana dek fark ettiniz mi bilmiyorum ama aslında size filmin döneminden, çekim tekniğinden, yönetmeninden bahsetmiş olsam da filmin konusuna ait tek bir kelime etmedim, bunu yapmayacağım da… Siz de izlemek istiyorsanız, konusunu öğrenmeye kalkışmayın bence… Sadece alın ve izleyin, izlerken görün neler olduğunu… Film başlarda öyle gizemli ki uzun süre kendisini ele vermiyor. Siz çözün verilmiş ipuçlarıyla filmin ve karakterlerin size anlatmaya çalıştıklarını… Ve şundan gerçekten emin olun, konuyla ilgili söylenecek veya okunacak tek bir cümle dahi bu filmin etkisini, heyecanını yok edebilecek boyutta olabilir.

 

Heyecanı, etkisi dedim ya film boyunca sürekli bir şeyler olacakmış hissiyle gerilip gerilip, çözülüyorsunuz… Kamera, filmin kahramanlarından birinin peşinde koşarken, yürürken ya da dururken, siz de onlarla birlikte koştuğunuzu, yürüdüğünüzü veya durduğunuzu fark ediyorsunuz. Bazen bir off, bazen de ohh sesleriyle izleyip duruyorsunuz filmi…

 

60. Cannes Film Festivali’nin “En İyi Filmi” seçilerek büyük ödül Altın Palmiye’yi “ kazanmış olan “4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün” aynı zamanda Romen sinemasının Rönesans’ı olarak da bilinir. Filmin özel bir başka yönü de “Altın Çağdan Öyküler : Şehir Efsaneleriyle Romanya’da Komünizmin Öznel Tarihi” başlıklı projenin bir parçası olmasıdır. Bu projenin amacı doğrudan hiçbir siyasi göndermede bulunmayarak, trajik hikâyeler üzerinden dönemin tasvirinin yapılmasıdır.

 

Ha bir de unutmadan söyleyeyim, bu film kesinlikle “Şöyle bir film izleyeyim de, keyifleneyim” filmi değil, hatta hatta bazılarınız için tüm bu yazılanları okuduktan sonra, acaba yanlış bir film mi seyrettim hissi bile uyandıracak bir film… Karar sizin… Ama ben olsam bu yazdıklarımı okuyunca kesin seyrederdim smile.gif Hata gidip bir daha mı izlesem acaba tongue.gif

 

4m3s2jvs6.jpg

 

Tür : Dram

Gösterim Tarihi : 11 Ocak 2008

Yönetmen : Cristian Mungiu

Senaryo : Cristian Mungiu

Görüntü Yönetmeni : Oleg Mutu

Yapım : 2007, Romanya

 

Oyuncular

 

Anamaria Marinca (Otilia) , Vlad Ivanov (DI. Bebe) , Laura Vasiliu (Gabita) , Alexandru Potoceanu (Adi)

 

4months1zq5.jpg

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

BIz bu filme okulla gitmistik ama bir sorun var....Sabahin 8'inde gittigimiz icin ben film boyunca uyumustum :) Sen tanittigina gore guzelim filmi kacirmisim :) Neyse bu tanitimdan sonra kesin izleyecegim ama ayik :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

BIz bu filme okulla gitmistik ama bir sorun var....Sabahin 8'inde gittigimiz icin ben film boyunca uyumustum :) Sen tanittigina gore guzelim filmi kacirmisim :) Neyse bu tanitimdan sonra kesin izleyecegim ama ayik :)

 

sen yine de şu dediğimi gözden çıkarma;

 

Ha bir de unutmadan söyleyeyim, bu film kesinlikle “Şöyle bir film izleyeyim de, keyifleneyim” filmi değil, hatta hatta bazılarınız için tüm bu yazılanları okuduktan sonra, acaba yanlış bir film mi seyrettim hissi bile uyandıracak bir film

 

ben de emin degilim filmle ilgili ne düşündüğümden tam, o yuzden başta bi enteresan dedim ya zaten... begenmekle, begenmemek arası birşey yaşadım, sanırım sonu ile ilgili bu.. Filmlerin sonu benim onları begenip begenmemem de cok etkendir, bunun sonu beni biraz kararsız bıraktı... yoksa geneli güzel... neyse izlersen de bişi kaybetmezsin, izle en iyisi :) ne de olsa, içinde bulunduğu proje güzel bir proje...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Film olağanüstülükler taşıyan,sürekli gelişme halinde olan bir film değil..Fakat iktidarın yasaklarıyla insanları kalıba soktuğu,baskısını her daim enselerinde hissettirdiği o gerilimi fazlaca yaşatıyor..

 

Yaşanılan dönemden çok,dönemin bireyler üzerindeki etkisi üzerinden çekilmiş film..Ahlaki dayatmalara,zorunlu askerliğe yer yer göndermeler de yapmış.

 

 

Çekimlerde,Pi yi andıran kamera teknikleri baş döndürdüp izleyeni daha bir geriyor..Karakterler arası diyaloglarda görüntü hiç kesilmiyor ve odak noktası repliklere yöneliyor.

 

Filmin oyuncularını-sarışın hatun pek bir sıcak,gerçektir- pek bir beğendim..

 

Ama en sevdiğim yer verdiği ayrıntılar oldu..Şöyle ki..

 

Montumuzu askıya asarken ilk denemede beceremediğimiz,eski model bir arabaya bindiğimizde kapıyı yavaş bir çarpışla tam olarak kapatamadığımız,ilk kez gittiğimiz bir evde odaların lamba anahtarlarını karıştırdığımız olmuştur..Filmin bu gibi ayrıntılara yer vermesi gerçekliği daha bir tattırıyor insana..

 

 

 

Son olarak Gloria nın filmin adıyla ilgili yorumuna,bir tahmin de ben ekleyeyim..Kürtaj olan dişinin kaç aylık hamile olduğundan geliyor olabilir diye düşünmüştüm ben izlerken..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...
"

Son olarak Gloria nın filmin adıyla ilgili yorumuna,bir tahmin de ben ekleyeyim..Kürtaj olan dişinin kaç aylık hamile olduğundan geliyor olabilir diye düşünmüştüm ben izlerken.."

 

 

evet güzel bir yaklaşım olmuş bu :) mantıklı :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.