Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

allah bizi yaratmadan da bizim ona iman edip etmeyeceğimizi bilemez miydi?

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

deniliyor ki allah insanları sınamak için yaratmıştır. allah bizi yaratmadan da bizim ona iman edip etmeyeceğimizi bilemez miydi? ayrıca allah insanları sınamak için şeytanı başımıza salmıştır ve bize akıl vermiştir. bu aklımızı şeytana karşı kullanıp kullanmayacağımızı sınamıştır. yani şeytan iyi olsaydı bu mümkün olmayacaktı. allah bizi sınamak için bizi kötülüklere iten bir varlık yaratmıştır. yani bu varlığın kötü olması zorunludur. allah onu bilerek kötü yaratmıştır. o halde neden şeytan cezalandırılacaktır? bu şeytana haksızlık değil midir???

Gönderi tarihi:
deniliyor ki allah insanları sınamak için yaratmıştır. allah bizi yaratmadan da bizim ona iman edip etmeyeceğimizi bilemez miydi? ayrıca allah insanları sınamak için şeytanı başımıza salmıştır ve bize akıl vermiştir. bu aklımızı şeytana karşı kullanıp kullanmayacağımızı sınamıştır. yani şeytan iyi olsaydı bu mümkün olmayacaktı. allah bizi sınamak için bizi kötülüklere iten bir varlık yaratmıştır. yani bu varlığın kötü olması zorunludur. allah onu bilerek kötü yaratmıştır. o halde neden şeytan cezalandırılacaktır? bu şeytana haksızlık değil midir???

bu senin dediğin çok düz bi mantıktır bu iş senin sandığın gibi sence Allah insanları sadece sınamak için mi yarattı sence şeytan insanları yoldan saptırsın başka iş yapmasın diyemi yaratıldı okumadan araştırmadan kimseye sormadan bu tarz sorular hoş olmuyor arkadaşım tamam soru bilmiyorsan soracaksın öğrenmeye çalışacaksın ama bu senin yaptığın tarafsız objektif bi yaklaşım değil sen kafanda bi kalıp hazırlamışın her şeyi ona sığdırmaya çalışıyosun senin diğer yazılarınıda okudum onlarada cevap vermeye çalıştım sana söyleyeceğim şey bu tutumla bir yere varamayacağındır çünki sen gerçekten olayın özünü öğrenmeye çalışmıyorsun kendi doğrularını kabullendirmeye bizim inancımızda mantıksız tutarsız noktalar çelişkiler bulmaya çalışıyorsun bi yerden duymuşun insan sınav için yaratıldı şeytanda yoldan çıkarmak için şöyle olsa nolur böyle olsa nolur bu böyleyse şu şöyle olmazmı falan filan zahmet edipte anlamaya öğrenmeye çalışmamışsın belki senin sorduğun bu tarz sorulara benden alacağın cevap bu tazrda olacaktır sana daha fazla yardımcı olmak isterdim ama önce senin ön yargılarından kurtulman gerek arkadaşım sana bol şans...

Gönderi tarihi:

Merhaba Güzel kardeşim : Sorunda diyorsun ki Allah bizi yaratmadanda iyi kötü olup olmuyacağımızı bilebilirdi öyle ise bizi neden yarattı ?

aslında sorun bu değilmi ben bunu anladım

Şimdi braderim Allah insanı bir nutfeden (çamur,su ,kan pıhtısı,)gibi ki nasıl siyah beyaz resim ile renkli bir resim arasında dağlar kadar fark varsa insanda böyle bir çok maddeden var olmuştur (ki bu soru daha önceden forumlarda sorulmuş tarafımdan acizane tafsilatllı olarak açıklanmaya çalışılmıştır.)böyle güzel bir çok şeyden meydana gelen komplex yapıdaki insan elbette beyhude yaratılmamışdır

Mülk Suresi 2. ayette "Hanginizin dah güzel amel işliyeceğini görmek üzere ölümü ve hayatı yaratan O 'dur O çok Azametlidir ve bağışlayıcıdır" diyerek insanın dünyaya geliş gayesi belirlenmiş adeta yol haritası çizilmiştir,tabii buna binaende insan vazifeli bir memur olmuştur.

Şimdi soruyu soran sen arkdaşım mesela Allah seni Dünayaya yollamaksızın direk cennette yaratsa oradaki güzellikler içnde yaşasan hayatından mutlu olurmusun ?

Elbette olursun

peki ya Cehenneme atılsan direkt olarak ozmanda Demezmisin "Ya Rabbi benim suçum ne idi ki beni yaratıp direk Cehenneme attın bir deneseydin beni bana bir şanas verseydin ne olur !!" demezmiydin ayrıca İslam Akidesinde Allah 'ın merhametinin çok bol olduğuna inanılğı için Allah ın kullarını direk cezalandırılmasından öte bir şans verdiği ve buna göre kulunda suçlu ise kabul etmesi gerektiğine inanılır..

Şimdi Allah her insanı Cennete gidebilecek kabiliyette yarattığı gibi cehenneme düşüp yuvarlanacak kabiliyettede yaratmıştır.Tabiki buna binaen İnsanı güzele itecek vicdan Latife i Rabbaniye Gönül Akıl gibi varlıklarının yanı sıra düşman olarak Nefs ve Şeytan gibi varlıklarıda karşısına koymuştur.

Yani insan için iki kader var ya Cennetlik olacak yada Cehennemlik benim içinde bu iki ihtimal geçerli bilmem nerdeki Eski Mo içinde bu kural geçerli (Akıllı ise Deliler de sorumluluk yok mantıkende böyle olmalı).

Yani Şeytan da insan için bir sınav vesilesi olarak yaratılmıştır . Zaten Kur'an da da "saptırılıyorlar" denir yani nefsa ve şeytan saptırır ama insan'a düşen uymamamak uyarsa sorumludur cezasını çeker.Uymaz da güzel'e ve Allah'ın emrine uyar ise mükafatını alır ...

Zaten Kur'an da geçtiği üzerede dikaktle incelenirse Şeytan da cennete girecek bir kabiliyette yaratılmış hatta Meleklerin arasında melekten yüksek bir konuma gelmişti ki insan yaratılınca Şeytan 'da kendi içindeki nefse (kötülükleri emreden irade sahibi varlıklarda bulunan bir tür metafiziksel mekanizma denilebilir)

uymuş ve aşağılar aşağısına düşmüştür.Zaten Allah Ezeli ilmil ile Şeytanın o duruma geleceğini bilmiş ve ona göre onu insana sınav malzemesi etmişti adeta ...

Yani anlamak istenirse mesele bu

Gönderi tarihi:

Bu konu kader tartışmasına gider. Ben bu konuda şunu sormuştum:

Yok ben kabul ettim anlatamıyoruz :)

Son kez deneyeceğim:

Bilgisayar başında oturuyorum ve "AKIL ve İRADEMLE" istediğim tercihi yapıyorum... tamam

Din ve kader diye bir olgunun da varlığından haberim var tamam

Ne yapılmasına ben karar verdim tamam

Ama şimdi bak kaderimde bu tuşa basmak vardı ki ben o tuşa bastım TAMAM?

Şimdi sen şunu söyle:

Allah önceden bu tuşa bassacağımı biliyor muydu bilmiyor muydu???

Cevap 1. Biliyor...

Eğer biliyorsa benim atacağım her adımı ve dolayısıyla cennete mi yoksa cehenneme mi gideceğimi baştan biliyordu ve şimdi sadece izliyor. Bu durumda özgür iradeden bahsedemezsin! Eğlenceliğiz yani...

Yani özgür irade diye bir şey yok...

Cevap 2. Bilmiyor...

Eğer bilmiyorsa bu benim hür irademdir ve kader yoktur. Anı gelince seçimimi yapar kaderimi (GEÇMİŞİMİ) yaratırım.

Yani kader diye bir şey yok...

Şimdi ya cevap 1'i seçin ya da cevap 2'yi seçin... Varsa alternatif bir cevabınız (bu durumda yok; birşey ya vardır ya yok!) onu söyleyin...

Saygılar...

• 4 ay sonra...
Gönderi tarihi:

ya ben bunu valla düşünmüştüm. maden ne yapacağımızı biliyo, o zaman neden sınamak için yaratıyo?? şu kader ve irade konusu da kafamı karıştırıyo. bizim din dersi kitabımızda irade iki seçenekten birini şeçmek anlamına geliyor yazıyodu. tanrı bizim neyi seçeceğimizi vs. bilmiyor mu yoksa ??

• 11 ay sonra...
Gönderi tarihi:
Bu konu kader tartışmasına gider. Ben bu konuda şunu sormuştum:

aslında bu biraz öyle değil,farklıda bakabiliriz.

düşünki yaratan insanı yarattı,özgür iradeyi verdi ne kendisi nede hiçbir mahlukat bu özgür iradeyi yaratılan istemeden meil etmeden etkileyemiyor.yani özgür irade var.

sonra bu hayatı yaşıyor yaratılan nefsinede uyuyor yeri geliyor yasaklanana,kötü olduğu söylenilene meilde ediyor.

(-- ++ yaşamımızın gerçeğihayatımızın hiçbir saliselik hareketi yokturki bir zıt karşılığı olmasın).ve biz bu özgür iradeyle hayatımzıı yaşarken ,yaratan doğumdan ölüme yaşamımızın souclarını görüyor(kudretinden yaratabilen gücün kudreti).

ve her kulunun alınyazı kitabına bunlar ilşleniyor.bir çekilmiş video gibi.

tanrının gözünde bizim yaşamımız bu an ımız bir video kasetçiden alınmış çekimi bitmiş film olabilir.bu sadece yaratıcı için böyledir. ama biz yaratılanlar için daha çekilmemiş bir filim,geleceğimizi hazırlıyoruz bize göre bilinmez, bu nedenle heycanı arzusuda bitmez yaşamın.burada soru işareti tanrının bunu biliyor olması,yoksa bizim için yaşanmamış bir zaman dilimi.

burada haksızlık yok aslında özgür iradeye koyulan bir engellde yok.yaratılan özgür iradesiyle yaşayacağı herşeyi yaşıyor ama nasıl yaşadığını önceden gören bir yaratan var.bu bakış açsıı mantıklı.

tek soru işareti olabilir oda _? zaten tanrı bildiğine göre bu testi yapmaya gerek neydi,cennete ve cehenneme bile gerek olmayabilir.direk cennet olur hayırlı yarattığını alır cennetine hayırsız olanıda,nasıl yoktan var ettiyse tekrar ruhu ile tamamen yok edebilirdi,diye düşünülebilir.tabi ozmanda yaratılanı yaratıp böyle gezegenler, dünya, yeryüzü v.s kurmaya ne gerek vardı direk kendi istediği şekilde,bir şey yapabilirdi denebilir.şimdi bunlar muamma işte.

ama bir gerçek varki biz faklıyız kendi zaman ve algımızda biz düşünen canlılarız, insanız.sorgulayabiliyoruz,duygusal yapımız var hislerimiz,kin,sevgi duyabiliyoruz.

kendine bakan insan böyle bir varlığın tamamen yok olacağına, hiiçbir hissiyet, algı olmıyacağına inanabilirmi bu olamaz öldüm herşey bitti yok öyle birşey.yeryüzünde ölen hiçbirşey yok aslında tamamen hiç olan bişey yok herşey yeryüzünde kalıyor farklı boyutlara geçiş yapıyordur mutlaka.ki insan için en canlısı kendimiziz hissediyoruz tüm iç dış duyu organalrımızla ben inanmıyorumki aynada kendine bakan insan yeryüzünde tüm ruhani fonksiyoun veya enerji diyelim neyse olmak üzere herşeyiyle bu dünyadan yok olacağına inansın.hatta ben hiç uyuyacağıma inanmıyorum ölüm olarak.ölünce algımın yok olacağına inanmıyorum. tabi hangi boyutta nasıl asli halimize döneceğiz, algılayacağız o anı bilemiyorum şimdiden.şuan gördüğümüz görüntüler öldükten sonra gördüğümüz görüntülerle aynımı olacak yoksa çok farklımı olacak,aslında buranın hayal olduğunumu göreceğiz.ölümlerin acıların ,bu dünyaya ait bizim bu dünyadaki varoluşumuzla ilgili hislerini yaşadığımızımı anlıyacağız.yani aslında o anki gerçeğimizde bunların anlamsız olduğunumu göreceğiz.yoksa müslüm gürsesin bir şarkısı gibi HAYALLE YAŞARKEN GERÇEK DÜNYADA ZAMANI İÇMİŞİZ HABERİMİZ YOK sözleriyle yaşayanmı haklı çıkacak.sanmıyorum ama muamma .ama bu akıl o teraziyi çekmez denilen söz çok anlamlı.

hani kelimelere dökmekte doğru kelimeleri bulamamaktaki sıkıntı var aslında,özeti gördüğümüz hiçbir şey olması gereken neyse olduğunda zamanı geldiğinde belkide sadece herkişinin kendi ölümünde anlayıp,algılayı,göreceği gerçektir.

cennet ve cehennemden öte toplu aydınlanma değilde biraysel aydınlanma vardır,ölüm o an dır.metrix benzeri filmler gibi düşüniki öldün ve gerçeğe uyandın baktın ve gördüklerin noktalardan ibaret .boyuna vurulan kılıç,gövdeye atılan mermi,v.s v.s herşey yeryüzünde anlam ve his teşkil ediyor.ama gerçek uyanışta aslında hiçbir acı,boyundaki darbe,bedebdeki deliğin eseri yok.hatta ruh,enerji neyse her şekle girebilen birşey anlat anlat bitmez işte.abd filimlerinin etkisimi yoksa bir canlının hislerimi ne derseniz artık insan,canlı ölmez gerçek halini alabilir ancak.buda dini kuvevtlendiriyor aslında fakat din i çok iyi anlamak gerekiyor yi sorgulamak gerekiyor.tanrı var evet din ,herşeyiyle _?

• 4 ay sonra...
Gönderi tarihi:

peki kardeşim sen bilmezmisinki şeytan ilk başda meleklerin başıydı sonra Hz.Adem'e secde et diyince etmez ve Allah'a isyan edip "ben ateşten yaratıldım o çamurdan yaratıldı ben ondan daha üstünüm"der ve Allah'da onu huzunrdan kovar şeytanda insanoğlunu kandırır o Cennetdeki yasaklı meyveyi yedirip dünyaya sürdürür sonrada derki ben senin kulunu senin yolunda şaşırtcam der Allah'da derki "Ben onlara akıl fikir verdim şaşırta bildiğini şaşırt şaşırtamadığın benimdir"der ve şeytan işe koyulur ilk yapdığı fitnelik Habil Kabil kardeşlerin Kabil'i Habil'e öldürtmesidir şeytanın ceza alma sebebi Allah'a baş kaldırmak ve isyan etmekdir aslında insan sadece nefis denilen şeyle baş edicekdi sonra şeytanda işin içine karışdı :)

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.