Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
Buna açıklık getirmek isterim. Tartışılabilir görmemek, kişisel değil. Ben buna çok yerde vurgu yaptım. Soyutluk üzerine tartışma yapılamaz. Çünkü hakkında somut veri yok. Şıracının bozacıya şahitlik yapması gibi, "peygamber hak, çünkü tanrı gönderdi. Tanrı var, çünkü peygamber gönderdi!" Belki tanrı var, ama peygamber filan göndermedi, ne malum? Bunun kanıtı olabilir mi? Bu yüzden tartışılamıyor. Tartışmanın sonu gelmeyeceği ve bir sonuca ulaşılamayacağı için laiklik ilkesi var. Laikliği kaldırır, dini davet ederseniz, sonu gelmez bir kaosun fünyesini çalıştırırsınız.

Hayır yok, tüm evrensel ölçütleri koydum. Siz laikliğin dinsizlik olduğu yoğun propagandasına kapılmışsınız, "ateist olmadan da demokrat olunur" demeye getiriyorsunuz. Ben laiklik olmadan demokrasi olmaz dedim, bu, ateist olmadan demokrat olunmaz anlamına gelmiyor, eğer öyle anladıysanız... Yok ben yanlış anladıysam başka...

Bu forumda sayın Sardunyam var, örnek gösterebileceğim, hem dindar, hem laiktir kendisi...

İnanç meselesinde tartışma olmayacağında hemfikiriz ancak din dünyevi düzenlemeler de getirebilir; tabi bu apayrı bir konudur, neyse...

Evrensel ölçüt dediklerinizle açıklanamaz demokrasi sadece; bakınız DEMOKRASİ başlığımız var, o kadar emek var; önceden de söyledim demokrasi hakkında fikirlerinizi orada paylaşmanız ve varsa "karşı-bilgi"niz belirtmeniz faydalı olur...

Ben demiyorum ki evrensel ölçüt yok; demokrasi salt bunlarla açıklanamaz diyorum...

Laiklik meselesinde bir başlıkta ismini verdiğiniz üyeyle de tartıştık; hatta kendisine laiklik ve sekülerizm ayrışmasını, farklı uygulamaları içeren bir metnin bağlantısını vermiştim iletimde...

Benim fikrimce insanın laiki olmaz; çünkü insan illa ki bir temel hayat görüşüne sahip olacaktır, bir yolda yürüyecektir; laiklik devlet ekseninde ele alınabilir ancak...

Laiklik sadece dinsel hoşgörü değildir...

Bu noktada fazla ayrıntıya girmek gerekebilir; o yüzden ileri gitmeyeceğim ilgili başlıklarda yazabilirsiniz...

Gönderi tarihi:
Değerli arkadaşım,

dediğim gibi önerdiğiniz kitabı okuyacağım.AVRET MAHALLİ konusunu da yarın,vakit geçirmeden bir daha gözden geçireceğim.

şimdi gelelim şeriat ve inanç özgürlüğüne,tartoşmanın seyrine bakarsanız çelişmediğimi göreceksiniz.Neden mi?

arkadaşımız neden sadece baş örtüsü sorun da diğer İslami emirler değil dedi;ben namaz ve oruç yasaklanamaz dedim ve bir örnek istedim.Kendisi şeriatı örnek gösterdi.Bende zaten örtü ve şeriatı aynı kefeye koyamayız dedim.

Din de şeriat vardır,bu dediğiniz gibi o dini kabullenecek birinin yine kabul etmesi gerekenlerdendir.Yalnız dikkat edelim,şeriat aynı zamanda bir yönetim ve düzendir.Şeriatın olduğu yerde zaten örtü sorun değildir takan için.İşte tam bu noktada,Şeriatın olmadığı bir yerde,sadece İslam değil,tüm dinlerden de yola çıkabilirsiniz,Laiklik devreye girer.Laik olan devlet bireyin vicdan hürriyetini sağlamakla yükümlüdür.

Ve hiçkimse kalkıp,türban yasağını şeriatı göstererek,o olmadan bu olmaz diyerek meşrulaştıramaz.Şunun farkında olmalıyız;insanlar inanır yada inanmaz.Bu vicdani olandır ve diğer insanları ilgilendirmez.Devlet eğer Laik ise inanı da inanmayını da olması gereken yerde,yasa ve hukukları ile korur ve kollar.

İnanç özgürlüğü çok farklıdır.Gerçekten özel bir kavramdır benim için.Ben inanan bir insanım,ama inanmadığım zamanda aynı şeyi düşünürdüm.Şeriat o zaman istenemiydi,hayır.Onun için derim ki kavramları yerinde ve koşullarında ele alalım.Saygılar!(Gecenin bir yarısı cümleler oldukça dağınık oldu,tartışmanın seyrine bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.)

Değerli Arkadaşım;

Hala en başa dönüp duruyoruz! Diyorum ki, İslam da bahsedilen türde bir örtünme yoktur! Hatta bunu en "akıl" kabul edilir örneğinide size verdim; "avret mahalli" konusu! İslam, dünya üzerinde akla ve mantığa uygun, tamamen bireyin sosyal ve kişisel gelişimini doğru ve düzgün yapmasını sağlayan, hür ve ergin bir irade ile yetişmesini gelişmesini sağlayan çok çok özel bir dindir. Ancak, öylesine bağlanılan bu din içine hurafeleri sokmak çokta kolaydır.

Bizler Canab-ı Hakkın bizlere bahşetmiş olduğu Hz.Kuran-ı Kerim bir yana koyup, falan filan alim(!)lerin tefsirlerini okuyoruz. Yani suyunun suyunun suyu bize elbette yavan geliyor. Oysa arı su pınarın kaynağından içilir. Bir sürü borudan, kanaldan geçmiş su hiç ilk çıktığı gibi saf ve temiz olabilirmi?

Bakıyorsunuz alimin birisi mapusta tefsir yapıyor. Neyi yazıyor. Ha.Kuran ımı tefsir ediyor, yoksa kendi mapusluğunun verdiği karanlığımı cümlelere döküyor?

Hiç uzağa gitmeyin arkadaşlar!

Cenab-ı Peygamber Efendimiz kadınları daima özel bir yerde tutardı. Daima onlara her türlü hak paylaşımında öncelik tanırdı. Kadın islamda (gerçke İSLAMDA) çok çok kutsaldır. Efendimizin böylesine özel manalar yüklediği ve özel statü tanıdığı kadınlarımızı, verilen fetvalarla hak ve özgürlükler dışına itip bir mal yada meta noktası itmemiz zaten en başta MUHAMMEDİ ilmine ters düşmemiz demektir....

Kaldı ki, eğer kadınların türban-peçe gibi sert bir kapanmaya ihtiyacı olduğu vuku bulsaydı, Efendimiz öyle cümle aralarından işaretlerle falan anlatmaz direk olarak emrederdi. El hükm-ü lillah değilmi? Ama biz kalkıp cümle araların şöyle demeye çalışmış, yok bunu kastetmiş gibi "ZAN" üzre yorumlarla, sözde kadına iffet vereceğiz derken, onu daha farklı bir mahluk haline sokmuş olmuyormuyuz???

Hatayda tanıdığım bir cemaat var. Onlara göre eşlerinin erkek kardeşleri bile yani kayınbiladerleri, eşlerini göremiyor! Yasak deniyor! bakarmısınız, öpöz iki kardeş sırf cinsiyet farkından dolayı, kadın evlendikten sonra görüşemiyorlar.

Şimdi bana söylemrisiniz? İslam bumu?

İslam akil dinidir.... Akıl dışı hiç birşey islamda yer alamaz. Kerametle, uçmayla, kaçmayla islamım işi yoktur. Zira, islamın özü, Cenab-ı Peygambere makbul bir insan olmak, nefsini terbiye etmek, Huzur-u Mahşer de mahçup olmamak üzeredir.

Başkalarının günahıyla sevabıyla uğraşan bir nefsin terbiye yada islam olduğunu söyleyebilirmisiniz?

Biz, öyle bir hal içinde olmalıyız ki, Yunus Emre nin dediği gibi "yaradılanı severim, yaratandan ötürü"; kimsede kusur bir yana günah görmemeliyiz. Aksi halde, aciz aklımızla, sanki elimizde iman ölçer var gibi, bunu yapmak daha islami bu din dışı bir sürü hurafelerle boğuşur dururuz...

* * *

İslam ın özüne gelince;

Canab-ı Hak 2 şeyi affetmem diyor. 1-Şirki, 2-Kul hakkını....

Cenab-ı Peygamber Efendimize sormuşlar, "müslüman ne yapar ne yapmaz?" Efendimiz; "müslüman herşeyi yapar ama YALAN SÖYLEMEZ" demiş...

Şimdi birleştirin tüm bunlar; Şirk koşmayacaksın, kul hakkı yemiyeceksin, yalan söylemiyeceksin!!! İşte size özetle "güzel ahlak"...

Saygı ve sevgilerimle

Gönderi tarihi:
Değerli Arkadaşım;

Hala en başa dönüp duruyoruz! Diyorum ki, İslam da bahsedilen türde bir örtünme yoktur! Hatta bunu en "akıl" kabul edilir örneğinide size verdim; "avret mahalli" konusu! İslam, dünya üzerinde akla ve mantığa uygun, tamamen bireyin sosyal ve kişisel gelişimini doğru ve düzgün yapmasını sağlayan, hür ve ergin bir irade ile yetişmesini gelişmesini sağlayan çok çok özel bir dindir. Ancak, öylesine bağlanılan bu din içine hurafeleri sokmak çokta kolaydır.

.

.

Değerli arkadaşım,

örtünme hakkında çok farklı fikirleriniz,ne suçlayıcı ne tamamlayıcı...farklı bir persektif...bu da bana farklı bir pencere açmakta...ayrıca teşekkür.

ama ben burada türban emrini tartışmıyorum ki;benim için burada bireyin,kadının özgürlüğü ölçüt.

inanın ki vicdanım kabul etmiyor;bireyin tercihlerinden dolayı eğitim hakkından yoksun kalması...aç ve gir mantığı...Saygılar!

Gönderi tarihi:
Hem beyinleri çocuken yıkanıyor diyorsun hemde teyzen,baba annen vs gibi başı eşarplı olmasına karşı olmuyorsun nasıl çelişki bu?sizin teyzelerinizin,ninelerinizin çocukluktan beyinleri yıkanmamışmı oluyor?Eşarpla örtünün arasındaki farkı söylermisin?birde farklı gördüğünüz türbanı?

Sizde Bahçeli gibi formülmü uyguluyorsunuz yoksa, çene altından bağlanırsa örtü olur,Yandan bağlanırsa türban olur.

Formül:çene altı formülü...

BAhçelinin bu formülüne çok gülmüştüm inanın bu güne kadar izlediğim en komik komedi filimlerinde bu kadar gülmemüştim....ya yine güldürdü beni bahçeli...Allahda onu güldürsün. :D:D

ayrıca

Siz öyle sanın! Sorun bakalım sizin annenızin ,teyzelerinizin örtündüğü eşarbı kabul ediyorlarmı diye ?

İnsan olmanın gereği insanlar kendi fikirlerini çocuklarına empoze ederler,etmeye çalışırlar yani bu insanlığın gereğidir böyle olmalıdır.

Bugün biz dini çocuğumuza empoze etmeye çalışırken, bir diğeri ise ateizmi empoze eder,bir diğeri başka birşeyi. bunun sebebi insan olmaktır,diğer canlılardan farkımız bu zaten !

Siz esarpla türban arasindaki farki hala bilemiyorsaniz veya göremiyorsaniz bu konuda fazla yazismamiza hic gerek yok derim. Ülkemizde cocuklarimizin beyni kacak kuran kurslarinda yikanirken, siz annemizin ve teyzemizin esarbini ayni kefeye koyuyorsunuz. Siz gülmeye devam edin. Herhalde Konya'da ölen cocuklarin halinede gülüyorsunuzdur, cünki aileleri kimseden sikayetci degiller, sebebide o cocuklar cennete gitmisler ve Allah böyle istemis. Iste beyin yikama buna denir. Durmak yok gülmeye devam!!!!

Gönderi tarihi:
İnanç meselesinde tartışma olmayacağında hemfikiriz ancak din dünyevi düzenlemeler de getirebilir; tabi bu apayrı bir konudur, neyse...

Evrensel ölçüt dediklerinizle açıklanamaz demokrasi sadece; bakınız DEMOKRASİ başlığımız var, o kadar emek var; önceden de söyledim demokrasi hakkında fikirlerinizi orada paylaşmanız ve varsa "karşı-bilgi"niz belirtmeniz faydalı olur...

Ben demiyorum ki evrensel ölçüt yok; demokrasi salt bunlarla açıklanamaz diyorum...

Laiklik meselesinde bir başlıkta ismini verdiğiniz üyeyle de tartıştık; hatta kendisine laiklik ve sekülerizm ayrışmasını, farklı uygulamaları içeren bir metnin bağlantısını vermiştim iletimde...

Benim fikrimce insanın laiki olmaz; çünkü insan illa ki bir temel hayat görüşüne sahip olacaktır, bir yolda yürüyecektir; laiklik devlet ekseninde ele alınabilir ancak...

Laiklik sadece dinsel hoşgörü değildir...

Bu noktada fazla ayrıntıya girmek gerekebilir; o yüzden ileri gitmeyeceğim ilgili başlıklarda yazabilirsiniz...

Laıklıgın hosgörü ıle ne alakası var,Laıklık herkesın ınanc sınırlarını cızen bır sıstemdır,hosgörü bence farklı bır seydır.

Insan Laık olur,Laık olmak dınsız olmak degıldır,Laık olmak kendınden olmayanın hakkına saygı duymaktır.Islamın özündede LAIKLIK vardır.

saygılarla

Gönderi tarihi:
Laıklıgın hosgörü ıle ne alakası var,Laıklık herkesın ınanc sınırlarını cızen bır sıstemdır,hosgörü bence farklı bır seydır.

Insan Laık olur,Laık olmak dınsız olmak degıldır,Laık olmak kendınden olmayanın hakkına saygı duymaktır.Islamın özündede LAIKLIK vardır.

saygılarla

İslamın özünde laiklik vardır cümlenizi neye dayanarak sarfettiniz?

Gönderi tarihi:
İslamın özünde laiklik vardır cümlenizi neye dayanarak sarfettiniz?

Islamı gercek anlamda bılen benım neye dayanarak söyledıgımıde bılır.Islam herkesın ınancına saygı gösterılmesını ısteyen bır dındır.Allahın dınnde DIN DEVLETI dıye bır kavram yoktur dın devletı ınsan ıcadıdır bu nedenlede dın adına sayısız cınayetler ıslenmıs vede ıslenmektedır.

saygılarla

Gönderi tarihi:

saygılarla

Islamin özünde gericilik ve baska dinlere düsmanlik vardir. Islam'da birakin laikligi, hosgörü ve baris bile yoktur, baski ve zulümden baska bir sey göremedim. bakin kadinlarimiza ve kiz cocuklarimiza göreceksiniz neymis islamin özü. Disa karsi iyi gözüken ama icinde diktatörlükten baska bir sey olmayan bir din. Ha sunuda söylemeden gecmeyeyim, diger dinlerin de Islam'dan hic bir farki yoktur. Zaten Islam'a bakarsaniz öncekilerin kopyesidir.

Gönderi tarihi:

saygılarla

Hoşgörü boyutu da olmalı tabi ama ben zaten başka bir üyeye cevap olarak yazmışım dikkat ettiyseniz: "Laiklik sadece dinsel hoşgörü değildir" diye...

Laik olmak kendinden olmayana saygı duymak demek bence çok yanlış bir tanımlama olur...

Bir kere laiklik sadece kelime anlamıyla bile bir ayrılmayı ifade eder ki bu da dindendir; Roma'da laik hukukçular rahip hukukçulardan ayrılır ya da devlet açısından bakarsak Fransa'da laiklikle kilise etkisizleşir; sekülerizm dediğimizde kilise ve devletin daha ılımlı da olsa ayrılması anlaşılır kesinlikle kendinden olmayana saygıyı değil bir ayrışmayı anlarız ki bu da devletin din karşısında ipleri elinde tutmak isteğidir belki de...

Fransa'da izlenilen katı yöntemle din-kilise sert bir şekilde ayrılıp üstüne kiliseye müdahale olabileceği gibi sekülerizm dediğimiz herkesin kendi alanına çekilmesi de söz konusu olabilir...

Temelde ise kendini dinle bağlamayan, dinlere karşı mesafeli olan dünyevi otorite vardır...

İşte bu noktada zaten Türkiye'nin özel durumu devreye girer ki İslam'ı katolik ya da protestan kiliseleriyle paralel ele alamayız...

Bu nedenle daha önceden de bahsettiğim gibi Türkiye'de din-devlet değil din-toplumsal alan ayrımı istenmektedir...

Karışık bir mesele...

Gönderi tarihi:
Değerli arkadaşım,

örtünme hakkında çok farklı fikirleriniz,ne suçlayıcı ne tamamlayıcı...farklı bir persektif...bu da bana farklı bir pencere açmakta...ayrıca teşekkür.

ama ben burada türban emrini tartışmıyorum ki;benim için burada bireyin,kadının özgürlüğü ölçüt.

inanın ki vicdanım kabul etmiyor;bireyin tercihlerinden dolayı eğitim hakkından yoksun kalması...aç ve gir mantığı...Saygılar!

Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur... Sözde örtünme özgürlüğü istenmesine karşın (ve desteklenmesine), boyunlarında "haç"larla, anormal dekolte ile gezmek isteyenlerede aynı oranda "kadın özgürlüğü" mantığında bakılmadığı sürece, tüm bu senaryoya "özgürlük" değil "dayatma" derim.

Siz örtünmek istiyorsunuz. Lütfen bu halde huzur buluyorsanız asla taviz vermeyin ve örtünün. Ama aynı oranda açılmak hatta açıl açıl açılmak isteyenlerede saygı duyun. Çalışan kadına hakaret(!) eden mantığada dur deyin. Çok eşli olmanın, erkekten daha üstün bir varlık olan kadının, kişiliğine ve insanlığına hakaret olarak algılayın... Ve bunlara karşı dik durduğunuzda aslında "türban" kisvesi altında adım adım dayatılacak olan "erkek" egemenliğinin "din versiyonu" ile karşı karşıya kaldığınızı göreceksiniz...

Halk, birilerinin şu ince tılsımlı sözü ile hep ayaklandı! "Eyyy ahali... din elden gidiyor...". Sonuç, sadece bireysel çıkarların sonuca ulaşması için halk kışkırtması ve sonucunda da tamir edilemez yaraların açılması olmuştur...

Recm yada namus cinayetlerinin arkasındaki güçte budur! Düşünün, bir tarafta "muta nikahı" (şii lerde var falan demeyin, bizdede var), diğer tarafta recm! Ne için? Zina yapmış... Kaç şahit var zina haline? Yok! Yapmışmış!!! İşte bunlarla bireyin sosyal statüsü (onuru, haysiyeti) yok edilmesinin yanı sıra yaşamsal statüsüde elden gitmektedir. Zaman içinde "ya bendensin yada imansız"a kadar giden bir kör döngüye düşmek kaçınılmazdır...

Tıpkı bir dönem bir çok ülkede olduğu gibi...

Engizisyon, batının, aciz din adamlarının otorite uygulaması için bir araçtı! Peki biz şuan ne yapıyoruz? İşte bu nedenle "orta çağ" yaftası yapıştırılmaktadır. Günümüzde bir çok aydın bu konuda inatla karşı duruyorsa, ***** yada komünist düşüncelerden dolayı değil, ileride olacak olanların temelini gördüklerindendir....

Beyazit-i Bestami Hz.lerini düşünün... Hallac-ı Mansur u düşünün.... Başlarına gelenleri ölçün! Ve şuan "türbanlı"(dindar) ile "türbansız"(laik) kavramlarının altında yatan DEVRİM hazırlığının boyutlatını lütfen görün...

Ben, ısrarla bastıra bastıra diyorum ki, bizim inancımızda kadın 2.sınıf değildir, kadın mal değildir, kadına gem vurulamaz, namuz ve iffet kadının beynindedir, bedeninde değildir... Bunun dışındakilerin tamamı "din emperyalizm"idir.

* * *

Peki konuyu daha iyi anlamamız için, laik sistem temelde nerede kullanılmıştır? Yani bu sistem mutlaka birileri tarafından test edilmiştirki bizim içinde en güzelinin bu olacağına karar verilmiştir. Sizlere küçük bir ip ucu. Atatürk ün ailesi Karaman dan "uç beylik" olarak gönderilmiş Selçuklulardandır...

Gönderi tarihi:
Siz esarpla türban arasindaki farki hala bilemiyorsaniz veya göremiyorsaniz bu konuda fazla yazismamiza hic gerek yok derim. Ülkemizde cocuklarimizin beyni kacak kuran kurslarinda yikanirken, siz annemizin ve teyzemizin esarbini ayni kefeye koyuyorsunuz. Siz gülmeye devam edin. Herhalde Konya'da ölen cocuklarin halinede gülüyorsunuzdur, cünki aileleri kimseden sikayetci degiller, sebebide o cocuklar cennete gitmisler ve Allah böyle istemis. Iste beyin yikama buna denir. Durmak yok gülmeye devam!!!!

Soruyorum işte; eşarpla türban arasındaki fark ne?siz söyleyin bizde bilelim,bilmemek ayıp değil siden örenelim,ve sizin sakınca görmediğiniz türbandan farkı anneanenizin ve teyzenizin, yani Sizin tarif ettiğiniz eşarpla ünüversitelere ve kamu alanlarına girmesinde sakınca varmı yokmu?

Yok diyorsanız eğer birde diğerlerine sorun!

Geriye gidreseniz bu konu çok tartışıldı, hepside sizin gibi ''biz baş örtüsüne karşı değiliz',biz türban karşıyız''diyorlardı iyi o zaman sizin söylediğiniz baş örtüsünü sizin istediğiniz şekilde bağlasalar üniversitelere ve kamu alanlarına kabul edecekmisniz dediğimizde ise alakasız kıvırmalar!

Şimdi siz söyleyin; Sizin babaannenizin ve teyzenizin farklı kefeye koyduğunuz o masum eşarbını üniversite ve kamu alanlarında kullanmasını hoş görebilecekmisin?

Benim güldüğüm konu açıktır, anlamadıysanız birkaç defa daha okuyun,olmadıysa birilerine sorun ne demek istediğimi size anlatsınlar...

Yani koca bir partinin genel başkanı ,prof Dr ünvanını almış sözde bir liderin bulacağı formül bu'mu olmalı?

Şimdi gülünmeyecek bir durummu bu?gerçi zevkler ve renkler tartışılmaz her insanın espiri anlayışı farklıdır..bu formül bana çok komik geldi, gülmemin sebebide budur.

Anyabildinizmi şimdi?

Ayrıca konyada ölen çocukların durumu farkı bir olay, cehaleti islamla kıyaslayamasın önce islamıöğrnmen gerekir öğrendikten sonra aradaki farkı o zaman anlarsınız...

kişilerin yaptıklarıyla islam kıyaslanamaz..yapılan onca güzellikler varken neden görmezden geliyorsunuz.

Gönderi tarihi:
Soruyorum işte; eşarpla türban arasındaki fark ne?siz söyleyin bizde bilelim,bilmemek ayıp değil siden örenelim,ve sizin sakınca görmediğiniz türbandan farkı anneanenizin ve teyzenizin, yani Sizin tarif ettiğiniz eşarpla ünüversitelere ve kamu alanlarına girmesinde sakınca varmı yokmu?

.

.

.

Başörtüsü ile türban aynımı?

Yani, Anadolu kadının yazması ile türban aynı amaç içinmi kullanılıyordu?

Peki, başörtüsünden sarkan "perçem" yada "zülüf" neyin nesi o zaman? Yada örgü saçların iki yandan dökülmesi? Hatta alında görülen kakül nedir? Renga renk, çeşit çeşit, uçları bezenmiş eşartplar ile TÜRBAN aynı şeymi? Ben sormuyorum! Siz bunu kendi kendinize sorun!

Ve Anadolu insanı bu güne inancında eksik bilgileremi sahiptiki sizin dediğiniz bu türbanı daha yeni anlamış oldular?

Neden yüzyıllarca eşarbı (yukarıdaki tanımladığım gibi) kullanmışlarda; peçe yada türbanı akıl edememişler?

Anadolu insanımı hatalı; yoksa islamın şartı beş değil "altı" diyen ve altıncı olarakta "türban"ı iliştirenlermi hatalı?

Saygılarımla

Gönderi tarihi:

Yok diyorsanız eğer birde diğerlerine sorun!

Geriye gidreseniz bu konu çok tartışıldı, hepside sizin gibi ''biz baş örtüsüne karşı değiliz',biz türban karşıyız''diyorlardı iyi o zaman sizin söylediğiniz baş örtüsünü sizin istediğiniz şekilde bağlasalar üniversitelere ve kamu alanlarına kabul edecekmisniz dediğimizde ise alakasız kıvırmalar!

Şimdi siz söyleyin; Sizin babaannenizin ve teyzenizin farklı kefeye koyduğunuz o masum eşarbını üniversite ve kamu alanlarında kullanmasını hoş görebilecekmisin?

Benim güldüğüm konu açıktır, anlamadıysanız birkaç defa daha okuyun,olmadıysa birilerine sorun ne demek istediğimi size anlatsınlar...

Yani koca bir partinin genel başkanı ,prof Dr ünvanını almış sözde bir liderin bulacağı formül bu'mu olmalı?

Şimdi gülünmeyecek bir durummu bu?gerçi zevkler ve renkler tartışılmaz her insanın espiri anlayışı farklıdır..bu formül bana çok komik geldi, gülmemin sebebide budur.

Anyabildinizmi şimdi?

Ayrıca konyada ölen çocukların durumu farkı bir olay, cehaleti islamla kıyaslayamasın önce islamıöğrnmen gerekir öğrendikten sonra aradaki farkı o zaman anlarsınız...

kişilerin yaptıklarıyla islam kıyaslanamaz..yapılan onca güzellikler varken neden görmezden geliyorsunuz.

Siz hala Anadolu kadininin takindigi basörtüsü ile sadece dinden dolayi örtünülen Türban arasindaki farki bilmiyorsaniz tartismamiza hicte gerek yok. Siz de aslinda cok iyi biliyorsunuz ama isinize gelmedigi icin fark yokmus gibi göstermeye calisiyorsunuz. Siz Konya felakkatinin sonuclarini iyi degerlendirirseniz Esarp ile Türbanin farkini cok iyi göreceksiniz. Cogu konularda her seyi bilen bir kisi oldugunuzu lanse ettiginize göre bu farki bilmeniz sizden beklenir. Kelime oyunlarina gerek yok, acik konusalim.

Gönderi tarihi:
Islamı gercek anlamda bılen benım neye dayanarak söyledıgımıde bılır.Islam herkesın ınancına saygı gösterılmesını ısteyen bır dındır.Allahın dınnde DIN DEVLETI dıye bır kavram yoktur dın devletı ınsan ıcadıdır bu nedenlede dın adına sayısız cınayetler ıslenmıs vede ıslenmektedır.

saygılarla

Dediğniz bir dinde ki hoşgörüdür,İslam özünde devleti de inancı da taşır.Laiklik siz de takdir edersiniz kiİdin ve devlet işlerinin ayrılmasıdır.

Gönderi tarihi:
Başörtüsü ile türban aynımı?

Yani, Anadolu kadının yazması ile türban aynı amaç içinmi kullanılıyordu?

Peki, başörtüsünden sarkan "perçem" yada "zülüf" neyin nesi o zaman? Yada örgü saçların iki yandan dökülmesi? Hatta alında görülen kakül nedir? Renga renk, çeşit çeşit, uçları bezenmiş eşartplar ile TÜRBAN aynı şeymi? Ben sormuyorum! Siz bunu kendi kendinize sorun!

Ve Anadolu insanı bu güne inancında eksik bilgileremi sahiptiki sizin dediğiniz bu türbanı daha yeni anlamış oldular?

Neden yüzyıllarca eşarbı (yukarıdaki tanımladığım gibi) kullanmışlarda; peçe yada türbanı akıl edememişler?

Anadolu insanımı hatalı; yoksa islamın şartı beş değil "altı" diyen ve altıncı olarakta "türban"ı iliştirenlermi hatalı?

Saygılarımla

Farzedelimbaş örtüsü türban vs ikiside farklı şeylerdir,Sizin söylediğiniz Anadolu kadının yazmasına kamu alanlarında karşımısınız değilmisiniz?buna net cevap verecek olan yokmu?

tamam, türban dediğiniz akp nin simgesi anladık peki sizin söylediğniz Anadolu kadınının yazması üniversitelerde ve kamu alanlarında serbest olması gerekirmi?bunun cevabını istiyorum...

yani bunda anlamayacak birşey yok lütfen sizde alakasız cevap vermeyin ya evet yada hayır demeniz yeterli.

saygılar.

Gönderi tarihi:
Siz hala Anadolu kadininin takindigi basörtüsü ile sadece dinden dolayi örtünülen Türban arasindaki farki bilmiyorsaniz tartismamiza hicte gerek yok. Siz de aslinda cok iyi biliyorsunuz ama isinize gelmedigi icin fark yokmus gibi göstermeye calisiyorsunuz. Siz Konya felakkatinin sonuclarini iyi degerlendirirseniz Esarp ile Türbanin farkini cok iyi göreceksiniz. Cogu konularda her seyi bilen bir kisi oldugunuzu lanse ettiginize göre bu farki bilmeniz sizden beklenir. Kelime oyunlarina gerek yok, acik konusalim.

Hala arasındaki farkı söylemediniz!

şimdi siz benim soruma net bir cevap verecekmisniz?tekrar soruyorum.

senin dediğin gibi olsun eşerp ile baş örtüsü farklı şeyler olsun.

Anadolu kadının,Babaannen,teyzelerin vs taktığı baş örtüsünü kamu alanlarında kullanılmasını kabul ediyormusun etmiyormusun?

Yani türban değilde, anadolu kadının örtündüğü şekilde kamu alanlarında ünv. örtünmesi gerekirmi?

ya evet yada hayır demeniz yeterli.

Baş örtüsünemi karşısınız yoksa türbanamı ,O zaman anlaşılır sizin samimiyetiniz.

Gönderi tarihi:

Anadolu kadının,Babaannen,teyzelerin vs taktığı baş örtüsünü kamu alanlarında kullanılmasını kabul ediyormusun etmiyormusun?

Yani türban değilde, anadolu kadının örtündüğü şekilde kamu alanlarında ünv. örtünmesi gerekirmi?

Baş örtüsünemi karşısınız yoksa türbanamı ,O zaman anlaşılır sizin samimiyetiniz.

türban zaten bir radikal islamın bir simgesi olduğu için yasaktır...

kamu alanlarında belki şu an yasaktır ancak türban gibi çok katı bir biçimde bakılmıyor başörtüsüne..

okuduğum üniversiteye veliler başörtüsüyle girebiliyorlar...

kimse de onlara ses çıkarmıyor...

engellenmiyorlar...

ayrıca askeri törenlerde, kutlamalarda türbanlılar uyarılıyor ama "başörtüsü" olarak nitelendirdiğimiz örtüyü takanlara birşey denmiyor...

bunların örneklerini zaten televizyonlardan gazetelerden daha önce gördük..

hatta bir üniversitede başörtüsüyle kızını izlemeye gelen kadının içeri alınmaması haber olmuştu...

herkes buna tepki göstermişti...

bu kadarının da abartı olduğu söylenmişti...

bu bir hataydı ve artık bu hataya düşülmüyor...

benim gördüklerime göre böyle...

yani cevap evet...

ve samimiyetimiz de anlaşılmıştır herhalde...

türbana da karşı değiliz, başörtüsüne de...

isteyen kullanabilir bunları...

karşı olduğumuz tek nokta bu dini simgenin laik bir devletin kamusal alanına girmemesi...

...

Gönderi tarihi:
Farzedelimbaş örtüsü türban vs ikiside farklı şeylerdir,Sizin söylediğiniz Anadolu kadının yazmasına kamu alanlarında karşımısınız değilmisiniz?buna net cevap verecek olan yokmu?

tamam, türban dediğiniz akp nin simgesi anladık peki sizin söylediğniz Anadolu kadınının yazması üniversitelerde ve kamu alanlarında serbest olması gerekirmi?bunun cevabını istiyorum...

yani bunda anlamayacak birşey yok lütfen sizde alakasız cevap vermeyin ya evet yada hayır demeniz yeterli.

saygılar.

Başörtüsü kamu alanlarında ÖZGÜR! Bunun aksini söylermisiniz nerede var?

Adliyelerde, kaymakamlıklarda, askeriyede bile başörtüsü ile ilgili bir sorun yok.... Ama konu türban olunca elbette tepkililer.

Gönderi tarihi:

Bakınız hala olayı farklı boyuta çekiyorsunuz. Israrla konuyu üniversite noktasında çevirmeniz açıkça olaya tek yanlı baktığınızı gösteriyor....

Kılık kıyafetin alt ve üst limitleri vardır ve OLMALIDIRda. Polis sakal bırakamaz. Asker bıyık bile bırakamaz. Doktor, saç sakal karışık bir kafada olmaz, hijyen olmaz; öğretmen bile kılık kıyafetinde belli bir norm içinde olmalıdır.

Zira bu insanlar İŞLERİni yapmaktadır! İş üniversite öğrencisine gelince "dini kurallar" ile "siyasi formlar" anında ön plana çıkmakta...

Peki, bu üniversite öğrecileri kimdir?

Düşmanı oldukları laik devletin ve laik milletin verdiği vergilerle, tüm okuma imkanlarından faydalanırlarken; kendileri özel "siyasi" bir statü vermek HAKmıdır? Kimin parasıyla kimi suçlarlar. Beş kuruş devlete yada millete faydası olmayan bu üniversite öğrecilerinin; siyasi yada toplumsal konularda bu kadar yüzsüzce tavırlar takınmasını bir vatandaş olarak KINIYORUM!

İnsanları "din" adı altında bu tip sömürülerle yönlendirmek doğrumudur?

Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi! Yıl 1993! 3 Bayan öğrenci, İnce Minare Müzesi önünde açlık grevi yapıyor. Aman o da ne, ben bunlardan birini tanıyorum. Sözde dinini yaşıyor ama kadavraya bile bakmıyor "günah" diye. Üstelik 2 ay evvel arkadaşımla dini nikah kıymıştı, beraber yaşıyorlardı. Sonra tartışıp ayrıldılar. O grevin bitiminden sonra da başka biriyle "dini" nikah kıymıştı....

Allah Aşkına siz kimi uyutuyorsunuz? Bu DİN mi??? Bumudur İslam??? Bumudur insan olmak???

Gönderi tarihi:

Arkadasim konuyu baska alana cekmeye hicte gerek yok. Sizde cok iyi biliyorsunuzki bahsettigimiz bicimdeki easarp ile Türban arasinda daglar kadar fark oldugunu, cünki birisi geleneksel ve diger alandaki kurallari kabul eden davranis digeri ise sadece siyasi bir sembol ve amaci sadece kendi dini görüslerini her alanda yasamak, yani sadece özelde degil tüm alanda, bu davranisda tabiiki toplumsal barisi bozacak bir durum. Bahsettiginiz teyzelerimiz veya babaannelerimiz hic bir zaman basörtüsü ile ne avukat olmak istediler, ne hakim, nede üniversiteye gitmek istediler. Onlar icin esarp özel hayatta kaldi ve dini görüslerini hic bir zaman ön plana cikartmadilar. Diger taraftan türbanli bayanlar da ziyaretci olarak kamu alanlarina girebiliyor ve dogrusuda bu. Yasak olan o alanlarda calismak ve egitim görmek, herhalde anladiniz simdi insallah. Ama anlasilan siz göz boyama ile siyasi dini ülkemizde mesrulastirmak isteyenlerdensiniz. Aksi taktirde kimsenin türbanina özel hayatta karisilmayan ülkemizde halaa yok efendim üniversite de egitim görsünler demezdiniz. Niyetiniz belli, oldugumuz gibi görünelim en dogrusu bu, gerisi hikaye. Kelime oyunlariyla güya kendi kendinizi hakli cikartmaya calisiyorsunuz ama nafile. Bakin bir cok yorumcu arkadaslar benzeri cevaplar vermisler. Tabii hepimiz yanlis düsünüyoruz ve samii degiliz, sadece siz her konuda oldugu gibi bu konuda da dogrulari biliyorsunuz ve samimisiniz. Ben ve benim gibiler ne esarpa nede Türbana özel hayatta kaldigi sürece karsiyiz, sadece siyasi dine ve bunun geregi insanlarimizi kullanarak Türbanin kamu alanina girmesine karsiyiz.

Gönderi tarihi:
Arkadasim konuyu baska alana cekmeye hicte gerek yok. Sizde cok iyi biliyorsunuzki bahsettigimiz bicimdeki easarp ile Türban arasinda daglar kadar fark oldugunu, cünki birisi geleneksel ve diger alandaki kurallari kabul eden davranis digeri ise sadece siyasi bir sembol ve amaci sadece kendi dini görüslerini her alanda yasamak, yani sadece özelde degil tüm alanda, bu davranisda tabiiki toplumsal barisi bozacak bir durum. Bahsettiginiz teyzelerimiz veya babaannelerimiz hic bir zaman basörtüsü ile ne avukat olmak istediler, ne hakim, nede üniversiteye gitmek istediler. Onlar icin esarp özel hayatta kaldi ve dini görüslerini hic bir zaman ön plana cikartmadilar. Diger taraftan türbanli bayanlar da ziyaretci olarak kamu alanlarina girebiliyor ve dogrusuda bu. Yasak olan o alanlarda calismak ve egitim görmek, herhalde anladiniz simdi insallah. Ama anlasilan siz göz boyama ile siyasi dini ülkemizde mesrulastirmak isteyenlerdensiniz. Aksi taktirde kimsenin türbanina özel hayatta karisilmayan ülkemizde halaa yok efendim üniversite de egitim görsünler demezdiniz. Niyetiniz belli, oldugumuz gibi görünelim en dogrusu bu, gerisi hikaye. Kelime oyunlariyla güya kendi kendinizi hakli cikartmaya calisiyorsunuz ama nafile. Bakin bir cok yorumcu arkadaslar benzeri cevaplar vermisler. Tabii hepimiz yanlis düsünüyoruz ve samii degiliz, sadece siz her konuda oldugu gibi bu konuda da dogrulari biliyorsunuz ve samimisiniz. Ben ve benim gibiler ne esarpa nede Türbana özel hayatta kaldigi sürece karsiyiz, sadece siyasi dine ve bunun geregi insanlarimizi kullanarak Türbanin kamu alanina girmesine karsiyiz.

Budur.... aynen katılıyorum arkadaş!

Gönderi tarihi:
Başörtüsü kamu alanlarında ÖZGÜR! Bunun aksini söylermisiniz nerede var?

Adliyelerde, kaymakamlıklarda, askeriyede bile başörtüsü ile ilgili bir sorun yok.... Ama konu türban olunca elbette tepkililer.

Siz hangi türkiyede yaşıyorsunuz?merak ettim.

Gönderi tarihi:
Bakınız hala olayı farklı boyuta çekiyorsunuz. Israrla konuyu üniversite noktasında çevirmeniz açıkça olaya tek yanlı baktığınızı gösteriyor....

Kılık kıyafetin alt ve üst limitleri vardır ve OLMALIDIRda. Polis sakal bırakamaz. Asker bıyık bile bırakamaz. Doktor, saç sakal karışık bir kafada olmaz, hijyen olmaz; öğretmen bile kılık kıyafetinde belli bir norm içinde olmalıdır.

Zira bu insanlar İŞLERİni yapmaktadır! İş üniversite öğrencisine gelince "dini kurallar" ile "siyasi formlar" anında ön plana çıkmakta...

Peki, bu üniversite öğrecileri kimdir?

Düşmanı oldukları laik devletin ve laik milletin verdiği vergilerle, tüm okuma imkanlarından faydalanırlarken; kendileri özel "siyasi" bir statü vermek HAKmıdır? Kimin parasıyla kimi suçlarlar. Beş kuruş devlete yada millete faydası olmayan bu üniversite öğrecilerinin; siyasi yada toplumsal konularda bu kadar yüzsüzce tavırlar takınmasını bir vatandaş olarak KINIYORUM!

İnsanları "din" adı altında bu tip sömürülerle yönlendirmek doğrumudur?

Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi! Yıl 1993! 3 Bayan öğrenci, İnce Minare Müzesi önünde açlık grevi yapıyor. Aman o da ne, ben bunlardan birini tanıyorum. Sözde dinini yaşıyor ama kadavraya bile bakmıyor "günah" diye. Üstelik 2 ay evvel arkadaşımla dini nikah kıymıştı, beraber yaşıyorlardı. Sonra tartışıp ayrıldılar. O grevin bitiminden sonra da başka biriyle "dini" nikah kıymıştı....

Allah Aşkına siz kimi uyutuyorsunuz? Bu DİN mi??? Bumudur İslam??? Bumudur insan olmak???

Olay ünüversiteden başlıyor ve diğer kamu kurumla0rında bitiyor yani bu sorun bir bütündür yanlız üniversitelere getirmemin bir anlamı yok.

Elbette bunun alt üst limitleri olmalıdır ,buna karşı olanda yok,biz kara çarşafla kamu alanlarınada girsin demiyoruz.

Fakat 0/0 99 müslüman olan bir ülkede baş örtüsüne bir çözüm getirilmelidir,çünkü bu insanların inacı bu hiç bir güç bu inancın önüne geçemez.

Bir insanın zorla ,parasını alabilirsiniz,malını alabilirsiniz hatta canını'da alabilirsiniz fakat düşüncelerini alamasınız, o nedenle bu bir sorundur ve çözüm bulunmalıdır.

Sizinde söylediğiniz gibi alt ve üst limitleri belirleyerek bir çözüme ulaşılmalı,Baş örtüsü dinin sembolu,türban akp sembolu derseniz böyle çözüm getirmesiniz....

Buna formül uygulamasınız bakın Devlet bahçeli çene altı formülü buldu ama formül tutmadı,baş örtüsünü sorun yapanlarda buna bir şekilde formül bulmalılar, ister alt i,ster üst limiti ayarlayarak, ister bahçeli gibi çene altı formülü ile.

Şunuda bilmelisinizki her başı kapalı laiklik düşmanı değildir ve o insanların çoğunluğudur vergilerini verenler,bakın anadoluya nerdyse her evde başörtülü insanlar var bunlar evinde nasılsa işindede aynı olmalıdırlar.

Ayrıca başkasının özel hayatı sizi ilgilendirmez,bizide ilgilendirmez. o isan istediğiyle yatar istediğiyle kalkar, bu onun kendi özelidir günahıda sevabda onundur.

o insanın yaptığı yanlışları islam ile kıyaslayamasınız.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.