ARALIKLI PERHİZ YAPMA / ORUÇ TUTMA DİYETİ
Aralıklı Perhiz Yapma/ Oruç diyeti (Intermitting Fasting - IF), belirli bir süre boyunca perhiz yapma/ oruç tutma ve bu süre içinde sadece kontrollü aperatif alma olarak bilinen birçok diyet yönteminin şemsiye ismidir.
En popüler aralıklı perhiz yapma / oruç tutma diyet yöntemleri iki kategoriye ayrılır:
1-Bütün gün perhiz yapma / oruç tutma (
2-Zaman kısıtlamalı beslenme (time-restricted feeding - TRF)
Bütün gün perhiz yapma/ oruç tutma:
Bu, 24 saat boyunca uygulanan bir perhiz diyetidir. En katı formu alternatif gün perhizi (ADF) formudur. 5:2 diyeti olarak da adlandırılan bu diyet haftanın 2 günü perhiz yapmayı ve kalan 5 günü normal yemek yemeyi gerektirir. Perhiz günlerinde kişinin sınırsız sıvı tüketimiyle (şekersiz ve sütsüz olacak) birlikte günlük en fazla 500-600 kalori alması gerekir.
Zaman Kısıtlamalı Beslenme (Time restricted feeding - TRF)
Bu diyet biçimi sadece günün önceden belirlenmiş saatlerinde yemek yemeyi geri kalan zamanlarında ise oruç tutmayı öngörür. TRF'nin ortak formu, 16 saat boyunca oruç tutmak ve günün geri kalan 8 saatinde öğünlerinizi almak şeklindedir. Bir örnekle açıklamak gerekirse sabah 9:00 ile 17:00 arasında yemek yiyebilir ama 17:00'den sabah saat 8:00'e kadar hiçbir şey yiyemezsiniz.
Daha rahat başka bir zaman kısıtlamalı diyet ise şu şekildedir: Günün 12 saati boyunca oruç tutmak ve diğer 12 saatinde yemek yiyebilmek
Diğerlerlerine göre daha sıkı kuralları olan başka bir zaman kısıtlamalı diyet biçimiyse bir gün boyunca sadece bir saat içinde yemek yemektir. Bu 23 saat boyunca oruç tutacağınız ve sadece 1 saat boyunca yemek yiyebileceğiniz bir aralıktan oluşur.
Zaman kısıtlaması diyette tavsiyeler, oruç tutma süreleri boyunca nelerin tüketilebileceğine göre değişir. Bazıları sadece su, bazıları da çay, kahve (süt veya şeker olmadan) veya yapay tatlandırıcılar ile sıfır kalori içecekler önerirler. Bununla birlikte, diğer bir tavsiye de açlık süresince sınırlı kalori alımına (örneğin günlük normal kalorinin sadece yüzde yirmisi) izin verilmesidir.
Eat, Fast, and Live Longer (Ye, Perhiz Yap / Oruç Tut, Daha Uzun Yaşa) isimli BBC2 televizyonunda yayınlanan belgesel ile bu diyet yöntemi önce Avrupa'da daha sonra da Amerika'da yaygın hale gelmiştir.
NHS Choices 2012'ye göre, 5: 2 diyetini düşünen insanlar bu diyeti uygulamaya başlamadan önce bir doktora danışmalıdırlar çünkü kimi durumlarda bu diyetin çok güvenli bir diyet yöntemi olmadığı bilinmektedir. İngiltere'de bazı gazeteler tarafından 5: 2 diyetinin meme kanseri riskini azaltabileceğini iddia eden araştırmalar yapıldığına dair haberler yapılmıştır ancak bu beyanların gerçek olup olmadığı halen tartışılmaktadır.
Kanadalı Tıp Derneği Dergisi bir haberinde insanların diyet sonrası serbest günlerinde (diyet promosyonu olarak sunulan) hamburger ve cips gibi yüksek kalorili yiyecekler yediğini ve bu durumun kişilerde "2 gün perhiz yaptım / oruç tuttum istediğimi yiyebilirim" sonucunu çıkardığını yazmıştır. Dergi, yaptığı haber aracılığıyla bu durumun uzmanları endişelendirdiğini dile getirmiştir.
Fotoğraftaki yazıların çevirisi:
Aralıklı Perhiz / Oruç diyetinin vücudunuzda ve beyninizdeki etkisini gösteren bu şema
Blood - Kan : İnsülini, IGF-1 ve leptin'i azaltıyor, ketonlar, adiponektin ve ghrelin'ni yükseltiyor.
Liver - Ciğerler : İnsülin duyarlılığı yükseltiyor. Ketonlar'ın üretimini artırıyor. IGF-1 düzeyini düşürüyor.
Intestines - Bağırsaklar : Enerji alımını azaltıyor, iltihaplanmayı azaltıyor, Azalmış hücreleri çoğaltıyor.
Brain - Beyin : Bilişsel işlemi yükseltiyor, nörotropik faktörleri artırıyor, stres'e karşı dayanıklılık sağlıyor, İltihaplanmayı azaltıyor.
Hearth - Kalp : Dinlenme sırasında kalp atım hızını azaltıyor, Kan basıncının azaltıyor, Stres'e karşı dayanıklılık sağlıyor.
Fat Cells - Yağ Hücreleri : Lipoliz ve Leptin'i azaltıyor, adiponektini artırıyor, İltihabı azaltıyor.
Muscle - Kas : İnsülin'e karşı duyarlılığı artırıyor, verimliliği artırıyor, İltihaba karşı duyarlılığı artırıyor.