Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Orkide bakımı


Önerilen İletiler

  • Co-Admin

Orkidenize nasıl bakmalısınız?

 

Yeryüzünün en güzel ve en nadide çiçeklerinden biri olan orkidelerin aşkı sembolize ettiğine inanılır. Aşk gibi kırılgan ve ilgiye ihtiyaç duyan bu mucizevi bitki, narin görünüşüyle herkesi kendine hayran bırakır. Peki, siz bu nadide ve bakımı da bir o kadar zor olan çiçeğe nasıl bakmalısınız? İşte size orkide bakımıyla ilgili birkaç ufak ipucu!

 

Sulama

 

Orkideler, çiçeklerin çoğunda olduğu gibi her gün sulanmazlar. Haftada bir sulamanız yeterli olacaktır. Ayrıca eğer çiçeğin yapraklarına direkt olarak su sıkarsanız, bu çiçeklerde mantar oluşumuna neden olabilir ve orkideniz kısa bir süre içinde çürüyebilir. Çiçek açtıktan sonra çok daha fazla suya ihtiyaç duyan bu çiçeklerin sulama zamanını anlamak için her gün toprağını kontrol etmeniz ve tamamen kuruduktan sonra, dibi ıslanana kadar sulamanız çok daha doğru olacaktır. Eğer çiçeğiniz dekoratif bir saksının içinde duruyorsa, sulama işlemini yaparken orkidenizi bu saksıdan çıkartmalı, suladıktan sonra suyun tamamen süzülmesini beklemelisiniz. Aksi takdirde çiçeğiniz fazla su emecek, bu da köklerinin çürümesine neden olacaktır.

 

5_02ddf20d17a84b32f018509442f0f8576_b345259a948526145bae787436ae6101.jpg

 

 

 

 

Gübreleme

 

Orkidelere kış ayları boyunca kesinlikle gübreleme yapmamalısınız. Bahar aylarının sonlarına doğru orkideler için özel hazırlanmış gübreleri kullanabilirsiniz. Orkideniz daha önce çiçek verdiği yerlerden açacaktır. Eğer bakımını iyi yapabilirseniz, yeni açan çiçekler çok daha büyük ve güzel görünecektir.

 

Toprak seçimi

 

Orkideler doğal ortamlarında, tropikal ağaçların gövdelerinde kökleri dışarı sarkarak yaşarlar. Dolayısı ile evinizde orkide bakıyorsanız, diğer çiçeklerinizde olduğu gibi onları normal saksı toprağında yetiştirmeye çalışırsanız, çiçekleriniz çok kısa bir süre içinde ölecektir. Orkidenin ihtiyacı olan doğal ortamını sağlayabilmeniz için köklerini havadar tutacak malzemeler kullanmalısınız. Yani orkidenizin toprağı çam kabukları, hindistan cevizi lifleri, pomza veya sphagnum yosunu gibi malzemelerden oluşmalıdır.

 

5_2080dc37f916428ced0deac6fff65ab8d_b345259a948526145bae787436ae6101.jpg

 

 

Saksı seçimi

 

Orkideniz için plastik ya da kilden bir saksı son derece uygun olacaktır. Zaman içinde orkideniz büyüdükçe kökleri dışarı çıkmaya başlayabilir. Bu durumda daha büyükçe bir saksıya geçebilirsiniz. Ancak drenaj için saksınızın dibine birkaç tane delik açmayı unutmayın.

 

Budama

 

Orkideler genellikle şubat ve mart aylarında çiçek açarlar. Ortalama 4 – 12 hafta kadar süren bu dönemin ardından çiçekleriniz solmaya başlar. İşte bu orkidelerinizin budanma zamanının geldiğini gösterir. Orkidelerinizin kuru çiçek saplarını gövdeye en yakın yerden kesmeniz yeterli olacaktır.

 

5_4d304e82d1d5d614c74ab89d8448332fb_b345259a948526145bae787436ae6101.jpg

 

 

 

 

 

Sıcaklık

 

Orkideler ani ısı değişimlerinden fazla hoşlanmazlar. 18 – 30 derece arası onlar için ideal bir yaşam ortamı sağlayacaktır. Eğer soğuk bir ortamda kalırsa yaprakları sararmaya, çiçekleri dökülmeye başlayacaktır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, sararan yaprakları kesin, ısının normal olduğu bir ortam yaratmaya çalışın ve bakımınıza normal sürecinde devam edin.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bütün çiçekleri çok seviyorum, ayırt edemeyecek kadar çok seviyorum aslında ama sanki orkideleri biraz ayırt ediyorum, biraz diğerlerinin üzerine koyuyorum gibi...

 

Ama şu varki çiçeklerimi kurallara göre beslemeyi sevmiyorum ben, yani şöyle bakacaksın, şöyle sulayacaksın, aman yapraklarına dokunmayacaksın falan gibi... Makine değil ki, kuralları olsun talimatları olsun dimi ama?

 

Bence çiçekler bizlerle ilişki kuran canlılar, eğer onları seviyorsan ve sevgini gösteriyorsan seni üzmüyorlar, üzmek istemiyorlar ve mutlu etmek için çabalıyorlar, eğer ihmal edersen bunu hemen hissediyorlar ve sırf kendileriyle yeniden ilgilenmen için çaba sarfediyorlar. Bunun için de ilk önce her zamanki yollarını deniyorlar yani açılıp, serpilip, güzelleşiyorlar ve hala ilgisizsen o zaman soluyorlar, ölmüyorlar ama bekliyorlar, ilgilenmeni bekliyorlar.

 

Bir bitkiye hayat vermek istiyorsan ona ne kadar su verdiğin ya da kaç günde bir verdiğin çok da önemli değil aslında... Onu sevmek ve sevdiğini göstermek önemlii seviyorsan su verirsin, özenirsin, ilgilenirsin ve o da verdiklerini alıp sana geri verir. Karşılıklı sevgiyi en güzel çiçeklerde görürsün ve çiçeklerden alırsın.

 

Demek istedim işte bunları demek istedim sadece :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.