Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

NASA Açıklıyor: Buzullar nasıl eriyor?

Gönderen: Admin, 19-09-2023
  • 1.343 görüntü
  • 0 yorum

NASA Açıklıyor: Buzullar nasıl eriyor?

Grönland ve Antarktika, yalnızca iki buz tabakası da dahil olmak üzere dünyadaki buzul buzlarının çoğuna ev sahipliği yapıyor ve bu da onları bilim adamlarının özellikle ilgilendiği alanlar haline getiriyor. Birleştiğinde, iki bölge aynı zamanda yeterince buz içeriyor; eğer bir anda erimesi durumunda deniz seviyelerini yaklaşık 215 feet (65 metre) kadar yükseltebilir; bu da onların incelenmesini ve anlaşılmasını sadece ilginç değil, aynı zamanda yakın çevremiz için de önemli kılıyor. vadeli uyum sağlama yeteneği ve değişen dünyada uzun vadede hayatta kalmamız.

Sıcak yaz havası bir buzulun yüzeyini erittiğinde, eriyen su buzun içinde delikler açar. Buz ile buzul yatağı arasında aktığı buzulun dibine kadar iniyor ve sonunda buzul tabanından çevredeki okyanusa doğru bir bulut halinde fırlıyor.

Eriyen su bulutu, tuz içermediğinden çevredeki okyanus suyundan daha hafiftir. Böylece yüzeye doğru yükselir ve bu süreçte ılık okyanus suyunu yukarıya doğru karıştırır. Daha sonra ılık su buzulun tabanına sürtünerek buzulun daha da fazla erimesine neden olur. Bu genellikle buzulun ön ucunda veya ucunda buzağılamaya (buzun çatlamasına ve büyük buz parçalarına (buzdağları) ayrılmasına) yol açar.

Kaynak: NASA

Önerilen Yorumlar

Yorum

Gösterilecek hiç bir yorum yok



×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.