Misafir ali0_1 Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 xlark tades Ayrıca ben, bugüne kadar müslümanlığı bilen birine çok az rastladım, bizim bu forumlarda tartıştığımız konulardan hemen hemen hiçkimsenin haberi yok, bilseler kafaları karışacak belliki. Çünkü dinsizler ateistler vs, imamlar gibi vaaz veremiyor millete, bu iş çok yavaş ilerliyor. İslam'ın öğrenilmesi ateistlerin dine saldırı amaçlı konuşup, her şeyi kendi "inançsızlık"larıyla anlaması yoluyla olmaz... Daha Kur'an'ı bile bilemiyor ve "kopyala-yapıştır" konuları önümüze sunuyorlar... Olay din adamlarının samimi ve bilgili olmasında bence... Alıntı
Φ muki Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 İslam'ın öğrenilmesi ateistlerin dine saldırı amaçlı konuşup, her şeyi kendi "inançsızlık"larıyla anlaması yoluyla olmaz... Daha Kur'an'ı bile bilemiyor ve "kopyala-yapıştır" konuları önümüze sunuyorlar... Olay din adamlarının samimi ve bilgili olmasında bence... Burada bir yanlis var, o da su: Buradaki insanlar saldiri amacli degil inceleyici, kurcalayici, koru korune bagli olmaksizin ve korkularindan arinmis bir sekilde gercekleri ortaya cikarip tartismaya sunuyorlar. Bu gercekler sizler icin gercek olmayabilir, zira gercek denilen sey sizler icin dort duvar arasina sıkısmıs, sizlerin hakikat dediginiz masallardan ibaret. Kur'an-i bilmeyen bir insan ancak Kur'an-a inanir. Gerisi ise, yanlislari gordugu, bildigi halde Kur'an-in dogrulugunda israrci olur. Alıntı
Misafir ali0_1 Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 Burada bir yanlis var, o da su: Buradaki insanlar saldiri amacli degil inceleyici, kurcalayici, koru korune bagli olmaksizin ve korkularindan arinmis bir sekilde gercekleri ortaya cikarip tartismaya sunuyorlar. Bu gercekler sizler icin gercek olmayabilir, zira gercek denilen sey sizler icin dort duvar arasina sıkısmıs, sizlerin hakikat dediginiz masallardan ibaret. Kur'an-i bilmeyen bir insan ancak Kur'an-a inanir. Gerisi ise, yanlislari gordugu, bildigi halde Kur'an-in dogrulugunda israrci olur. Bu da sizin gerçeğiniz ve masallarınız... Hadi bana ispatlayın;hangimiz dört duvar arasına sıkıştık inançtan dolayı;ve soruyorum:gerçekten okumuş olan ve bilen niye konuyu eksiçe ele alırda bilenler fazlasının olduğunu söyleyince laf döndürür durur... İnançsız mı;felsefesi ne;hadi onun üzerine düşünsün o zaman;yoksa salt karalama acıyla kendine bir karışıt seçmekle "gerçeğin savaşçısı" olunmuyor... "Gerçek" arayan kopyala-yapıştır konusu açar mı; "Gerçek" arayan kendince ayetleri anlalandırmak için buralara eksik bilgi aktarır mı; Bunlar yapıldı;yapılıyor... Din işi nasıl dinsizin eline verilebilir ki ayrıca;bu akla-mantığa sığan bir şey mi;toplum biliminde bu aykırılığın bir adı var mı??? Alıntı
Φ muki Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 Bu da sizin gerçeğiniz ve masallarınız... Hadi bana ispatlayın;hangimiz dört duvar arasına sıkıştık inançtan dolayı;ve soruyorum:gerçekten okumuş olan ve bilen niye konuyu eksiçe ele alırda bilenler fazlasının olduğunu söyleyince laf döndürür durur... İnançsız mı;felsefesi ne;hadi onun üzerine düşünsün o zaman;yoksa salt karalama acıyla kendine bir karışıt seçmekle "gerçeğin savaşçısı" olunmuyor... "Gerçek" arayan kopyala-yapıştır konusu açar mı; "Gerçek" arayan kendince ayetleri anlalandırmak için buralara eksik bilgi aktarır mı; Bunlar yapıldı;yapılıyor... Din işi nasıl dinsizin eline verilebilir ki ayrıca;bu akla-mantığa sığan bir şey mi;toplum biliminde bu aykırılığın bir adı var mı??? ] Gercek arayan neden kopyala yapistir yapamazmis? Sayet kopyaladigi yazi kendi fikirleri ile ortusuyorsa neden olmasin. Ayrica din sizin tekelinizde mi? Dogruyu arayan ve celiskilere bir dur demek isteyen bir insanin soz hakki yok mu? Alıntı
Misafir ali0_1 Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 ] Gercek arayan neden kopyala yapistir yapamazmis? Sayet kopyaladigi yazi kendi fikirleri ile ortusuyorsa neden olmasin. Ayrica din sizin tekelinizde mi? Dogruyu arayan ve celiskilere bir dur demek isteyen bir insanin soz hakki yok mu? Öyle kopyala-yapıştır değil; Adam giriyor belirli ortamlara aaa bak ne var;hop başka yere taşıyor bilgece;ama irdelenince de işin bu kısmı ilgilendiriyo beni deyip aradan sıyrılıyor;neden;çünkü konunun aslını bilenler de var orada ve biiyorlar ki bu çok basmakalıpça oluşturulmuş bir "anti" yığını... Çok mu yakında ne Gelelim söz hakkı konusuna;her işin adabı vardır... Suya tükürene su mu emanet edilir;bir ülkede dinsizlerin din eğitiminde yer alması demek din işlerinin yanlış olması demektir... Bunun talebi bile çok saçma;hangi cemaat kendi öğretisini; öğretisine söven birinden dinler ya;insaf, bunun söz hakkıyla ne alakası var;dinsiz bak adı üstünde;din yok;o zaman eğitimi de yok!!! Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 İslam dini dünyaya göre az, 2,5 milyar gibi rakam zaten abartı, bunun herhangi bir delili yok Bunun böyle omadığına dair senin delilin ne..? Alıntı
Φ xshadowx Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 13 Haziran , 2007 Çelişki... Bakalım o zaman;ilkeli hareket edeceğiz tabi... İlk kavram ÖZDEŞLİK:Konu başında A olan sona kadar daima A olacak değil mi??? Allah her şeyi yaratan ve bilendir... Buna X diyelim... O zaman sevgi de Allah'dandır... O zaman mükafat da Allah'dandır... Ve Allah kimin gerçek seven olduğunu, kimin mükafatlandırılacağını en iyi bilen,en adaletlidir... X ile çelişen bir durum??? YOK... O zaman temelde en gerçeğe en yakın sevginin Allah'a duyulan sevgi olduğunu söylüyoruz;karşılıklı mı,çıkar mı var??? Hemen X'e dönelim(unutmayın hala X o) Allah her şeyi yaratan ve bilendir... Allah sevginin samimiyetini de bilecektir;doğal olarak mükafatlandırmada bu da etkili olacaktır... yazdıklarım o hikaye içindi ve hikaye için gayet uygundu... gayet güzel bir mantık... (yazdığın önermeler içinde ayetler varsa belirtirmisin. ayet mi bilemiyorum bu yuzden yazdıkların üzerinden karşı önerme yapamayacağım) karşılıksız bir sevgi için neden mükafat belirtiliyor?.... bu durumda tanrının zaten kendisini samimiyetle sevenleri bilmesi gerekiyor ve sevmeyenleride peki neden bu kadar çok cennet-cehennem teması işleniyor? herşey başından belli ise ki öyle belirtmişsiniz... sonuçta bu ödüller için sevgi besleyenler az ödül alacaklar, saf sevgi besleyenler çok ödül alacaklar... sevgisi samimi olmayanlarda mükafat alacaklar bu durumda almaları lazım şayet almıyorlarsa ödülün belirtilmesinin anlamı olmamalı çünkü ödülü umursamadan sevenler zaten ödül alacak, onlar bir ödül beklemeden sevdikleri için. Alıntı
Φ TARAFSIZ Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Bunun böyle omadığına dair senin delilin ne..? 2,5 milyar müslümanın varlığının kanıtının ve delililin olmaması Dinsiz ve ateist olanların bile kimliğinde veya değerlendirilmesinde ulus ve uluslarası bağlamda bir din mensubu olarak açıklanması Alıntı
Misafir ali0_1 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 yazdıklarım o hikaye içindi ve hikaye için gayet uygundu...gayet güzel bir mantık... (yazdığın önermeler içinde ayetler varsa belirtirmisin. ayet mi bilemiyorum bu yuzden yazdıkların üzerinden karşı önerme yapamayacağım) karşılıksız bir sevgi için neden mükafat belirtiliyor?.... bu durumda tanrının zaten kendisini samimiyetle sevenleri bilmesi gerekiyor ve sevmeyenleride peki neden bu kadar çok cennet-cehennem teması işleniyor? herşey başından belli ise ki öyle belirtmişsiniz... sonuçta bu ödüller için sevgi besleyenler az ödül alacaklar, saf sevgi besleyenler çok ödül alacaklar... sevgisi samimi olmayanlarda mükafat alacaklar bu durumda almaları lazım şayet almıyorlarsa ödülün belirtilmesinin anlamı olmamalı çünkü ödülü umursamadan sevenler zaten ödül alacak, onlar bir ödül beklemeden sevdikleri için. Ayet derken??? Kur'an'dan Allah'ın yaratan ve her şeyi bilen olduğu anlaşılabilir zaten;ısrarlıysan o başka... Şimdi X'i hatırlıyorsan eğer gel yine kuralım bağları... Allah her şeyi bilen ve yaratan... Her şeyi bilen Allah Her şeyi bilen "tek" olabilir Her şeyi bilen birden fazla olsaydı bu çelişki doğururdu çünkü karşısında başka bir bilen olduğu sürece "her şeye" hakim sayılamazdı... O zaman insan her şeyi bilmez... Her şeyi bilmeyen insan bilmediklerinden bazı parçalar hakkında uyarılmalıdır Her şeyi bilen hangi parçanın en önemlisi olduğunu da bilecektir... Yani siz diyorsunuz ki o zaman mükafat ve ceza niye belirtiliyor;çünkü mükafat ve ceza... İnsan sadece istekleriyle yoktur;hissiyatı içinin en önemi unsurudur, hatta bazı felsefecilere göre akıldan bile üsttür;hissiyatın nasıl harekete geçeciği, nasıl yönelim olacağı bugün ne bilim tarafından ne de felsefe tarafından tam açıklanamıyor... Neden mi söyledim bunu??? Çünkü insan sadece aaa ben Cennete gidecem deyip bir yola girmez;Aklen kabullenir, hissiyatını güçlendirir ve fiiliyatına aktarır... Ve anlayamayacaklarımızla çevrelenmişken "niye o zaman ödül var" demek de yine anlamsız olur;zaten yukarda söylediğim gibi de inanmak sadece mükafata yönelmekle alakalı değildir;uyarı çokca olmakla birlikte Kur'an'da daha bir çok önemli husus vardır ve biz şu anki bilgilerimizle bunların hepsini anlayamayabiliriz... Cuz:3 Sure:3(Al-i İmran) Ayet:7-66 Sana kitabı indiren O dur. Onda Kitab ın temeli olan kesin anlamlı ayetler vardır,diğerleri de çeşitli anlamlıdırlar.Kalblerinde eğrilik olan kimseler,fitne çıkarmak, kendilerine göre yorumlamak için onların çeşitli anlamlı olanlarına uyarlar.Oysa onların yorumunu ancak Allah bilir.İlimde derinleşmiş olanlar "O na inandık,Hepsi Rabbimiz'in katındandır" derler.Bunu ancak akıl sahipleri düşünebilirler. Siz,hadi bilginiz olan şey üzerinde tartışanlarsınız.Ama bilginiz olmayan şey hakkında niçin tartışırsınız.Oysa Allah bilir, sizler bilmezsiniz. Alıntı
Φ TARAFSIZ Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Siz,hadi bilginiz olan şey üzerinde tartışanlarsınız.Ama bilginiz olmayan şey hakkında niçin tartışırsınız.Oysa Allah bilir, sizler bilmezsiniz. Allah'ın bir bildiği vardır siz bilemezsiniz diyerek boşlukları ve soruları geçiştiremeyiz çünkü geçiştirelen ve cevap bekleyen sorular varken boşlukları dolduramayız, Allah'ın varlığı iddiası bile bir boşluktur inanmayan açısından. Alıntı
Misafir ali0_1 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Allah'ın bir bildiği vardır siz bilemezsiniz diyerek boşlukları ve soruları geçiştiremeyiz çünkü geçiştirelen ve cevap bekleyen sorular varken boşlukları dolduramayız, Allah'ın varlığı iddiası bile bir boşluktur inanmayan açısından. Herkes kendi boşluğunu farkedebilmeli önce... Bence bu sorunların hepsinin önemli bir kaynağı insanların kendilerini en üst irade zannetmesi... Alıntı
Φ abraham Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Herkes kendi boşluğunu farkedebilmeli önce... Bence bu sorunların hepsinin önemli bir kaynağı insanların kendilerini en üst irade zannetmesi... dinleyipte anlamadığın şeyler oluyormu veya görüpte anlamadığın? en üst irade olmamızada gerek yok masalların masal olduğunu anlamak için şuanki aklım ve zekam gayet yeterli Alıntı
Misafir ali0_1 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 dinleyipte anlamadığın şeyler oluyormu veya görüpte anlamadığın? en üst irade olmamızada gerek yok masalların masal olduğunu anlamak için şuanki aklım ve zekam gayet yeterli YETERLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNEN BAŞTAN KAYBEDER... Gördünüz mü;yeterliyim ne demek??? Başka bir şeye ihtiyacım yok demek??? Yani siz kendinizi üst irade görüyorsunuz demek ki içten içe;her ne kadar reddetseniz de... Ben neyi dinledim ki bugüne kadar;bana verilen kulağın algılayabildiği bana verilen ses aralığını dinleyebildim;bir kedi bile daha yetenekli belki he;aaa ama biz algılıyoruz,yorumluyoruz; iyi de ben yaşadığımla algılarım sonuçta, dünyanın öbür ucunda bomba altında yetişn düşen tuğladan nasıl ürker daha onu bile hissedemiyorum... Biz daha kendimizi anlayamıyoruz ki gel sen tüm evreni şu kısa ömründe anla;binyıllara meydan oku, bilgi birikimini, o hala deli gibi tamlanmaya çalışılan birikimi aş;mümkün mü;bence değil;masal mı;yok hocam ben öyle bakmam olaya, bu kadar basit değil çünkü... Alıntı
Φ muki Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 YETERLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNEN BAŞTAN KAYBEDER... Gördünüz mü;yeterliyim ne demek??? Başka bir şeye ihtiyacım yok demek??? Yani siz kendinizi üst irade görüyorsunuz demek ki içten içe;her ne kadar reddetseniz de... Ben neyi dinledim ki bugüne kadar;bana verilen kulağın algılayabildiği bana verilen ses aralığını dinleyebildim;bir kedi bile daha yetenekli belki he;aaa ama biz algılıyoruz,yorumluyoruz; iyi de ben yaşadığımla algılarım sonuçta, dünyanın öbür ucunda bomba altında yetişn düşen tuğladan nasıl ürker daha onu bile hissedemiyorum... Biz daha kendimizi anlayamıyoruz ki gel sen tüm evreni şu kısa ömründe anla;binyıllara meydan oku, bilgi birikimini, o hala deli gibi tamlanmaya çalışılan birikimi aş;mümkün mü;bence değil;masal mı;yok hocam ben öyle bakmam olaya, bu kadar basit değil çünkü... Oyle ya, bir insanin insan olabilmesi icin bir dine ihtiyaci yok. Hele hele korku salan bir dine hic mi hic ihtiyaci yok. Alıntı
Φ TARAFSIZ Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Oyle ya, bir insanin insan olabilmesi icin bir dine ihtiyaci yok. Hele hele korku salan bir dine hic mi hic ihtiyaci yok. katılıyorum Alıntı
Misafir ali0_1 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Herkesin anlayışı kendine sonuçta... Yeter ki buna saygı duyup;böylece "ben kabul etmiyorum" deyip olayı karalamalara kadar sürdürmeyin... Saygılar... Alıntı
Φ muki Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Herkesin anlayışı kendine sonuçta... Yeter ki buna saygı duyup;böylece "ben kabul etmiyorum" deyip olayı karalamalara kadar sürdürmeyin... Saygılar... ali0 sizler galiba yanlis forumdasiniz. Burasi "kabul edis" forumu degil. Burasi herkesin fikrini soyledigi, tartistigi, zit goruslerin dile getirildigi bir forum. Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 2,5 milyar müslümanın varlığının kanıtının ve delililin olmaması Bu delil değildir, eğer bu delil ise bende tersini söylerim benimde delilim aynı cümlenin tersi olmuş olur.. Alıntı
Φ abraham Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 14 Haziran , 2007 sen bana olmayan birşeyin delilini gösterebilirmisin sayın xlark_tades kafanda olmayan birşey uydur ve delilini söyle belki bizi anlarsın bu konuda Alıntı
Φ TARAFSIZ Gönderi tarihi: 15 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 15 Haziran , 2007 Bu delil değildir, eğer bu delil ise bende tersini söylerim benimde delilim aynı cümlenin tersi olmuş olur.. Söylediğiniz şeyin delilinin olmaması, onun doğru olmadığna delildir Olmamış şeyin tersi olmuşluktur, bir şey olmuşsada delili mutlaka vardır çünkü olmuş bir şey bilinir ! (abraham'ın ima etmeye çalıştığı gibi) Alıntı
Φ restpektif Gönderi tarihi: 15 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 15 Haziran , 2007 Kisir dongulerin icine girmeden, gorebildigim ve anlayabildigim kadariyla, bir iki konuya degineyim. Yanlissam sayet beni duzeltiniz. Kur'an Allah sozudur denmis. Bunun icin oncelikle Allah'in varliginin tartisma konusu olmasini dogal karsiliyorum. Cunku oncelikle kendisine nisbet edilenin var olup olmadigi onemlidir. Ama her iki iddiayi da temellendirmeye calismak altindan kalkilmasi zor bir is. Eger Kur'an'in kendisinin Allah'in varligina en buyuk delil oldugu savunuluyorsa (ki sanirim boyle anlasilmali), o halde su sorulari sorabiliriz: *Din tamamiyla gaybe, yani gorunmeyene bir iman degil midir? Gayb sadece gorunmeyen anlaminda degildir ama ayni zamanda aklin kavrayisinin da otesini icerir. Bu durumda, varligini asla kavrayamayacagimiz bir Yaratici icin ortaya konan deliller kisiyi ne derece "bilme"ye dogru goturebilir? *Islam Allah'in varligi uzerinde dusunulmesini tesvik etmis ve Kur'an da bu dogrultuda dusunmeye sevk eden ayetler barindirir. Ancak O'nun nitelikleri, gucunun ve bilgisinin olcusu vs gibi konulari hicbir zaman tam anlamiyla anlayamayacagimiz soylenmemis mi? Varligini kabul ettigimiz ama o varligin kunhune varamadigimiz bir yaraticinin neler yapabilecegiyle ilgili hemen hic fikrimiz olmaz, sadece faraziyelerle hareket ederiz. Sorumu biraz basitlestirmek istiyorum: Ornegin ben A sahsinin cok yetenekli bir yazar oldugunu kabul ediyorum. Benimse bu yazarligin edebi degerlendirmesini yapacak bir kapasitem yok. Ve karsimda bir metin. Zavalli ben, hangi olculerle o metnin A sahsindan ciktigini kanitlayacagim? O'nun yeteneklerinin olcusunu bilmiyorum ki!.. Hem bir de edebiyatim cok zayif oldugunda, oldukca basit bir metni de harikulade olarak degerlendirme ihtimalim cok yuksek olur. Veya tersi de sozkonusu; guzelim bir eseri elimin tersiyle itebilirim. Kur'an, insanlari ya "teslim olmaya" ya da "iman etmeye" cagirmistir. Allah'in varligini kabul edip gaybe inanin ve sonsuz bir teslimiyetle emirlere uyun. Veya aklinizin sinirlarini zorlayarak emirler uzerinde dusunmek suretiyle "hikmet"i ogrenin. Onerilen budur. Hikmeti ogrenmek felsefi bir ugrasi ister. Derinlesmeyi gerektirir. Islam felsefesinde Gazali gibiler dusunmeye sinir getirdikleri halde hicbir sinir tanimayan Islam dusunurleri de vardir. Gazali, ornegin Allah'in varligi ve nitelikleri uzerinde dusunmus ve kendi akli yetenekleri olcusunde bir noktaya vararak orayi asamamistir. Kendi aklinin yetmedigi yerden itibaren bir sinir cizerek, bundan otesini dusunmek caiz degildir demistir. Yani kendi aklinin sinirlarini Islam dusuncesinin sinirlari olarak sunmustur. Ama ote yandan Arabi, Hallac, Ibn-i Sina gibi isimler oldukca derinlere dalabilmislerdir. Illa ki Kur'an'in Allah sozu oldugu iddia edilecekse, bu dusunurlerin yazdiklarina bakmak gerekiyor diye dusunuyorum. Teslimiyetci degil de sorgulayici olmak isteniyorsa tabii. Muhammed Ikbal bilgiyi ikiye ayirir: Bilimsel bilgi ve tecrubi bilgi. Kisinin Allah ile ilgili bilgisinin tamamen tecrubi oldugunu ve bunu bir baskasina aktaramayacagini soyler. Her kisi bireysel anlamda bir taniyis yolculuguna cikmali ve kendisinden baslamali der. Cunku tecrubi bilgi, salt zihinsel faaliyetlerin devrede oldugu bir bilgi turu degildir. Kisilik yapisi, bireyin ic dunyasi, insani boyutu, ahlaki degerlerle davranislarinin ortusme derecesi gibi oldukca hassas etkenlerin de icinde bulundugu bir bilgidir tecrubi bilgi. Bu bakimdan kisiyi gercekte Kur'an'in Allah'in sozu olup olmadigina goturecek olan sey, sozkonusu bireysel bir caba olabilir ancak. Hz. Ali bir duasinda soyle der: "Allahim sen o kadar yucesin ki, hicbir akil seni hakkiyla idrak edemez." Yuceligin olcusu aklin olcusuyle kiyaslaniyor dikkat ederseniz. Yani "Sen akillarin kavrayis sinirinin otesindesin, eger seni kavrayabiliyor olsaydim sana bir sinir cizmis olacaktim ki bu yuceligini sinirlandirmis olacakti" denmek isteniyor. Bu yaklasim bazilari tarafindan kurnazca olarak degerlendirilse de, bunun onyargili bir acelecilikten kaynaklandigini dusunuyorum. Cunku oldukca mantikli bir yaklasim. Din hakkinda konusuyorsak isin icine felsefe ve mantik mutlaka girecektir. Kisacasi; Kur'an Allah'in sozu mudur, bilmiyorum. Kendince bir yere varmaya calisan ve gercege talip biri olarak elimden geldigince birseyleri anlamaya calisiyorum. Ne gozume en sacma gelen bir seyle toptan inkarci, ne de benim acimdan cok mukemmel bir sey karsisinda pesin inancli oluyorum. Her iki bakis da kisiyi objektif olmaktan uzaklastiriyor. Onyargilarin ve bilgisizligin pencesinde kisi ya herseyi guzel ya da cirkin goruveriyor. Hep bahsettigim o siyah ve beyaz misali gibi. Yaratici ve din konusu basitce kesin yargilara varabilecegimiz konular degildir. Tabii ki bu da bir ihtiyac meselesi. Ben boyle dusunuyorum. Selam ile.. Alıntı
Φ TARAFSIZ Gönderi tarihi: 16 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 16 Haziran , 2007 Kisacasi; Kur'an Allah'in sozu mudur, bilmiyorum. Kendince bir yere varmaya calisan ve gercege talip biri olarak elimden geldigince birseyleri anlamaya calisiyorum. Ne gozume en sacma gelen bir seyle toptan inkarci, ne de benim acimdan cok mukemmel bir sey karsisinda pesin inancli oluyorum. Her iki bakis da kisiyi objektif olmaktan uzaklastiriyor. Onyargilarin ve bilgisizligin pencesinde kisi ya herseyi guzel ya da cirkin goruveriyor. Hep bahsettigim o siyah ve beyaz misali gibi. Yaratici ve din konusu basitce kesin yargilara varabilecegimiz konular degildir. Tabii ki bu da bir ihtiyac meselesi. Ben boyle dusunuyorum. Bu nedelerle bende insanlara diyorumki (özellikle çocuklara) dine inanmamaktan korkmayın, onlar sadece bir inançtır. Mantığınıza yatarsa inanın, tehditlerden dolayı inanıyorsanız bundan vazgeçin, (ki çocuklar tehditlerden dolayı inanırlar, çünkü muhakeme yetenekleri gelişmediği için sadece korkularıyla hareket ederler, genel olarak, bu da kemikleşmiş bir psikoloji yaratır ve ayrıştırmak zor olur, bence) Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 16 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 16 Haziran , 2007 Söylediğiniz şeyin delilinin olmaması, onun doğru olmadığna delildir Söylediğim şeyin delili dünya üzerindeki müslüman ülkelerin nüfusu, müslüman olmayan ülkelerde yaşayanların içerindeki müslümanların nüfusudur.. Kimliğinde müslüman yazan ancak müslüman olmayanları tespit etmek çok zor, o yüzden onlar küçük istisnalardır.. Saygılar.. Alıntı
Φ TARAFSIZ Gönderi tarihi: 16 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 16 Haziran , 2007 Kimliğinde müslüman yazan ancak müslüman olmayanları tespit etmek çok zor, o yüzden onlar küçük istisnalardır.. O zaman 2,5 milyar nüfusa delil değildir Benim kimliğimde islam yazmasına rağmen farklı bir inanca mensup olmam, 2,5 milyar müslümanın varlığının sadece kağıt üzerinde olabileceğine delildir. Zaten 2,5 milyar müslümanın kağıt üzerinde bile olsa doğruluğu tartışılır Belkide dünyada 3-4 milyar müslüman vardır, çünkü kağıt üstünde hristiyan olupta, müslüman olan insanlarda hesaba katılabilir Belikide müslümanlar sadece 1 milyardır, çünkü kağıt üstünde müslüman olupta başka bir dine veya inanca mensup insanların sayısı belli değildir. Gördüğün gibi, gerçekler yine bilinemiyor Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 16 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 16 Haziran , 2007 Benim kimliğimde islam yazmasına rağmen farklı bir inanca mensup olmam, 2,5 milyar müslümanın varlığının sadece kağıt üzerinde olabileceğine delildir. İstisnalar kaideyi bozmaz.. Kimsenin kalbini yarıp bakacak halleri yoktu.. İstatistik ilmi somut verilerle ilgilenir... Saygılar.. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.