Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kalori Saymayı Durdurun Onun Yerine Bunu Yapın


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Kalori Saymayı Durdurun Onun Yerine Bunu Yapın

Kalori saymayı bırakın! İnsanlara yeme alışkanlıkları konusunda yardım almak için bana geldiklerinde ilk söylediğim şeylerden biri bu.

Elbette bu birçok insanın uyması zor bir tavsiye. Kalorilere odaklanmaya o kadar şartlanmışız ki.

diet-861173.jpg

Sürekli kalori konuşmalarını duyuyorum: “1500 kalorinin altında kalıyorum”. “Bu harika atıştırmalık buldum, sadece 150 kalori!” "Benim için o kadar da kötü değil, sadece 100 kalori!"

Bu tür bir düşünce sağlığı geliştirmez ve hatta uzun vadeli, sürdürülebilir kilo kaybını (eğer amacınız buysa) desteklemez. Kaloriler “iyi” veya “kötü” yiyecek anlamına gelmez.

Kalorisi düşük bir yiyecek her zaman sağlıklı olmayabilir ve mutlaka kilo vermenize yardımcı olmayabilir; kalorisi yüksek bir yiyecek de mutlaka sağlıksız değildir.

Yiyeceklerimiz söz konusu olduğunda kaloriler yapbozun yalnızca bir parçasıdır ve en önemli parçası bile değildir. Odak noktanız yalnızca kalori saymak (ve sınırlamak) olduğunda kendinizi kısıtlanmış, yoksun, aç ve stresli hissedersiniz.

Yemek yeme eylemi bir matematik denkleminden çok daha fazlasıdır ve yiyecekler kendinizi iyi hissetmenizi sağlamalı, sağlığınızı ve refahınızı desteklemelidir. Bu bile tek başına farklı bir yol denemek için yeterli sebep.

Daha da kötüsü, kalori sayma teorisinin ciddi sorunları var. Bu, inandırıldığın kadar basit ve hatasız değil.

Neden Kalori Saymayı Durdurmalısınız: Kalori Saymak Çok Yanlıştır

Kalori sayma uygulamasına bir yiyecek girdiğinizde size ne kadar yediğinizi sorar.

Bugün öğle yemeğinde tam olarak ne kadar yediğinizi biliyor musunuz? Bir fincan makarna mıydı? Yarım bardak? Bu biftek kaç gramdı? "Küçük" bir tatlı patates mi yoksa "orta boy" bir tatlı patates mi yediniz?

Ne kadar yediğinize dair doğru bir fikir edinmek için yemeğinizi tartmanız ve ölçmeniz gerekir. Deneyimlerime göre insanların büyük çoğunluğu kalori sayarken bunu yapmıyor. Sadece bir tahminde bulunurlar ve çoğu zaman yanılıyorlar.

İnsanlar yiyecek alımlarını tahmin etme konusunda gerçekten kötüler. Aslına bakılırsa araştırmalar, insanların aldıkları kalori miktarını %30 veya daha fazla oranda büyük oranda hafife aldıklarını ortaya çıkardı.

Her yiyeceğin ne kadarını yediğinizi ve tam olarak nasıl hazırlandığını tam olarak takip edebilseniz bile, kalori sayılarınız muhtemelen doğru değildir. Bunun nedeni gıda etiketlerinin doğru olmamasıdır.

FDA, gıda etiketlerindeki kalori içeriğinin %20'ye kadar hatalı olmasına izin veriyor. Bu, eğer bir gıdanın etiketinde 200 kalori içerdiği belirtiliyorsa aslında 160 ila 240 kalori arasında olabileceği anlamına gelir.

Kalori sayıları muhtemelen yanlışken neden değerli zamanınızı, çabanızı ve enerjinizi kalori sayılarını düşünerek harcayasınız ki?

Yediğiniz Kalorilerle Vücudunuzun Ne Yaptığını Kontrol Edemezsiniz
Tüm kaloriler eşit yaratılmamıştır. Bazı insanlar "bir kalorinin bir kalori olduğunu" ve bu kalorilerin nereden geldiğinin önemli olmadığını savunacaktır.

Doğru değil.

Kurabiye ve havuçta aynı miktarda kalori tüketebilirsiniz ve bence bu iki yiyeceğin vücudunuza çok farklı şeyler yapacağı oldukça açık.

İlk olarak, yiyecekler farklı şekilde sindirilir ve emilir. Bir yiyeceğin sindirilme şekli, neyden yapıldığına ve nasıl pişirildiğine, geçirdiği işlem miktarına ve türüne, ne kadar lif içerdiğine ve diğer faktörlere bağlıdır.

Bu, yemeğin ağzınıza girdiğinde tam olarak kaç kalori olduğunu bilseniz bile, bu kalorilerin ne kadarının sindirilip vücudunuz tarafından emileceğini gerçekten bilemeyeceğiniz anlamına gelir.

Kaloriler emildikten sonra vücudunuzun onlarla bir şeyler yapması gerekir. Bu kaloriler kullanılacak mı yoksa depolanacak mı?

Yemekten sonra iştahınıza ve enerji seviyenize ne olur ve bu, bir sonraki öğününüzde ne kadar yediğinizi nasıl etkiler? Her şey hormonlarınıza, genetiğinize, bağırsaklarınızdaki bakterilere ve diğer birçok bireysel özelliğe bağlıdır.

Gördüğünüz gibi bu, "bir kalori bir kaloridir" ifadesinden çok daha karmaşıktır.

Kaloriler Yapbozun Sadece Bir Parçasıdır

Kalori nedir ki zaten? Bu bir enerji birimidir. Vücudunuz gıdayı parçaladığında, bu enerjiyi alır ve onu (veya en azından bir kısmını) yakıt olarak kullanır. Bu yakıt kaslarınızı hareket ettirmenize, kalbinizin atmasını, ciğerlerinizin pompalanmasını, beyninizin çalışmasını sağlar ve sizi canlı ve işlevsel tutan diğer birçok sürece güç sağlar. Vücudunuzun kaloriye ihtiyacı var.

Ancak gıdadaki tek şey enerji değildir. Yiyeceklerde ayrıca vücudunuzun ihtiyaç duyduğu karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve lif gibi besinler de bulunur. Besinler olmadan vücudunuz yavaş yavaş yıkılır.

Kendinizi halsiz hissedebilir, küçük hastalıklar, ağrı ve rahatsızlıklar yaşayabilir, net düşünmekte veya bir şeyleri hatırlamakta zorluk yaşayabilir veya kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi daha ciddi sorunlar geliştirebilirsiniz.

Yüksek kaliteli gıdalar, kalorilerinin yanı sıra pek çok besin maddesi içerir. Odaklanmanız gereken yer burasıdır: Kalori saymayı bırakın ve mümkün olduğunca yüksek kaliteli, besin açısından yoğun gıdalar yemeye başlayın.

Kalori Saymayı Durdurduğunuzda Ne Yapmalısınız?

Sağlık ve fitnessın pek çok yönü gibi, yapabileceğiniz en güçlü şey yemek hakkındaki düşüncelerinizi değiştirmektir.

Kalorilere değil besinlere odaklanın.

Bir yiyeceğin kaç kalori olduğunu düşünmek yerine, vücudunuz için neler yapabileceğini düşünün. Bu yemek beni tatmin edecek ve enerjik hissettirecek mi? Lif var mı, ihtiyacım olan vitamin ve mineralleri içeriyor mu? Genel sağlığıma katkısı olacak mı?

Besin hedeflerini belirleyin.

Kalori saymanın çekici bir yanı var: Size kontrol hissi veriyor. Sağlıklı beslenme kolay değildir ve bunu doğru yapıp yapmadığınızı belirlemek için sayıları kullanma fikri faydalı olabilir. Besinlere odaklandığınızda bunu hala yapabilirsiniz.

Kalori saymayı bırakın ve bunun yerine kendinize besin veya tam gıda hedefi belirleyin. Bunu yapmanın birçok farklı yolu vardır.

Müşterilerime genellikle her gün belirli miktarda sebze, meyve veya tam tahıl yeme hedefi koymalarını öneriyorum. Örneğin, günlük olarak 5 porsiyon sebze ve 2 porsiyon tam tahıl yemeyi hedefleyebilirsiniz.

Daha az değil, daha fazla yemeyi düşünün.

Amacınız yeterince yüksek kaliteli, besin açısından yoğun yiyecekler yemek olduğunda, ağır işlenmiş, yüksek kalorili yiyeceklere daha az yer kalır. Sağlıklı yiyecekleriniz bunların yerini alır. Bu basit zihniyet değişikliği büyük fark yaratabilir.

Kendinizi kısıtlamıyor veya bir şeyden vazgeçmiyorsunuz, daha sağlıklı yiyecekler yiyorsunuz ve buna ek olarak kendinizi daha iyi hissediyorsunuz ve daha az kalori alıyorsunuz.

Bu zihniyet değişiminin güzelliği de bu; vücudunuzu beslemeye odaklanırken, aynı zamanda çabalamadan daha az kalori tüketeceksiniz.

Esnek ol.

Son olarak, sağlıklı olmasalar bile, yiyecekleri sadece yeme zevki için yemenizde bir sakınca yoktur. Yediğiniz her şey bir seçimdir. Çoğu zaman sağlığınızı ve hedeflerinizi destekleyen seçimler yapmaya çalışın, ancak kendinize başka seçimler yapma özgürlüğü ve esnekliği de tanıyın.

Eğer gerçekten o çikolatayı seviyorsan, devam et ve onu al. Bunda yanlış bir şey yok. Gün boyu yemeğinizi "kötü" yapmıyorsunuz veya "mahvedmiyorsunuz".

Bunu istediğiniz için yemeyi seçtiğinizi ve mazeret göstermenize ya da bu seçimi haklı çıkarmaya çalışmanıza gerek olmadığını kabul edin.

Sağlıklı beslenme uzun vadeli bir taahhüttür ve istediğinizi yemekte özgür olduğunuzu biliyorsanız buna bağlı kalma olasılığınız daha yüksektir. Besin değeri yoğun gıdalar yemenin faydalarını hissettikçe, çoğu zaman yemek istediğiniz şeyin vücudunuzu destekleyen gıdalar olduğunu göreceksiniz.

Kaynak: HT

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.