Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Zerdeçal ve Diğer 9 Botanik Takviye Sağlığınızı İyileştirebilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Zerdeçal ve Diğer 9 Botanik Takviye Sağlığınızı İyileştirebilir

Botanik takviyeleri kök, yaprak, çiçek, gövde ve tohum dahil olmak üzere bitkilerden yapılır. Çoğunlukla "bitkisel takviyeler" ile birbirinin yerine kullanılan şifalı bitkiler aslında botaniklerin bir alt kümesidir.

masala-4096891.jpg

Arkeolojik kanıtlar, insanların bitkileri sağlık artırıcı potansiyel olarak 60.000 yıl öncesine kadar kullandığına işaret ediyor; Sümerlerin yazılı kayıtları 3500 yıldan daha eskiye dayanıyor. Bu popüler bitkisel takviyelerden bazılarını ve bunların günümüzde nasıl kullanıldığını öğrenin.

1. Aşwagandha

Ashwagandha binlerce yıldır Ayurveda olarak bilinen geleneksel Hint tıbbının bir parçası olarak kullanılmaktadır. Bu botanik stresi ve kaygıyı azaltmak ve yorgunluğu azaltmak için kullanılır.

Ashwagandha genellikle iyi tolere edilmesine rağmen büyük miktarlarda alındığında sindirim sorunlarına neden olabilir. Hamile veya emziren kadınlar bundan kaçınmalıdır.

2. Kara Yılankökü

Bir fitoöstrojen olarak karayılan otu, östrojeninkine benzer etkiler üretir. Bu nedenle gece terlemesi, ateş basması, anksiyete ve kalp çarpıntısı gibi menopoz semptomlarının tedavisinde faydalıdır. Yeni araştırmalar aynı zamanda karayılan otunun artrit ve diğer kas-iskelet sistemi ağrılarını hafiflettiğini de öne sürüyor.

Black Cohosh'un Yan Etkileri Nelerdir?

En sık görülen yan etkiler döküntü veya baş ağrısıdır. Karaciğer rahatsızlıkları olduğu bilinen kişiler, rahim veya meme kanseri olan (veya önceden geçirmiş olan) kadınlar ve hormon (HRT veya doğum kontrol hapları) kullanan kişiler karayılan otundan kaçınmalıdır.

3. Ekinezya

Ekinezyanın sağlıkla ilgili iddiaları arasında bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilemesi, kaygıyı hafifletmesi, iltihabı azaltması, kan şekerini düşürmesi ve muhtemelen kansere karşı koruma sağlaması yer alıyor.

Potansiyel yan etkiler kabızlık, ishal, mide ağrısı ve baş dönmesini içerir. Yakup otu alerjisi olan kişiler ve otoimmün hastalıkları olan kişiler ekinezya kullanımında dikkatli olmalıdır.

4. Mürver

Çoğunlukla bağışıklık desteği için alınan mürver, soğuk algınlığı ve grip vakalarının süresini kısaltabilir ve şiddetini azaltabilir. Ayrıca iltihabı azalttığına, sindirime yardımcı olduğuna ve kan basıncını ve kan şekerini düşürdüğüne inanılıyor.

Mürver, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan kişilerde ve otoimmün hastalıkları olan kişilerde bağışıklık sistemi işlevine müdahale edebilir.

5. Ginseng

Ginseng kan şekerini ve kolesterolü düşürebilir, libidoyu ve enerjiyi artırabilir ve iltihabı azaltabilir. Araştırmalar nöroprotektif bir etkiye sahip olduğunu ve çalışma hafızasını olumlu yönde etkileyebileceğini öne sürüyor.

Uykusuzluk, ajitasyon, hızlı kalp atışı ve mide sorunları Ginseng'in potansiyel yan etkileridir.

6. Zencefil

Zencefil, hem osteoartrit hem de romatoid artrite yardımcı olabilecek bir antiinflamatuardır. Ayrıca kan şekerini ve kolesterolü düşürebilir. Bazı insanlar zencefili gastrit, kabızlık ve şişkinliğe yardımcı olması için kullanır.

Zencefil genellikle iyi tolere edilir ancak bazen mide yanmasına veya mide rahatsızlığına neden olabilir.

7. Devedikeni

Deve dikeninin karaciğer üzerinde sarılık, hepatit ve siroza karşı koruyucu etkileri vardır. Ayrıca safra kesesi sorunlarına yardımcı olmak için de kullanılır. Ayrıca deve dikeni kolesterolü düşürebilir, diyabetli kişilerde kan şekerini düşürebilir ve kanser tedavisini tamamlayıcı bir tedavi olarak hizmet edebilir.

Devedikeni ile ciddi yan etkiler yaygın değildir, ancak mide-bağırsak sorunları, kaşıntı veya mide şişkinliği meydana gelebilir.

8. Sarı Kantaron

Hafif ila orta dereceli depresyonu tedavi etmesiyle tanınan St. John's Wort, menopoz semptomlarına ve somatik semptom bozukluğuna da yardımcı olabilir. Topikal olarak yara iyileşmesini iyileştirmek için kullanılmıştır.

Sarı Kantaron'un Yan Etkileri Nelerdir?

Yan etkiler genellikle hafiftir. Ancak mide rahatsızlığı, yorgunluk, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu ve baş dönmesi oluşabilir. Bu botanik, özellikle antidepresanlar ve doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçları etkileyebilir, bu nedenle almadan önce doktorunuza danışmanız en iyisidir.

9. Zerdeçal

Bağışıklık sistemine faydalı olan bitkisel besinler açısından zengin olan zerdeçal, serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur, antiinflamatuar ve antikoagülan etkilere sahiptir ve ateroskleroz ve kanserin önlenmesine yardımcı olabilir.

Zerdeçal almak normalde çoğu insan için yan etkilere neden olmaz. Ancak antikoagülan, antitrombosit ilaç veya diyabet ilacı kullanan kişilerin öncelikle sağlık uzmanlarına danışmaları gerekir.

10. Kediotu

Öncelikle uyku yardımcısı olarak kullanılan kediotu aynı zamanda anksiyete ve depresyona yardımcı olmak için de kullanılır. Ayrıca kas spazmlarının yanı sıra PMS semptomlarını da azaltmaya yardımcı olabilir.

Yan etkiler arasında baş ağrıları, canlı rüyalar, kalp çarpıntısı, kaşıntı ve sindirim sorunları sayılabilir.

Kaynak: Discover Magazine

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.