Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ABD, küresel ısınmayla mücadele için ilk bulut destekli 'güneş engelleyici' teknolojisini test ediyor


Önerilen İletiler

  • Admin

ABD, küresel ısınmayla mücadele için ilk bulut destekli 'güneş engelleyici' teknolojisini test ediyor

Dünyanın yükselen sıcaklık seviyeleri, bilim adamlarını, gezegenin ısınmasını kasıtlı olarak yavaşlatacak teknikler de dahil olmak üzere çeşitli alternatifleri keşfetmeye itti.

clouds-3353159.jpg

Son zamanlarda ABD'li araştırmacılar, güneş ışığını saptıran ve gezegeni geçici olarak soğutabilecek bir bulut parlatma tekniğinin ilk açık hava testini gerçekleştirdi.

Bu yenilikçi jeomühendislik yöntemine deniz bulutlarının parlatılması adı veriliyor ve okyanus üzerindeki bulutların güneş ışınlarının ışığını uzaya daha fazla yansıtmasına olanak tanıyabiliyor.

Washington Üniversitesi liderliğindeki bir araştırmacı ekibi, San Francisco Körfez Bölgesi'ndeki teknolojilerinin verimliliğini değerlendirmek için bu deneyleri gerçekleştirdi.

Bulut jeomühendisliği

Bulutlar doğal olarak güneş ışığını uzaya yansıtır. Ekip, bu doğal fenomeni kasıtlı olarak güçlendirmek ve gezegenimizden daha fazla güneş ışığını etkili bir şekilde geri yansıtabilmek için bu tekniği test ediyor.
Peki deniz bulutlarını parlatma nasıl çalışıyor? Parlaklıklarını veya yansıtma güçlerini arttırmak için, okyanus üzerinde alçakta bulunan bulutlara deniz tuzu parçacıkları (aerosoller) enjekte ettiler.

Bu da Dünya tarafından emilen güneş ışığı miktarını azaltarak soğutma etkisine yol açar.

Güneş enerjisini uzaya geri döndürmeye yönelik bu süreç bazen güneş radyasyonunun değiştirilmesi veya güneş jeomühendisliği olarak bilinir.

Ekip, mikroskobik deniz tuzu parçacıklarını havaya salmak için uçak gemisi Hornet'in güvertesinde özel bir püskürtücü kullandı. Büyük ölçekli versiyonlarda gemiler, parçacıkları havaya enjekte etmek için devasa püskürtme makineleriyle donatılacak.

New York Times'a göre ekip ayrıca makinenin doğru boyuttaki tuz aerosollerini havaya tutarlı bir şekilde püskürtme yeteneğini de değerlendirdi.

Doğru damlacık boyutu, uygun bulut yansımasını elde etmek için kritik öneme sahiptir. Daha küçük damlacıklar daha iyi yansımayı gösterir, ancak daha büyük damlalar güneş ışınlarının daha az yansımasıyla sonuçlanabilir.

Bu teknik potansiyel yan etkilere neden olabilir

Deniz bulutlarının parlatılması umut verici olsa da endişeler de var. Bazı bilim adamları, özellikle daha büyük bir gezegen ölçeğinde uygulandığında, bu bulut parlatma sürecine oldukça şüpheyle yaklaşıyorlar.

Bu jeomühendislik yaklaşımı, okyanus dolaşımı ve yağış düzenlerindeki değişiklikler de dahil olmak üzere iklim düzenlerini etkileme potansiyeline sahiptir.

Kaynak: IE

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.