Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kutup buzu eriyor ve Dünya'nın dönüşünü değiştiriyor. Zamanla dalga geçiyor


Önerilen İletiler

  • Admin

Kutup buzu eriyor ve Dünya'nın dönüşünü değiştiriyor. Zamanla dalga geçiyor

Önümüzdeki birkaç yıl içinde bir gün dünyadaki herkes zamanının bir saniyesini kaybedecek. Yeni bir çalışmaya göre bunun tam olarak ne zaman gerçekleşeceği insanlar tarafından etkileniyor; çünkü kutup buzunun erimesi Dünya'nın dönüşünü ve zamanı değiştiriyor.

iceland-4058262.jpg

Günlerimizi belirleyen saat ve dakikalar, Dünya'nın dönüşüne göre belirlenir. Ancak bu dönüş sabit değildir; Dünya yüzeyinde ve erimiş çekirdeğinde olup bitenlere bağlı olarak çok az değişebilir.

Neredeyse algılanamayan bu değişiklikler bazen dünya saatlerinin "artık saniye" ile ayarlanması gerektiği anlamına gelir; bu küçük gibi görünebilir ancak bilgisayar sistemleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

Yıllar boyunca çok sayıda saniye eklendi. Ancak uzun bir yavaşlama eğiliminin ardından, çekirdeğindeki değişiklikler nedeniyle Dünya'nın dönüşü artık hızlanıyor. İlk kez bir saniyenin çıkarılması gerekecek.

Fransa'daki Uluslararası Ağırlık ve Ölçüler Bürosu Zaman Departmanı üyesi Patrizia Tavella, çalışmaya eşlik eden bir makalede, "Negatif artık saniye hiçbir zaman eklenmedi veya test edilmedi, bu nedenle yaratabileceği sorunların eşi benzeri yok" diye yazdı. .

Ancak Çarşamba günü Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bunun tam olarak ne zaman gerçekleşeceği küresel ısınmadan etkileniyor. Raporda, kutup buzunun erimesinin artık saniyeyi üç yıl geciktirerek 2026'dan 2029'a ittiği ortaya çıktı.

Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nde jeofizik profesörü ve çalışmanın yazarı Duncan Agnew, "Küresel zaman işleyişinde ne olacağını anlamanın bir kısmı, küresel ısınma etkisiyle neler olduğunu anlamaya bağlı" dedi.

1955'ten önce bir saniye, Dünya'nın yıldızlara göre bir kez dönmesi için geçen sürenin belirli bir kısmı olarak tanımlanıyordu. Daha sonra, fiziksel bir saniyeyi tanımlamanın çok daha istikrarlı bir yolu olduğunu kanıtlayan son derece hassas atom saatleri çağı geldi.

1960'ların sonlarından itibaren dünya, zaman dilimlerini ayarlamak için koordineli evrensel saati (UTC) kullanmaya başladı. UTC atom saatlerine dayanır ancak yine de gezegenin dönüşüne ayak uydurur.

Ancak dönüş hızı sabit olmadığı için iki zaman ölçeği yavaş yavaş birbirinden uzaklaşıyor. Bu, onları yeniden hizaya getirmek için ara sıra bir "sıçrama saniyesinin" eklenmesi gerektiği anlamına gelir.

Uzun vadede Dünya'nın dönüşündeki değişikliklere, okyanus tabanındaki gelgitlerin sürtünmesi hakim oldu ve bu da onun dönüşünü yavaşlattı. Agnew, son zamanlarda gezegeni ısıtan fosil yakıtları yakan insanların neden olduğu kutup buzlarının erimesinin etkilerinin önemli bir faktör haline geldiğini söyledi. Buz okyanusta eridikçe eriyen su kutuplardan ekvator'a doğru hareket eder ve bu da Dünya'nın dönüş hızını daha da yavaşlatır.

Araştırmada yer almayan Colorado Boulder Üniversitesi'nden buzulbilimci Ted Scambos, süreci bir artistik patinajcının kollarını başının üzerinde tutarak dönmesine benzetiyor. Kollarını omuzlarına doğru indirdiklerinde dönüşleri yavaşlar.

Agnew, kutup buzlarının erimesinin "tüm Dünya'nın dönüşünü eşi benzeri görülmemiş bir şekilde gözle görülür şekilde etkileyecek kadar büyük olduğunu" söyledi. "Bana göre, insanların Dünya'nın dönüşünün değişmesine neden olması gerçekten şaşırtıcı."

Ancak buzun erimesi Dünya'nın dönüşünü yavaşlatıyor olsa da, rapora göre küresel zaman işleyişinde başka bir faktör daha var: Dünya'nın çekirdeğindeki süreçler.

Gezegenin sıvı çekirdeği, katı dış kabuğundan bağımsız olarak dönüyor. Agnew, eğer çekirdek yavaşlarsa, katı kabuğun ivmeyi korumak için hızlandığını ve şu anda olanın da bu olduğunu söyledi.

Dünya yüzeyinin yaklaşık 2.800 mil altında neler olup bittiği hakkında çok az şey biliniyor ve çekirdeğin hızının neden değiştiği açık değil. Agnew, "Temel olarak tahmin edilemez" dedi.

Ancak çalışmaya göre açık olan şey, kutup buzlarının erimesinin yavaşlayıcı bir etki yaratmasına rağmen, genel olarak Dünya'nın dönüşünün hızlandığıdır. Bu, dünyanın yakında ilk kez bir saniyeyi çıkarma ihtiyacı duyacağı anlamına geliyor.

Agnew, "Bir saniye pek fazla gibi görünmüyor" dedi ancak borsa işlemleri gibi faaliyetler için kurulan bilgi işlem sistemlerinin saniyenin binde biri kadar doğru olması gerekiyor.

Pek çok bilgisayar sisteminde bir saniye ekleme olanağı sağlayan yazılım bulunur, ancak çok azı bir saniyeyi çıkarma olanağına sahiptir. İnsanların bilgisayarları yeniden programlaması gerekecek, bu da hata potansiyelini ortaya çıkaracaktır.

Agnew, "Hiç kimse Dünya'nın artık bir saniyeyi ortadan kaldırmak zorunda kalabileceğimiz bir noktaya kadar hızlanacağını gerçekten beklemiyordu" dedi.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden buzulbilimci Scambos, çalışmanın "en önemli" özelliğinin, "buz kaybı artmış olsa bile, Dünya'nın çekirdeğindeki değişikliklerin artık kutuplardan gelen buz kaybındaki eğilimlerden daha büyük bir eğilim gösterdiğini" göstermesi olduğunu söyledi. son on yılda."

CNN'e "Bazı bilgisayar uygulamaları için bu bir 'hayır' anı" dedi, ancak çoğu insan için hayat her zamanki gibi devam edecek.

Agnew'e göre bulgular, insanların gezegeni değiştirme biçimleriyle insanları buluşturacak güçlü bir araç olabilir.

"O kadar çok buzun eridiğini ve bunun aslında Dünya'nın dönüşünü ölçülebilir miktarda değiştirdiğini söyleyebilmek, sanırım size şunu hissettiriyor: Tamam, bu çok önemli."

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.