Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Araştırmaya Göre Kahvenize Bunu Eklemek İltihapla Mücadele Edebilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Araştırmaya Göre Kahvenize Bunu Eklemek İltihapla Mücadele Edebilir

Yeni araştırmalara göre sütlü kahve içmenin antiinflamatuar faydaları olabilir.

camp-coffee.jpg

Polifenoller açısından zengin olan kahve zaten iltihapla savaşır ancak süt gibi proteinle karıştırıldığında etkisi artırılabilir.

Uzmanlar bu çalışmanın ne anlama geldiğini ve antiinflamatuar faydalardan kendiniz nasıl yararlanabileceğinizi açıklıyor.

Birçoğumuz kafein dozumuzu alana kadar kendimizi güne başlamaya hazır hissetmiyoruz ve görünen o ki günlük bir fincan joe, size enerji artışı sağlamaktan daha fazlasını yapabiliyor. Yeni bir çalışma, kahvenize süt eklemenin iltihapla mücadeleye yardımcı olabileceğini buldu.

Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi'nde yayınlanan çalışma, bazı gıdalarda (kahve gibi) doğal olarak bulunan bileşikler olan polifenoller proteinlerle eşleştirildiğinde ne olacağını görmek için hücrelere baktı. Kahve çekirdeklerinin doğal olarak polifenollerle dolu olduğu ve sütün de protein içerdiği göz önüne alındığında araştırmacılar, sütlü kahvede moleküllerin birbirine bağlanıp bağlanmayacağını test etti.

Aslında moleküller birbirine bağlandı ve sonuç olarak açığa çıkan hücreler, tek başına polifenollere kıyasla iltihapla mücadelede iki kat daha etkili oldu. Yani sadece sabah kahvenize süt ekleyerek vücudunuzun iltihapla iki kat daha fazla savaşmasına yardımcı olabilirsiniz.

Polifenoller nedir ve iltihapla ne ilgisi vardır?

Beslenme ve Diyetetik Akademisi ulusal medya sözcüsü ve Önleme Tıbbi İnceleme Kurulu üyesi Melissa Prest, D.C.N., R.D.N., polifenollerin birçok bitkisel gıdada bulunduğunu ve flavonoidleri, fenolik asitleri, lignanları ve stilbenleri içerdiğini söylüyor. "Polifenoller, serbest radikallerle (kararsız moleküller) savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar gibi davranır ve iltihapla yaygın olarak görülen hücresel hasara karşı korunmaya yardımcı olur."

Dallas, Teksas'ta kurul onaylı dahiliye uzmanı ve romatolog Scott Zashin, M.D., polifenollerin tipik olarak iltihaplanmaya neden olan oksidatif stresi azalttığını söylüyor. "Gıda endüstrisi aslında kaliteyi artırmak, bozulmayı veya lezzet değişikliğini önlemek için farklı gıdalarda polifenoller kullanıyor." Antioksidan oldukları gerçeği göz önüne alındığında, gıda endüstrisinin bunları ürettikleri gıdanın bütünlüğünü korumak için kullandığını ekliyor. Başka bir deyişle polifenoller doğal bir koruyucudur. Prest'e göre meyvelerde, şifalı bitkilerde, baharatlarda, kuruyemişlerde, keten tohumlarında, zeytinde, çayda, kırmızı şarapta, tam tahıllarda ve bazı sebzelerde bulunabilirler.

Polifenoller kahve ve süt gibi proteinlerle eşleştirildiğinde ne olur?

Dr. Zashin, bu çalışmada araştırmacıların iltihabı yapay olarak tetiklediğini ve bu iltihabı hücrelere maruz bıraktığını açıklıyor. "Bir enfeksiyon kaparsanız, vücudunuz enfeksiyonla savaşmak için beyaz hücreleri harekete geçirecek ve bu da süreçte iltihaplanmaya neden olacaktır." Ayrıca, çalışmadaki polifenollere ve amino asitlere maruz kalan hücrelerin, yalnızca polifenollere sahip olanlara veya hiçbiri olmayanlara, yani plasebo grubuna kıyasla inflamasyonu azaltmada daha iyi bir tepkiye sahip göründüğünü açıklıyor.

Bu nedenle, Dr. Zashin, "Kahve (polifenoller) ve süt (amino asitler) içerseniz, bu, tek başına kahveden daha anti-inflamatuar etki sağlar" diyor.

Prest, vücutta inflamasyonun azalmasıyla hücre ve doku hasarı riskinin azaldığını, bunun da Alzheimer ve Parkinson gibi dejeneratif hastalıklara yakalanma riskinin azaldığı anlamına gelebileceğini belirtiyor.

İnflamasyonu azaltmanın diğer doğal yolları nelerdir?
Renkli meyve ve sebzeler, tam tahıllar ve daha fazla bitki proteini içeren bitki odaklı bir beslenmenin yanı sıra; Prest, yeterince uyumak, egzersiz yapmak ve stresi yönetmek iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

New York'ta kayıtlı bir diyetisyen beslenme uzmanı ve sertifikalı yoga öğretmeni olan M.S., R.D.N., C.D.N., Keri Gans, daha fazla meyve ve sebze yemenin yanı sıra, daha az ilave şeker tüketmenin vücuttaki iltihabı azaltmaya da yardımcı olabileceğini söylüyor.

Alt çizgi

Dr. Zashin, bu çalışmadan çıkarılacak en önemli şeyin, polifenoller açısından zengin bir beslenmenin antiinflamatuar olabileceğidir. "Romatolojide, romatoid artrit veya lupus gibi inflamatuar rahatsızlıkları olan hastalar için sıklıkla polifenoller açısından zengin bir diyet olan Akdeniz diyetini öneriyoruz, dolayısıyla bu sadece bu tavsiyeyi destekleyen çalışmadır."

Zashin, bu yeni araştırmanın, diyetinize süt, somon, tavuk veya diğer yağsız et türleri gibi amino asitler açısından zengin gıdaları da eklerseniz, daha da fazla anti-inflamatuar etki elde edebileceğinizi gösterdiğini belirtiyor. .

Ancak Gans'ın da işaret ettiği gibi bu bulgular, protein olmasa bile polifenol açısından zengin gıdaların tüketilmesinin genel faydasını ortadan kaldırmamalı. Ve insanlar üzerinde değil hücreler üzerinde yürütüldüğü göz önüne alındığında, çalışmanın dezavantajları da yok değil. "Ayrıca bu çalışmanın in vitro bir çalışma olduğunu, insanlar üzerinde yapılan bir çalışmayla aynı olmadığını ve ön bulgular olarak görülmesi gerektiğini de belirtmek isteriz."

Prest, genel olarak araştırmacıların bulgularının, diyet kalitesini ve sağlığını artırmak için polifenoller açısından zengin çeşitli gıdaları içeren bir diyet yemenin önemini daha da ortaya koyduğunu söylüyor.

Kaynak: Good Housekeeping

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.