Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni sınıf polimer yağlayıcılar metallerin soğuk şekillendirilmesinde devrim yaratabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni sınıf polimer yağlayıcılar metallerin soğuk şekillendirilmesinde devrim yaratabilir

Metaller, son derece karmaşık bir süreç olan soğuk şekillendirme yoluyla tellere dönüştürülebilir. Ancak bunun için ihtiyaç duyulan yağlayıcılar çoğu zaman son işlemcilerin gereksinimlerini karşılamamaktadır.

cable-7771045.jpg

KMU-yenilikçi projesi Polyschmierung'un bir parçası olarak endüstri ve araştırma alanından beş ortak, süreci önemli ölçüde daha çevre dostu ve ekonomik hale getiren yeni bir polimer yağlayıcı sınıfı geliştirdi. Zaten endüstri tarafından başarıyla kullanılıyorlar.

Metal yaylar, tel örgüler ve çiviler, tel çekme işleminden doğan ürünlerdir; bu, yoğun ön ve son işlemler ve büyük çaba gerektiren bir süreçtir. Metallerin soğuk şekillendirilmesi olarak adlandırılan bu işlemde, önceden sıcak haddelenmiş, kalınlığı 50 milimetreye kadar olan bir tel, giderek daha küçük açıklıklara sahip bir dizi çekme kalıbından çekilir. Bu süreçte metal gerilir ve çapı küçültülür.

Yağlayıcılar veya çekme maddeleri bu süreçte belirleyici bir rol oynar: Bunların işlevi sürtünmeyi azaltmak, ısı oluşumunu en aza indirmek, korozyona karşı korumak, şekillendirilebilirliği geliştirmek ve çekme kalıplarının servis ömrünü uzatmaktır. Ancak yağlama maddesi uygulanmadan önce ana metalin yoğun bir şekilde işlenmesi ve bir taşıyıcı tabakanın uygulanması gerekir; bu tabaka daha sonra önemli miktarda zaman ve enerji kaybıyla ve çevreye zararlı birçok kimyasal maddeyle yeniden kaldırılmalıdır.

Çoğu durumda mevcut yağlayıcı yelpazesi son işlemcilerin gereksinimlerini karşılamamaktadır. Nedeni: Gereken büyük çabaya ek olarak, örneğin ön işlem ve çekme maddesinin işe yaramaması durumunda tellerin soğuk kaynaklanmasına yol açabilir.

Sürdürülebilir polimerlerle verimli yağlama süreci

Fraunhofer Uygulamalı Polimer Araştırma Enstitüsü kimyageri Dr. Dmitry Grigoriev, "Polyschmierung projesinin bir parçası olarak, her gün bu tür zorluklarla karşı karşıya kalan endüstriyel ortaklarla yakın işbirliği içinde yeni yenilikçi polimer bazlı yağlayıcılar geliştirdik" diye açıklıyor. Proje konseptini geliştiren IAP.

Yeni yağlayıcıya yönelik gereksinimler yüksekti. Çevre dostu, suda çözünebilen polimerlere dayalı olması ve çizimden önce gereken işlem miktarının azaltılması gerekiyordu. Metal üzerindeki katmanların daha ince olmasına rağmen sürtünmeden kaynaklanan enerji kaybını verimli bir şekilde azaltması ve dolayısıyla beraberinde gelen takım aşınmasını önemli ölçüde en aza indirmesi gerekiyordu.

"Geliştirdiğimiz polimerler tüm bu gereklilikleri karşılıyor. Bunlar doğrudan metale, yani karmaşık bir ön işleme gerek kalmadan uygulanıyor. Suda çözünebildikleri için daha sonra sulu bir solventle kolayca çıkarılabilirler. Bu nedenle çevresel açıdan kaçınıyoruz. zararlı, agresif kimyasallar ve organik çözücüler" diyor Grigoriev, HPPL (Yüksek Performanslı Polimer Yağlayıcı) adı verilen yeni yağlayıcı sınıfını anlatıyor.

Başarılı endüstriyel işbirliği: Daha az çaba, daha fazla kaynak tasarrufu

Chemische Fabrik Wocklum Gebr'den Michael Bertzen, "Proje mutlak bir başarıydı" diyor. Projeyi endüstri tarafında koordine eden KG. "Etkili işbirliği ve özel kimyasallar üreticisi, tel çekme şirketi, tel üreticisi, tesis üreticisi ve araştırma enstitüsü dahil olmak üzere proje ekibi üyelerinin hedeflenen seçimi sayesinde HPPL'lerimiz halihazırda endüstriyel kullanıma uygundur. İlk teller Bertzen, "Yeni yağlayıcıyla çizilen motorlar zaten satıldı ve başarıyla kullanılıyor" diyor.

F. Brüninghaus & Söhne Operasyon Müdürü Domenico Fazio, "Yeni yağlayıcılar sayesinde çekme kalıplarımız yalnızca minimum düzeyde strese maruz kalıyor. Bu, artık onları eskisi kadar sık değiştirmemiz gerekmediği anlamına geliyor. Bu, kaynaklardan tasarruf sağlıyor ve çevreyi koruyor" dedi. GmbH.

STAKU Genel Müdürü Jörg Gerhard şunu ekliyor: "HPPL yağlayıcıları aynı zamanda örneğin minimum yağlamaya doğru ilerlemek için umut verici olanaklar da sunuyor. İlk püskürtme testleri halihazırda gelecekteki gelişmeler için büyük potansiyele sahip olağanüstü sonuçlar vermiştir."

Metal şekillendirme ve işleme için umut verici beklentiler

"Almanya, demir ve çelik için 40'tan fazla tel çekme tesisine ve yaklaşık 120 işlemciye ev sahipliği yapıyor; bunların bir kısmı çekme işlemlerini kendi bünyesinde gerçekleştiriyor ve HPPL polimer yağlayıcılardan doğrudan yararlanabiliyor. 10 milyondan fazla olduğunu varsayıyoruz. Bu şekilde yılda avro tasarruf edilebilir" diye açıklıyor Michael Bertzen. "Polimerler, örneğin alaşımlar veya özel kaplamalı teller için özel uygulamalara ayrı ayrı uyarlanabilir."

Bununla birlikte, polimer yağlayıcıların potansiyeli tel çekmenin çok ötesine uzanır: boru çekme veya soğuk dövme gibi metal şekillendirme ve işlemenin diğer alanları da bu gelişmeden yararlanabilir. Burada da yağlayıcılar belirleyici bir rol oynamaktadır. Chemie Wocklum halihazırda üç haneli kilogram aralığında yağlayıcıdan numune miktarları üretebiliyor ve bunları endüstriyel testler için ilgili tarafların kullanımına sunabiliyor.

Kaynak: Tech Explore

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.