Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bir Diyetisyene Göre Yüksek Kolesterolünüz Varsa Almamanız Gereken 4 Takviye


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bir Diyetisyene Göre Yüksek Kolesterolünüz Varsa Almamanız Gereken 4 Takviye

Birçok takviye, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmak için pazarlanmaktadır. Ancak piyasada bu kadar çok ürün varken bunların gerçekten işe yarayıp yaramadığını veya paraya değip değmediğini bilmek zor olabilir. Çoğu zaman, bir ek size gerçek olamayacak kadar iyi görünen bir söz veriyorsa, muhtemelen öyledir. Diyetinizde ve aktivite düzeyinizde değişiklik yapmak, takviye almaktan çok daha etkili ve potansiyel olarak daha güvenlidir.

vitamin.jpg

Yiyecekler, kolesterolü düşürmek de dahil olmak üzere genel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olmak için vücudunuzda sinerji içinde çalışan çok sayıda besin içerir. Takviyeler pahalıdır ve Gıda ve İlaç İdaresi tarafından düzenlenmemektedir. Bazı takviyeleri almak, özellikle ilaçlarınızı etkiliyorsa veya istenmeyen yan etkilere neden oluyorsa tehlikeli olabilir.

Kolesterol, karaciğer tarafından üretilen, hormon ve vitamin yapımında rol oynayan mumsu yağ benzeri bir maddedir. Diyet kolesterolü süt ürünleri ve et gibi yiyeceklerde bulunur. "Yüksek kolesterol"e sahip olmak, genellikle kanınızda dolaşan çok fazla LDL ("kötü") kolesterolün olduğu ve yeterli miktarda HDL ("iyi") kolesterolün olmadığı anlamına gelir; bu, kalp hastalığı riskinizi artırabilecek bir faktördür.

Genetik yatkınlık, doymuş ve trans yağdan zengin beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, yaş, cinsiyet, sigara kullanımı veya klinik obeziteye sahip olmak risk faktörleridir. Yüksek kolesterolün tedavisi diyet değişiklikleri, fiziksel aktivite, sigarayı bırakma ve bazı durumlarda ilaç tedavisini içerebilir.

Bu yazıda, yüksek kolesterolünüz varsa almamanız gereken dört takviyeyi öğreneceksiniz. Bu takviyeler ilaçlarla etkileşime girebilir veya içerikleri büyük ölçüde farklılık gösterebilir ve sağlığınız üzerindeki etkilerini belirlemek zordur.

Yüksek Kolesterolünüz Varsa Almamanız Gereken 4 Takviye

1. Potasyum

Potasyum, hücrelerdeki sıvı dengesinin korunmasında rol oynayan önemli bir mineraldir. Potasyum açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesi genellikle kan basıncını düşürmek için tavsiye edilir. Bunun nedeni, potasyumun idrar yoluyla sodyumun vücudunuzdan uzaklaştırılmasına yardımcı olmasıdır; bu da özellikle yüksek sodyum içeren bir diyet tüketen kişilerde kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.

Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol çoğu zaman bir arada bulunabilir. Bununla birlikte, eğer kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olacak ilaçlar reçete edildiyse, potasyum takviyeleri güvenli olmayabilir. ACE (anjiyotensin dönüştürücü enzim) inhibitörlerinin alınması idrarla potasyum atılımını azaltır ve hiperkalemiye (kanda çok fazla potasyum) yol açabilir. Ani hiperkalemi kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, bulantı veya kusmaya neden olabilir. Ağır vakalarda hayati tehlike oluşturabilir.

Takviye almak yerine meyve, sebze, balık ve az yağlı süt ürünleri gibi besleyici gıdalardan potasyum almaya odaklanın.

2. Kırmızı mayalı pirinç

Kırmızı maya pirinci, pirinci, monacolin K dahil olmak üzere monokolinlerle zenginleştiren bir maya (Monascus purpureus) ile fermente edilerek yapılır. Monacolin K, yüksek kolesterolü tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan lovastatin (Mevacor marka adı) adı verilen bir statin ile yapısal olarak aynıdır. , Altoprev). Yüksek miktarda monokolin K içeren kırmızı maya ürünlerinin kan kolesterol düzeylerini, kan şekerini ve kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir.

Ne yazık ki, bu takviyelerin içerikleri büyük ölçüde değişebilir ve tüm takviyeler, ürünlerinde ne kadar monacolin K bulunduğunu listelemez. Bazı ürünler etki yaratacak kadar monokolin K içermeyebilir, daha yüksek miktarda bulunan diğerleri ise ürünlerine yasa dışı olarak lovastatin katmış olabilir. Bu ürünler FDA tarafından düzenlenmediğinden tam olarak ne içerdiklerini bilmek zordur. Yüksek düzeyde monacolin K içeren ürünler, FDA tarafından onaylanmamış yeni ilaçlar olarak kabul edilir ve ABD'de yasa dışıdır.

Ayrıca bazı ürünlerin kontamine olduğu da görülmüştür. 37 kırmızı mayalı pirinç ürününün 2021 yılında yapılan analizinde yalnızca birinde, yüksek seviyelerde böbrek hasarına neden olabilen bir mikotoksin olan sitrinin maksimum seviyesinin altında seviyeler tespit edildi.

3. Sarımsak takviyeleri

Sarımsağın sağlık açısından çok sayıda faydası vardır; bir prebiyotiktir (bu, bağırsaklarımızdaki iyi bakterileri beslemeye yardımcı olduğu anlamına gelir) ve antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olabilir. Ham sarımsak ve sarımsak takviyelerinin kolesterolü düşürmede kullanımları araştırılmıştır. Biyoaktif bir bileşik olan allisin'in bu etkiyi tetiklediği düşünülmektedir. Bir meta-analizde araştırmacılar sarımsağın toplam ve LDL kolesterolü azaltmaya yardımcı olduğunu buldu.

Sarımsak yemek çoğu insan için güvenlidir ve sağlık açısından yararları olabilir, ancak sarımsağın hafif antikoagülan etkileri olabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaçlar, NSAID'ler kullanıyorsanız veya kanama bozukluğunuz varsa muhtemelen sarımsak takviyelerinden kaçınmalısınız (çünkü takviyeler daha konsantredir). Diğer yan etkiler arasında vücut kokusu, mide rahatsızlığı ve mide yanması sayılabilir.

4. Kombinasyon takviyeleri

Piyasadaki bazı takviyeler çeşitli içerik kombinasyonları içerir ve sağlıklı kolesterol seviyelerini desteklemek üzere pazarlanır. Bu takviyeler, birkaçını saymak gerekirse yağ özleri, niasin ve magnezyum içerebilir. Bu takviyelerin halihazırda sağlıklı kolesterol düzeylerine sahip tüketicileri hedef aldığını unutmayın. Bunun gibi takviyelerin kolesterol düzeyleri yüksek olan kişiler tarafından kullanılması amaçlanmamıştır ve ilaç tedavisinin yerini alması amaçlanmamıştır.

Yüksek Kolesterolünüz Varsa Sağlıklı Beslenme İpuçları

Kolesterolünüz yüksekse, lif açısından zengin ve doymuş yağ oranı düşük bir diyet uygulamak olumlu sonuçlar verebilir. Çözünür lif bir sünger gibi davranır ve kolesterol ve yağın vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Çözünür lif içeren gıdalar arasında sebzeler, meyveler, baklagiller, yulaf ve tam tahıllar bulunur. Liflerin de dolgunluk etkisi vardır. Daha fazla lif tüketmek, daha az yemekten daha fazla tatmin olmanıza yardımcı olabilir ve bu da kilo verme çabalarınızı desteklemenize yardımcı olabilir. Araştırmalar kilo vermenin kolesterol düzeyleri üzerinde faydalı bir etkiye sahip olabileceğini buldu.

Doymuş yağ alımınızı azaltmak için daha az yağlı et, kızarmış yiyecek ve tam yağlı süt ürünleri yemeyi tercih edin. Örneğin, derili kızarmış tavuk yerine fırında tavuk göğsü seçin veya bütün tavuğu kızartıp sotelenmiş sebzeler ve baharatlı tatlı patatesle eşleştirin.

Kırmızı eti haftada ikiden fazla olmayacak şekilde sınırlamayı düşünün ve mümkünse daha yağsız kesimleri seçin. Daha az yağlı süt ürünlerini seçin veya gerçek miktarın daha küçük bir kısmını kullanın. Kalp sağlığını geliştirmek, lezzet katmak ve tokluk hissine yardımcı olmak için diyetinize doymamış yağ kaynaklarını ekleyin. Avokado, fındık, tohumlar ve zeytinyağı mükemmel doymamış yağ kaynaklarıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Hangi takviyeler kolesterol seviyenizi yükseltebilir?

İki ana kolesterol türü vardır: düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL). Kalbinizi sağlıklı tutmak için LDL'nizin düşük, HDL'nizin yüksek olmasını istiyorsunuz. Yüksek LDL seviyeleri arterlerin tıkanmasına neden olabilir ve düşük HDL seviyeleri de kalp hastalığıyla ilişkilidir. HDL, LDL parçacıklarını kanınızdan karaciğerinize taşır, böylece metabolize edilebilir ve atılabilir.

Besleyici bir diyet yiyerek ve düzenli hareket ederek HDL'nizi yükseltebilirsiniz. Omega-3 yağ asitleri (balık yağı gibi ürünlerde de bulunur) ve niasin gibi bazı takviyeler de HDL'nizi artırmaya yardımcı olabilir. Bu takviyelerin sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza sorun.

D vitamini kolesterol seviyelerini yükseltebilir mi?

D vitamini takviyesinin kolesterol düzeylerini nasıl etkilediği değerlendirilmeye devam ediyor. Yakın zamanda yapılan bir meta-analiz, D vitamini takviyesinin toplam kolesterolü, LDL kolesterolü ve trigliseritleri azalttığı, ancak HDL'yi azaltmadığı sonucuna varmıştır. Düşük D vitamini anormal kolesterol düzeyleriyle ilişkili olduğundan, bu, D vitamini eksikliği olan kişiler için daha faydalı gibi görünmektedir. Ancak D vitamini takviyesinin kolesterol düzeyleri üzerindeki kesin etkilerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Sonuç

Kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olacak bir takviyeyi denemek istediğinizi düşünüyorsanız, tüm takviyelerin eşit şekilde üretilmediğini ve düzenlenmedikleri için riskler olabileceğini bilmek önemlidir. Takviyeler kirlenebilir, istenmeyen yan etkiler yaratabilir, ilaçlarınızı etkileyebilir ve cüzdanınızı tüketebilir.

İşe yaramayacak şeylere para harcamadan önce, yeme şeklinizde ve ne kadar hareket ettiğinizde bazı değişiklikler yapmayı düşünün. Küçük, sürdürülebilir değişiklikler uzun bir yol kat edebilir. Takviyeleri ayırma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa bunu kayıtlı bir diyetisyenle veya tıbbi sağlayıcınızla görüşün.

Kaynak: EatingWell

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.