Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Araştırmacılar deniz yosunu ve karbonatlı suya dayalı sürdürülebilir yara pansuman hidrojeli geliştiriyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Araştırmacılar deniz yosunu ve karbonatlı suya dayalı sürdürülebilir yara pansuman hidrojeli geliştiriyor

İç ve dış dünya arasında ana arayüz görevi gören deri, insan vücudunun en büyük ve en önemli organıdır. Kesikler, sıyrıklar, çizikler, enfeksiyonlar ve ülserler dahil olmak üzere birçok türde fiziksel yaralanma veya yaraya sıklıkla maruz kalır.

Ne yazık ki, kişi yaşlandıkça cilt daha zayıf hale gelir ve yardım almadan kendini iyileştirme yeteneği azalır. Pek çok ülkede yaşlanan nüfusta hızlı bir artış yaşanırken, bu tür cilt yaralarının tedavisine yönelik talep, erişilebilir ve etkili yara bakım ürünlerine daha fazla ihtiyaç duyulmasına neden oldu.

pain-3849829.jpg

Geçtiğimiz birkaç on yılda hidrojeller cilt yaralarının tedavisinde büyük ilgi gördü. Bir lezyonun üzerine uygulandığında bu özel jeller, boşaltılan sıvıları (eksüdaları) emerek ve yarayı korumalı, iyi nemlendirilmiş ve oksijenli tutarak iyileşmeyi destekleyebilir.

Bununla birlikte, geliştirilen hidrojellerin çoğu, cilt hareketini takip etmek için cilt dokusuna yapışkanlık özelliği kazandırmaktadır. Bu hidrojeller yapışkan olduğundan ve cilde ve yara bölgesine yapıştığından, sızıntıları emdikten sonra şiştikten sonra yarayı gerer ve genişletir.

Bu sadece kullanıcıda ağrıya neden olmakla kalmaz, aynı zamanda yara alanının genişlemesi nedeniyle kullanıcıyı daha yüksek bir bakteriyel enfeksiyon riskine sokar. Bu nedenle, yara iyileşme sürecine müdahale etmeden yaraları etkili bir şekilde tedavi edebilen hidrojeller oluşturmak için, mevcut malzeme özelliklerinden yararlanılarak yeni fikirlere dayalı hidrojellerin hazırlanmasıyla denemeler yapılması gerekmektedir.

Bu çerçevede, Japonya'nın Tokyo Bilim Üniversitesi'nden (TUS) bir araştırmacı ekibi, cilt yaralarının tedavisi için yenilikçi ve katma değeri yüksek bir tıbbi malzeme önerdi.

Uluslararası Biyolojik Makromoleküller Dergisi'nde yayınlanan son çalışmalarında bildirildiği gibi, deniz yosununda bulunan bir bileşeni kullanarak, geleneksel hidrojellerden tamamen farklı fiziksel özellikler elde eden yeni, düşük maliyetli bir hidrojel geliştirdiler.

Çalışma TUS'ta yüksek lisans öğrencisi olan Bay Ryota Teshima tarafından yürütüldü. TUS'un farklı fakülte ve bölümlerinden Yardımcı Doçent Shigehito Osawa, Bayan Miki Yoshikawa, Doçent Yayoi Kawano, Profesör Hidenori Otsuka ve Profesör Takehisa Hanawa da bu çalışmanın bir parçasıydı.

Önerilen hidrojelin hazırlanma yöntemi oldukça basittir. Aljinat, kalsiyum karbonat ve karbonatlı su kullanılarak yapıldı. Aljinat, sahilde dökülen deniz yosunundan elde edilebilen biyouyumlu bir maddedir.

En önemlisi hücrelere veya cilt dokularına güçlü bir şekilde yapışmaz. Aljinat ve kalsiyum iyonlarının oluşturduğu özel yapı sayesinde, karbonatlı sudaki CO2'nin asitleşmeye karşı koruyucu etkisinin yanı sıra, ortaya çıkan hidrojel, yara iyileşmesi için ideal pH ve nem koşulları sağlamanın yanı sıra, önemli ölçüde daha düşük yapışma ve şişme özelliği de sergiledi. diğer ticari hidrojel yara pansumanlarıyla karşılaştırıldığında.

Araştırmacılar yeni hidrojellerinin etkinliğini hücre kültürleri ve fare modeli kullanarak test ettiler ve her ikisi de mükemmel sonuçlar verdi.

Bay Teshima, "Hayvan deneyleri yoluyla, hidrojelimizin yüksek bir terapötik etkiye sahip olduğunu ve aynı zamanda geleneksel klinik preparatların neden olduğu yara alanının geçici genişlemesini baskılayabildiğini gösterdik" diyor. "Bu, düşük cilt yapışması ve düşük şişme özelliklerine sahip jellerin, geleneksel inanışın tam tersi olan yara pansuman malzemeleri olarak mükemmel olduğuna dair ilk hipotezimizi kanıtlıyor."

Aljinatın, genellikle kıyı atık malzemesi olarak kabul edilen, yenilenebilir bir kaynak olan sahilde mahsur kalan deniz yosunundan elde edilebileceğini belirtmekte fayda var. Önerilen hidrojel hem ucuz hem de biyolojik olarak parçalanabilir olduğundan, bu gelişme sürdürülebilir tıpta gelecekteki ilerlemeye yönelik önemli bir adıma işaret ediyor.

Bay Teshima, "Tıbbi malzemeler hala sürdürülebilirlik odaklı bir bakış açısına sahip değil ve bu araştırmanın gelecekteki tıbbi malzemelerin tasarımı için bir referans noktası olarak hizmet edeceğine ve sürdürülebilir ve düşük maliyetli yara bakımına yol açacağına inanıyoruz" diyor. "Ayrıca bulgularımız, şu anda klinik kullanımda olan hidrojel formülasyonlarıyla ilgili sorunların açıklığa kavuşturulmasına yardımcı olabilir ve yeni nesil yara tedavisi jelleri için yeni tasarım kılavuzları sağlayabilir."

Kaynak: Phys

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.