Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ölü çocuklar sadece iş yapmanın bedeli olduğunda Zuckerberg'in özrü boş


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Ölü çocuklar sadece iş yapmanın bedeli olduğunda Zuckerberg'in özrü boş

meta.jpg

Genel olarak kan sporlarını onaylamıyorum ama Silikon Vadisi yöneticilerinin kongre komitesi odasında avlanması ve tuzağa düşürülmesi konusunda bir istisna yapmaktan mutluyum. Ama pahalı, anlamsız gözlükleri severim. Ve Kongre'deki su kayağı teknolojisi CEO'ları, havai fişek gösterileriyle tam oradalar, retinada kısa, heyecan verici derecede anlamsız bir his ve ardından karanlık.

Geçen hafta Mark Zuckerberg ve Silikon Vadisi'ndeki arkadaşı Übermenschen'in sorguya çekilmesi türün bir klasiğiydi: ön sayfalar, manşetler ve ilk kez kurbanlarla yüzleşmek ve özür dilemek zorunda kaldığı gerçekten dikkat çekici bir tuhaflık anı: acı çekti Ebeveynler, platformunda siber zorbalığa ve cinsel istismara maruz kalan ölü çocuklarının fotoğraflarını tutuyor.

Altı saatten kısa bir süre sonra şirketi üç aylık sonuçlarını açıkladı; Meta'nın hisse senedi fiyatı %20,3 oranında artarak şirketin piyasa değerinde 200 milyar dolarlık bir artış sağladı ve eğer sayıyorsanız, ki CEO olarak muhtemelen bunu yapıyor, 700 milyon dolarlık bir tatlandırıcı da kattı. Zuckerberg'in kendisi. Kazanç çağrısını dinleyenler bana ölen çocuklardan söz edilmediğini söyledi.

Bir gün sonra Biden, "Bir Amerikalıya zarar verirseniz karşılık veririz" diyerek Suriye ve Irak genelinde 80'den fazla hedefe füze attı. Elbette kardeşim, Amerikalılar akıllı telefon sahibi gençler olmadığı sürece. ABD teknoloji şirketleri rutin olarak Amerikalılara ve özellikle de Amerikalı çocuklara zarar veriyor, ancak adil olmak gerekirse rutin olarak diğer tüm milletlerin çocuklarına da zarar veriyorlar: Wall Street Journal, Meta'nın algoritmalarının pedofillerin birbirini bulmasını sağladığını gösterdi.

New Mexico başsavcısı, şirkete "yırtıcı hayvanlar ve sübyancılar için küresel çapta en büyük pazar yeri" olduğu gerekçesiyle dava açıyor. Britanya'daki bir adli tıp görevlisi, 14 yaşındaki Molly Jane Russell'ın "depresyondan ve intiharı tasvir eden Instagram videoları da dahil olmak üzere çevrimiçi içeriğin olumsuz etkilerinden muzdaripken kendine zarar verme eylemi nedeniyle öldüğünü" tespit etti.

Ve Donanma Mühürlerinden oluşan bir ekibin Menlo Park'a gönderilmesi çok umut verici olsa da, ABD Kongresi'nin zorunlu kılabileceği başka yanıtlar da var, örneğin, işte bir fikir, bir yasa. Herhangi bir yasa. Örneğin teknoloji şirketlerinin ölü çocuklara yalnızca iş yapmanın bir maliyeti olarak muamele etmesini yasaklayan bir yasa.

Çünkü teknoloji şirketlerinin pedofililerin çocukları bulmasına ve tımar etmesine izin vermemesini talep etmek, teknoloji düzenleme alanındaki en düşük sonuçtur. Ancak bu bile henüz gerçekleşmedi. Amerika'nın acilen ihtiyacı olan şey, anti-tröst yasalarına göre hareket etmek ve ilk temel adım olarak bu şirketleri dağıtmaktır. Platformlara zararlı veya yasa dışı içerik barındırma nedeniyle açılan davalara karşı dokunulmazlık sağlayan yasa olan Bölüm 230'u baltalaması gerekiyor.

Temel ürün güvenliği mevzuatına ihtiyacı var. GlaxoSmithKline'ın geçen yıl deneysel yeni harika bir ilacı piyasaya sürdüğünü hayal edin. Bazı kanser türlerini tedavi etmek ve yaşlanmayı yavaşlatmak da dahil olmak üzere inanılmaz faydalar gösteren bir ilaç. Aynı zamanda beyin kanamalarına ve düşük fetüslere de neden olabilir, ancak bununla ilgili veriler henüz mevcut değil, bu yüzden bekleyip görmemiz gerekecek.

Gerçekleşmemesinin bir nedeni var. Bunlara kanun denir. İlaç şirketleri yıllarca süren testlerden geçiyor. Çünkü buna mecburlar. Çünkü çok uzun zaman önce bir noktada Kongre ve dünya çapındaki diğer yasama organları işlerini yaptılar.

Ancak Silikon Vadisi'nin son derece çığır açıcı teknolojisi olan üretken yapay zeka, geçen yıl federal olarak zorunlu kılınan en temel ürün testleri bile yapılmadan serbest bırakıldı. Geçen hafta, gezegendeki en ünlü kadın yıldız Taylor Swift'in derin sahte porno görüntüleri, onları kaldırmaya yönelik hiçbir yasal zorunluluğu olmayan sosyal medya platformlarına akın etti ve bu nedenle birçoğu bunu kaldırmadı.

Ama kim umursar? Sadece kadına uygulanan şiddettir. Bu yalnızca, gezegendeki milyonlarca insana algoritmik olarak dağıtılan rıza dışı cinsel saldırıdır. Kadınları cezalandırmak, yıkıcı yeni teknolojilerin piyasaya sürülmesinin ilk adımıdır; o yüzden buna alışın; eğer derin sahtekarlıkların pop yıldızlarıyla biteceğini düşünüyorsanız, bunda da iyi şanslar.

Bu denenmemiş yeni teknolojinin bir yıl içinde piyasaya sürülmesinin herhangi bir dezavantajı olabilir mi? Tarihte herhangi bir zamanda olduğundan daha fazla insan sandık başına gidecek mi?

ABD seçimleri ve 2016'daki Brexit oylaması sırasındaki yanlış bilgilerin kötü olduğunu mu düşündünüz? Peki, bekleyip 2024'ün neler sunacağını görelim. Hiçbir maliyet olmaksızın geniş ölçekte kitlesel dezenformasyon yaratılmasına olanak sağlayan bu test edilmemiş yeni teknolojinin, tarihte herhangi bir zamanda olduğundan daha fazla insanın sandık başına gideceği bir anda piyasaya sürülmesinin olası bir dezavantajı olabilir mi?

Aslında bunun nereye varacağını hayal etmenize gerek yok çünkü bu zaten oldu. İlerici bir adayı hedef alan derin bir sahtekarlık, Ekim ayındaki Slovakya genel seçimlerinden günler önce ortaya çıktı. Nasıl bir etki yarattığını ya da kimin yarattığını bilmek imkansız ama aday kaybetti, muhalefetteki Putin yanlısı aday ise kazandı.

CNN, derin sahtekarlığın mesajlarının, Rusya'nın dış istihbarat servisinin yayınlanmadan sadece bir saat önce ortaya koyduğu mesajın tekrarlandığını bildirdi. Peki Facebook tüm bunların neresindeydi diye soruyorsunuz? Genelde olduğu gibi, derin sahte gönderilerin çoğunu kaldırmayı reddediyoruz.

Kongre'ye döndüğümüzde, teknoloji yöneticilerini sorguya çekmek, teknoloji mevzuatını geçirmemek gibi zorlu bir iş arasındaki süreyi doldurmak için yapılacak bir şey. Zuckerberg'in Kongre huzuruna çıkması emredilen ilk büyük teknoloji yöneticisi olduğu Cambridge Analytica skandalının üzerinden altı yıl geçti. Bu bir vahiydi çünkü Facebook'un sonunda diz çöktürülebileceğini hissediyordu.

Ancak Çarşamba günkü gezi Zuckerberg'in sekizinci gezisiydi. Ve ne Facebook ne de başka bir teknoloji platformu diz çöktürülmedi. ABD tek bir federal yasa çıkarmadı. Bu arada Facebook, veri skandallarının ve Kremlin'e sızmanın kötü kokusunu ortadan kaldırmak için adını aklamaya yönelik bazı teknolojik yıkamalar yaptı ve ara sıra CEO'sunu Senato katında bir ritüel katliam için teklif ediyor.

Amerika'nın imparatorluğun sonu olan dünyadaki hakimiyetinin zayıflamasını, bozulmuş yasama organını ve kurumsal çıkarlar tarafından ele geçirilmesini, bir senatörün Kongre sırasında Zuckerberg'i yaslı ebeveynlerden özür dilemeye zorlamasının sembolizmini - birbirlerini bulan isyancıların bastığı o büyük beyaz binayı anlamak için sosyal medya platformlarında - şirketinin eşsiz gücünü dizginlemek için kesinlikle hiçbir şey yapmıyor, herhangi bir yerden başlamak kadar iyidir.

2016'nın derslerini öğrenmek için sekiz yılımız vardı ama yine de buradayız. İngiltere, seçimlerimizi koruyan organı zayıflatarak ve "Brexit sonrası fırsatların kilidini açmak" için veri koruma yasalarımızı eskiterek yanıt verdi.

Amerikan kongre komiteleri artık ritüelleştirilmiş hesap verme hareketlerinden geçen bir kargo kültü haline geldi. Bu arada, piyasada anlatılmamış ekonomik fırsatlar veya ölümcül biyolojik silahlar yaratabilecek ve liberal demokrasiden geriye kalanların istikrarını bozabilecek yeni bir teknoloji harikası ilaç var. Muhtemelen her ikisi de.

Kaynak: The Guardian

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.