Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Elon Musk'un Neuralink'i çığır açan beyin implantı denemesi için 40 yaşın altındaki felçli kişiler arıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Elon Musk'un Neuralink'i çığır açan beyin implantı denemesi için 40 yaşın altındaki felçli kişiler arıyor

Alıntı

Aslen Güney Afrikalı olan Elon Musk, önemli bir Amerikalı girişimcidir. PayPal, SpaceX, Tesla, Neuralink ve The Boring Company gibi sektör lideri şirketlerin kurucusu veya kurucu ortağı olarak anılmaktadır. Musk şu anda SpaceX'in CEO'su ve CTO'su ve Tesla Inc.'in CEO'su ve Baş Mimarı gibi birçok seçkin görevde bulunuyor. Forbes dergisi onu Ocak 2021'de dünyanın en zengin adamı olarak tanıdı.

Elon Musk ve Beyin Araştırmalarındaki Çabaları

brain-2676370.jpg

Elon Musk'un Neuralink Corporation'ı, gelecekte felçli bireylere hareket kabiliyetini geri kazandırmak gibi iddialı bir hedef taşıyor. Musk, hevesli bir bireyin beynine implant yerleştirilmesini içeren, öncü aşamayı simgeleyen gelecek çalışmaların yalnızca bir başlangıç olduğunu ileri sürüyor.

"Neuralink Corporation, ilk klinik denemesi için, kafatasından bir parçanın çıkarılmasını içeren bir cerrahi prosedüre girmeyi kabul eden bir gönüllüyü işe almayı hedefliyor. Bir sonraki adım, kafatasına bir dizi elektrot ve ultra ince telleri yerleştiren bir tıbbi robotu tanıtıyor. Daha sonra kafatasından çıkarılan parçanın yerine, yıllarca kalacak olan yaklaşık dörtte biri büyüklüğünde bir bilgisayar yerleştirilir. Bilgisayarın rolü, bu verileri kablosuz olarak yakın bir yere iletmeden önce hastanın beyin aktivitesini yakalayıp analiz etmeye odaklanır. dizüstü bilgisayar veya tablet"

En iyi aday, kuadripleji ile mücadele eden ve 40 yaşın altındaki bir yetişkindir. Seçilen katılımcının elleri, bilekleri ve önkollarını kontrol etmekten sorumlu premotor korteks bölgesine bir Neuralink implantı yerleştirilecek.

Bloomberg.com'a göre projenin amacı, cihazın bu spesifik beyin bölgesinden pratik verileri güvenli bir şekilde toplayabildiğini göstermektir. Bu, Neuralink'in insan düşüncelerini bilgisayarın anlayabileceği bir dizi komuta dönüştürme misyonunun önemli bir yönünü oluşturuyor.

Kaynak: essanews

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • Admin

Musk'un Neuralink'inin ardındaki akıllara durgunluk veren teknoloji

Elon Musk'un Neuralink'i, bir insan hastaya başarılı bir şekilde beyin çipi cihazı yerleştirdi ve bu önemli bir dönüm noktası oldu.

Beyin ile bilgisayar çipi arasında iki yönlü iletişime olanak sağlayan cihaz, nörolojik rahatsızlıkları olan bireylerin kaybolan yeteneklerini yeniden kazanmalarına yardımcı olma potansiyeline sahip.

Ancak teknoloji aynı zamanda güvenlik, etik ve etkiyle ilgili soruları da gündeme getiriyor.

Gelecek vaad etse de dikkatle değerlendirilmesi gereken belirsizlikler ve riskler var.

Musk, insanların "yapay zeka ile simbiyoz" elde ettiği bir gelecek tasavvur ediyor, ancak bu tür ilerlemelerin sonuçları kapsamlı bir değerlendirme gerektiriyor.

Kaynak: SOU

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Elon Musk, Neuralink beyin çipi implante edilen ilk insan hastanın, 'tam iyileşme' sağladıktan sonra 'fareyi sadece düşünerek ekranda hareket ettirdiğini' söyledi

Musk'ın firması ilk kez geçen ay çipini bir kişinin beynine yerleştirdi

Girişimci artık hastanın 'tamamen iyileşmiş gibi göründüğünü' söylüyor

Girişimin kurucusu Elon Musk, Neuralink'ten beyin çipi implante edilen ilk insan hastanın tamamen iyileştiğini ve düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar faresini kontrol edebildiğini söyledi.

Musk, X'teki (Twitter) Spaces etkinliğinde "İlerleme iyi ve hasta, farkında olduğumuz sinirsel etkilerle birlikte tamamen iyileşmiş gibi görünüyor" dedi.

'Hasta sadece düşünerek fareyi ekranda hareket ettirebiliyor.'

Musk, Neuralink'in artık hastadan mümkün olduğu kadar çok fare tıklaması almaya çalıştığını söyledi.

Neuralink, Eylül ayında insan deneylerine katılım için onay aldıktan sonra geçen ay hastaya 'Telepati' çipini başarıyla yerleştirdi.

Ancak ilk Neuralink hastasının kimliği hâlâ belirsiz; MailOnline daha fazla bilgi için firmayla iletişime geçti.

Neuralink'in teknolojisi, beynin hareket etme niyetini kontrol eden bir bölgesine beyin-bilgisayar arayüzü implantını cerrahi olarak yerleştirmek için bir robot kullanıyor.

Sistem, 'dikiş makinesi benzeri' bir robot tarafından beyne dikilen küçük esnek ipliklere bağlanan bir bilgisayar çipinden oluşuyor.

Robot kafatasından küçük bir parça çıkarıyor, iplik benzeri elektrotları beynin belirli bölgelerine bağlıyor, deliği dikiyor ve görülebilen tek kalıntı, kesiden kalan yara izi.

Musk, bu işlemin sadece 30 dakika sürdüğünü, genel anestezi gerektirmediğini ve hastaların aynı gün evlerine dönebileceklerini söyledi.

Tüm bu sözlerin implantı alan ilk hasta için geçerli olup olmadığı belli değil, ancak Musk hastanın 'iyileştiğini' söyledi.

Ancak Neuralink'in ilk denemelerinde aceleye getirilen deneylerde 1.500 hayvanın öldürüldüğü görüldükten sonra uzmanlar, implantın güvenliği konusunda ciddi endişelerini dile getirdi.

Cardiff Üniversitesi fahri araştırma görevlisi Dr. Dean Burnett, MailOnline'a yaptığı açıklamada, insanlar üzerinde yapılan deneyleri 'kaygı verici ve endişe verici' olarak nitelendirdi.

'Musk'un beyin cerrahisi implantlarıyla hiçbir ilgisi olmayan bir durumdan devasa küresel açıklamalar yapmaya geçiş hızı endişe verici ve endişe verici' dedi.

Musk, şirketin ilk hedefinin, insanların düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyesini kontrol etmelerine ve dünyayla kablosuz olarak iletişim kurmalarına olanak sağlamak olduğunu söyledi; tıpkı 'kafatasının bir parçasını akıllı saatle değiştirmek' gibi.

Firma, bunun düşüncelerimizi, korkularımızı, umutlarımızı ve endişelerimizi yazılı veya sözlü dille kendimizi küçük düşürmeden paylaşmamıza olanak sağlayacağını iddia ediyor.

Ancak felçli kişilerin yeniden yürümesine ve diğer nörolojik rahatsızlıkların iyileşmesine de yardımcı olabilir.

Musk ayrıca bir soru üzerine çocuklarından birine beyin çipi yerleştirme konusunda rahat olacağını söyledi.

'En azından benim görüşüme göre tehlikeli olmayacağı bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim' dedi.

Bir insana 'Telepati' implantasyonu, Neuralink'in, implantın ve işlemi yapan cerrahi robotun güvenliğini değerlendirmeye yönelik bir deneme olan PRIME çalışmasının bir parçası.

Musk'un Neuralink için büyük hedefleri var ve bunun obezite, otizm, depresyon ve şizofreni gibi durumları tedavi etmek için çip cihazlarının hızlı bir şekilde cerrahi olarak yerleştirilmesini kolaylaştıracağını söylüyor.

Ancak geçen yıl değeri yaklaşık 5 milyar dolar olan Neuralink, güvenlik protokolleri ve hayvan testleri konusunda defalarca inceleme çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

Neuralink son birkaç yılını implantı hayvanlar üzerinde test ederek karışık sonuçlar verdi.

Musk, 2020'deki bir sunumda Neuralink çipini ilk kez Gertrude adlı bir domuz üzerinde yapılan bir gösteriyle halka tanıttı.

Gertrude'un beyin sinyalleri, kaleminin etrafında dolaşırken implantı tarafından algılanan beyin sinyalleri gerçek zamanlı olarak görselleştirildi.

Gösteriye katılan başka bir domuza daha önce implant taktırılmış ancak daha sonra çıkarılmış ve 'sağlıklı bir yaşam' sürdürüyordu.

Ertesi yıl Musk, beyin çipine sahip bir makak maymununun tek başına düşünerek bilgisayar oyunu oynadığını içeren başka bir gösteri daha yaptı.

Ancak Şubat 2022'de Neuralink, testleri sırasında maymunların öldüğünü doğruladı, ancak hayvanlara yönelik herhangi bir istismarı reddetti.

İkincisi, kar amacı gütmeyen bir Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi'nin (PCRM) ABD Tarım Bakanlığı'na şikayette bulunduğu iddialara yanıt olarak geldi.

Şikayette PCRM tarafından dile getirilen endişeler arasında, "kendini sakatlama" nedeniyle kaybolmuş olabilecek el ve ayak parmaklarının eksik olduğu bir maymun örneği de yer alıyordu.

Elon Musk'un küresel imparatorluğu: Milyarderin 192 MİLYAR $'lık servetini yatırdığı tuhaf ve harika şirketler
Onu sevseniz de nefret etseniz de Elon Musk, modern çağın en yaratıcı teknoloji projelerinden bazılarının arkasındaki beyindir.

Milyarder girişimci, diğerlerinin yanı sıra otomobil üreticisi Tesla'nın, özel uzay şirketi SpaceX'in ve beyin-bilgisayar arayüzü girişimi Neuralink'in patronu.

Ancak dünyanın en zengin insanı olarak listenin başında yer alan Musk, bir yıl önce Twitter'ı satın aldığında her zamankinden daha da kötü bir üne kavuştu.

Kaynak: DailyMail

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • Admin

Bir Beyin Cerrahı, Elon Musk'un Neuralink'inin Ciddi Bir Etik Sorunu Olduğu Uyardı

Birinin beynine bilgisayar yerleştirmek eskiden bilim kurgunun uç noktalarındaymış gibi geliyordu. Bugün bu bir gerçek. Akademik ve ticari gruplar, engelli kişilerin daha bağımsız çalışabilmesini sağlamak için "beyin-bilgisayar arayüzü" cihazlarını test ediyor. Ancak Elon Musk'un şirketi Neuralink, bu teknolojiyi güvenlik, etik ve sinir bilimi tartışmalarında ön plana ve merkeze koydu.

whats-next.07ddb28f.webp

Ocak 2024'te Musk, Neuralink'in ilk çipini bir insan deneğin beynine yerleştirdiğini duyurdu. The Conversation, nörobilimdeki bu yeni ufkun etiği hakkındaki düşünceleri için Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden iki akademisyene (biyoetik uzmanı Nancy Jecker ve beyin çipi cihazları implante eden beyin cerrahı Andrew Ko) ulaştı.

Beyin çipi nasıl çalışır?

Neuralink'in N1 adı verilen madeni para büyüklüğündeki cihazı, hastaların vücutlarını hareket ettirmeden sadece odaklanarak eylemleri gerçekleştirebilmelerini sağlayacak şekilde tasarlandı.

Şirketin PRIME çalışmasındaki (Hassas Robotik İmplante Edilmiş Beyin-Bilgisayar Arayüzü'nün kısaltması) denekler, cihazın beynin hareketi kontrol eden bir kısmına yerleştirilmesi için ameliyata giriyor. Çip, beynin elektriksel aktivitesini kaydedip işliyor ve ardından bu verileri telefon veya bilgisayar gibi harici bir cihaza aktarıyor.

our-approach.3295cbe0.webp

Harici cihaz, hastanın beyin aktivitesinin "şifresini çözer" ve belirli kalıpları hastanın hedefiyle ilişkilendirmeyi öğrenir: örneğin bir bilgisayar imlecini ekranda yukarı doğru hareket ettirmek. Zamanla yazılım, katılımcı o görevi hayal ederken sürekli olarak ortaya çıkan bir sinirsel ateşleme modelini tanıyabiliyor ve daha sonra görevi kişi için yürütebiliyor.

Neuralink'in mevcut denemesi, felçli uzuvlara sahip kişilerin bilgisayarları veya akıllı telefonları kontrol etmelerine yardımcı olmaya odaklanıyor. Yaygın olarak BCI olarak adlandırılan beyin-bilgisayar arayüzleri, tekerlekli sandalye gibi cihazları kontrol etmek için de kullanılabilir.

Birkaç şirket BCI'ları test ediyor. Neuralink’in farkı nedir?

Bir kişinin kafasının dışına yerleştirilen invazif olmayan cihazlar uzun süredir klinik deneylerde kullanılıyor ancak ticari gelişim için Gıda ve İlaç İdaresi'nden onay almadılar.

Neuralink'inki gibi tamamen implante edilmiş ve kablosuz başka beyin-bilgisayar cihazları da var. Ancak N1 implantı, daha fazla teknolojiyi tek bir cihazda birleştiriyor: Bireysel nöronları hedef alabiliyor, beyindeki binlerce bölgeden kayıt yapabiliyor ve küçük pilini kablosuz olarak şarj edebiliyor. Bunlar daha iyi sonuçlar üretebilecek önemli ilerlemelerdir.

life_1.8274c739.webp

Neuralink neden eleştiri alıyor?

Neuralink, Mayıs 2023'te insan denemeleri için FDA onayını aldı. Musk, şirketin ilk insan denemesini Ocak 2024'te sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden duyurdu.

Ancak deneye gönüllü katılmayı amaçlayan bir broşür dışında implantla ilgili bilgi çok az. Neuralink, geleneksel olduğu ve bazı akademik dergilerin gerektirdiği şekilde ClinicalTrials.gov'a kaydolmadı.

Bazı bilim insanları bu şeffaflık eksikliğinden rahatsız. Klinik araştırmalarla ilgili bilgilerin paylaşılması önemlidir çünkü bu, diğer araştırmacıların araştırmalarıyla ilgili alanlar hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olur ve hasta bakımını geliştirebilir. Akademik dergiler ayrıca olumlu sonuçlara yönelik önyargılı olabilir ve araştırmacıların başarısız deneylerden ders almasını engelleyebilir.

1080x360

Bir biyoetik düşünce kuruluşu olan Hastings Center'daki üyeler, Musk'ın "basın bülteni yoluyla bilim" markasının giderek yaygınlaşsa da bilim olmadığı konusunda uyardı. Bir araştırma sonucunda büyük mali payı olan birine tek bilgi kaynağı olarak güvenmemenizi tavsiye ediyorlar.

Bilimsel araştırma devlet kurumları veya hayırsever gruplar tarafından finanse edildiğinde amacı kamu yararını teşvik etmektir. Neuralink ise bilimde giderek yaygınlaşan bir özel sermaye modelini bünyesinde barındırıyor. Bilim alanındaki atılımları desteklemek için özel yatırımcılardan fon toplayan firmalar iyilik yapmak için çabalayabilirler, ancak aynı zamanda karlarını en üst düzeye çıkarmak için de çabalarlar ki bu da hastaların çıkarlarıyla çatışabilir.

Reuters raporuna göre, 2022'de ABD Tarım Bakanlığı, çalışanların şirketi sonuç yarışında test hayvanları üzerinde yapılan testleri aceleye getirmek ve prosedürlerde başarısız olmakla suçlamasının ardından Neuralink'te hayvan zulmünü araştırdı. Reuters'in incelediği, USDA sekreterinin milletvekillerine yazdığı mektuba göre, ajansın incelemesinde herhangi bir ihlal tespit edilmedi. Ancak sekreter, 2019'da Neuralink'in bizzat bildirdiği "olumsuz bir cerrahi olayı" kaydetti.

Reuters tarafından da bildirilen ayrı bir olayda Ulaştırma Bakanlığı, yanıcı sıvılar da dahil olmak üzere tehlikeli maddelerin taşınmasına ilişkin kuralları ihlal ettiği için Neuralink'e para cezası verdi.

Neuralink'in davası başka hangi etik sorunları gündeme getiriyor?

Beyin-bilgisayar arayüzleri, engelleyici koşullardan muzdarip hastaların daha bağımsız çalışmasına yardımcı olmak için kullanıldığında, örneğin iletişim kurmalarına veya hareket etmelerine yardımcı olmak, bu onların yaşam kalitelerini derinden artırabilir. Özellikle insanların, tıp etiğinin temel ilkelerinden biri olan kendi yetki veya özerklik duygusunu yeniden kazanmalarına yardımcı olur.

Ne kadar iyi niyetli olsa da tıbbi müdahaleler istenmeyen sonuçlar doğurabilir. BCI'lar söz konusu olduğunda bilim insanları ve etik uzmanları özellikle kimlik hırsızlığı, parola korsanlığı ve şantaj potansiyeli konusunda endişe duymaktadır. Cihazların kullanıcıların düşüncelerine nasıl eriştiği göz önüne alındığında, onların özerkliklerinin üçüncü taraflarca manipüle edilebilmesi ihtimali de mevcut.

Tıp etiği, hekimlerin hastalara olası zararları en aza indirerek yardım etmelerini gerektirir. Bilim insanları, hatalara ve gizlilik risklerine ek olarak Neuralink gibi tamamen implante edilmiş bir cihazın olası olumsuz etkilerinden de endişe duyuyor çünkü cihaz bileşenleri implantasyondan sonra kolayca değiştirilemiyor.

Herhangi bir invaziv tıbbi müdahaleyi değerlendirirken hastalar, sağlayıcılar ve geliştiriciler risk ve fayda arasında bir denge ararlar. Mevcut güvenlik ve güvenilirlik seviyelerinde, kalıcı bir implantın faydasının, belirsiz riskleri haklı çıkaracak kadar büyük olması gerekir.

Sıradaki ne?

Şimdilik Neuralink'in denemeleri felçli hastalara odaklanıyor. Musk, BCI'lar için nihai hedefinin, sağlıklı insanlar da dahil olmak üzere insanlığın yapay zekaya "ayak uydurmasına" yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Bu, tıp etiğinin bir başka temel ilkesi olan adaletle ilgili soruları gündeme getiriyor. Aşırı yüklü beyin-bilgisayar sentezinin bazı türleri, yalnızca varlıklı vatandaşların bu donanımlara erişebilmesi durumunda sosyal eşitsizlikleri daha da kötüleştirebilir.

Ancak daha acil olan şey, cihazın engelli insanlar için giderek daha fazla yararlı olduğunun gösterilebilmesi, ancak araştırma fonu kaybı nedeniyle kullanılamaması olasılığıdır. Bir cihaza erişimi bir araştırma çalışmasına bağlı olan hastalar için, çalışma bittikten sonra erişimi kaybetme ihtimali yıkıcı olabilir. Bu durum, çığır açıcı tıbbi müdahalelere tam FDA onayını almadan önce erken erişim sağlamanın etik olup olmadığı konusunda çetrefilli soruları gündeme getiriyor.

Neuralink'in beyin çipi gibi bilimsel yeniliklerden kaynaklanan faydaların hasta güvenliği ve toplumsal fayda ile dengelenmesini sağlamak için açık etik ve yasal yönergelere ihtiyaç vardır.

Kaynak: Inverse

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Neuralink, beyin çipinin 'mükemmel olmadığını' ancak hayatını değiştirdiğini söyleyen 29 yaşındaki felçli ilk insan deneme hastasını ortaya çıkardı

Neuralink, Elon Musk'un beyin çipi implantları üzerinde çalışan sinir teknolojisi şirketidir.

Musk Ocak ayında şirketin ilk insan hastasına çip yerleştirdiğini duyurdu.

Neuralink, canlı yayın sırasında 29 yaşındaki felçli ilk hastası Noland Arbaugh'u ortaya çıkardı.

Elon Musk'un sinir teknolojisi şirketi Neuralink, Çarşamba günü canlı yayın sırasında, beyin çipi implantı alan ilk insan hastasının, yaklaşık sekiz yıl önce ciddi bir dalış kazasından sonra felçli hale gelen 29 yaşında bir adam olduğunu açıkladı.

Hasta Noland Arbaugh, Musk'un sosyal medya şirketi X'te yayınlanan yayın sırasında çipin "mükemmel olmadığını" ancak hayatına birçok gelişme kattığını ve ona saatlerce video oyunu oynama yeteneği verdiğini söyledi. sonunda aile üyelerine güvenmek zorunda kalmadan.

"Mükemmel değil. Bazı sorunlarla karşılaştığımızı söyleyebilirim. İnsanların bunun yolculuğun sonu olduğunu düşünmesini istemiyorum. Yapılacak çok iş var ama bunlar şimdiden hayatımı değiştirdi." Arbaugh, Neuralink'te mühendis olan Bliss Chapman'ın yanında konuşurken şunları söyledi:

2016 yılında piyasaya sürülen Neuralink, insanların bilgisayarları beyinleriyle kontrol etmelerini sağlayacak bir çip implantı üzerinde çalışıyor.

Musk ilk olarak Ocak ayında Neuralink'in maymunlar üzerinde birkaç yıl süren testlerin ardından çiplerinden birini ilk kez bir insana yerleştirdiğini duyurmuştu.

Bu hayvan deneyleri, bir tıp etiği grubu olan Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi'nin (PCRM) şirketi maymunları "yetersiz hayvan bakımı ve son derece invaziv deneysel kafa implantları nedeniyle aşırı acıya maruz bırakmakla" suçlamasının ardından inceleme konusu olmuştu. deneyler sırasında."

PCRM, bir X gönderisinde "Neuralink implantı sonucunda hiçbir maymunun ölmediğini" iddia ettikten sonra ABD'li düzenleyicilerden Musk'ı menkul kıymet dolandırıcılığı konusunda soruşturmalarını istedi. Musk daha sonra Neuralink tesislerinin "maymun cenneti" gibi olduğunu iddia etti.

PCRM, SEC'e yazdığı bir mektupta "Musk'un bunun yanlış olduğunu bildiğini" iddia etti. SEC'in Neuralink'i araştırıp araştırmayacağı henüz açıklanmadı.

Şirket şimdilik insan denemelerine geçti.

Çarşamba günkü canlı yayın sırasında Arbaugh, özel bir sandalyede dizüstü bilgisayarın önünde otururken görüldü.

Arbaugh, elleri sandalyenin kolçaklarındayken satranç oyununu kontrol ediyormuş gibi görünüyordu.

"Satranç oynamayı seviyorum ve bu sizin bana yapmamı sağlayacağınız şeylerden biri - son birkaç yıldır pek yapamadığım bir şey, özellikle de bu şekilde" dedi. "Fare çubuğu falan kullanmak zorunda kaldım ama artık her şey beynimle yapılıyor."

Arbaugh, yaklaşık sekiz yıl önce meydana gelen "acayip bir dalış kazasında" omuriliğinin bir kısmının yerinden çıktığını ve bu durumun omuzlarının altından felç olduğunu söyledi.

Durumu, en sevdiği video oyunu Civilization VI'yı oynama yeteneğini kısıtlıyordu çünkü oturma pozisyonunu yeniden ayarlamak için ailesinin yardımına ihtiyaç duymadan önce yalnızca birkaç saat oynayabiliyordu.

"Temel olarak bu oyunu oynamaktan vazgeçmiştim" dedi ve bunun hareketsiz oturmak için çok zaman gerektiren "büyük bir oyun" olduğunu ekledi. "Birçok şey hakkında endişelenmem gerekiyor; bası yaraları ve buna benzer şeyler. Bu yüzden oyunu istediğim kadar oynayamadım."

Arbaugh, çip sayesinde yatağında yatarken saatlerce video oyunu oynayabildiğini söyledi.

Arbaugh, şu ana kadarki "en büyük kısıtlamanın" birkaç saatlik video oyunu oynadıktan sonra implantı tekrar şarj etmek zorunda kalmak olduğunu belirtti.

"Bu yüzden sekiz saat oynayın, biraz dinlenmeli ve bir süreliğine şarj olmasına izin vermelisiniz, sonra umarım biraz daha oynayabilirsiniz" dedi.

Arbaugh, Neuralink'i kontrol etmenin kısa sürede "sezgisel" hale geldiğini ve örneğin bilgisayar imlecini hareket ettirmek için yalnızca imlecin hareket ettiğini hayal etmesi gerektiğini söyledi.

"Temel olarak bu, imlecin üzerindeki kuvveti kullanmak gibiydi" dedi.

Kaynak: BI

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Elon Musk, Neuralink hastasının tweet'lerini kutluyor

Elon Musk, Cuma günü kendi nöroteknoloji şirketi Neuralink tarafından geliştirilen beyin-bilgisayar implantını alan ilk hastanın X platformunda paylaştığı bir gönderiyi "sadece düşünerek yapılan ilk gönderi" olarak nitelendirdi.

Yorumları, Neuralink'in, kaza kurbanı olan ve omuzlarından aşağısı felç olan 29 yaşındaki Noland Arbaugh'u, implantı aldıktan sonra dizüstü bilgisayarında satranç oynadığını göstermesinin ardından geldi.

Deney cihazı, nörolojik rahatsızlıkları olan hastaların, kablo veya fiziksel hareket gerektirmeden yalnızca düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyesini kontrol etmelerine olanak sağlayacak şekilde tasarlandı.

Arizona yerlisi Arbaugh, "Twitter beni bot olduğumu düşündükleri için yasakladı, @X ve @elonmusk da öyle olduğum için beni eski durumuna döndürdü" diye yazdı.
Musk, yorumunu sosyal medya platformunda paylaşarak bunu "@Neuralnk Telepati cihazı kullanılarak sadece düşünerek yapılan ilk gönderi!" olarak nitelendirdi.

Daha önce Arbaugh, implantı almak için yaptığı ameliyatın "son derece kolay" olduğunu belirtmiş ve "Gerçekten bir gün sonra hastaneden taburcu oldum. Herhangi bir bilişsel bozukluğum yok."

"İnsanların bunun yolculuğun sonu olduğunu düşünmesini istemiyorum, hâlâ yapılacak çok iş var ama bu benim hayatımı çoktan değiştirdi" diye ekledi.

Arbaugh, Neuralink'in implante edilebilir beyin cihazını da içeren beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisini test etmek için devam eden FDA onaylı klinik deneyinin bir parçası.

Ocak ayında, elektrikli araç üreticisi Tesla'nın (NASDAQ:TSLA) ve uzay araştırma şirketi SpaceX'in (SPACE) milyarder CEO'su Musk, çalışmadaki ilk hastanın Neuralink implantı aldığını ve iyi durumda olduğunu söyledi.

Kaynak: SA

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.