Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Paris sendromu nedir? Kültür şoku bir geziyi nasıl öldürebilir?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Paris sendromu nedir? Kültür şoku bir geziyi nasıl öldürebilir?

Amerikalı bir turist yakın zamanda Fransa'nın hayalindeki seyahat deneyimini sunamaması üzerine ciddi bir hayal kırıklığı yaşadı.

building-102840.jpg

San Fransico'lu bereli bir blog yazarı olan Angela, yeni yıl boyunca Fransa'nın Lyon şehrini ziyaret ederken ana dilini konuşmadığı için kendisini "yalıtılmış" hissettiğinden duyduğu üzüntüyü gözyaşları içinde TikTok'ta dile getirdi.

Şöyle dedi: "Buraya gelip para harcadığım için kendimi neredeyse aptal gibi hissediyorum" ve şunu ekledi: "Öğrenmek ve keşfetmek için buradayım ama deneyim sadece... Bundan gerçekten hoşlanmıyorum."

Video, geçen hafta "Fransa beni ağlattı" başlığıyla yayınlandığından bu yana 6,8 milyondan fazla izlendi ve yurt dışına seyahat ederken kültürel görgü kuralları konusunda kamuoyu ikiye bölündü.
Şaşırtıcı bir şekilde Angela, özellikle Fransa söz konusu olduğunda yaşadığı şehirdeki kültür şokunda yalnız değil.

Fransız şehirlerinin idealize edilmiş imajına inmeyen turistler, özellikle de başkentte (uzun zamandır ekranda izlediğimiz romantizme hazır zengin ve çekici metropol), Paris'in pis, gürültülü ve aşırı kalabalık göbeğinin nasıl terk edildiğine dikkat edin. onları yetersiz karşıladılar, hatta derinden şoka uğradılar.

arch-6356637.jpg

Şokun gözle görülür semptomlar yaratacak kadar tam olduğu durumlarda Paris sendromu olarak bilinir.

Paris sendromu nedir?

Paris sendromu sıklıkla “şiddetli bir kültür şoku durumu” olarak tanımlanır.

Paris'in beklentileri karşılayamadığı durumlardaki fiziksel ve psikolojik belirtilerin arasında halüsinasyonlar, hızlı kalp atışı, baş dönmesi ve mide bulantısı olduğu biliniyor.

İlk ne zaman ortaya çıktı?

20. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan bu bozukluğa 1980'lerde psikiyatrist Hiroaki Ota tarafından isim verildi.

Sendromun kurbanlarının neden neredeyse tamamen Japon olduğunu açıklayan bir dizi faktörün olduğu düşünülüyor. Bunlar, Japon pop kültürünün Paris'teki mükemmellik tablosu, zorlu dil engeli ve sert kültürel karşıtlıklardan sadece birkaçıdır.

2000'li yılların başından bu yana çok sayıda Japon turist aşırı vakalarda tedavi için psikiyatri kliniklerine başvurdu.

Bu gerçek mi?

Evet – nadir olmasına rağmen.

Her yıl yaklaşık 20 Japon turist bu rahatsızlıktan etkileniyor. Doğrulanmamış raporlar, Paris'teki Japon büyükelçiliğinin, seyahat travmasıyla ilgili gerçek şok belirtileri yaşayanlar için 24 saat acil yardım hattına sahip olduğunu bile iddia ediyor.

Paris'e özel mi?

Benzer psikiyatrik belirtilerin Kudüs'ü ziyaret eden turistleri de etkilediği biliniyor. Kutsal yerlerin yakınlığının tetiklediği psikotik bir paranoya durumu, genellikle yoğun bir dini deneyimle bağlantılı olarak şehirdeki gezginleri ve hacıları etkileyebilir.

Başka bir yerde, Floransa'da, İtalyan kentinin sanatı ve mimarisine yenik düşen tatilciler, önlerinde gördüklerinin tarihi önemi ve güzelliğinin yol açtığı paranoya ve çarpıntı olan Stendhal sendromunu deneyimleyebilirler.

Paris sendromundan nasıl kaçınılır?

Unutmayın, Paris de çoğu şehirle (Londra dahil) aynı kusurlara sahiptir. Aşırı kalabalık turistik bölgeler ve yerel halkın mesafeli tavırları gerçeğini kabullenmek için pembe gözlükleri kaldırmak, olası hayal kırıklığıyla mücadele etmeye yardımcı olabilir.

Ne zaman gideceğiniz ve Fransa şehir tatili hakkında bilmeniz gerekenler hakkında her şey için Paris seyahat rehberimize bakın.

Ekran hayallerinden vazgeçemeyenler için, bütçeniz ister şampanya ister şampanya olsun, Fransız başkentini Paris'teki Emily gibi nasıl yapacağınıza dair rehberimiz burada.

Haberlerden siyasete, seyahatten spora, kültürden iklime – The Independent'ta ilgi alanlarınıza uygun çok sayıda ücretsiz haber bülteni var. Okumak istediğiniz hikayeleri ve daha fazlasını gelen kutunuzda bulmak için burayı tıklayın.

Kaynak: The Independent

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.