Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Muhtemelen dinlenmeyi tamamen yanlış anlıyorsun. İşte bunu doğru yapmanın 9 yolu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Muhtemelen dinlenmeyi tamamen yanlış anlıyorsun. İşte bunu doğru yapmanın 9 yolu

Dinlenmeyi düşündüğünüzde aklınıza bu durumlardan hangisi geliyor?

girl-97433.jpg

A. İyi bir gece uykusunun tadını çıkarmak

B. Öğle uykusu yapmak

C. Akılsız televizyon izlemek için kanepeye uzanmak

Bu dinlendirici anların hepsinin günlük hayatta bir yeri olsa da, dinlenmeyi tamamen pasif bir deneyim olarak görmek yaygın bir yanılgıdır. Uzmanlar, gerçek dinlenmenin sadece hareketsiz veya yüzüstü pozisyonda olmakla ilgili olmadığını, aynı zamanda beyninize optimum seviyede çalışması için ihtiyaç duyduğu onarıcı molaları vermekle de ilgili olduğunu söylüyor. Yeterli uyku beyin sağlığı için gerekli olsa da, birçok dinlenme şekli uykuyu değil aktiviteyi içerir.

"Dinlenme: Neden Daha Fazlasını Yaparsınız" kitabının yazarı Alex Soojung-Kim Pang, "En onarıcı dinlenme türleri -zihinsel ve fiziksel pillerimizi en etkili şekilde yeniden şarj eden şeyler- pasif değil aktif olanlardır" dedi. Daha Az Çalıştığınızda.” "Uzun bir yürüyüşe çıkmak ya da egzersiz yapmak bize daha az enerji yerine daha fazlasını verebilir ve zihinsel olarak daha genç hissetmemizi sağlayabilir."

Burası dinlenme halindeki beyniniz

Bir dizi kültürel ve nesilsel değişim, dinlenme kavramına olan ilgiyi artırdı. Pandemi sırasında gelişen evden çalışma alışkanlıkları, birçok işçiyi nasıl ve nerede çalışacaklarını yeniden düşünmeye sevk ederek dört günlük çalışma haftasına olan ilgiyi yeniden canlandırdı. Ve sınırları belirleyen Y kuşağı ve Z kuşağı çalışanları, önceki nesillerin mesai sonrası çalışma alışkanlıklarına isyan etti.

Daha fazla dinlenmeye yönelik savunuculuk bilim tarafından desteklenmektedir. Araştırmacılar beyin aktivitesini haritalamaya başladığında, dinlenme halindeki beynin hâlâ aktif bir beyin olduğunu öğrendiklerinde şaşırdılar. Dikkatimizi bir göreve odaklanmaktan daha az aktif zihinsel odaklanma gerektiren bir şeye (hayal kurma veya iç gözlem gibi) kaydırdığımızda, beynimizin "varsayılan mod ağı" veya DMN daha aktif hale gelir. Bu ağ hakkında hala öğrenilecek çok şey olsa da DMN'nin yaratıcı düşünme de dahil olmak üzere çeşitli bilişsel işlevlerde yer aldığına inanılıyor.

Ancak çoğumuzun, sürekli odaklanma ve dikkat gerektiren, uzun iş günleri etrafında yapılandırılmış hayatları var. Bazıları kesinti süresini boşa harcanan zaman olarak görüyor veya bunu işle ilgili daha fazla görevi tamamlamak için kullanıyor. Çoğu zaman iş gününün sonuna kadar dinlenme şansı olmuyor.

"Do Nothing: How to Break Away From Overworking, Overdoing, and Underliving" kitabının yazarı Celeste Headlee, "İşinizi sevseniz bile, beyniniz onu yaparken dinlenmez" dedi. “İşinizi sevmek ve misyon odaklı hissetmek o işi daha sürdürülebilir hale getirebilir ama yine de yapmak istediğim şey dinlenmekse bunu bir kenara bırakmam gerekiyor. Bir boz annenin yavrularını koruduğu gibi siz de dinlenmenizi ve boş zamanınızı korumalısınız.”

İyi haber şu ki dinlenme, pratik yapabileceğiniz ve geliştirebileceğiniz bir şeydir.

“Dinlenmenin bir çeşit beceri boyutu var. Bu daha iyi yapmayı öğrenebileceğimiz bir şey," dedi Pang. Dinlenmenin "günün sonuna bırakmak yerine hayatımızın daha büyük bir parçası olmasını" sağlayarak, dinlenmeden daha fazla yararlanmamızı sağlayacak günlük uygulamalar geliştirebileceğimizi belirtti.

Dinlenme alışkanlığınızı geliştirmenin 9 yolu

Aktif dinlenmeye odaklanın: Aktif dinlenme, odaklanılan bir görevden (genellikle işten) kopmak ve yürüyüşe çıkmak veya spor salonuna gitmek anlamına gelir. Egzersiz sizi yorsa bile beyniniz için dinlenme sayılır. Pang, "Podcast'i dinlerken yapılan uzun yürüyüş, kanepede 'The Great British Bake Off'u izlemekten daha fazla yeniden şarj ve sıfırlama sağlayabilir" dedi.

Bir hobi edinin: Dikkatinizi bir hobiye yöneltmek (resim yapmak, albüm yapmak, seramik yapmak, kuş gözlemciliği) aynı zamanda bir dinlenme şeklidir. Pang, "Aynı zamanda zamanınızı ve dikkatinizi meşgul eden ciddi hobilere sahip olmak gerçekten değerli olabilir" dedi.

Gün içerisinde daha fazla mola verin. Molalar sırasında zihniniz sıfırlanır, fikirler kuluçkalanır ve daha enerjik ve yaratıcı bir şekilde geri dönersiniz. Bir çalışmada, öğrenci gruplarından tek bir kağıt parçasının mümkün olduğunca çok sayıda kullanımını hayal etmeleri istendi. Bir grup göreve odaklanırken diğer grup egzersiz sırasında beş dakika ara verdi. Mola grubu daha yaratıcı fikirlerle sonuçlandı.

Bir “bugün” listesi yapın. "Duraklatın: Yapılacaklar Listesi Değilsiniz" kitabının yazarı Robert Poynton, yapılacaklar listelerinin genellikle sonsuz görevlerle dolu olduğunu ve onlara sadece bakmanın yorucu ve moral bozucu olabileceğini söyledi. Sadece bugün makul bir şekilde tamamlayabileceğiniz temel görevleri içeren bir "bugün" listesi yapmanızı önerdi. Bitirdiğinizde listeye yeni görevler eklemeyin. Poynton, "Neyin başarılabileceği konusunda makul bir tahmin yapın" dedi. "Bugünün listesini yaptıktan sonra kendinize zaman ayırabilirsiniz."

Uzun iş günlerini yeniden düşünün. Araştırmalar, uzun saatler çalıştığımızda daha az üretken ve yaratıcı olduğumuzu gösteriyor. İzlanda'daki araştırmalar, haftada 35 ila 36 saat çalışan işçilerin, haftada 40 saatten fazla çalışan işçilerle karşılaştırıldığında eşit veya daha verimli olduklarını ve refahlarının arttığını ortaya çıkardı.

"Mikro" duraklamalar yapın: Mikro molaların gücü artırdığı ve yorgunluğu azalttığı gösterilmiştir. Zoom toplantısına başlamadan önce üç derin nefes alın. Trafik ışıklarında nefes egzersizi yapın. Bir kahve molası verin ve kahvenin tadını çıkarın. Poynton, "Büyük bir fark yaratmak için ne kadar az şeye ihtiyaç duyulduğunu görmek beni sürekli şaşırtıyor" dedi. "Dışarıya çıkıp havayı solumak ve dağlara bakmak için 90 saniye ayırmak beni bir sonraki Zoom görüşmesi için çok farklı bir ruh haline sokuyor."

Teknik molalar verin. Kendinize teknik bir mola vermek için dizüstü bilgisayarları ve telefonları kapatın. Headlee, "Beyninizin nasıl çalıştığını anlamalısınız" dedi. “Bilgisayarınızın arka planında e-posta kutunuzu açık tutmak beyninizin kesintiye uğramasına neden olur. Beyin, bir sonraki e-postanın gelişini düşünmek ve hazırlamak için şaşırtıcı miktarda enerji harcayacak."

Zamanınızın nereye gittiğini takip edin. Headlee, birçok insanın zamanlarının nereye gittiğini gerçekten bilmediğini belirtti. Müşterilerine her yarım saatte bir not almalarını ve yaptıklarını not etmelerini tavsiye ediyor. Bir veya iki hafta sonra net modeller ortaya çıkacaktır. "Bu en güçlü egzersizlerden biri çünkü insanlar zamanlarının gerçekte nereye gittiğini anladıklarında önceliklerini tamamen değiştirebilir" dedi. Günde potansiyel olarak kaç saat boş saate sahip olabileceğinizi belirledikten sonra, bu ayrılmamış zamanı nasıl kullanmak istediğinize dair bir plan yapın.

Düzenli tatil yapın: Daha uzun tatiller daha iyi değildir. Bazı araştırmalar, tatilin sekizinci gününde yoğun zaman geçirmenin faydalarını öne sürüyor. Aslında tatilin zihinsel sağlığa olan faydalarının çoğu, tatilden önceki günlerden kaynaklanmaktadır. Pang, mümkünse her üç ayda bir yaklaşık bir hafta izin almanızı öneriyor. Ve tatil günlerinizin birikmesine veya daha da kötüsü kaybolmasına izin vermeyin. Yüksek kalp hastalığı riski taşıyan 12.338 orta yaşlı erkek üzerinde yapılan bir araştırma, yıllık tatil yapmamanın, sık sık tatil yapanlara kıyasla dokuz yıllık takip döneminde daha yüksek ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu buldu.

Kaynak: The Washington Post

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.