Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İnsan Beyninde Tanımlanan Benzersiz Bilgi Akışı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

İnsan Beyninde Tanımlanan Benzersiz Bilgi Akışı

Yeni bir araştırmaya göre, bilgi beynimizde diğer hayvanların beyinlerinde olduğu gibi dolaşmıyor ve türümüzün evrimi hakkında bize önemli bir şeyler öğretebilir.

brain-2676370.jpg

İsviçre'deki Lozan'daki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nden (EPFL) araştırmacılar tarafından yönetilen bir ekip, insanlarda, farelerde ve makaklarda beyin aktivitesini analiz etmek için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) taramalarının yanı sıra gelişmiş veri analizi teknikleri kullandı.

Ortaya çıkan beyin 'trafik haritalarını' karşılaştıran araştırmacılar, insan beyninin bilgiyi bir bölgeden diğerine kaydırmak için birden fazla paralel yol kullandığını, fare ve makak beyinlerinin ise yalnızca tek kanalları kullandığını buldu.

Alessandra, "Çalışmamızdaki yenilik, matematiğin iki dalını birleştiren çok modlu verilerin tek bir modelde kullanılmasıdır: polisinaptik yol haritalarını tanımlayan grafik teorisi ve yollar aracılığıyla bilgi aktarımını (veya trafiği) haritalayan bilgi teorisi" diyor. Griffa, EPFL'den biyomedikal mühendisi.

"Temel prensip, bir kaynaktan hedefe aktarılan mesajların değişmeden kalması veya yol boyunca her durakta daha da bozulmasıdır, tıpkı çocukluğumuzda oynadığımız telefon oyunu gibi."

Başka bir benzetme yapmak gerekirse, beyin etrafında hareket eden bilgi trafiği, yol boyunca birden fazla durak bulunan bir yolda ilerleyen trafiğe benzer. Beynimiz, sinyal konvoyunu hedefine ulaştırmak için aynı anda birden fazla yolu kullanacak şekilde programlanmış gibi görünüyor.

Dahası, araştırmacılar bu paralel yolların parmak izleri kadar benzersiz olduğunu keşfettiler: Beynin etrafındaki bilgi akışının özel yolunu incelemek bireysel sinir sistemlerini ayırt edebilir.

Griffa, "İnsan beyninde böyle bir paralel işlem hipotezi öne sürüldü, ancak daha önce tüm beyin seviyesinde hiç gözlemlenmemişti" diyor.

Bu çoklu kanalların düşünce sürecini nasıl etkilediği ve diğer hayvanlarda olmadığı halde neden bizde bunlara sahip olduğumuz bu çalışmanın kapsamı dışındadır. Ancak araştırmacılar, daha büyük beyinlerimizin daha karmaşık bağlantı modellerini mümkün kıldığını düşünüyor.

Araştırmacılar, bunun insan beynine bir miktar dayanıklılık da ekleyebileceğini öne sürüyor. Bir kanal tıkanırsa veya hasar görürse bilginin başka bir kanal üzerinden yeniden yönlendirilmesi mümkündür.

Daha da ileri giderek araştırma, beyin yaralanmalarından kaynaklanan hasarın nasıl onarılabileceğini veya demans gibi durumların gelişmesine karşı nasıl korunabileceğimizi belirlememize yardımcı olabilir.

Griffa, "Bu paralel bilgi akışlarının, gerçekliğin çoklu temsillerine ve insanlara özgü soyut işlevleri gerçekleştirme yeteneğine izin verdiğini varsayabiliriz" diyor.

"Bilginin nasıl seyahat ettiğine baktık, bu nedenle ilginç bir sonraki adım, yeni bir şey yaratmak için bilginin beyinde nasıl birleştirildiğini ve işlendiğini incelemek için daha karmaşık süreçleri modellemek olabilir."

Kaynak: Science Alert

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.