Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim insanları Titreşen Molekül Kullanarak Laboratuvarda Kanser Hücrelerinin %99'unu Yok Etti


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim insanları Titreşen Molekül Kullanarak Laboratuvarda Kanser Hücrelerinin %99'unu Yok Etti

Bilim insanları kanser hücrelerini yok etmenin yeni bir yolunu keşfetti. Aminosiyanin moleküllerinin yakın kızılötesi ışıkla uyarılması, onların kanser hücrelerinin zarlarını parçalayacak kadar senkronize bir şekilde titreşmesine neden oldu.

dna-163710.jpg

Aminosiyanin molekülleri halihazırda biyogörüntülemede sentetik boyalar olarak kullanılıyor. Genellikle kanseri tespit etmek için düşük dozlarda kullanılırlar, suda stabil kalırlar ve hücrelerin dışına bağlanma konusunda çok iyidirler.

Rice Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi ve Texas Üniversitesi'nden araştırma ekibi, yeni yaklaşımın, Feringa tipi motorlar olarak adlandırılan ve aynı zamanda kanser hücrelerini de parçalayabilen, daha önce geliştirilen başka bir tür kanser öldürücü moleküler makineye göre belirgin bir gelişme olduğunu söylüyor. sorunlu hücreler

Rice Üniversitesi'nden kimyager James Tour, "Bu, moleküler kırıcılar dediğimiz tamamen yeni nesil moleküler makinelerdir" diyor.

"Mekanik hareket bakımından eski Feringa tipi motorlara göre bir milyon kat daha hızlılar ve görünür ışık yerine yakın kızılötesi ışıkla etkinleştirilebiliyorlar."

Yakın kızılötesi ışığın kullanılması önemlidir çünkü bilim adamlarının vücudun derinliklerine inmesini sağlar. Kemiklerdeki ve organlardaki kanser, kanser büyümesine ulaşmak için ameliyata gerek kalmadan potansiyel olarak tedavi edilebilir.

Laboratuvarda yetiştirilen kültürlenmiş kanser hücreleri üzerinde yapılan testlerde, moleküler kırıcı yöntemi, hücreleri yok etmede yüzde 99'luk bir isabet oranı elde etti. Yaklaşım ayrıca melanom tümörlü fareler üzerinde de test edildi ve hayvanların yarısı kanserden kurtuldu.

Aminosiyanin moleküllerinin yapısı ve kimyasal özellikleri, yakın kızılötesi ışık gibi doğru uyaranlarla senkronize kaldıkları anlamına gelir. Hareket halindeyken, moleküllerin içindeki elektronlar, molekülün tamamında hareketi yönlendiren, kolektif olarak titreşen varlıklar olan, plazmon olarak bilinen şeyi oluşturur.

Rice Üniversitesi'nden kimyager Ciceron Ayala-Orozco, "Vurgulanması gereken şey, bu moleküllerin nasıl çalışabileceğine dair başka bir açıklama keşfetmiş olmamızdır" diyor.

"Bu, tüm molekülü harekete geçirmek ve belirli bir hedefe ulaşmak için kullanılan mekanik eylemi üretmek için bir moleküler plazmonun bu şekilde kullanıldığı ilk seferdir - bu durumda kanser hücrelerinin zarını parçalamak."

Plazmonların bir tarafında, titreşimlerin hareketleri onları birbirinden ayırırken moleküllerin kanser hücresi zarlarına bağlanmasına yardımcı olan bir kol bulunur. Araştırma için henüz erken günler ama bu ilk bulgular çok umut verici.

Bu aynı zamanda kanser hücrelerinin bir çeşit abluka geliştirmeyi zor bulacağı türden basit, biyomekanik bir tekniktir. Daha sonra araştırmacılar benzer şekilde kullanılabilecek diğer molekül türlerine bakıyorlar.

Ayala-Orozco, "Bu çalışma, moleküler ölçekte mekanik kuvvetleri kullanarak kanseri tedavi etmenin farklı bir yolu hakkındadır" diyor.

Kaynak: ScienceAlert

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.