Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

eVince mikro reaktörü su kullanmadan 8 yılı aşkın sürece nükleer enerji üretebilecek


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

eVince mikro reaktörü su kullanmadan 8 yılı aşkın sürece nükleer enerji üretebilecek

Westinghouse tarafından geliştirilen yeni mikroreaktör eVinci, şaşırtıcı bir özelliğe sahip. Su olmadan çalışabiliyor ve nükleer enerjinin suyun kıt olabileceği uzak yerlere ulaşmasının önünü açıyor. Bu türden ilk mikro reaktör bu on yılın sonunda Kanada'nın Saskatchewan kentinde ortaya çıkacak.

eVinci-Microreactor.jpg

İnşa edilmesi ve faaliyete geçmesi genellikle yıllar alan nükleer enerji santrallerinin aksine, mikroreaktörler, nükleer yakıt kullanan bir enerji santralinin taşınması ve kurulması için hızlı bir yol sunar. Adından da anlaşılacağı gibi bir mikroreaktör, bir nakliye kamyonunun veya uçağın sığabileceği kadar küçüktür ve elektriğe ihtiyaç duyan bir yere hızla taşınabilir.

Konsept, doğal bir felaketin ardından veya askeri uygulamalara yanıt olarak test ediliyor. Ancak çoğu tasarım, ısının çekirdekten buhar türbinlerine iletilmesi veya fazla ısının uzaklaştırılması için hâlâ suya ihtiyaç duyuyor. eVinci'nin eşsiz özelliği, çalışmasında hiç su kullanmamasıdır.

Mikroreaktör eVinci

Dünya havaya tonlarca karbondioksit yaymadan enerji talebini karşılamanın daha iyi yollarını ararken, nükleer enerji geri dönüşe hazırlanıyor. Mikroreaktörler, kurularak kazanılan hız avantajı dikkate alındığında ilerlemenin yoludur. eVinci, onu sudan bağımsız hale getirerek bunu bir adım daha ileri götürüyor.

Westinghouse bunu, aktif sistemlerde ihtiyaç duyulan bileşen sayısını azaltan "Isı Borusu teknolojisi" kullanarak başardığını iddia ediyor. Şirketin web sayfasında, ekibin yakın zamanda diğer tasarımlarda görülen yüksek basınç veya soğutma sızıntısı olaylarından kaynaklanan riskleri ortadan kaldıran ilk 3,6 m uzunluğunda nükleer sınıf ısı borusunu ürettiği belirtildi.

Şirket ayrıca, operatör müdahalesine gerek kalmadan reaktör çekirdeğindeki ısıyı uzaklaştırmak için radyasyon ve konveksiyon ısı transferi modlarını kullanan bir Pasif Isı Giderme Sistemi (PHRS) kullanıyor.

Pil benzeri reaktör

eVinci, kolayca taşınmasının yanı sıra, mevcut tesislerde minimum düzeyde kesintiye neden olacak şekilde kolayca kurulur. Reaktör rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla bir araya getirilerek şebekenin bir parçası haline getirilebilir. Reaktörden çıkan ısı, çalıştığı ortama bağlı olarak bölgesel ısıtma veya endüstriyel uygulamalar için kullanılabilir.

Westinghouse, eVinci'de korozyon, oksidasyon ve yüksek sıcaklık olaylarına karşı geleneksel nükleer yakıtlara göre daha dayanıklı olan TRISO yakıtını kullanıyor. Mikroreaktör yakıt ikmali gerektirmiyor ve sekiz yıldan fazla çalışabiliyor; 5MWe enerji üretirken yılda 55.000 ton CO2 azaltıyor.

Yakıt bittiğinde, mikroreaktör imha edilmek üzere uzaklaştırılabilir ve tıpkı bir batarya gibi, yerinde operasyonlara devam etmek için yerine başka bir reaktör takılabilir. Mikroreaktör, taşıma sırasında güvenliği artırmak için kullanılan kapatma çubuklarıyla donatılmıştır. Nükleer yakıt, uzun süreli depolama için derin jeolojik depolarda (DGR) saklanabilir.

Bu yılın Kasım ayının başlarında, Saskatchewan Araştırma Konseyi (SRC), Kanada'da bu türden ilk mikro reaktörün inşasına yönelik 80 milyon CAD (59 milyon ABD Doları) değerindeki bir projeyi onayladı. Tesisin 2029 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.

Kaynak: Interesting Engineering

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.