Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kış Aylarında Yapraklara Ne Olur?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Kış Aylarında Yapraklara Ne Olur?

Bazıları için yapraklarla kaplı bir çim, sonbaharın daimi sıkıntısıdır. Diğerleri için bu yapraklar beklenmedik miktarda bedava malç ve gübre sunuyor. Beğenseniz de beğenmeseniz de düşen yapraklar bahçenizin yaşam döngüsünde önemli bir rol oynar.

leaf-1001679.jpg

Yavaş yavaş parçalandıkça besinleri toprağa geri verirler ve sonunda kendileri toprak haline gelirler. Çok kalın bir yaprak tabakası çimlerinize zarar verebilir, ancak yaprakların çıkarılması önemli ekolojik süreçlere tamamen müdahale eder.

Düşen yaprakların doğal faydalarını korurken yıllık yapraklı iş yükünü azaltmak istiyorsanız bu adımlar sonbahar kışa dönerken doğru dengeyi bulmanıza yardımcı olacaktır.

Yıllar İçinde Yaprakları Tırmıklama Düşüncesi Değişti mi?

Ulusal Yaban Hayatı Federasyonu'ndan (NWF) doğa bilimci David Mizejewski, "Bu, kimin düşüncesinden bahsettiğinize bağlı" diyor. "Yaprakları tırmıklama fikri, çimleri boğmadıklarından emin olmak için büyük ölçüde çimlerle ilgilidir. Yani çim, gübre ve çim makinesi şirketlerinin düşünceleri değişmedi."

Ancak ekolojik açıdan konuşursak, daha fazla insan yaprakların sağlıklı toprak ve ekosistemlerin korunmasında oynadığı rolün farkına varıyor. Kışa girerken çimlerinizde ince bir yaprak tabakası tutmak aynı zamanda gübre ve malçtan da tasarruf etmenizi sağlar.

heart-1776746.jpg

Tennessee Toptan Satış Fidanlığı'nın sahibi Tammy Sons, "Onları bırakmanın yararı, çimleriniz için doğal bir gübre görevi görmeleridir" diyor. "Onlar parçalandıkça besin maddeleri toprağa geri dönüyor. Diğer bir faydası da onları tırmıklamanıza gerek olmaması!"

NWF'nin Yaban Hayatı Bahçesi programıyla çalışan Mizejewski şunları ekliyor: "İnsanları, düşen yapraklardan mümkün olduğu kadar çoğunu mülklerinde tutmaya teşvik ediyoruz. Bu, sıradan ortalama vatandaşların kelimenin tam anlamıyla evlerinin dışında yaban hayatının korunmasına katılması için gerçek bir fırsat. kapı."

Hava Değiştikçe Yapraklar Neden Renk Değiştirir?

Yapraklar onlara yeşil rengini veren klorofili kaybederler. Klorofil güneş ışığından enerjiyi emer ve karbondioksit ile suyu şekere ve nişastaya dönüştürür. Sonbaharda yapraktaki diğer kimyasal pigmentler görünür hale gelir. Havuçları turuncu yapan karotenler gibi şeyler.

Sonbahar renklerinin parlaklığı ve uzunluğu sıcaklığa, ışığa ve neme bağlıdır. Yağmurlu bir yaz ve serin bir sonbahar parlak renkler yaratır, ancak erken don, yaprakların kahverengiye dönmesine neden olur.

Ağaçlar Neden Yapraklarını Kaybeder?

Ağaçlar nemi ve diğer kaynakları korumak için yapraklarını dökerler.

Mizejewski, "Aslında, yapraklar güneş ışığını yakalamak için oradalar, böylece bitki bunu fotosentezde kendisi için yiyecek oluşturmak için kullanabilir" diyor. Ancak günler kısaldıkça ağaçlar artık fotosentez yapamıyor ve yaprakların ihtiyaç duyduğu nemi tutmak zorunda kalıyor. Mizejewski, "Ağaçlar kayıplarını kesiyor ve artık kaynaklarımızı tüketmenize ihtiyacımız olmadığını söylüyor" diyor.

Yapraklarını atmak için ağaçlar, dal ile yaprağın sapı arasında bağlantıyı kesen bir hücre tabakası oluşturur. Ağaç kesiği kapatır ve yapraklar düşer.

Bazı Ağaçlar Ülkenin Bir Yerinde Yapraklarını Dökülüyor, Diğerinde Değil mi?

Tam olarak değil. Genel olarak yapraklarını kaybeden ağaç türleri, konumları ne olursa olsun yapraklarını kaybederler. Ancak ağaçların daha geniş sınıflandırmalarında bu durum değişiklik gösterecektir. Kuzey kızıl meşeler yapraklarını kaybederken, güneydeki meslektaşları olan canlı meşeler onları bahara kadar tutar. Daha sonra eski yaprakların yerini yeni yapraklar aldıkça onları dökerler.

autumn-84714.jpg

Hangi Ağaçlar Kışın Yapraklarını Saklar?

Genellikle geniş, düz yaprakları olan birçok yaprak döken ağaç kışın yapraklarını kaybederken, yaprak dökmeyen ağaçlar tüm yıl boyunca yeşil kalır. Ancak çoğu yaprak dökmeyen bitki de yapraklarını kaybeder. İlkbahara kadar sakladıkları veya yaprakları kaybettikçe yenileriyle değiştirdikleri için bu pek fark edilmez.

Bazı geniş yapraklı yaprak dökmeyen bitkiler şunları içerir:

Manolya;
Ormangülü;
kafur;
Narenciye;
Bazı meşeler.

Bazı iğne yapraklı yaprak dökmeyen bitkiler şunları içerir:

Çamlar;
Ladin;
Köknar;
Baldıran otu;
Sedirler.

Mizejewski, "Meşe, kayın, söğüt ve gürgen gibi, yaprakları ölse bile onlara tutunan bazı ağaç türleri var" diyor. Nedeni konusunda fikir birliği yok. Tomurcukları geyik gibi hayvanlardan korumak ya da nemi köklere yönlendirmek ya da köklerin en aktif olduğu bahar aylarında besinlere tutunmak olabilir.

Kış Aylarında Yapraklara Ne Olur?

Düştükten sonra ağacın kök bölgesini kaplayarak doğal bir malç oluştururlar. Daha sonra yavaş yavaş parçalanıp komposta dönüşürler. Mizejewski, "Aslında toprak haline geliyorlar" diyor. "Sonra bu besinler ağacın yeniden emilmesi için kullanılabilir hale gelir."

Yaprakları Yerde Bırakmak Kötü mü?

Hayır ve evet ama çoğunlukla hayır. Düşen yapraklar bol miktarda serbest malç ve gübredir. Ayrıca yaban hayatı için de iyidirler, kuşları ve kelebekleri çekerler. Bazı kelebekler ve çoğu güve, yaşam döngülerinin bir kısmı boyunca yaprak katmanlarına bağımlıdır. Ve neredeyse tüm arka bahçe kuşları, yavrularını beslemek için yaprak katmanlarında yaşayan böceklere ve örümceklere büyük ölçüde bağımlıdır.

Mizejewski, "Bu böceklerin çoğunu gerektiriyor" diyor. "Yuva yapan bir bülbül çifti, bebeklerini büyütmek için altı bin ile dokuz bin arası omurgasız hayvanı yakalar. Bu, yaprak seçimlerinizin yavru kuşlardan oluşan bir yuvanın hayatta kalması için fark yaratabileceği anlamına gelir."

Yaprak bırakmanın dezavantajı mı? Çimlerin üzerindeki kalın tabaka bütün kış boyunca muhtemelen çimleri boğacak ve baharda iyi büyüyemeyecektir. Bahçenizin çimenli kısımlarını mutlu etmek için kuruduktan sonra yaprakları çim biçme makinesiyle parçalayın. O halde, bir miktar güneş ışığı geçebildiği sürece onları yerinde bırakmakta sorun yoktur.

Kaynak: The Family Handyman

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.