Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

'Nehirden denize:' Şu anda Amerikan siyasetini karıştıran Filistin yanlısı slogan hakkında bilinmesi gerekenler


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

'Nehirden denize:' 'From the river to the sea:' Şu anda Amerikan siyasetini karıştıran Filistin yanlısı slogan hakkında bilinmesi gerekenler

gaza-3829414.jpg

Temsilci Rashida Tlaib, "nehirden denize" ifadesini desteklediği için kınamayla karşı karşıya bulunuyor.

Bazıları bunun Yahudi düşmanlığı ve soykırım olduğunu savunuyor. Filistinliler için bunun farklı bir yankısı var.

Çoğu kişi için bu, İsrail, Batı Şeria ve Gazze'de eşitlik için verilen ortak mücadeleyle ilgili.

Temsilci Rashida Tlaib, "nehirden denize" ifadesini desteklediği için kınamayla karşı karşıya bulunuyor.

Bazıları bunun Yahudi düşmanlığı ve soykırım olduğunu savunuyor. Filistinliler için bunun farklı bir yankısı var.

Çoğu kişi için bu, İsrail, Batı Şeria ve Gazze'de eşitlik için verilen ortak mücadeleyle ilgili.

"Nehirden denize kadar Filistin özgür olacak."

Filistin yanlısı protestolarda ve aktivist alanlarda bu oldukça yaygın bir nakarattır; Ürdün Nehri ve Akdeniz'deki toprakların tamamına atıfta bulunur; bu topraklara İsrail, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze de dahildir.

Ancak bazı İsrailliler ve Yahudiler, bu ifadenin çok daha kötü bir anlama sahip olduğunu savunuyorlar ve Temsilci Rashida Tlaib'in bu terimi savunması, Michigan Demokratı için kendi partisi içinde önemli tartışmalara yol açıyor.
Sloganla ilgili mevcut tartışmanın yanı sıra kökenleri ve çağdaş kullanımı hakkında bilmeniz gerekenleri burada bulabilirsiniz.

'Özgürlük için coşkulu bir çağrı'

Cuma günü Tlaib, Twitter'da Başkan Joe Biden'ı İsrail'in Filistinlilere karşı soykırımını desteklemekle suçlayan bir video yayınladı. Videonun sonuna doğru Michigan'daki Filistin yanlısı protestoculardan oluşan bir kalabalığın bu sloganı attıkları duyulabiliyor.

Şu anda Kongre'de görev yapan tek Filistinli Amerikalı olan Tlaib, takip eden bir tweet'te "Nehirden denize özlem dolu bir çağrıdır; ölüm, yıkım veya nefret değil, özgürlük, insan hakları ve barış içinde bir arada yaşama çağrısıdır" diye yazdı.

Ancak Tlaib'in bu terimi kullanması, diğer Demokratları, özellikle de Yahudi Demokratları, meslektaşlarını sert ifadelerle eleştirmeye teşvik etti.

Michigan Başsavcısı Dana Nassel Twitter'da slogana atıfta bulunarak "Bu pek çok kişi için çok incitici" dedi. "Lütfen bu zalimce ve nefret dolu sözleri geri çekin."

Yahudi bir Demokrat olan Illinois'li Temsilci Brad Schneider'in, Tlaib'in sözlerini kınayan bir mektup yayınladığı bildiriliyor ve Punchbowl News, Cumhuriyetçilerin onlar yüzünden onu (tekrar) kınamayı deneyebileceklerini bildirdi.

Yahudi halkının bu ifadeye bakış açısı

Bazı Yahudiler bu sloganın Yahudi karşıtı ve hatta soykırım niteliğinde olduğuna inanıyor ve bunun bir Yahudi etnodevleti olan İsrail devletinin parçalanması anlamına geldiğini öne sürüyor.

Hamas gibi terör örgütlerinin de bu ifadeyi kullandığına dikkat çekiyorlar.

Yahudi bir sivil kuruluş olan İftirayla Mücadele Birliği'ne göre, "Bu, temelde Ürdün Nehri'nden Akdeniz'e kadar uzanan, İsrail Devleti'ni de kapsayan bir Filistin devleti için bir çağrıdır ve bu, Yahudi devletinin parçalanması anlamına gelir." İsrail yanlısı güçlü bir eğilime sahip insan hakları örgütü. "Bu, Yahudilerin atalarının vatanlarından sürülmesi de dahil olmak üzere, Yahudilerin kendi kaderini tayin etme hakkını reddeden Yahudi karşıtı bir suçlamadır."

Benzer şekilde Amerikan Yahudi Komitesi, "Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olmalarını savunmanın Yahudi aleyhtarı hiçbir tarafı olmamasına rağmen" sloganın "Yahudi devletinin ortadan kaldırılması" çağrısında bulunması nedeniyle Yahudi aleyhtarı olduğunu ileri sürmektedir.

Sloganın kökenleri

Filistin asıllı Amerikalı akademisyen Maha Nassar'ın 2018'de Yahudi yayını "İleri"de yazdığı gibi, bu slogan 1960'larda Filistinliler arasında ilgi gördü; çünkü Filistinliler, tarihsel olarak "Filistin" olarak bilinen toprakların tamamına yayılan tek bir laik, demokratik devleti savunuyorlardı. "Hem İsrail'i hem de Filistin topraklarını kapsıyor."

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün 1964'te Yaser Arafat tarafından kurulmasından sonra izlediği çizgi buydu.

Başka bir deyişle slogan, İsrail'in bir Yahudi devleti olarak parçalanması çağrısı olarak ortaya çıktı.

Nassar'ın da belirttiği gibi, o zamanlar pek çok Filistinli, artık açıkça bir Yahudi devletinde yaşamayacakları göz önüne alındığında, bu vizyonun gerçekleşmesinin muhtemelen binlerce Yahudi'nin gönüllü olarak ülkeyi terk etmesini gerektireceğine inanıyordu.

Filistinliler İsraillileri yerleşimci sömürgeciliği bağlamında görüyorlardı ve İsrail'in Cezayir'e benzer başka bir Avrupa kolonisi olduğuna inanıyorlardı.

Hamas tarafından mı kullanılıyor? Evet

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) gibi önde gelen Filistinli gruplar 1980'lerde ve 1990'larda tek devletli çözüm fikrinden vazgeçip iki devletli çözüme yönelirken, bu görev, Filistin'de kurulan İslamcı militan bir örgüt olan Hamas tarafından fırsatçı bir şekilde üstlenildi. 1980'lerin sonlarında, FKÖ'deki laik liderlerin çok fazla vazgeçtiği algısına dayanarak destek topladı.

Hem terör örgütü hem de siyasi parti olarak 2007'den bu yana Gazze'yi yöneten Hamas, 2017 tüzüğünde bu ifadeyi kullanıyor.

Şartın 20. maddesinde "Hamas, nehirden denize kadar Filistin'in tam ve eksiksiz kurtuluşuna yönelik her türlü alternatifi reddediyor" deniyor.

Ancak bu ifadeyi kullanırken bile grup, İsrail topraklarını içermeyen bir Filistin devletini kabul edeceğinin sinyalini veriyordu:

"Hamas, Siyonist varlığı reddetmekten taviz vermeden ve Filistinlilerin hiçbir haklarından feragat etmeden, 4 Haziran 1967'de olduğu gibi, mültecilerin geri dönüşüyle birlikte, başkenti Kudüs olan, tam egemen ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını değerlendirmektedir. ve yerinden edilenlerin sınır dışı edildikleri evlerine gönderilmesi, ulusal uzlaşmanın bir formülü olacaktır."

Daha geniş bir çağdaş anlam

Sloganın kökenine rağmen, Filistinliler için anlamı zamanla daha da genişledi ve İsrail'in yok edilmesinden çok Filistinlilerin haklarıyla ilgili.

Filistinli Amerikalı akademisyen ve aktivist Yousef Munayyer'in 2021'de Jewish Currents'ta yazdığı gibi, bu ifade - özellikle aktivistler tarafından kullanıldığında - İsrail'in askeri işgalindeki ayrımcılık da dahil olmak üzere bugün İsrail ve Filistin topraklarında Filistinlilerin karşı karşıya olduğu ortak siyasi mücadelelere gönderme yapıyor. Batı Şeria'da ya da Gazze'de "açık hava hapishanesine" benzetilen koşullar

Munayyer, "'Nehirden denize' ifadesi bu geleceği başka hiçbir şeyin yapamayacağı şekilde yansıtıyor, çünkü Filistinlilerin haklarının inkar edildiği tüm alanı kapsıyor." diye yazdı. "Filistinlilerin özgür yaşamaya çalıştığı yer burasıdır."

Munayyer, Filistinlilerin bu ifadeyi kullandıklarında, "Filistinlilerin kendi anavatanlarında özgür ve eşit vatandaşlar olarak yaşayabilecekleri, başkalarının tahakküm altına almadığı veya onlara hükmetmediği bir devlet" için baskı yaptıklarını öne sürüyor.

Slogan, özellikle İsrail'in Batı Şeria'nın derinliklerinde yerleşimler inşa etmeye devam etmesi ve uluslararası insan hakları örgütlerinin İsrail'i giderek bir apartheid devleti olarak tanımlaması nedeniyle, iki devletli çözüm ihtimalinin giderek zayıflamasıyla da güç kazandı.

Bu ifadenin bir versiyonunu kullananların yalnızca Filistinliler olmadığını da belirtmekte fayda var; Başbakan Binyamin Netanyahu'nun siyasi partisi Likud da bu ifadeyi orijinal parti platformunda kullanmıştı.

Belgede "Deniz ile Ürdün arasında yalnızca İsrail egemenliği olacaktır" ifadesi yer alıyor ve bu belgede aynı zamanda bir Filistin devletinin "İsrail Devleti'nin varlığını tehlikeye atacağı" da öne sürülüyor.

Ve 2015 gibi yakın bir tarihte, bir dışişleri bakan yardımcısı, uluslararası toplumun "bu toprakların tamamı bizimdir. [Akdeniz] Denizinden [Ürdün] Nehri'ne kadar hepsi bizimdir ve biz bunun için özür dilemek için burada değiliz" gerektiğini savundu. Bu."

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.