Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kaos Teorisi Nedir?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Kaos Teorisi Nedir?

Kaos sürprizlerin, doğrusal olmayan ve öngörülemez olanın bilimidir. Bize beklenmeyeni beklemeyi öğretir. Geleneksel bilimin çoğu yerçekimi, elektrik veya kimyasal reaksiyonlar gibi sözde öngörülebilir olaylarla ilgilenirken, Kaos Teorisi türbülans, hava durumu, borsa, beyin durumlarımız vb. gibi öngörülmesi veya kontrol edilmesi fiilen imkansız olan doğrusal olmayan şeylerle ilgilenir. Bu fenomenler genellikle doğanın sonsuz karmaşıklığını yakalayan fraktal matematikle tanımlanır.

Manzaralar, bulutlar, ağaçlar, organlar, nehirler vb. dahil olmak üzere birçok doğal nesne fraktal özellikler sergiler ve içinde yaşadığımız sistemlerin çoğu karmaşık, kaotik davranışlar sergiler. Dünyamızın kaotik, fraktal doğasını tanımak bize yeni bir anlayış, güç ve bilgelik kazandırabilir.

Örneğin, atmosferin karmaşık, kaotik dinamiklerini anlayan bir balon pilotu, balonu istenen konuma "yönlendirebilir". Ekosistemlerimizin, sosyal sistemlerimizin ve ekonomik sistemlerimizin birbirine bağlı olduğunu anlayarak, uzun vadeli refahımıza zarar verebilecek eylemlerden kaçınmayı umabiliriz.

Kaosun İlkeleri

Kelebek Etkisi: Bu etki, New Mexico'da kanat çırpan bir kelebeğe Çin'de kasırga yaratma gücü verir. Çok uzun zaman alabilir ama bağlantı gerçektir. Eğer kelebek uzay/zamanda tam da doğru noktada kanatlarını çırpmasaydı kasırga meydana gelmeyecekti.

Bunu ifade etmenin daha kesin bir yolu, başlangıç koşullarındaki küçük değişikliklerin sonuçlarda büyük değişikliklere yol açmasıdır. Yaşamlarımız bu prensibin devam eden bir göstergesidir. Milyonlarca çocuğa kaos ve fraktallar hakkında öğretmenin uzun vadeli etkilerinin ne olacağını kim bilebilir?

Öngörülemezlik: Karmaşık bir sistemin tüm başlangıç koşullarını asla yeterli (yani mükemmel) ayrıntıyla bilemeyeceğimiz için, karmaşık bir sistemin nihai kaderini tahmin etmeyi umut edemeyiz.

Bir sistemin durumunun ölçülmesindeki en ufak hatalar bile dramatik bir şekilde artacak ve herhangi bir tahminin işe yaramaz hale gelmesine neden olacaktır. Dünyadaki tüm kelebeklerin (vb.) etkilerini ölçmek mümkün olmadığından, uzun vadeli doğru hava tahmini her zaman imkansız kalacaktır.

Düzen / Düzensizlik Kaos basit bir düzensizlik değildir. Kaos, genellikle şaşırtıcı şekillerde ortaya çıkan düzen ve düzensizlik arasındaki geçişleri araştırıyor.

Karıştırma: Türbülans, karmaşık bir sistemdeki iki bitişik noktanın, bir süre sonra sonunda çok farklı konumlara gelmesini sağlar. Örnekler: İki komşu su molekülü okyanusun farklı yerlerinde, hatta farklı okyanuslarda bulunabilir.

Birlikte fırlatılan bir grup helyum balonu, sonunda çok farklı yerlere inecek. Karıştırma tamdır çünkü tüm ölçeklerde türbülans meydana gelir. Aynı zamanda doğrusal değildir: akışkanlar karıştırılamaz.

Geribildirim: Geribildirim mevcut olduğunda sistemler sıklıkla kaotik hale gelir. Bunun iyi bir örneği borsanın davranışıdır. Bir hisse senedinin değeri arttıkça veya düştükçe insanlar o hisse senedini alma veya satma eğiliminde olur. Bu da hisse senedinin fiyatını daha da etkileyerek kaotik bir şekilde yükselmesine veya düşmesine neden olur.

Fraktallar: Fraktal, hiç bitmeyen bir kalıptır. Fraktallar, farklı ölçeklerde kendine benzeyen sonsuz karmaşık desenlerdir. Devam eden bir geri bildirim döngüsünde basit bir sürecin defalarca tekrarlanmasıyla oluşturulurlar. Özyinelemeyle yönlendirilen fraktallar dinamik sistemlerin görüntüleri, yani Kaos'un resimleridir.

Geometrik olarak tanıdık boyutlarımızın arasında bulunurlar. Doğa fraktallarla dolu olduğundan fraktal desenler son derece tanıdıktır. Örneğin: ağaçlar, nehirler, kıyı şeritleri, dağlar, bulutlar, deniz kabukları, kasırgalar vb.

Kaynak: Fractal

arrows-3452579.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.