Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ayın sahibi kim? Cevap sizi şaşırtabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Ayın sahibi kim? Cevap sizi şaşırtabilir

moon-5948103.jpg

Amerika Birleşik Devletleri mi, Dennis Hope mu, yoksa başka biri mi?

Amerika Birleşik Devletleri aya ulaşan ilk ülke olabilir ancak bu, Dünya'nın tek doğal uydusuna sahip oldukları anlamına gelmez. Ayın sahibi olmak aslında düşündüğünüzden çok daha karmaşık ve biraz daha basittir.

Peki ayın sahibi kim?

Peki eğer Amerika Birleşik Devletleri ayın sahibi değilse kimdir? Basit cevap şu ki aslında hiç kimse ayın sahibi değil ama bu gerçekten kime sorduğunuza bağlı. Örneğin, şu anda ayın ve diğer gök cisimlerinin mülkiyetini düzenleyen küresel bir anlaşma var.

Dış Uzay Anlaşması

Dış Uzay Anlaşması, 1967 yılında Birleşmiş Milletler tarafından devletlerin uzayda nasıl hareket edebilecekleri ve hareket etmeleri gerektiğine dair bir kılavuz olarak kabul edildi; çünkü yeni olasılıklar, dünya uluslarının yakında büyük bilinmeyenin derin girintilerini keşfetmesini muhtemel kılıyordu.

Uzay kuralları

Anlaşma, WordsSideKick.com'a göre uzay araştırmalarını yönetmeye çalışan ilk yasal belgeydi ve herhangi bir uygulanabilirliği olmasa da, anlaşma hiçbir ulusun ay üzerinde egemenlik iddia edemeyeceğini açıkça ortaya koyuyordu.

Madde II

Uzay Anlaşması'nın 2. maddesinde "Ay ve diğer gök cisimleri de dahil olmak üzere uzay, egemenlik iddiasıyla, kullanım veya işgal yoluyla veya başka herhangi bir yolla ulusal tahsise tabi değildir" deniyor. Peki ya özel kişiler?

Bireyler aya sahip olabilir mi?

Bireylerin ayın bazı kısımlarını satmaya veya gök cismine sahip olduklarını iddia etmeye yönelik birçok girişimi oldu. WordsSideKick.com, New York'taki Hayden Planetarium'un başkanlarının 1955'te bir zamanlar ay parçalarını parça başına 1 dolara satmaya çalıştıklarına dikkat çekti.

Sahipliğin önlenmesi

Dış Uzay Anlaşması'nın 12. Maddesi, Live Science'a göre ayın herhangi bir parçasının özel satışını teknik olarak engelliyor; çünkü buradaki herhangi bir kurulumun, anlaşmayı imzalayan devletlerin tüm temsilcilerine açık olması gerekiyor. halka açık olması gerekiyor.

Anlaşmadaki boşluk

Ancak Dennis Hope adında girişimci bir vantrilok ve satıcı, anlaşmada bir boşluk bulduğuna inanıyordu çünkü anlaşmada yalnızca devletlerin aya sahip olamayacağı belirtiliyordu, tek bir kişinin ayın egemenliğini talep edebileceğine dair hiçbir şey söylenmiyordu.

Ay'ı iddia etmek

Görünüşe göre Hope, Birleşmiş Milletler'e bir mektup göndererek, ay üzerinde hak iddia eden uluslararası kuruluşu bilgilendirdi ve o zamandan beri, Politico'nun bildirdiği gibi, Dünya'nın ayı ve diğer gök cisimleri üzerindeki arsaların tapularını satarak milyonlarca dolar kazandı.

Umarım Birleşmiş Milletlere haber veririz

Hope, U.S. News'e göre "Birleşmiş Milletler'e, ayı bölüp satma niyetimin ayrıntılarını içeren bir sahiplik beyanı gönderdim ve hiçbir zaman yanıt alamadım." diye açıkladı. "Anlaşmada bir boşluk var; bireyler için geçerli değil."

Ayın bir parçasını satın almanın maliyeti

Kimsenin Hope'un oyunlarına kanmadığını düşünmeyin diye uzay girişimcisi, 2013 yılına kadar ayda yaklaşık 611 milyon dönümlük araziyi 19,95 dolara (tabii ki ay vergisi dahil) sattığını ve ayrıca üç arsayı da üç eski kişiye sattığını söyledi. ABD Başkanları.

Umut aslında ayın sahibi değil

Politico, hukuk uzmanlarının çoğunun Hope'un ay hakkındaki iddialarına inanmadığını ancak onun başarılı işinin, gezegenimiz dışında neye sahip olabileceğinizi çevreleyen yasal boşluk nedeniyle ulusların yakında uzayda karşılaşabilecekleri sorunları ortaya çıkardığını bildirdi.

Gelecekte ne olacak?

Politico'dan Daniel Downy, "Bir düzine veya daha fazla ulus ve özel firmanın madencilikten bilimsel araştırmaya kadar her şey için ay yüzeyini gözetlemesiyle, mülkiyet konusundaki tartışmaların daha da karmaşık hale gelmesi bekleniyor" diye yazdı.

Cevapsız sorular

Ne yazık ki, Downy'ye göre Dış Uzay Anlaşması insanların ve daha da önemlisi şirketlerin uzayda nasıl faaliyet gösterebileceği ve çalışması gerektiği konusunda pek çok soruyu cevapsız bırakıyor ve bunun gelecekte Dünya'nın ayı için ne anlama geleceğini gerçekten bilmiyoruz.

Paylaşılan bir alan

Ay muhtemelen, ülkelerin bilimsel keşif için üsler kurmakta özgür olduğu, ancak bir devlet Dış Uzay Anlaşması'nda belirtildiği gibi işgali yoluyla ay üzerinde hak iddia etse bile herhangi bir kısma sahip olmasının yasak olduğu ortak bir alan olarak kalacak.

Bazı şeyler değişebilir

Ancak işler hızla değişebilir. Çin, Dış Politika'ya göre 2028 yılına kadar ayda nükleer enerjiye sahip bir üs kurmayı planlıyor, ABD ise 2030 yılına kadar kalıcı bir üssü bitirmeyi planlıyor. Eldeki bu kadar zenginlik varken, belki bir gün birileri aya sahip olabilir.

Kaynak: TDD

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.