Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

NEDEN 8 KEÇİ VEYA 8 MELEK

a) Egemenlik sekiz önemli nitelikten oluşur:

1) KUDRET 2) KUDRET 3)İRADE 4)GÖRME 5)İŞİTME 6)KONUŞMA 7)HAYATİYET 8)TEKVİN (eylem)

B) sekiz sayısı 7 gök ile cenneti senbolize ediyor. Allah'ın egemenliği bütün gökleri, cennet ve ahireti kuşatmış demektir.

Sınav yani insanları sınamak için Allah'ın egemenliği, Dünya da net bir şekilde görünmez. Ahirette ise Onun egemenliği bütün özellikleriyle görünecektir. " Onun için o gün egemenliğinin taşıyıcıları 8 olacaktır." (Hakka, 17)

Soru: Hadisçiler neden bu gerçekleri yanlış aktarmışlar?

Cevap: Şu bir gerçektir ki; bazı zihinler özellikle orta çağda ilkel idiler. Bu kişiler özellikle dejenere edilmiş Kitab-ı Mukaddes etkisinde kaldılar. Hadislerin ve bazı ayetlerin (zahiri) dış anlamlarını esas alıp, " mucassime ve müşebbihe " ekolunu oluşturdular. Bunlara mukabiil ilerici bir zihni yapıya sahip olan " Mutezile " ekolu çıktı. Fakat zamanla bunlar aşırı gidip Allah'a hiçbir sıfat (nitelik) vermeyince, doğru ve orta yol olan Ehli Sünnet Vel-Cemaat ortaya çıktı. Ama ne yazık ki, hadisler geçen 250 sene içinde, Müşebbihenin kalıp ve deyimleriyle kaydedilmişti. Ve artık öylece kaldılar. Mutasavvıflar çoğu zaman bunların asıl anlamlarını anlamış, teşbih ve tescimden uazk durmuşlardır. (Bkz. Fihi Mafih, Mevlana)

Bahaeddin Sağlam[/size]

• Cevaplar 79
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

1) KUDRET 2) KUDRET 3)İRADE 4)GÖRME 5)İŞİTME 6)KONUŞMA 7)HAYATİYET 8)TEKVİN (eylem)

B) sekiz sayısı 7 gök ile cenneti senbolize ediyor. Allah'ın egemenliği bütün gökleri, cennet ve ahireti kuşatmış demektir.

Sınav yani insanları sınamak için Allah'ın egemenliği, Dünya da net bir şekilde görünmez. Ahirette ise Onun egemenliği bütün özellikleriyle görünecektir. " Onun için o gün egemenliğinin taşıyıcıları 8 olacaktır." (Hakka, 17)

Cevap: Şu bir gerçektir ki; bazı zihinler özellikle orta çağda ilkel idiler. Bu kişiler özellikle dejenere edilmiş Kitab-ı Mukaddes etkisinde kaldılar. Hadislerin ve bazı ayetlerin (zahiri) dış anlamlarını esas alıp, " mucassime ve müşebbihe " ekolunu oluşturdular. Bunlara mukabiil ilerici bir zihni yapıya sahip olan " Mutezile " ekolu çıktı. Fakat zamanla bunlar aşırı gidip Allah'a hiçbir sıfat (nitelik) vermeyince, doğru ve orta yol olan Ehli Sünnet Vel-Cemaat ortaya çıktı. Ama ne yazık ki, hadisler geçen 250 sene içinde, Müşebbihenin kalıp ve deyimleriyle kaydedilmişti. Ve artık öylece kaldılar. Mutasavvıflar çoğu zaman bunların asıl anlamlarını anlamış, teşbih ve tescimden uazk durmuşlardır. (Bkz. Fihi Mafih, Mevlana)

Bahaeddin Sağlam[/size]

Bulup cikardiginiz butun bu bilgiler iyi guzel de, benim anlamadigim gene de: Neden Kur'an icin "apacik" denmis de, buna ragmen insanlar hep yorum getirmeye calismislar bu Kur'an dedigimiz sozde Allah'in kitabina??? Eskiden beri yorum getirenler, Kur'an'daki vahseti gorup de, biraz ılımlı yorumlayalim da su Kur'an'i, millet tam zivanadan cikmasin demisler? Yoksa Kur'an'da yazilanlari harfi harfine uygulasa insanlar, ortalik kan golune donusecek. Simdi bazilariniz diyeceksiniz ki, Kur'an guzelliklerden, hosluklardan bahseder. Ne alaka! Cok az ayet haric, butun ayetler vurdulu kirdili. Yalan, dolan, aldatmaca, kin, tehdit, korku, vesaire ile doldurulmus Allah sozu denilen bir kitap. Islam aleminin utanmasi lazim Yaratana bu yakistirmalar yapildigi icin. Yorum yapmaya calisanlar da, camurdan yapilmis bir evin tamiratini balcikla onarmaya calismislar/calisiyorlar.

Gönderi tarihi:
[

sana kim dedi Kur'an'ın apaçık oldugunu ?

Kur'an diyeceksin haklı olarak.

Peki aynı Kur'an'ın müteşabih ayetleri oldugu gerçegini ne yapacaksın, çünkü bunuda gene Kur'an diyor.

istersen sana anlaşılması zor olmayan ve yoruma gerek kalmayan ayetlerde sıralayabilirim.

ne dersin.

diger hezeyanların için birşey demeye gerek yok sanırım.

evet cevabını bekliyorum.

Gönderi tarihi:

sana kim dedi Kur'an'ın apaçık oldugunu ?

Kur'an diyeceksin haklı olarak.

Peki aynı Kur'an'ın müteşabih ayetleri oldugu gerçegini ne yapacaksın, çünkü bunuda gene Kur'an diyor.

Buna çelişki deniyor, bütün dillerde.

Her yönü gösteren pusula doğru değildir.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
istersen sana anlaşılması zor olmayan ve yoruma gerek kalmayan ayetlerde sıralayabilirim.

dağlar insanlar sarsılmasın diye yaratılmıştır, diyen ayet gibi mi ?

eğer bir cümle birden çok şey anlatıyorsa o cümle bozuk ve eksik cümledir

dolayısıyla ciddiye alınamaz, çünkü asıl olarak ne anlattığı belli değil

bu da yazan yada yazdıran, söyleyen yada söyleten kişinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır

Gönderi tarihi:

Bahaeddin Sağlam[/size]

1) KUDRET 2) İLİM 3)İRADE 4)GÖRME 5)İŞİTME 6)KONUŞMA 7)HAYATİYET 8)TEKVİN (eylem)

Cevap: Şu bir gerçektir ki; bazı zihinler özellikle orta çağda ilkel idiler. Bu kişiler özellikle dejenere edilmiş Kitab-ı Mukaddes etkisinde kaldılar. Hadislerin ve bazı ayetlerin (zahiri) dış anlamlarını esas alıp, " mucessime ve müşebbihe " ekolunu oluşturdular. Bunlara mukabiil ilerici bir zihni yapıya sahip olan " Mutezile " ekolu çıktı. Fakat zamanla bunlar aşırı gidip Allah'a hiçbir sıfat (nitelik) vermeyince, doğru ve orta yol olan Ehli Sünnet Vel-Cemaat ortaya çıktı. Ama ne yazık ki, hadisler geçen 250 sene içinde, Müşebbihenin kalıp ve deyimleriyle kaydedilmişti. Ve artık öylece kaldılar. Mutasavvıflar çoğu zaman bunların asıl anlamlarını anlamış, teşbih ve tescimden uazk durmuşlardır. (Bkz. Fihi Mafih, Mevlana)

BAHAEDDİN SAĞLAM

Not: yukarıdaki yazıda bazı eksiklikler olduğu için yeniden yazmak gerekti kusura bakılmasın.. gördüğünüz gibi sizin hurafe sandığınız ayet ve hadisler bile akla ve mantığa uygun olarak yorumlanınca yüksek ve evrensel hakikatler ortaya çıkıyor...görmek ve anlamak dileğiyle...

Gönderi tarihi:
gördüğünüz gibi sizin hurafe sandığınız ayet ve hadisler bile akla ve mantığa uygun olarak yorumlanınca yüksek ve evrensel hakikatler ortaya çıkıyor...görmek ve anlamak dileğiyle...

Anlamasina anladik da, sizlerin anlamadigi bir gercek var. Kur'an Kur'an'da yazilanlarla, ya da ne bileyim ayetlere getirilen yorumlarla tasdik edilmez. Bence dindar arkadaslar dine inanmaya devam etsinler ama, oyle eften puften argumanlarla savunmaya kalkismasinlar dini. Cunku, baska baska basliklarda arkadaslarin yazdigi gibi; din gonul isidir, ister inanirsin, ister inanmazsin. Ama tutup da dini bilimsellige cekersen cuvallarsin. Bunun bilincine varmak ve kavramak dilegiyle...

Gönderi tarihi:
bence muki ayet ayet getirmeyin düşüncelerinizi o sunenin tüm ayetlerini getirin yorumlayalım...

Doğru haklısnız.Surenin tamamnı yazmak gerekki,akıl,bilim ve insanlık dışı ayetler arada kaynasın gitsin. Siz istediğiniz kadar cımbızlıyorunuz diye şikayet etseniz,çırpınsanızda,bu oyununuza hiç bir zaman gelmeyeceğiz.

Onları tek tek ayrı ayrı ortaya koyacağız ve her ayeti ayrı ayrı değerlendireceğizki insanlar kuranın gerçek yüzünü görsün.

Gönderi tarihi:
Buna çelişki deniyor, bütün dillerde.

Her yönü gösteren pusula doğru değildir.

Saygılar.

siz ya da size kim anlatıysa bazı şeyleri yanlış anlatmış ya da siz anlayamamışsınız

belki yön diye birşey yoktur he

:stuart:

Gönderi tarihi:
siz ya da size kim anlatıysa bazı şeyleri yanlış anlatmış ya da siz anlayamamışsınız

aslan34

belkide size yanlış anlatmışlardır, yada siz anlayamamışsınız

iki taraf içinde geçerli bu

bu forum aydınlanmak için var, herşeyi sorguluyoruz bütün kavramları analiz etmek için

Gönderi tarihi:
dağlar insanlar sarsılmasın diye yaratılmıştır, diyen ayet gibi mi ?

eğer bir cümle birden çok şey anlatıyorsa o cümle bozuk ve eksik cümledir

dolayısıyla ciddiye alınamaz, çünkü asıl olarak ne anlattığı belli değil

bu da yazan yada yazdıran, söyleyen yada söyleten kişinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır

sen anlaması zor olmayan ve yoruma gerek kalmayan ayet istiyormusun istemiyormusun

başka şeylerden bahsedeceksen cevap yazma bence.

Gönderi tarihi:
sen anlamas? zor olmayan ve yoruma gerek kalmayan ayet istiyormusun istemiyormusun

istemiyorum, çünkü biliyorum, anlaşılması kolay olan bir sürü ayet var

örneğin

"dağlar insanlar sarsılmasın diye yaratılmıştır" diyen ayet gibi

birde ne olduğu belirsiz ve kesinlikle ne anlama geldiği gerçek olarak bilemeyeceğimiz ayetler var

örneğin

evrenin genişlediğinden bahsettiğin i sandığınız !!! ayet gibi

Gönderi tarihi:
istemiyorum, çünkü biliyorum, anlaşılması kolay olan bir sürü ayet var

örneğin

"dağlar insanlar sarsılmasın diye yaratılmıştır" diyen ayet gibi

birde ne olduğu belirsiz ve kesinlikle ne anlama geldiği gerçek olarak bilemeyeceğimiz ayetler var

örneğin

evrenin genişlediğinden bahsettiğin i sandığınız !!! ayet gibi

bunlardan başka istermisin bunları anlamadıgın kesin

ben daha anlaşılırı söylüyorum.

Gönderi tarihi:

Sayin aslan34, bir tek Kur'an'a iman edenler mi anliyor bu kitabi, yoksa imanli arkadaslar okuduklarini anlamak mi istemiyorlar? Neden anlamak istemiyorlar Kur'an'da yazan onca celiskili olayi. Bu kadar mi basireti baglanir bir insanin -ki goremez Kur'an'daki kabaligi. Butun ayetlerine inaniyor olmus olsam dahi, kadinla ilgili ayetleri okudugumda resmen isyan ediyorum. Bu peygamberin kafasinca yazdigi Kur'an olabilir ancak diyorum. Cunku yaratan hic cinsiyet ayrimi yapmadan kollar butun insanlari. Birisini birisine bir gomlek ustun yaratmis olamaz, birisini birisine dovdurtmez, oyle degil mi???

Gönderi tarihi:
Sayin aslan34, bir tek Kur'an'a iman edenler mi anliyor bu kitabi, yoksa imanli arkadaslar okuduklarini anlamak mi istemiyorlar? Neden anlamak istemiyorlar Kur'an'da yazan onca celiskili olayi. Bu kadar mi basireti baglanir bir insanin -ki goremez Kur'an'daki kabaligi. Butun ayetlerine inaniyor olmus olsam dahi, kadinla ilgili ayetleri okudugumda resmen isyan ediyorum. Bu peygamberin kafasinca yazdigi Kur'an olabilir ancak diyorum. Cunku yaratan hic cinsiyet ayrimi yapmadan kollar butun insanlari. Birisini birisine bir gomlek ustun yaratmis olamaz, birisini birisine dovdurtmez, oyle degil mi???

:clover:

Gönderi tarihi:

her zamanki taktik, biz anlamıyoruz siz anlıyorsunuz

neyse

Elmalılı Hamdi'nin çevirisine mi inanacağım sana mı ?

Gönderi tarihi:

sevgili muki ;

söz konusu olan anlaşılması açık olan ayetler

söylemeniz gereken sadece '' tamam hadi alıntıla'' demekten ibaret

tarafsız içinde geçerli

niye uzatıyorsunuz ki.......

Gönderi tarihi:
tamam aslan34

buyur o apaçık ayetlerden bir delil sun

inceleyelim

Hayir, sana da olmadi Tarafsiz. Delili biz sunacagiz arkadaslar inkar edecekler. Bu is boyle yuruyor!

Gönderi tarihi:
Doğru haklısnız.Surenin tamamnı yazmak gerekki,akıl,bilim ve insanlık dışı ayetler arada kaynasın gitsin. Siz istediğiniz kadar cımbızlıyorunuz diye şikayet etseniz,çırpınsanızda,bu oyununuza hiç bir zaman gelmeyeceğiz.

Onları tek tek ayrı ayrı ortaya koyacağız ve her ayeti ayrı ayrı değerlendireceğizki insanlar kuranın gerçek yüzünü görsün.

Vayyy be ne kutsal bir hizmet,kuran'ın gerçek yüzünü gösterecek bize arkadaşımız kuran'ın astarı varmış gibi git istediğin kitapçıdan bir tane temin et ve oku bunu senin kadar herkes yapabilir değilmi?Senin ayrıcalığın nedir ki bizim bulamadığımız gerçekleri bulmuşsun.

Burda gözlemlediğim kadarı ile çırpınanda şikayet edende oyun peşinde olanda sizsiniz dini konular ateistlerin istilasına uğramış,sayenizde artık burayı ziyaret bile etmek istemiyorum.

Size bu kutsal savaşınızda!!!! başarılar diliyorum. :D

Gönderi tarihi:
Hayir, sana da olmadi Tarafsiz. Delili biz sunacagiz arkadaslar inkar edecekler. Bu is boyle yuruyor!

Sun bakalım delillerini ama Kuran'dan ayet alıp gelme delil diye çok komik oluyor kendi asıl delillerinizi merakla bekliyorum

Gönderi tarihi:
Vayyy be ne kutsal bir hizmet,kuran'ın gerçek yüzünü gösterecek bize arkadaşımız kuran'ın astarı varmış gibi git istediğin kitapçıdan bir tane temin et ve oku bunu senin kadar herkes yapabilir değilmi?Senin ayrıcalığın nedir ki bizim bulamadığımız gerçekleri bulmuşsun.

Burda gözlemlediğim kadarı ile çırpınanda şikayet edende oyun peşinde olanda sizsiniz dini konular ateistlerin istilasına uğramış,sayenizde artık burayı ziyaret bile etmek istemiyorum.

Size bu kutsal savaşınızda!!!! başarılar diliyorum. :D

Suheda seni zorlayan mi var burayi ziyaret et luften diye? Isteyen girer istemeyen girmez. Tartismaya isteyen katilir, isteyen katilmaz. Ziyaret etmek istemiyorsan burayi ayyuka cikarmadan yaparsin bunu.

Sun bakalım delillerini ama Kuran'dan ayet alıp gelme delil diye çok komik oluyor kendi asıl delillerinizi merakla bekliyorum

Suheda burada konu ne "DIN". Ve bu dinin kitabi ne KUR"AN. Nereden ne alip getirecektik de tartisacaktik?

Gönderi tarihi:
Size bu kutsal savaşınızda!!!! başarılar diliyorum.

teşekkürler, sanada başarılar

muki

aslan34 apaçık bir ayet sunacakmış bize, merakla beklemekteyiz, sonucun nereye varacağını

Gönderi tarihi:
tamam aslan34

buyur o apaçık ayetlerden bir delil sun

inceleyelim

1. De ki: "Ey kafirler,

2. tapmam o taptıklarınıza!

3. Siz de benim kulluk ettiğime tapanlardan değilsiniz.

4. Hem ben tapıcı değilim sizin taptıklarınıza.

5. hem de siz, benim kulluk ettiğime tapıcılardan değilsiniz.

6. Size dininiz, bana dinim (sizin dininiz size, benim dinim bana)!

KAFİRUN

Apaçık degil mi? sevgili Muki ve Tarafsız arkadaşlarım.

saygılar.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.