Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tüm Hayatınız Boyunca Size Söylenen 10 Bilim Efsanesi – Bunların Yanlış Olduğuna İnanamayacaksınız!


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Tüm Hayatınız Boyunca Size Söylenen 10 Bilim Efsanesi – Bunların Yanlış Olduğuna İnanamayacaksınız!

Bilim, dünyamızın gizemlerini çözmede inanılmaz bir ilerleme kaydetti, ancak hâlâ ortalıkta dolaşmayı başaran bazı kalıcı mitler var. Bu makalede, aslında yanlış olduğunu fark etmeyebileceğiniz on yaygın bilim efsanesini çürüteceğiz. Bu yanılgıları ortadan kaldırarak, bilimsel ilkelere ilişkin anlayışımızı derinleştirebilir ve gerçekleri kurgudan ayırabiliriz. Bu eski bilim mitlerini keşfedelim ve rekoru düzeltelim.

1. Beynimizin Sadece %10'unu Kullanıyoruz

brain-2676370.jpg

Sanılanın aksine aslında beynimizin kapasitesinin büyük bir kısmını kullanıyoruz. Beynin farklı bölgeleri, çeşitli görevler ve faaliyetler sırasında aktiftir ve bu, yalnızca küçük bir kısmını kullandığımız fikrini çürütür.

2. Dilin Farklı Bölgeleri Farklı Tatlar Alır

Belirli tatların dilin yalnızca belirli kısımlarında algılanabileceğini duymuş olabilirsiniz, ancak bu kesinlikle doğru değil. Tat alma tomurcukları dil boyunca eşit olarak dağılmıştır ve tüm tatları eşit şekilde deneyimlememizi sağlar.

3. Yıldırım Asla Aynı Yere İki Kez Düşmez

Bu söz ortalıkta dolaşıyor, ancak yıldırım aynı noktaya, özellikle yüksek yapılara veya yüksek iletkenliğe sahip alanlara birden çok kez çarpabilir. Asla iki kez olmayacağı fikri bir yanılgıdır.

4. Tıraş Olmak Saçların Daha Kalın ve Daha Hızlı Uzamasını Sağlar

Muhtemelen tıraş olmanın saçların daha kalın ve daha hızlı uzamasına neden olduğu söylenmiştir, ama bu bir efsanedir. Tıraş olmak, yalnızca tüylerin yeniden büyümesinin görünümünü etkileyerek ona küt bir kenar verir, ancak gerçek büyüme oranını veya kalınlığını değiştirmez.

5. Japon Balığının Üç Saniyelik Hafızası Vardır

Japon balıklarının sadece üç saniyelik bir hafıza süresine sahip olduğu inancının aksine, aslında birkaç ay sürebilen bir hafızaları vardır. Çeşitli görevleri hatırlayıp öğrenebilir ve çevrelerine yanıt verebilirler.

6. Boğalar Kırmızıya Kızıyor

Çizgi filmlerin ve filmlerin önerdiğinin aksine, boğalar özellikle kırmızı renge öfkelenmezler. Saldırganlıkları, rengi ne olursa olsun, öncelikle matadorun pelerininin hareketiyle tetiklenir.

7. Parmaklarınızı çıtlatmak Artrite ye Yol Açar

Eklemlerinizi çıtlatarak artrite yol açma konusunda endişelenmeyin. Çatlama sesi, eklemlerdeki gaz kabarcıklarının salınmasından kaynaklanır ve eklem sağlığı üzerinde uzun süreli olumsuz bir etkisi yoktur.

8. Çin Seddi Uzaydan Görünüyor

Sanılanın aksine Çin Seddi'ni uzaydan çıplak gözle göremezsiniz. Etkileyici bir yapı olmasına rağmen, belirli bir insan yapımı nesneyi bu kadar uzaktan görmek zor.

9. Yarasalar Kördür

Yarasalar haksız yere kör yaratıklar olarak etiketlendi, ancak bu gerçeklerden çok uzak. Aslında birçok yarasa türü mükemmel bir görüşe sahiptir. Bununla birlikte, karanlıkta gezinmek ve av bulmak için ekolokasyona da güvenirler.

10. Vücut Isınızın Çoğunu Kafanızdan Kaybedersiniz

Soğuk havalarda başınızı örtmek önemli olsa da, vücut ısınızın çoğunu yalnızca kafanızdan kaybettiğiniz fikri yanlıştır. Isı kaybı, vücudunuzun açıkta kalan herhangi bir kısmından orantılı olarak gerçekleşir.

Kaynak: STEM Education Guide

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.