Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bir HDD ile Karşılaştırıldığında SSD'ler Ne Kadar Süre Dayanır?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bir HDD ile Karşılaştırıldığında SSD'ler Ne Kadar Süre Dayanır?

data-storage-319844.jpg

Katı hal sürücüleri (SSD'ler), her modern bilgisayar için vazgeçilmez depolama aygıtıdır. Eski sabit disk sürücülerine (HDD'ler) göre sağladıkları hız ve güvenilirlik avantajı, özellikle son birkaç yılda SSD fiyatlarının ne kadar düştüğü düşünüldüğünde, göz ardı edilemeyecek kadar büyük.

Bununla birlikte, bir SSD'nin bir HDD'ye kıyasla ne kadar süre dayanacağı konusunda hala devam eden bir tartışma var. SSD hücrelerinin üzerine bir HDD'nin dönen metal tablası kadar çok yazılamayacağı doğru olsa da, çok yol kat ettiler ve çok güvenilirler.

SSD Uzun Ömrünü Ne Belirler? SSD'ler Ne Kadar Ömürlüdür?

SSD'lerin HDD'ler üzerinden sağladığı muazzam hız artışının bir bedeli vardır. SSD'ler, sürücüye veri yazma sayınızı sınırlayacak şekilde özel bir şekilde tasarlanmıştır. Bundan sonra sürücü bozulur ve salt okunur modda çalışır.

Bununla birlikte, SSD'lerin içinde herhangi bir hareketli parça bulunmamakla birlikte, ömürlerini belirleyen faktörler vardır.

Sürücü yaşı: Bu oldukça basit bir kavramdır; SSD'niz ne kadar eskiyse, arızalanma olasılığı o kadar yüksektir.

Zamanla yazılan terabayt (TBW): Yukarıda bahsedildiği gibi, bir SSD'de yalnızca bu kadar çok yazma döngüsü gerçekleştirebilirsiniz. Ne kadar çok veri yazarsanız, sürücünüzün arızalanma olasılığı o kadar artar. Çoğu SSD'nin 256 TBW hizmet ömrü vardır, bunun ardından SSD garantisi sona erer ve hücreler bozulmaya başlar.

Günlük sürücü yazma sayısı (DWPD): DWPD değeri, garanti süresi içinde sürücüye her gün yazılabilecek veri miktarını belirler. Bu değer ne kadar yüksek olursa, SSD dayanıklılığı da o kadar yüksek olur.

SSD'nizin ne kadar süre dayanacağı yukarıdaki faktörler tarafından belirlenir. Üreticiler, SSD'nizin on yıl veya daha uzun süre dayanacağını iddia etse de, TBW veya DWPD değerlerini bu süre dolmadan tüketme ihtimaliniz vardır. Herhangi bir arızaya dikkat etmek istemeniz durumunda SSD'nizin ömrünü nasıl ölçebileceğinizi zaten ele aldık.

Farklı SSD hücre tipleri de burada devreye giriyor. Tek düzeyli hücreler (SLC'ler) genellikle ortalama 90.000 ila 100.000 yazma döngüsüyle en uzun süre dayanır, ardından 3.000'e kadar yazma döngüsü veya eMLC durumunda 10.000'e kadar yazma döngüsü sürebilen çok düzeyli hücreler (TLC'ler) gelir. . Ardından, genellikle yaklaşık 3.000 ila 5.000 yazma döngüsü süren üç düzeyli hücreler (TLC'ler) ve son olarak, yalnızca yaklaşık 1.000 yazma döngüsü süren dört düzeyli hücreler (QLC'ler) gelir.

Bu sayıların genellikle SSD türüne ve üreticisine bağlı olarak değiştiğini unutmayın, bu nedenle bunları biraz kuşkuyla karşılayın. Sürücünüzün arızalandığını fark ederseniz, her zaman proaktif olarak herhangi bir arıza belirtisine dikkat etmeli ve verilerinizi yedeklemelisiniz. Daha önce SSD'lerin, HDD'lerin ve hatta flash sürücülerin ne kadar dayandığını ele aldık.

SSD'ler HDD'lerden Daha Uzun Ömürlü mü?

Modern SSD'ler, bir HDD kadar, hatta daha uzun süre dayanır. SSD'ler üzerinden HDD satın almayı düşünmenizin tek nedeni, HDD'lerin sunduğu GB başına fiyat hala SSD'lerden nispeten düşük olduğundan, arşivleme veya yüksek veri erişim hızları gerektirmeyen diğer amaçlar için yığın depolamaya ihtiyaç duymanız olmalıdır.

Güvenilirlik ve kullanım ömrü söz konusu olduğunda, çoğu kullanım durumunda bir SSD'yi güvenle kullanabilirsiniz ve güvenilirlik konusunda herhangi bir endişeniz olmaz. Ayrıca, HDD'lerin bazı uygulamalar için uygun olmamalarına neden olan kendi sorunları vardır. Yeterince güçlü bir mıknatısla silinebilirler ve bir HDD içindeki hareketli parçalar genellikle zamanla aşınır.

SSD'ler HDD'ler Kadar Uzun Ömürlü mü?

Uzun lafın kısası, evet. Belirli bir gereksiniminiz veya özel bir kullanım durumunuz yoksa, bir SSD, bir HDD kadar uzun süre dayanır. Ek olarak, bir SSD kullanmanın getirdiği daha yüksek veri aktarım hızlarına ve diğer avantajlara sahip olacaksınız.

Kaynak: MUO

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.