Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Evrende Kaç Boyut Var?

galaxy-11098.jpg

Birinden bildikleri her boyutu adlandırmasını isteyin ve büyük olasılıkla aşağıdakileri listeleyecektir: uzunluk, genişlik ve derinlik. Üç boyutlu kutunun dışında düşünüyorlarsa, zaman da ekleyebilirler. Ama bir sicim kuramcısına "Kaç tane boyut vardır?" çok farklı bir tepki uyandırırdı. Teorik fiziğin bu dalına göre, uzayın çoğu insanın algılayamayacağı en az 10 boyutu vardır.

Boyutlar, fizikçilerin gerçekliği tanımlamak için kullandıkları ölçütlerdir. Kulağa geniş geliyor, değil mi? Çoğu insanın ilkokulda öğrendiği üç boyutla başlayalım. Genişlik, yükseklik ve derinlik gibi uzamsal boyutlar görselleştirmesi en kolay olanlardır. Yalnızca uzunluğa sahip olduğu için yatay bir çizgi tek boyutta bulunur; bir kare, uzunluğu ve genişliği olduğu için iki boyutludur. Derinlik ekleyin ve üç boyutlu bir şekil olan bir küp elde ederiz.

Bu üç koordinat, bir nesnenin uzaydaki konumunu tam olarak belirlemek için kullanılır. Ancak üzerinde bulunduğumuz tek uçak uzay değil; bir noktanın yüksekliğini, boylamını, enlemini ve zaman içindeki konumunu öğrendikten sonra, bildiğimiz evrendeki varlığını çizmek için gerekli araçlara sahibiz.

Ancak sicim teorisini destekleyen bazı fizikçiler, gerçekte gözlemlenebilir evrenden daha fazlası olduğunu savunuyorlar. "Süper sicim teorisi" olarak da bilinen sicim teorisi, evrenin nasıl çalıştığını açıklayan iki ana teoriyi birleştirmeyi amaçlar: genel görelilik (çok büyük nesneler için geçerlidir) ve kuantum mekaniği (çok küçük olanlar için geçerlidir). Dört boyutlu bir evrende bu teori mümkün olmazdı, ancak bilim adamları matematiği 10 boyutu (zaman dahil 11) içerecek şekilde değiştirdikten sonra denklemleri işe yaradı.

10 uzay boyutunun varlığına dayanan bir teori bulduktan sonra, sicim teorisyenlerine bu yeni boyutların nerede saklandığını açıklama görevi verildi. Cevapları: Görebildiğimiz "büyük" boyutlar kadar gerçekler, ancak ekstra boyutlar o kadar sıkı kıvrılmış ki doğrudan fark edemeyecek kadar küçükler.

Temel fizik anlayışımız bunu işlemeyi zorlaştırıyor, ancak sicim teorisyeni Brian Greene, kavramı çoğu insanın anlayabileceği terimlerle çerçevelemek konusunda harika bir iş çıkarıyor. Greene, 2005 TED Konuşmasında bu görünmez boyutları telefon direklerine bağlı kablolarla karşılaştırır: Bir pencereden bakıldığında, bir tel tek boyutlu bir çizgi gibi görünür. Ama yakından incelersek, kordonun aslında yuvarlak olduğunu ve onu üç boyutlu yaptığını görürüz. Gözlemlenemeyen boyutları gözlemlenebilir dünyadaki nesnelerle karşılaştıran hiçbir benzetme mükemmel olamaz, ancak bu, gerçeklik için bu kadar temel bir şeyin nasıl göz önünde saklanabileceğini gösteriyor.

Sicim teorisi, uzayın en az 10 boyutunun yanı sıra zamanın da bir boyutunun olması gerektiğini belirtir, ancak daha fazlasının olduğunu iddia eden fizikçiler de vardır. Bazıları 11 uzay boyutundan oluşan bir evren varsayar. Ama kaç tane boyut olduğunu sorduklarında birinin gerçekten aklını başından almak için, 26 deyin: Bozonik sicim teorisine göre bu sihirli sayı ve şu an için ana akım fizikçilerin gitmeye istekli olduğu kadar yüksek.

Kaynak: Mental Floss

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.