Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünya Nüfus Günü: 2050'de dünya nasıl görünecek?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünya Nüfus Günü: 2050'de dünya nasıl görünecek?

Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, çevre ve insani gelişme ile ilişkileri de dahil olmak üzere nüfus sorunlarının aciliyetine ve önemine dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 11 Temmuz'u Dünya Nüfus Günü olarak kutluyor.

personal-2923048.jpg

Son 12 ayda, dünya iki önemli nüfus kilometre taşı gördü. İlk olarak, Kasım 2022'de küresel nüfus resmi olarak sekiz milyar insana ulaştı. İkincisi, BM tahminlerine göre bu yıl Nisan ayında Hindistan Çin'i geride bırakarak dünyanın en kalabalık ülkesi oldu.

Dünya nüfusu artmaya devam ederken, büyüme hızı aslında yavaşlıyor. Bu yılın başlarında, Güney Kore bir kez daha dünyanın en düşük doğurganlık oranı rekorunu kırarken, Japonya ve Çin de dahil olmak üzere Asya'daki diğer ülkeler de en düşük doğum oranlarını kaydetti.

Al Jazeera aşağıdaki infografik dizisinde dünya nüfus sayılarını inceliyor ve azalan nüfusların dünyanın geri kalanı için ne anlama geldiğini açıklıyor.

Dünya nüfusu 70 yılda nasıl üçe katlandı?

1955'te Dünya'da 2,8 milyar insan vardı. Bugün, bu sadece Hindistan ve Çin'in nüfusu.

Aşağıdaki animasyon, 1950'de 2,5 milyar olan dünya nüfusunun 2022'de 8 milyara nasıl üç katına çıktığını gösteriyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Birimi'nin tahminlerine göre, dünya 2050'de yaklaşık 9,7 milyar insana ulaşacak.

 
2050 yılına kadar Nijerya'nın Hindistan ve Çin'den sonra dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi olması bekleniyor ve onu sırasıyla ABD, Pakistan, Endonezya, Brezilya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya ve Bangladeş izliyor.

AA1dHzyN.img?w=768&h=767&m=6

Ülkenizin nüfusu artıyor mu azalıyor mu?

Basit bir ifadeyle, bir ülkenin nüfusu dört faktör tarafından belirlenebilir: doğumlar, ölümler, göç (ülkeye giren insanlar) ve göç (ülkeden ayrılan insanlar).

Doğum ve göç sayısı, ölüm ve göç sayısını geçerse, ülke nüfusu artacaktır. Tersine, tersi olursa, nüfus azalır.

2022'de dünya çapında yaklaşık 134 milyon bebek doğdu. Bu, her gün ortalama 367.000 yenidoğan demektir. Bu çok gibi görünse de, aslında 2001'den bu yana en düşük yenidoğan sayısı.

Dünya çapındaki ölümlerin sayısı da 1990'lardan önce 50 milyonun altındayken 2019'da 58 milyona yükseldi. Ancak, COVID-19 salgını sırasında ölümler keskin bir şekilde arttı. 2020'de 63 milyon ölüm kaydedildi, ardından 2021'de 69 milyon rekor ölüm kaydedildi. Tahminlere göre 2022'de yaklaşık 67 milyon ölüm kaydedildi.

Net sonuç, yüzde 0,8 oranında büyüyen küresel bir nüfustur.

Aşağıdaki harita, 2022'de dünyadaki ülkeler için nüfus artış hızını göstermektedir.

AA1dHouv.img?w=768&h=554&m=6

Afrika, her biri yılda yüzde 3'ün üzerinde büyüyen Nijer, Uganda, DRC, Angola, Çad, Mali ve Somali gibi ülkelerle dünyanın en hızlı büyüyen kıtasıdır.

Öte yandan, dünyanın en hızlı azalan nüfusunun çoğu Avrupa ve Doğu Asya'da bulunuyor. Düşük doğum oranları, hükümetleri yeni anneler için çok çeşitli mali teşvikler ve destek sağlamaya sevk etti.

Örneğin Güney Kore'de, yaklaşmakta olan bir demografik ve ekonomik felaketi savuşturmak amacıyla yeni ebeveynlere 10.500 dolarlık nakit ödeme teklif ediliyor.

Küçülen ve yaşlanan nüfus, işgücü piyasaları ve bir bütün olarak ekonomi için büyük zorluklar oluşturmaktadır.

Çalışma yaşındaki bireylerin sayısındaki düşüşün yanı sıra, sosyal hizmetleri ve sağlık sistemlerini giderek yaşlanan nüfusa uyum sağlayacak şekilde uyarlamak için önemli reformlar gerekli olacaktır.

Ülkenizdeki ortalama yaş nedir?
Bir ülkenin nüfusunu anlamak için yararlı bir ölçüm, belirli bir nüfusun yarısının daha yaşlı ve yarısının daha genç olduğu yaşı temsil eden medyan yaşına bakmaktır.

Kayıtlı tarihte ilk kez, küresel medyan yaş artık 30'un üzerinde.

Aşağıdaki tablo dünyanın medyan yaşını en yaşlıdan en gence doğru sıralamaktadır.

AA1dHjiU.img?w=768&h=944&m=6

Dünya nüfusunun milyar kilometre taşları

Küresel nüfus, 1800'den bu yana sekiz kat artarak, 1804'te tahminen bir milyardan 2022'de sekiz milyara yükseldi. Bu büyüme, büyük ölçüde modern tıbbın gelişmesine ve küresel gıda arzını artıran tarımın sanayileşmesine bağlanabilir.

AA1dHzyT.img?w=768&h=768&m=6

Bir milyar – 1804
İki milyar – 1927 (123 yıl sürdü)
Üç milyar – 1960 (33 yıl sürdü)
Dört milyar – 1974 (14 yıl sürdü)
Beş milyar – 1987 (13 yıl sürdü)
Altı milyar – 1999 (12 yıl sürdü)
Yedi milyar – 2011 (12 yıl sürdü)
Sekiz milyar – 2022 (11 yıl sürdü)
Dokuz milyar – 2037* (BM tahminleri)
On milyar – 2057* (BM tahminleri)
Küresel nüfus yeni zirvelere ulaşmaya devam ederken, demografik uzmanlar yıllık büyüme oranının sürekli olarak yüzde 1'in altına düştüğüne dikkat çekiyor.

Bu projeksiyonlara dayanarak, dünya nüfusunun 2080'lerde yaklaşık 10,4 milyar insanla zirve yapması ve 2100 yılına kadar bu seviyede kalması bekleniyor.

Kaynak: Al Jazeera

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.