Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türban yasaklanmalı mı? yasaklanmamalı mı?  

182 üye oy verdi

1. 1. Türban yasaklanmalı mı? yasaklanmamalı mı?

• A) Yasaklanmalı(EVET)
      537
    • B) Yasaklanmamalı (HAYIR)
      265
    • C) Kısmen
      200
    • D) Fikrim yok
      63

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

hiç bir akıl bu yasagı savunamaz.

müslüman bir ülkede bu yasak akılla açıklanacak bir durum degildir.

hiç bir millet kendi kültürüne bu kadar nefretle yanaşmaz.

dünyada eşi benzeri yoktur bu durumun.

sadece başörtüsü için degil bir çok İslami ilke için durum aynıdır, bu, batılı olma, çagdaş olma, laik olma vb. vb. açıklanacak bir vakıa degildir, iş daha çok psikolojik...

bu zamanda örnegi olmayan bir konumda ülkemiz.

bilmiyorum tarihde başka numuneler olabilir.

İslami ilkelere saldırı bu ülkenin bütünlügüne yapılan saldırıdır.

o saldıranlar istedikleri kadar 'ulus' diye yırtınsınlar...

saygılar

• Cevaplar 330
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
hiç bir akıl bu yasagı savunamaz.

müslüman bir ülkede bu yasak akılla açıklanacak bir durum degildir.

hiç bir millet kendi kültürüne bu kadar nefretle yanaşmaz.

dünyada eşi benzeri yoktur bu durumun.

sadece başörtüsü için degil bir çok İslami ilke için durum aynıdır, bu, batılı olma, çagdaş olma, laik olma vb. vb. açıklanacak bir vakıa degildir, iş daha çok psikolojik...

bu zamanda örnegi olmayan bir konumda ülkemiz.

bilmiyorum tarihde başka numuneler olabilir.

İslami ilkelere saldırı bu ülkenin bütünlügüne yapılan saldırıdır.

o saldıranlar istedikleri kadar 'ulus' diye yırtınsınlar...

saygılar

Bence de aklı olan bu yasağı savunur arkadaşım.Burası her ne kadar Müslüman bir ülke ise de önce laik ve demokratik bir Cumhuriyettir bunu unutma.Ve laik uluslarda sen dini simgeleri asla bir devlet kurumunda kullanamazsın!Çünkü bu devletin anayasasının laiklik ilkesine aykırıdır.Laiklik yobazların anladığı gibi bir din ve vicdan hürrüyeti değildir!Laiklik, devlet işlerinde ve toplumsal hayatın düzenlenmesinde dinin esas alınmamasıdır.Ben nasıl ki dini bir mekana,mesela camiye oranın gerektirdiği kıyafetle giriyorsam,sen de devletin kurumuna oranın gerektirdiği kıyafetle girmek zorundasın.Aksi halde bu durum her türlü istismara açıktır ki bunu geçmişte bu ülke defalarca gördü.Ayrıca türban bu ülkenin bir kültürü değil,bir Arap ve Hizbullah kültürüdür!Başörtüsüne ise kimsenin karıştığı yok bu ülkede.Öyle olsaydı,devlet annelerimizin,bacılarımızın örttüğü başörtüsünü de yasaklama yoluna giderdi..Yasak türban yasağıdır çünkü türban kabul etsen de etmesen de SİYASİ bir simgedir!Türbanın devlet kurumlarında serbest bırakılması ulus-devlet anlayışına aykırıdır,Toplumu ümmetçi bir yapıya kavuşturmaya yöneliktir!Bu ülke de asla bunu kabullenemez!Kimsenin de İslami ilkelere saldırdığı yok bu ülkede.Herkes istediği zaman özgürce ibadetini yapmaktadır.Fakat maalesef yobazlar türban konusunu her zaman gündemde tutarak aslında kendileri bu dine zarar vermektedirler!

Gönderi tarihi:
Bence de aklı olan bu yasağı savunur arkadaşım.Burası her ne kadar Müslüman bir ülke ise de önce laik ve demokratik bir Cumhuriyettir bunu unutma.Ve laik uluslarda sen dini simgeleri asla bir devlet kurumunda kullanamazsın!Çünkü bu devletin anayasasının laiklik ilkesine aykırıdır.Laiklik yobazların anladığı gibi bir din ve vicdan hürrüyeti değildir!Laiklik, devlet işlerinde ve toplumsal hayatın düzenlenmesinde dinin esas alınmamasıdır.Ben nasıl ki dini bir mekana,mesela camiye oranın gerektirdiği kıyafetle giriyorsam,sen de devletin kurumuna oranın gerektirdiği kıyafetle girmek zorundasın.Aksi halde bu durum her türlü istismara açıktır ki bunu geçmişte bu ülke defalarca gördü.Ayrıca türban bu ülkenin bir kültürü değil,bir Arap ve Hizbullah kültürüdür!Başörtüsüne ise kimsenin karıştığı yok bu ülkede.Öyle olsaydı,devlet annelerimizin,bacılarımızın örttüğü başörtüsünü de yasaklama yoluna giderdi..Yasak türban yasağıdır çünkü türban kabul etsen de etmesen de SİYASİ bir simgedir!Türbanın devlet kurumlarında serbest bırakılması ulus-devlet anlayışına aykırıdır,Toplumu ümmetçi bir yapıya kavuşturmaya yöneliktir!Bu ülke de asla bunu kabullenemez!Kimsenin de İslami ilkelere saldırdığı yok bu ülkede.Herkes istediği zaman özgürce ibadetini yapmaktadır.Fakat maalesef yobazlar türban konusunu her zaman gündemde tutarak aslında kendileri bu dine zarar vermektedirler!

aklı olan degil, ülkede gerginlik çıkarmak isteyenler bu yasagı savunur arkadaşım.

sadece başörtüsü için konuşmuyorum.

bütün müzmün krizlerimiz için aynı şeyi düşünüyorum.

ülkemiz istenilen anlamda laik olsaydı dinden elini etegini çekmesi gerekirdi.

önce bunu kabul edeceksiniz ki bu ülkenin 'yobaz laikçiligi' ortaya çıkacak.

başörtüsü bu devletin ve milletin her alanına girecekdir, sadece üniversitelere degil, her yere.

şimdiki durum konjöktürel ve geçici bir durum, ülkenin ise kültürü kolay kolay bir yere gitmez.

devlet işlerinde dini esas almayan devlet, dinide inananlarına bırakırsa ancak iddia edildigi gibi laik olabilir, aksi ise yobaz laikçilikdir, aynı yobaz dindarlar gibi, ikiside olmadıgı şeyi iddia ediyorlar, hazin olan budur.

yalnız şunu unutmamak lazımdır; din ile insanların arasını ayıran bir 'güç' daha icat edilemedi, fazla çocuksu takılmak gerçekleri görmemizi engeller.

bana kalırsa ben İslamı sadece bir inanç degil bilakis tüm hayatı kuşatan bir din olarak görüyorum ve foksiyonel bir din.

bana türban ile başörtüsü masalı anlatmayın, her türlü dini başörtme yasak mı? yoksa sadece türban dedigin mi yasak?

evet sizi dinliyorum, ama hikaye degil.

başörtüsü İslamın bir simgesidir ve yasaklayanların derdi bizati İslam ve müslümanlardır.

'ulus devlet' anlayışı bu ülkenin altını boşaltıyor, aynı ittihatçı atalarınızın yaptıgı gibi.

devlet devlet diye diye parçaladılar koskoca devleti....

ümmetçi bir yapıdan bu korku neden, birlikden kuvvet dogar, hele hele koalisyonların arttıgı bir dünyada...

İslam bir siyaset etme biçimidir ve Kur'an varoldugu müddetçe bu gerçegi kimse ortadan kaldıramaz.

hasır altı edilebilir ama yok edilemez, birileri mutlaka ortaya çıkar.

vesselam

Gönderi tarihi:
aklı olan degil, ülkede gerginlik çıkarmak isteyenler bu yasagı savunur arkadaşım.

sadece başörtüsü için konuşmuyorum.

bütün müzmün krizlerimiz için aynı şeyi düşünüyorum.

ülkemiz istenilen anlamda laik olsaydı dinden elini etegini çekmesi gerekirdi.

önce bunu kabul edeceksiniz ki bu ülkenin 'yobaz laikçiligi' ortaya çıkacak.

başörtüsü bu devletin ve milletin her alanına girecekdir, sadece üniversitelere degil, her yere.

şimdiki durum konjöktürel ve geçici bir durum, ülkenin ise kültürü kolay kolay bir yere gitmez.

devlet işlerinde dini esas almayan devlet, dinide inananlarına bırakırsa ancak iddia edildigi gibi laik olabilir, aksi ise yobaz laikçilikdir, aynı yobaz dindarlar gibi, ikiside olmadıgı şeyi iddia ediyorlar, hazin olan budur.

yalnız şunu unutmamak lazımdır; din ile insanların arasını ayıran bir 'güç' daha icat edilemedi, fazla çocuksu takılmak gerçekleri görmemizi engeller.

bana kalırsa ben İslamı sadece bir inanç degil bilakis tüm hayatı kuşatan bir din olarak görüyorum ve foksiyonel bir din.

bana türban ile başörtüsü masalı anlatmayın, her türlü dini başörtme yasak mı? yoksa sadece türban dedigin mi yasak?

evet sizi dinliyorum, ama hikaye degil.

başörtüsü İslamın bir simgesidir ve yasaklayanların derdi bizati İslam ve müslümanlardır.

'ulus devlet' anlayışı bu ülkenin altını boşaltıyor, aynı ittihatçı atalarınızın yaptıgı gibi.

devlet devlet diye diye parçaladılar koskoca devleti....

ümmetçi bir yapıdan bu korku neden, birlikden kuvvet dogar, hele hele koalisyonların arttıgı bir dünyada...

İslam bir siyaset etme biçimidir ve Kur'an varoldugu müddetçe bu gerçegi kimse ortadan kaldıramaz.

hasır altı edilebilir ama yok edilemez, birileri mutlaka ortaya çıkar.

vesselam

Arkadaşım yazdıklarından zaten senin ne tür bir ideolojiye sahip olduğun belli oluyor.Bunu bir eleştiri anlamında söylemiyorum,sadece bir tespit.Fakat bazı şeyleri bir daha açıklamak isterim.

Öncelikle bu ülkede gerginlik çıkarmak isteyen kesim laik kesim değil,yobaz ve faşizan din kesimidir.Türkiye bu zamana kadar bu adamlardan çok çekti ve hala da çekmeye devam ediyor maalesef.Kubilay’ın kafasını kesenler de bu zihniyet,insanları oruç tutmuyor diye ******** ve döven de bu yobaz zihniyettir!Laik kesimin bu ülkeye bu zamana kadar gericilik anlamında hiçbir zararı olmamıştır, Türkiye tarihini açar okursan görebilirsin.

Bu devletin dinden elini eteğini çekmesi bu ülkede çok büyük felaketlere sebep olabilir.Beyinleri yıkanmaya ve dini inançları suistimale çok açık olan toplumumuz yanlış,yobaz ve bağnaz grupların(tarikatların)eline geçebilir.Din her zaman devlet tarafından kontrol edilmelidir.Zaten mevcut hükümetin amacı da bu kontrolü devletin elinden almak,bu gruplara vermektir ama bunda başarıya ulaşamazlar!

Başörtüsü bu devletin hiçbir kurumuna giremez!Bu maalesef yobaz kesimin müzmin bir ütopyasıdır ve daima öyle de kalacaktır!Aksi halde bu ülkede bu kesim daha çok 28 Şubat’lara maruz kalır!

Devlet işlerinde dini esas alan bir devletin laik yapısını koruması ve ayakta kalması mümkün değildir!Bunun örnekleri mevcuttur(İran,S Arabistan,Endonezya,Malezya)Bu ülkeler artık laik yapıdan uzaklaşmış,bir din devleti haline gelmişlerdir!Sonuç da ortada zaten.

Benim kimseye masal anlattığım yok,sen sadece öyle algılamışsın.Devlet kurumlarında türban yasaktır,başörtüsü değil!Fakat üniversiteye türbanla girmek isteyen kızlara ‘türbanını çıkar,başörtünle gir’dendiğinde buna karşı çıkıyorlar.Çünkü,amaç bellidir.Amaç,türbanı üniversitelere sokarak bu kurumları bir din ve tarikat yuvaları haline getirmektir!Bu devlet de buna asla izin veremez..O kurumlara kıyafet yönetmeliğine uygun olarak girmek zorundadır ve bundan da asla gocunmamalıdır!Yasa vardır çünkü..

Ulus devlete inanmadığını görüyorum.O halde sen Atatürk’ün en büyük ideolojilerinden birine,yani ulus-devlet anlayışına inanmıyorsun.Bu senin tercihindir fakat yanılıyorsun.Ulus-devlet anlayışı bu ülkenin harcıdır,temelidir!Sen ulus-devlet ilkesini değiştirir,ümmetçi bir anlayış getirirsen,bu ülke bölünür ve herkes kendi federasyonunu,devletini ilan eder,ülke bir din devleti haline gelir!Ümmetçilik çok tehlikelidir ve bunun da tecrübesini bu coğrafya geçmişte yaşamıştır,malum 1.Dünya Savaş’ında Arapların Türkleri satması!Araplar Türkleri asla sevmez!Bu da tecrübeyle sabittir!Ben de şahsen Arapları sevmem!Bu konuyu bir daha düşün derim ben sana.

İslam asla bir siyaset etme şekli değildir ve olamaz da..İslam sadece ve sadece bir dindir ve öyle de kalacaktır.Asla bir devlet şekli olamaz!Zaten Kur’anda da böyle hükümler bulamazsın.Kur’an sadece bir din kitabıdır ve dini,ahlaki konularda insanlara doğru yolu göstermeye yardımcı olur.Onu bir siyaset kitabı haline getiren de maalesef siz ve sizin gibi zihniyete sahip olanlardır!

Saygılar..

Gönderi tarihi:
Arkadaşım yazdıklarından zaten senin ne tür bir ideolojiye sahip olduğun belli oluyor.Bunu bir eleştiri anlamında söylemiyorum,sadece bir tespit.Saygılar..

arkadaşım;

herkesin bir dünya görüşü vardır, bu dünya görüşüde herkesin ideolojisini oluşturur.

sizinde bir dünya görüşünüz var ve sizde bir ideolojiye iman etmişsinizdir.

ben ideoloji degil ama İslam diyorum.

yani benim dünyaya bakış tarzım Allah'ca, Kur'an'ca...mümkün oldugu kadar buna riayet etmeye çalışırım. - Allah affetsin-

siz ne tür bir ideolojiye baglısınız? arkadaşım...

bu ülkede gerginlik çıkaran kesim laik kesim degil, laikçi kesimdir ve bu ikisinin arasını ayırmak lazımdır.

laikçiler fransadan bile ileri seviyedeki laiklik düşüncelerinin altına imza atan zevatdır.

bunların en ateşli oldugu yıllar 19. yılın pozitivist asrıdır.

avrupada madları çoktan doldu, kıyıda köşede tek tük kalmış olabilir.

tabi biz biraz geriden yani baya geriden geldigimiz için biraz daha sürer gibi bu laikçi anlayış.

onun borusunun ötmesi devletin gücünü elinde bulundurmasından dolayıdır.

asıl sıkıntıları hiç bir zaman ülkesi ve milleti olmadı bunların.

çünkü ülkesinin fertlerinden ayrı yaşadılar yıllarca, onun için anlayamıyorlar hala bu garip milleti.

anlayamadıkları için iktidarı ellerinde zorbalıkla tutuyorlar.

zaten millet hiç bir zaman tercihi ile seçmemişdir iş bu gerilimciler.

ama artık suyun akışı degişiyor, degişmek zorunda.

dünyaya azınlıklar tahakküm ediyor diye ülkemizede edecek degil ya..

sistematik olarak ama geri dönüşü imkansız bir şekilde cereyan eden degişim kaçınılmazdır.

artık insanlara anlatacak masalları, avutacak hikayeleri kalmamışdır, güçle ayakda ayakda duran bir yapı var karşımızda.

kapitalist kültürün çok ama çok kötü bir kopyası olan bizdeki sistem artık miadını doldurmuş ve külüstür olmuşdur.

selametler.

Gönderi tarihi:
arkadaşım;

herkesin bir dünya görüşü vardır, bu dünya görüşüde herkesin ideolojisini oluşturur.

sizinde bir dünya görüşünüz var ve sizde bir ideolojiye iman etmişsinizdir.

ben ideoloji degil ama İslam diyorum.

yani benim dünyaya bakış tarzım Allah'ca, Kur'an'ca...mümkün oldugu kadar buna riayet etmeye çalışırım. - Allah affetsin-

siz ne tür bir ideolojiye baglısınız? arkadaşım...

bu ülkede gerginlik çıkaran kesim laik kesim degil, laikçi kesimdir ve bu ikisinin arasını ayırmak lazımdır.

laikçiler fransadan bile ileri seviyedeki laiklik düşüncelerinin altına imza atan zevatdır.

bunların en ateşli oldugu yıllar 19. yılın pozitivist asrıdır.

avrupada madları çoktan doldu, kıyıda köşede tek tük kalmış olabilir.

tabi biz biraz geriden yani baya geriden geldigimiz için biraz daha sürer gibi bu laikçi anlayış.

onun borusunun ötmesi devletin gücünü elinde bulundurmasından dolayıdır.

asıl sıkıntıları hiç bir zaman ülkesi ve milleti olmadı bunların.

çünkü ülkesinin fertlerinden ayrı yaşadılar yıllarca, onun için anlayamıyorlar hala bu garip milleti.

anlayamadıkları için iktidarı ellerinde zorbalıkla tutuyorlar.

zaten millet hiç bir zaman tercihi ile seçmemişdir iş bu gerilimciler.

ama artık suyun akışı degişiyor, degişmek zorunda.

dünyaya azınlıklar tahakküm ediyor diye ülkemizede edecek degil ya..

sistematik olarak ama geri dönüşü imkansız bir şekilde cereyan eden degişim kaçınılmazdır.

artık insanlara anlatacak masalları, avutacak hikayeleri kalmamışdır, güçle ayakda ayakda duran bir yapı var karşımızda.

kapitalist kültürün çok ama çok kötü bir kopyası olan bizdeki sistem artık miadını doldurmuş ve külüstür olmuşdur.

selametler.

Ben sizin siyasi veya hayat görüşünüzü eleştirmedim,sadece bir tespit yaptım.Hangi siyasi görüşü ve dünya görüşünü savunduğunuz beni ilgilendirmez.Ama İslam da artık maalesef günümüzde bir ideoloji haline getirilmiştir ve siz de bu ideolojiyi savunuyorsunuz.Olabilir,saygım vardır.Benim hangi ideolojiyi savunduğum ise sanırım avatarımdan belli oluyor.Ben O'ndan başkasının yolundan gitmem!Benim yolum,Cumhuriyet,laiklik ve Atatürk yoludur.

Laikçi kesim diye bir grup yoktur bu ülkede,laik kesim vardır.Laikçi kesim terimini çıkaran bu yobaz ve sözde 2.Cumhuriyetçilerdir.Laiklik bu ülke için çok önemli bir olgudur ama sizin bu olgunun ciddiyetini ve önemini anlamanız biraz zordur..Biraz daha okumalı ve araştırmalısınız.Bir de Türkiye'deki laiklik ile Fransa'daki laiklik farklıdır.Fransa'da halk laiklik endişesi taşımaz ve laikliğin elden gideceğini düşünmez.Fakat Türkiye'de bu tehlike maalesef dini nedenlerden dolayı daima varolmuştur!Bu ülkede laikliği yokedecek ve Atatürk'ü bu halkın kalbinden silecek hiçbir güç yoktur ve olmayacaktır!Bence miadını dolduran sistem İslam'dır!Daha net ifade edersek;din siyasetidir.Ve bu siyaset her zaman yenilmeye ve yokolmaya mahkumdur!Atatürk'ün kurduğu bu Cumhuriyeti ne bu yobazlar, ne kapitalistler,ne de emperyalistler yıkmayı başaramazlar!Bu sistemi yoketmek,bu düzeni değiştirmeye çalışmak bir ütopyadan ibarettir ve ilelebet öyle kalacaktır!

Gönderi tarihi:

ark turban neden yasaklanmasın ki; turban gercek anlamını kaç kişi bılıyor.gecen gun yazmıstım türban musluman bayanaların kullandıgı bır örtü degıldır.türban arapların ve musluman erkeklerın kullandıgı bır ortudur. bizler neyi tartışıyoruz...

Gönderi tarihi:
şunu hiçbir zaman unutma peygamber efendimiz (sav) takardı diyorsun o zaman kadınların ne kullandıgını biliyormusun hem senin annene yada bacına bunu zorla taktıran yok dinimiz bize bunu emrediyor namehram gözükmemeyi ve saçımızın bir telini helal olanlar yani babam yada eşim dısında kimsenin görmemesi gerktiğini söylüyor Kuran-ı kerim.hem bunu burda tartısmanın bir anlamı yok herşey Allah-u teanın bizi hesaba çekeceği gün anlasılacaktır hem sunuda tekrar soylemek istiyorum ki burası laik bir ülke diyorsunuz e madem öyle size zorla basınızı kapatın diğende yok madem o zaman başörtülü bayanlara karısmayın

DEğerli ark ım evet yazdıklarımın arkasındayım ben turban erkeklerın kullandıgı bır ortü ve bunu peygamber efendımız bile kullanıyor dedim. islamıyette bayanların mahrem yerlerinin örtünmesi konusunda kesin emirler vardır. bunu yazmaya gerek yok koşullarını hepimiz bilmekteyiz. aama kutsal kitabımızda hiç turban kelimesi bayanlar için kullanılmış mı ben görmedim veya göremedim.gerçekten turban nedir bunu netleştirmek gerekiyor.adını koyalım sonra tartışalım derim..

Gönderi tarihi:

AHZAP 59

Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur.

Bi arkadaş türbanın bir emir olduğuna kanıt olarak bu ayeti yazmış.benim merak ettiğimse şu:bedenlerini örtsünler demek türban demek mi?başörtüsü ya da türban takmamış ama uçuk kaçık olmadan düzgünce giyinmiş,namazında orucunda bir kız sırf türban takmadı diye günahkar mı olacak.bu,yüce dinimizi ufacık bi şeye indirgemek değilmidir?önemli olan beyin,inanç,düşünce değil midir?

Gönderi tarihi:
DEğerli ark ım evet yazdıklarımın arkasındayım ben turban erkeklerın kullandıgı bır ortü ve bunu peygamber efendımız bile kullanıyor dedim. islamıyette bayanların mahrem yerlerinin örtünmesi konusunda kesin emirler vardır. bunu yazmaya gerek yok koşullarını hepimiz bilmekteyiz. aama kutsal kitabımızda hiç turban kelimesi bayanlar için kullanılmış mı ben görmedim veya göremedim.gerçekten turban nedir bunu netleştirmek gerekiyor.adını koyalım sonra tartışalım derim..

buna insanlar türban diyor o farklı bir konu kuran-ı kerim de saçımızın namehram oldugu söyleniyor e o zman siz bulun namehram yerlerini nelerle kapatacak bayanlar söyleyin o zman türbanmıs sizin derdiniz ne???????

Gönderi tarihi:
buna insanlar türban diyor o farklı bir konu kuran-ı kerim de saçımızın namehram oldugu söyleniyor e o zman siz bulun namehram yerlerini nelerle kapatacak bayanlar söyleyin o zman türbanmıs sizin derdiniz ne???????

İnsanların namahrem yerlerinin açık yada kapalı olması, seni bu kadar neden ilgilendiriyor ? Bu yoğun ilginin nedeni ne ? Bir insanın beyninin anlamaya açık yada kapalı olmasıyla da bu kadar ilgileniyormusun ?

Gönderi tarihi:

Sizin dininize inanan birinin söyledikleri de şöyle:

Prof. Dr. Öztürk, son yıllarda “türban" adı verilen ve değişik tarzda bağlanan örtünün ise Müslümanlıkla ilgisinin olmadığını söyledi.

Öztürk, bunun St Paul’ün İncil’e soktuğu rahibe kıyafeti olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’de iki büyük operasyon yapılıyor. .........................Bize, ‘İslam’ın diğer taraflarını bırakın, size bol cami yapmak, hanımların başını örtmek kafidir’ diyorlar. Hanımların başındaki örtü, rahibe kıyafetidir. Saint Paul’un İncil’e soktuğu kıyafettir. O bizim Müslüman insanın örtüsü değildir. ‘Cami ve bu örtü size din olarak yeter’ deniyor. Müslümanlara din diye başka bir şey bırakmadılar."

Hani sizin derdiniz ne diye sormayasınız diye. Bir ateist ya da dini reddeden biri yazsa bunun rahibe kıyafeti olduğuna inanmazsınız da o bakımdan yazdım.Bence bu masalı bırakmak artık en iyisi ama. Türkiye deki islamın ne konumda olduğunu göstermesi açısından güzel cümleler cami-başörtüsü siyaseti şimdiye kadar iyi reyting getirdi.

Gönderi tarihi:

Toplumumuzda sorun haline getirilmiş örtünme sanki Kuran'ın en önemli hükmüymüş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Oysa İslam'ın esası takva'dır. A'raf suresinde de belirtildiği gibi kadın ve erkeğe ayıp yerlerini örtecek örtü ve bir de süs elbisesi indirilmiş ama, takva elbisesinin bunların hepsinden daha hayırlı olduğu da belirtilmiştir.

Nur suresinde de süslerini (zinetlerini) örtünsünler, süslerini açıkta kalanlar dışında göstermesinler denmiştir.

Ülkemizde büyük anlaşmazlıkların ve tartışmaların sebep olduğu ayet bu ve birçok yorumlara dayanak teşkil etmiş ve halen ediyor.

Burada zinet kelimesi süs demektir. Ayette, saçların örtünmesine ait açık bir ifade bulunmamaktadır. Şayet saç mutlaka örtülmesi gerekse idi, kesin hüküm ile belirtilirdi, öyle değil mi? Hem saçın vücutta çekici bir yer olduğunu söyleyen erkekler ve kadınlar ne kadar dürüstler? Şampuan reklamları hariç, bir kadında ilk bakılan yer saçlar mıdır ve hangi şampuanı kullandığı mı merak edilir? Başı kapalı, ama vücudun diğer hatları ortada olan bir kadında ilk bakılan yer kafası mıdır? Bazen saçlarını saklayan hanımlara bakıyorum da, bunların giydiği dapdarıcık etek, pantolon ve t-shirtleri ben giyemezdim diye düşünüyorum.

Sayın erkek inananlar, sizler artık kadının örtüsü ile uğraşmayıp kendi işlerinize baksanız. Sayın kadın inananlar, sizler de başınızı kapatırken vücüdunuza geçirdiğiniz diğer giysilere de başınıza gösterdiğiniz özeni gösterseniz.

Gönderi tarihi:
Toplumumuzda sorun haline getirilmiş örtünme sanki Kuran'ın en önemli hükmüymüş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Oysa İslam'ın esası takva'dır. A'raf suresinde de belirtildiği gibi kadın ve erkeğe ayıp yerlerini örtecek örtü ve bir de süs elbisesi indirilmiş ama, takva elbisesinin bunların hepsinden daha hayırlı olduğu da belirtilmiştir.

Nur suresinde de süslerini (zinetlerini) örtünsünler, süslerini açıkta kalanlar dışında göstermesinler denmiştir.

Sayın erkek inananlar, sizler artık kadının örtüsü ile uğraşmayıp kendi işlerinize baksanız. Sayın kadın inananlar, sizler de başınızı kapatırken vücüdunuza geçirdiğiniz diğer giysilere de başınıza gösterdiğiniz özeni gösterseniz.

sayın muki

yukarıya alıntıladığım sözlerin benim de hislerime tercüman olmuş... :clover:

aslında forumda girmeyi özellikle istemediğim başlıklardan biri türban meselesidir...ancak şunu eklemek istedim senin yazından hareketle...

bir bayan eğer örtünmek istiyorsa bunu kendi iradesiyle yapmalı...(madem örtü dindarlık ölçüsü)

eğer bir bayan da başını açmak istiyorsa bunu da kendi iadesiyle yapmalı....(kimse buna zorlamamalı)

eğer bir bayan da başını örtmemek istiyorsa bu konuda da özgür iradesiyle hareket edebilmelidir...

demek ki zorla insanların başını örttürmek kadar zorla açmaya çalışmak ta yanlıştır...ancak üniversiteler söz konusu olunca ortada hukuki bir engel vardır...

ama elmalarla armutlar o kadar karışıyor ki bu tartışmada...ortalık tozduman oluyor bir anda...

cepheler oluşuyor...sloganlar ortalıkta uçuşuyor...kimin ne dediği birbirine karışıyor...geçmişte vatan evlatlarını birbirine kırdıranlar farklı senaryolarla geliyor..

ortada kalan bu milletin çocukları oluyor....birçoğu anadoludan gelmiş,kıtkanaat geçinen gariban yurdum insanının evladım bari okusun,adam olsun diye yolladığı gençler,anlamadıkları bir kamplaşmanın ve tartışmanın içinda buluyorlar kendilerini....

evine dönse olmayacak..kalsa olmayacak...hiç kimse gözyaşı dökenlerle ilgilenmiyor....kinler kusuluyor....saflar sıklaşıyor....birileri ellerini oğuşturuyor....parsayı toplayan topluyor....biz cambazın ne zaman düşeceğini izlerken atı alan üsküdarı geçiyor....solcu _sağcı, alevi-sünni,başörtülü-başörtüsüz....türk-kürt...senaryolar bitmek bilmiyor...

hukuki bir engel varsa aşmanın yolu hukuktur yine...insana rağmen hukuk, insana huzur için olamaz...hukuk insanlar için vardır...huzur içerisinde yaşasınlar diye vardır...

Gönderi tarihi:

bence başı açık olanlar kapalı olanları taciz etmiyorlar, tam tersine kapalı olanlar başı açık olanları insan yerine koymuyorlar ve surat yapıyorlar ve kimseyle konuşmuyorlar, yalnızca kendi kurumlarında çalışıyorlar büyük çoğunluğu ve hayat umurlarında bile değil ve bir topluluk, yani bir amaç için birleşmiş insanlar olarak dolaşıyorlar, bence yanlış olan da bu işte, yoksa herkes istediği gibi giyinebilir, yani ortada bir saygısızlık varsa bunu kapalılar yapıyor bence, Allah Kur'anda "Aklak" tan bahseder, kılık kıyafetin düzgün olması bunun bir "parçasıdır", kafan kapalı olursa da elbette ki ********* yapabilirsin, kaldı ki Allah kainatın ışığı ve nurudur, bunu hiçbir kılık kıyafetle açıklayamazsınız, Yüce Allah'a Hamdolsun.

Gönderi tarihi:
Sizin dininize inanan birinin söyledikleri de şöyle:

Hani sizin derdiniz ne diye sormayasınız diye. Bir ateist ya da dini reddeden biri yazsa bunun rahibe kıyafeti olduğuna inanmazsınız da o bakımdan yazdım.Bence bu masalı bırakmak artık en iyisi ama. Türkiye deki islamın ne konumda olduğunu göstermesi açısından güzel cümleler cami-başörtüsü siyaseti şimdiye kadar iyi reyting getirdi.

alıntıyı eksik yapmak olmaz.

operasyonun biri eksik kalmış.

artı;

Kur'an başörtüsü için şekil şartı getirmez.

kur'an koydugu sınırlara riayete bakar,

farklı kültür ve geleneklerin ve dahi cografyaların çıkarımlarına, söz konusu hududlar dahilinde bakar Kur'an.

yaşar hoca bunu bilir ama... gerçi yazıyı okumadım, herhangi bir şey yazmayalım.

mesela her baş kapamanın Kur'an'ın ilkelerine uygun oldugunu söylemiyoruz.

hoca bunu iyi bilir...

Gönderi tarihi:

Alıntının sadece " türbanla" ilgili bölümünü aldım yazının tamamında aksini söyleyen bir bölüm zaten mevcut değil.Konumuz türban olduğuna göre beni ilgilendiren kısmı da sadece bu bölüm.Üstelik cami-türban siyasetinin de iyi reyting yaptığını inkar etmeyeceksiniz herhalde.Algılamanız da bir problem yoktur sanırım sayın aslan34 pardon xenesx mi demeliydim?

Gönderi tarihi:
Alıntının sadece " türbanla" ilgili bölümünü aldım yazının tamamında aksini söyleyen bir bölüm zaten mevcut değil.Konumuz türban olduğuna göre beni ilgilendiren kısmı da sadece bu bölüm.Üstelik cami-türban siyasetinin de iyi reyting yaptığını inkar etmeyeceksiniz herhalde.Algılamanız da bir problem yoktur sanırım sayın aslan34 pardon xenesx mi demeliydim?

reyting falan başka bir konu.

türban kavramı her şeyden önce bizim degil.

Kur'an tesettüre tek tip şekil şartı getirmez.

tesettüre şart getirir.

konunun özü budur.

Kur'an, geleneklere, kültüre, toplumun gerçeklerine uygun örtünmeyi, kendi koydugu sınırlara uyuldugu sürece dayatma getirmez. illaki şu model ya da renk diye bir şart yoktur.

örtünün şeklini, rengini vb. tartışmakdan ziyade örtünmeyi tartışmak daha anlamlıdır.

bilmem anlatabildim mi?

Gönderi tarihi:

Ülkemizde büyük anlaşmazlıkların ve tartışmaların sebep olduğu ayet bu ve birçok yorumlara dayanak teşkil etmiş ve halen ediyor.

Burada zinet kelimesi süs demektir. Ayette, saçların örtünmesine ait açık bir ifade bulunmamaktadır.

örtü toplumda sorun halinde degil, devlet imkanlarını tekeline almış bir takım insanlarda -nedense- sorundur.

takva sadece örtü ile ilgili degil bütün ameller için geçerlidir.

Kur'an'da bulabilirsiniz ( sizin inanmadıgınızı sanıyordum)

takva diye bir elbise mi var?

takva bütün ibadetlerin özünde olan niyet demek daha dogru.

bunu bilginiz yoksunluguna yoruyorum.

bir şeyi vurgulamak lazım.

islam'ın belirttiği tesettür sadece zahiri degil yani bedeni bir kapanmanın yanında bayanlardan daha farklı beklentileride var, sureti bir kapanma ve sireti bir edep lazım olan...

sureti kapanmayı ele alırsak, mü'mineye bu Kur'an da acıkca belirtilmiş, el yüz,ayaklar(hanefilere göre olmayalabilirde) hariç cümle bedenin kapatılması, kapatmaktan kasıt sadece bir kumaş parcası değil örtününde olması gereken kriterleri var, örneğin EFENDİMİZ s.a.v.in "örtülü çıplak" sözüne muhatab olunan giysinin dar veya içi göstermesi asla tesettürce kabul edilemez...!

konunun özü kadının yaratılış bakımından tamamen 'zinet' hükmünde yani değerli olmasıdır ve 'zinet' saklanmalı, muhafaza edilmelidir

mü'mine tesettür hükmünü yerine getirirken ahlakende, siretende bir mü'mineye yakışır olmalı.

zinet hususunda daha önce yazdıgımız gibi;

Bu ayetde kadınlara, teşhir etmeleri yasaklanan 'zinet' ten maksadın ne oldugu konusunda farklı görüşler vardır, bunu belirtim.

Bir görüşe göre bu zinetten maksat, küpe, bilezik, yüzük ve gerdanlık gibi süs takıları ile sürme, kına, vb. şeylerdir. Bu yoruma göre bu tür zinet eşyasının bedebde teşhiri kadınlar için haramdır. Elbisede zinet olmakla beraber, gizlenmesi mümkün olmadıgı için ayette digerlerinden istisna edilmiştir.

diger bir görüşe göre ve kuvvetli görüşe göre ise, ayette ki 'zinet' tabiri, kadının vucudunu ifade ederki, buna göre yasaklanan, süs eşyalarının teşhiri degil, vucudun teşhiridir. Bu yasaklamadan istisna edilen 'görünen kısım' ise, kadının yüzü, elleri ve 'bir görüşe göre' ayaklarıdır.

gizlemekde oldukları zinetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar, dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler.

müslüman kadınların, söz konusu zinetlerini gösterebilecek olanlardan biride 'kendi kadınları' olarak ifade edilen ve mümin kadın olarak kabul gören kimselerdir.

buluga ermemiş çocuklarında zinetleri görmesinde bir sakınca görmemiştir ayet.

neden şehvet ve cinsi istek gücüne ulaşmamaış çocuklar söz konusu yasakdan istisna tutulsun.

ya da cinsi gücü olmayan, yaşlı vb. kişiler istisna tutulsun..

namus ve iffetlerini esirgemeleri, bakışlarını haramdan korumaları istenmektedir. sonra görünenler hariç zinetlerini göstermemeleri istenmektedir...

zineti vucut olarak aldıgımızda, yasaklanan vucutların teşhiridir, süs eşyalarının teşhiri degil.

belkide ayetde her iki anlamada geliyor. dogrusunu Allah bilir.

burada önemli olan nokta müslüman kadın için örtünmenin İlahi bir emir oldugudur, konunun özü budur.

Lafzen, "gizledikleri güzellikleri/cazibeleri bilinsin diye". Yedribne bi-erculihinne ifadesi deyimsel olarak darabe bi-yedeyhi fî mişyetihî (yürürken kollarını salladı) ifadesiyle benzeşmektedir (bu anlam örgüsü içinde Tâcu'l-Arûs'da kaydedilmiştir) ve dolayısıyla, tahrik edici bir yürüyüşe işaret etmektedir.

Muhammed Esed'in de belirtigi gibi, 'anlam örgüsü içinde'...

salt sizin bakış açınızdan baktıgımız zaman ayet biraz eksik -haşa- gibi gelir..

Ahzap; 55. [Fakat] onların babalarına, oğullarına, kardeşlerine, erkek kardeşlerinin veya kız kardeşlerinin oğullarına, kadın hizmetçilerine yahut sağ ellerinin sahip olduğu [kadın köleleri]ne [serbestçe görünmelerinde] bir mahzur yoktur. Ama [ey Peygamber eşleri, her zaman] Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun; şüphesiz Allah, her şeye şahittir.

bu sürede biraz düşünmek için gereklidir.

başörtme İslam'dan öncede mevcuttu (örn; kimi sınırlı uygulamalarıyla hıristiyanlar ve yahudiler) Kur'an -çogu ilkede oldugu gibi- yozlaşan bir ilkeyi aslını vaaz etmiştir.

bu din saf bir şekilde ortaya çıkmadı, kensinden öncekilerin devamıdır.

Gönderi tarihi:

AŞAĞIDAKİ YAZI BİR ALINTIDIR:

''Bardakoğlu, türban tartışmasının siyasi bir konu olduğuna dikkat çekti...

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu , din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin temel amacının, insanları daha fazla dindar yapmak değil, dini konularda sağlıklı bilgilendirmek olması gerektiğini söyledi. Bu çerçevede bir din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunluluğunun şart olduğunu belirten Bardakoğlu, din eğitiminin ise isteğe bağlı verilmesi gerektiğini kaydetti.

Prof. Bardakoğlu, gündemdeki tartışmaları Cumhuriyet 'e değerlendirdi. Anayasa tartışmalarıyla gündeme gelen zorunlu din dersi tartışmalarına değinen Bardakoğlu, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin, din olgusunu, oluşumları, değerleri bilme açısından her çağdaş insanın bilmesi gereken bilgileri veren bir ders olması gerektiğini söyledi. Bu dersin zorunlu olması gerektiğini vurgulayan Bardakoğlu, din eğitimi ile din kültürü ve ahlak bilgisi kavramlarının birbirinden ayrı olduğunun altını çizdi. Bardakoğlu, "Din eğitimi, çocuklara isteğe bağlı olarak verilmeli. Ancak toplum ikisini karıştırdığı için din kültürüne din dersi olarak bakıyor" dedi.

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin din eğitimi gibi verilmemesi gerektiğinin altını çizen Bardakoğlu, "Bu derste, başta İslam dini olmak üzere, diğer dinler ve dinin asırlar süren tarihsel tecrübesi, oluşumlar ve inanç farklılıkları hakkında sağlıklı bilgiler verilmeli" görüşünü dile getirdi. "Din kültürü dersinin amacı, insanları daha dindar yapmak değil, din konusunda onları sağlıklı bilgilendirmektir" diyen Bardakoğlu, dersin, her türlü istismarın önüne geçmeyi amaç edinmesi gerektiğini vurguladı.

Anayasa tartışmalarında kendilerini ilgilendiren bir diğer konunun da din eğitiminin veriliş yöntemi olduğunu anlatan Bardakoğlu, "Din eğitimi ailelere mi bırakılmalı, kapalı birtakım yerlere mi bırakılmalı, yoksa devlet mi vermeli; bu konuları herkes tartışsın" dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaz Kuran kursları ile bu gereksinimin karşılanamayacağını anlatan Bardakoğlu, "Tarihsel bir realiyeti manipüle edemeyiz. Onun için de bu konuları soğukkanlı şekilde tartışmalıyız" dedi.

Türban tartışması

Üniversitelerde türbanın serbest bırakılması tartışmalarına kendilerinin katılmayacağını belirten Bardakoğlu, "Konu siyasi bir konu olduğu için bırakalım siyasiler tartışsın" dedi. "Türkiye Malezya olur mu?" tartışmalarına da değinen Bardakoğlu, katı, mutaassıp bir dindarlık anlayışının Anadolu'da karşılık görmediğinin altını çizdi. Bardakoğlu, "Biz diğer dinlerle birlikte yaşamayı bir tarz haline getirdik, cumhuriyeti, laikliği, diğer tüm Müslüman ülkelerden önce benimsedik. Türkiye başka İslam ülkelerine benzemez" diye konuştu.''

TÜRBAN KONUSUNU TARTIŞIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ŞU OLMALIDIR: TÜKİYE LAİK BİR ÜLKE OLDUĞUNA GÖRE, TÜRBAN SİYASET ARACI YAPILMAMALIDIR.

Gönderi tarihi:

bir milletvekili acıklamasında giyecek çalarsınız ama giyemezsiniz dedi.bu konu türbanla ilgili tamam bende isterim türbanın serbest olmasını ama türbanla okudun diyelim okul bitti devlet dairesi çalısanı oldun hadi ac basını yada özel bir şirkette çalısacaksın hadi ac tekrar basını...????????

Gönderi tarihi:
TÜRBAN KONUSUNU TARTIŞIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ŞU OLMALIDIR: TÜKİYE LAİK BİR ÜLKE OLDUĞUNA GÖRE, TÜRBAN SİYASET ARACI YAPILMAMALIDIR.

sayın Bardakoglu, başörtüsünün nasıl siyasete alet edilmemesi gerektigini de söyleseydi daha iyi olurdu.

başı kapalı olanların hepsi tek bir siyasi hareketin mensubudur. diyebilir mi Bardakoglu?

ya da Türban denilen örtme biçimi yasakdır sadece geri kalan baş örtmeler serbesttir, diye söyleyebilir mi?

aslında ne demek istedigi de belli degil, bir takım şeyler söylemiş işte.

burası karından konuşulan ülke.....

Gönderi tarihi:

bakın bizim sorunumuz türban deil ben türbanı savunmuyorum sadece türban ve Kuranı kerim insanların dini duygularını istismar edilerek kullanılıyor bunlar bir oyun bence hepsi oyun sadece türkiyenin içinden cıkamayacagı engeller ve bu engeller yüzünden Türkiye bu halde belkide çünkü sürekli ortaluık karısıyor ve kendi içimizde bole anlasmazlıklar cıkıyor......

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.