Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim İnsanları Körlüğü Tersine Çevirmenin Bir Yolunu Buldu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim İnsanları Körlüğü Tersine Çevirmenin Bir Yolunu Buldu

Wuhan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bazı insanlar için potansiyel olarak körlüğü iyileştirebilecek çığır açan bir keşifte bulundular. Çinli araştırmacılar, insanlarda körlüğün en yaygın nedenlerinden biri olan retinitis pigmentosa olarak bilinen kalıtsal bir durumu hedef aldılar. Laboratuvar, hem farelerde hem de insanlarda duruma yol açan gen mutasyonunu düzeltmek için fareler ve bir genetik düzenleme tekniği kullanarak deneysel testler yürütüyor.

AA18WQNw.img?w=768&h=374&m=6

Good News Network'e göre, "Wuhan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden çalışma ekibi, bu umut verici yeni yöntemin, yakında insanların vizyonunu benzer şekilde gelecek yıllarda eski haline getirmek için kullanılabileceğini umuyor." RP olarak da bilinen Retinitis Pigmentosa, gezegendeki her 4.000 kişiden birini etkiler. Bireysel genetik profillerimizdeki 100 farklı genden birinde meydana gelen bir mutasyondan kaynaklanabilir.

Bu genlerden birindeki mutasyonun bir semptomu, loş ışığı algılayan çubuk hücrelerinin işlev bozukluğu ve ölümüyle başlar. Oradan hastalık, hastanın renkleri görebilmemiz için gerekli olan koni hücrelerine yayılacaktır. Sonunda, göz tamamen geri dönüşü olmayan körlüğe varan ciddi bir görme bozukluğu durumuna dönüşür.

Çin'deki araştırma grubu Profesör Kai Yao tarafından yönetiliyor ve zararlıları hedeflemek için programlanmış bir sistem kullanarak "PDE6β" olarak bilinen genin kritik enzimini düzenlemenin bir yolunu tasarlayarak farelerde görüşü geri kazanmaya çalışıyorlar. gen. Deneyleriyle mutasyonu düzeltebildiklerini kanıtladılar ve bu, loş ışığı algılayan çubukların ve koninin fotoreseptörlerinin ölümünü önlüyor.

Bu enzim düzeltmesi, farelerin ışık değişimlerine normal elektriksel tepkisini geri kazandırdı. Düzeltmeden sonra, daha önce kör olan farelerin görme yeteneği geri geldi. Davranış testleri yapıldı ve daha önce görme bozukluğu olan fareler, egzersizi tamamlamanın anahtarı olan görsel kılavuzlara sahip labirentlerde gezinebildiler.

Daha önce kör olan fareler, görme sorunu olmayan farelerin yanı sıra egzersizde performans gösterebildiler. Fareler, görsel uyaranlarla yönlendirildiklerinde, görme bozukluğu olmayan farelerin baş hareketlerine benzer baş hareketleri gösteriyorlardı. Sadece farelerin görüşünü geri kazandırmakla kalmadı, aynı zamanda düzeltmenin körlüğe doğru herhangi bir gerileme olmadan yaşlılıklarına kadar sürdüğü de gösterildi.

Bu sonuçlar araştırmacılara, bu tekniğin potansiyel olarak insanlarda aynı sonuçları verebileceğini ve böylece RP'nin neden olduğu önceden kalıcı körlüğü iyileştirebileceğini umut ediyor. Profesör Yao, ekibini çalışmaları için övdü ama aynı zamanda herkesi, daha ileri testler ve çalışmalar yapılana kadar hemen sonuca varmamaları konusunda uyarıyor. İlk çalışma, bu tekniğin insanlara da aktarılabileceğine ve RP nedeniyle körlük yaşayan insanlar için görüşün geri kazanılmasına yardımcı olabileceğine inanmamıza yol açan önemli kanıtlar gösteriyor.

Bu sadece RP'den mustarip ve bunun en kötü sonuçlarına katlanmış insanları cesaretlendirmekle kalmıyor. Bu tekniğin insanları etkileyen daha birçok hastalığı hedeflemek için uygulanabileceğini ve daha önce tedavi edilemez olduğu düşünülen diğer fiziksel engellerin iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini umuyorlar. Bu bilimsel atılım, potansiyel olarak, çok sayıda farklı genetik mutasyondan fiziksel olarak kısıtlanmayarak insanların daha tatmin edici hayatlar yaşamasına yol açabilir.

Kaynak: Tell Me Best

eye-5248678.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.