Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

En Güçlü Tek Kartlı Bilgisayar (SBC) Nedir?


Önerilen İletiler

  • Admin

En Güçlü Tek Kartlı Bilgisayar (SBC) Nedir?

Tek kartlı bilgisayarlar, tek bir devre kartına sığacak şekilde oluşturulmuş bileşenlere sahip eksiksiz bilgisayarlardır, bu da onları gömülü uygulamalara ve prototip oluşturmaya uygun hale getirir.

AA18ePzs.img?w=768&h=384&m=6

Çoğu SBC, gerçekten güçlü olacak şekilde tasarlanmamıştır, maliyet ve boyuta daha fazla önem verir, ancak boyutlarına göre oldukça güçlü olan bazı kartlar vardır.

1. Ahududu Pi 4 Model B

Haziran 2019'da piyasaya sürülen Raspberry Pi 4 Model B, şu anda Raspberry Pi şirketinin en güçlü tek kartlı bilgisayarı. Önceki Raspberry Pi Model 3B+ üzerinde dikkate değer birkaç yükseltme içerir. Üreticilerden ve meraklılardan gelen yüksek talep nedeniyle stokta bulmak zor olabilir, ancak resmi fiyata göre Raspberry Pi 4B, inanılmaz bir fiyat-performans oranı sunan harika bir SBC'dir.

1,5 GHz hızında çalışan dört çekirdekli bir işlemci ile birlikte gelir ve 1 GB'tan 8 GB'a kadar dört farklı RAM boyutu sunar. Aynı anda iki 4K ekranı çalıştırabilir ve bu SBC'yi elektronik ve gömülü geliştirme için kullanmayı mümkün kılan 40 pimli bir GPIO başlığına sahiptir.

Düşük maliyetli ve oldukça güçlü, aynı zamanda oldukça düşük güç tüketimine sahiptir. Raspberry Pi 4'ün en büyük avantajı, satış sonrası destek ve şu anda başka herhangi bir SBC için eşsiz olan büyük topluluktur.

Olumsuz tarafı, şu anda sınırlı stok mevcudiyeti var ve bu da resmi olmayan satıcılardan gelen fiyatların büyük ölçüde şişirilmesine neden oluyor. Pi 4'te ayrıca herhangi bir yerleşik depolama alanı veya onu eklemek için özel bir soket yoktur.

Ahududu Pi 4 Temel Özellikler:

İşlemci

Dört çekirdekli Cortex-A72 64-bit @1.5GHz özelliğine sahip Broadcom BCM2711 SoC

Hafıza

1GB, 2GB, 4GB veya 8GB RAM

Ports - Bağlantı Noktaları

40-pin GPIO konnektörü, 2 x mikro-HDMI (4K@60Hz'e kadar), 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 2 şeritli MIPI DSI ekran bağlantı noktası, 2 şeritli MIPI CSI kamera bağlantı noktası, microSD yuvası

bağlantı

2,4 GHz ve 5,0 GHz IEEE 802.11ac kablosuz, Bluetooth 5.0, BLE, Gigabit Ethernet

Güç

USB-C bağlantı noktası ve GPIO üzerinden 5V/3A güç; Ethernet Üzerinden Güç (PoE) özelliği

2. Odroid-N2+

Odroid-N2+, Hardkernel tarafından üretilen orijinal Odroid-N2'den 2020 yükseltmesidir. Raspberry Pi 4B'nin doğrudan bir rakibi ve onu daha yetenekli ama aynı zamanda daha pahalı bir tahta haline getiren bir dizi gelişmiş özelliğe sahip. Raspberry Pi 4'ten daha büyük bir form faktörüyle gelir ve yerleşik depolama eklemek için bir eMMC soketi içerir.

2GB ve 4GB RAM sürümleriyle gelen Odroid-N2+, dört çekirdekli Cortex-A73 @2.4GHz ve çift çekirdekli Cortex-A53 @2.0GHz içeren altı çekirdekli Amlogic S922X çip üzerinde sistem üzerine kuruludur. Kısılmayı en aza indirmek ve performansı optimize etmek için kasaya büyük bir metal ısı emici entegre edilmiştir. Ayrıca bir Mali-G52 GPU'ya (grafik işlem birimi) sahiptir.

4GB RAM sürümü için 83 ABD doları olan Odroid-N2+, yüksek bir performans-maliyet oranına sahiptir. Bir microSD kart yuvasının yanı sıra, eMMC modül depolaması için bir yuva vardır. Ayrıca, güç kapatıldığında kartın gerçek zamanlı saatini çalışır durumda tutmak için bir RTC pil yuvasına sahiptir.

En büyük dezavantajı, yerleşik Wi-Fi ve Bluetooth'tan yoksun olmasıdır, bu nedenle kablosuz bağlantı eklemek için dongle kullanmanız gerekecek. USB 3.0 bağlantı noktaları ayrıca tek bir kök hub'ı paylaşır, bu da veri aktarım hızlarında sorunlara neden olabilir.

Odroid-N2+ Temel Özellikler:

İşlemci

Dört çekirdekli Cortex-A73 @2.4GHz ve çift çekirdekli Cortex-A53 @2.0GHz ile altı çekirdekli Amlogic S922X çip üzerinde sistem; Mali-G52 GPU

Hafıza

2GB veya 4GB RAM

Ports - Bağlantı Noktaları

40 pimli GPIO konnektörü, 1 x HDMI 2.0 (4K@60Hz'e kadar), 4 x USB 3.0 bağlantı noktası, 1 x USB 2.0 OTG, eMMC modül soketi, microSD kart yuvası

bağlantı

Yerleşik Wi-Fi veya Bluetooth yok, Gigabit Ethernet

Güç

12V/2A, DC güç girişi konnektörü aracılığıyla

3. Muz Pi M5

Banana Pi M5, Banana Pi Ekibi tarafından 2020 yılında piyasaya sürülen tek kartlı bir bilgisayardır ve Raspberry Pi 4 Model B ile rekabet etmesi amaçlanmıştır. Raspberry Pi 4 ile yaklaşık aynı boyuttadır ve birkaç tanesiyle benzer özelliklere sahiptir. farklılıklar. Bu cihazların birbirine nasıl denk geldiğini görmek için Banana Pi M5 ve Raspberry Pi 4B karşılaştırmamıza göz atmayı unutmayın.

Bir microSD kart yuvasının yanı sıra Banana Pi M5, 16 GB dahili eMMC depolamadan yararlanır. Sıfırlama, güç ve U-önyükleme anahtarları da hoş bir ektir ve faydalı olabilir. Raspberry Pi 4'ün USB 2.0 ve 3.0 bağlantı noktası karışımının aksine, Banana Pi M5'te dört adet USB 3.0 bağlantı noktası vardır.

Önemli bir dezavantaj, yerleşik Wi-Fi veya Bluetooth olmamasıdır, bu nedenle kablosuz bağlantı eklemek için harici bir modül kullanmanız gerekecek. İşlemciler ayrıca Raspberry Pi 4B'den ve burada gösterilen diğer SBC'lerden daha eski ve daha az güçlü.

Muz Pi M5 Temel Özellikler:

İşlemci

Cortex-A53 @2.0GHz ile dört çekirdekli Amlogic S905X3; Mali-G31 MP2 GPU @600MHz

Hafıza

4GB RAM

Ports - Bağlantı Noktaları

40 pimli GPIO konnektörü, 1 x HDMI 2.1 (4K@60Hz'e kadar), 3,5 mm jak, 4 x USB 3.0, microSD yuvası

bağlantı

Gigabit Ethernet; Yerleşik Wi-Fi veya Bluetooth yok

Güç

USB-C üzerinden 5V/3A

4. Orange Pi 5

Orange Pi 5, güçlü sekiz çekirdekli, 64-bit RK3588S çip üzerinde sisteme dayalı etkileyici bir tek kartlı bilgisayardır. Yetenekli bir Mali-G610 GPU'ya ve ayrıca yapay zeka uygulamaları için uygun hale getiren bir nöral işleme birimine (NPU) sahiptir.

Orange Pi 5, iki ana işlemcisinden hangisinin kullanıldığına bağlı olarak düşük güç tüketimi ve yüksek performansın bir kombinasyonunu sunmak için big.LITTLE mimarisini kullanır. Raspberry Pi 4 ve diğer çoğu SBC'ye göre bir gelişme olan 8K@60fps'ye kadar video çıkışı sağlayabilir. Ayrıca USB-C bağlantı noktası DisplayPort olarak kullanılabilirken, üç MIPI konnektöründen ikisi görüntü çıkışı olarak kullanılabiliyor.

En büyük dezavantajlardan biri, GPIO başlığının çoğu SBC'de bulunan 40'a kıyasla yalnızca 26 pime sahip olmasıdır. Ayrıca yerleşik Wi-Fi veya Bluetooth yoktur, bu nedenle SSD yerine kablosuz bağlantı için bir genişletme modülü eklemek üzere M.2 yuvasını kullanmanız gerekebilir.

Turuncu Pi 5 Temel Özellikler:

İşlemci

Dört çekirdekli A76+ (2,4 GHz) ve dört çekirdekli A55 (1,8 GHz) ile Rockchip RK3588S sekiz çekirdekli 64 bit işlemci; Mali-G610 GPU; 6 TOPS NPU

Hafıza

4GB, 8GB, 16GB veya 32GB DDR4 RAM

Ports - Bağlantı Noktaları

26-pin GPIO konnektörü, HDMI 2.1 (8K@60Hz'e kadar), 1 x USB 3.0 Tip A, 2 x USB 2.0 Tip A, DisplayPort 1.4 ile USB-C 3.1, M.2 M-KEY soket genişletme yuvası, 3 x Kamera veya ekran için MIPI konektörleri, microSD kart yuvası

bağlantı

Gigabit Ethernet; Yerleşik Wi-Fi veya Bluetooth yok

Güç

USB-C üzerinden 5V/3A

5. Khadas Edge2

Bu SBC, Orange Pi 5 ile aynı Rockchip RK3588S sekiz çekirdekli çip üzerinde sistemi paylaşır. Ayrıca aynı güçlü GPU'ya ve 6 TOPS NPU'ya sahiptir. Bununla birlikte, Khadas Edge2, daha fazla RAM, dahili Wi-Fi ve Bluetooth, yerleşik depolama ve daha iyi resmi destek gibi birkaç önemli farklılığa sahiptir.

Şık tasarımının yanı sıra, Khadas Edge2'nin önemli avantajları arasında 32 GB veya 64 GB dahili eMMC depolama yer alır. Ayrı olarak satılan isteğe bağlı bir GÇ modülü, daha da fazla bağlantı ve depolama seçeneği ekler. Edge2'nin yerleşik işletim sistemi sihirbazı OOWOW, kurulumu çok kolaylaştırır.

Dezavantajları arasında yerleşik Ethernet eksikliği ve bir microSD yuvası bulunur. Diğer SBC'lerin aksine, Edge2'de standart bir GPIO başlığı yoktur: bunun yerine, alt tarafta projeler için ayrılması daha zor olan iki adet 30 pimli IO kenar konektörü vardır. IO modülü 16 standart GPIO pini ekler.

Edge2 aynı zamanda grubun en pahalı SBC'sidir: temel model Orange Pi 5'ten 100 doların üzerinde daha pahalıdır. Her iki kart da 8+ CPU çekirdeğine sahip en iyi ARM SBC'leri listemizde yer almaktadır.

Khadas Edge2 Temel Özellikler:

İşlemci

Dört çekirdekli A76+ (2,4 GHz) ve dört çekirdekli A55 (1,8 GHz) ile Rockchip RK3588S sekiz çekirdekli 64 bit işlemci; Mali-G610 GPU; 6 TOPS NPU

Hafıza

8 GB veya 16 GB LPDDR4 RAM

Ports - Bağlantı Noktaları

HDMI 2.1 (8K@60Hz'e kadar), 1 x USB-C (yalnızca Güç Dağıtımı), 1 x USB-C (3.1, Ekran Bağlantı Noktası 1.4 ve Güç Dağıtımı), 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 2 x 30 pimli IO konektörleri, 3 x MIPI CSI konektörleri, 2 x MIPI DSI konektörleri, 7 x pogo pad

bağlantı

Bluetooth 5.0, Wi-Fi 6 IEEE 802.11 ax/ac/a/b/g

Güç

USB-C üzerinden 5V/3A

Ve En Güçlü Tek Kartlı Bilgisayar…

Khadas Edge2, şu anda satın alabileceğiniz genel olarak en güçlü ARM tabanlı tek kartlı bilgisayardır. Sekiz çekirdekli bir işlemci, 16 GB'a kadar RAM ve 32 GB eMMC depolamanın yanı sıra yerleşik Wi-Fi ve Bluetooth ile, yalnızca 25 g ağırlığında ve 82,0 x 57,5 x 5,7 mm boyutlarında bir kartta çok fazla güç toplar.

Listede bir sonraki sırada Khadas Edge2 ile aynı SoC'ye sahip Orange Pi 5, ardından Raspberry Pi 4 Model B'den önceki Odroid N2+ var. Banana Pi M5 arkaya geliyor, ancak daha güçlü bir Banana Pi M6 modeli ayarlandı 2023'te piyasaya sürülecek.

Alternatif SBC'ler arıyorsanız, dikkate alınması gereken değerli Raspberry Pi değişimleri listemizi gözden geçirdiğinizden emin olun.

Güç Her Şey Değildir

Raspberry Pi 4 Model B, fiyat ve işlevsellik arasındaki tatlı noktayı yakalamaya çalışan çok popüler bir karttır, ancak yeni kartlar tarafından güç açısından yavaş yavaş geride kalmıştır. Bu anakartlar, ağır bilgi işlem görevleri için biraz ekstra güç sağlayan bir şeye ihtiyacınız olduğunda mükemmeldir.

Bununla birlikte, zayıf yazılım desteğinin ve daha küçük bir kullanıcı topluluğunun, Raspberry Pi'nin parladığı bu alternatif kartların bazılarıyla ilişkili bazı dezavantajlar olduğunu unutmamalısınız. Her zaman olduğu gibi, özel kullanım durumunuz parlak teknik özelliklere göre öncelikli olmalıdır.

Kaynak: MUO

motherboard-6616106.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.