Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim insanları, Dünya'nın çekirdeğinin merkezinde ne olduğunu buldular. Bu başka bir çekirdek.


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim insanları, Dünya'nın çekirdeğinin merkezinde ne olduğunu buldular. Bu başka bir çekirdek.

Benim zamanımda, Dünya'nın sadece dört katmanı vardı: kabuk, manto, sıvı dış çekirdek ve katı iç çekirdek. Şimdi bilim adamları, gezegenimizin iç çekirdeğinde, Dünya'nın manyetik alanının evrimini bilgilendirmeye yardımcı olabilecek yeni, farklı bir katman ortaya çıkardılar.

AA17SQx2.img?w=768&h=432&m=6

Bu hafta yayınlanan yeni bir çalışmada, Avustralya Ulusal Üniversitesi'ndeki bir çift sismolog, Dünya'nın iç çekirdeğinin merkezinde 400 mil kalınlığında katı metalik bir topun yeni kanıtlarını belgeledi - devasa, gezegenimsi bir Rus iç içe geçmiş bebek setinin en küçük heykelciği gibi. . Yeni katman, çekirdeğin diğer kısımları gibi bir demir-nikel alaşımından oluşuyor. Ancak, çalışma, depremlerden gelen şok dalgalarının katman boyunca çevreleyen çekirdeğe göre farklı hızlarda yankılanmasına neden olan farklı bir kristal yapıya sahip olduğunu buldu.

Araştırmanın baş yazarı Thanh-Son Pham, "Açıkçası, en içteki çekirdek dış katmandan farklı bir şeye sahip" dedi. "Bu iki bölgedeki atomların [paketlenme] şeklinin biraz farklı olduğunu düşünüyoruz."

Araştırmacılar, bizi uzaydaki zararlı radyasyondan koruyan ve ana gezegenimizde yaşamı mümkün kılmaya yardımcı olan Dünya'nın manyetik alanını daha iyi anlamak için iç çekirdeği inceliyor. Jeofizikçiler, iç çekirdeğin jeolojik zaman ölçeğine göre nispeten genç olan bir milyar yıldan daha kısa bir süre önce oluşmuş olabileceğini tahmin ediyorlar. Çalışma yazarları, iç çekirdeğin, sıvı dış çekirdekten malzemeleri katılaştırarak, ısıyı serbest bırakarak ve konveksiyon akımları oluşturarak dışa doğru büyüdüğünü açıklıyor. Bu konveksiyon, Dünya'nın manyetik alanını oluşturur.

Dünyanın iç çekirdeği dönüşünü yavaşlatıyor gibi görünüyor
1936'da Danimarkalı sismolog Inge Lehmann tarafından keşfedilen iç çekirdek, Dünya'nın hacminin yüzde 1'inden daha azını oluşturuyor (Dünya'nın merkezi, yüzeyin yaklaşık 4.000 mil altında yer alıyor). Yüzeyin altındaki mesafesi ve küçük boyutu, bilim adamlarının doğrudan ölçümlerle ölçüm yapmasını zorlaştırıyor, bu nedenle bunun yerine depremlerin tetiklediği şok dalgalarını inceliyorlar.

Pham, büyük bir deprem meydana geldiğinde, ortaya çıkan şok dalgalarının veya sismik dalgaların, Dünya'nın bir tarafından diğerine bir pinpon topu gibi ileri geri sıçrayabileceğini söyledi. Sismik dalgalar, yoğunluğuna, sıcaklığına ve bileşimine bağlı olarak Dünya'nın farklı katmanlarında farklı hızlarda hareket eder. Bir hastanın iç organlarını inceleyen bir radyolog gibi, bilim adamları da bu salınımları ölçmek ve Dünyamızın iç işleyişi hakkında bilgi edinmek için dünya çapında sismometreler olarak bilinen araçları kullanırlar.

Yirmi yıl önce, araştırmacılar sismograf verilerini kullandılar ve beşinci bir katmanın varlığını öne sürdüler. O zamandan beri Pham, en içteki iç çekirdeğe dair kanıtın "zamanla daha fazla veriyle güçlendiğini" söyledi. Ancak yeni çalışması, benzeri görülmemiş sismograf verilerini analiz ederek işi daha da ileriye taşıyor.

Pham, "Bu çalışmadaki buluş, Dünya'nın iç çekirdeğinin tam merkezini örneklemenin yeni bir yolunu bulmamızdır" dedi. Ekibin, "en içteki iç çekirdeğin gerçekten var olduğunu" kanıtlayacak daha fazla kanıtı olduğunu söyledi.

Yeni çalışmada ekip, Dünya'nın çapını kateden birkaç deprem gözlemledi - bazen beş kata kadar - araştırmacıların "sismoloji tarihinde" kaydetmediği bir şey, dedi Pham, önceki çalışmaların yalnızca tek bir sıçramayı belgelediğini belirtti. Sismik dalgaların, dalganın yönüne bağlı olarak, en içteki iç çekirdekten, çevredeki çekirdeğe göre farklı hızlarda geçtiğini bulmuşlardır.

Spesifik olarak, en içteki iç çekirdekten geçen dalgalar, ekvatora eğik bir açıdan yaklaşırken yavaşladı. Bu arada, dış iç çekirdekten geçen dalgalar ekvator boyunca geçerken yavaşladı.

AA17SAVd.img?w=700&h=700&m=6

Pham, bir malzemenin farklı yönlerde farklı özelliklere sahip olmasına izin veren anizotropi olarak bilinen fiziksel bir özellik nedeniyle hızın muhtemelen dalga yönüne göre değiştiğini söyledi. Anizotropiyi genellikle damarı boyunca kesmek, ona karşı kesmekten daha kolay olan ahşapta görürüz.

Pham, bu en içteki çekirdeğin benzersizliğinin ince olduğunu ve diğer katmanlar kadar keskin olmadığını kabul etti. Örneğin, mantodan dış çekirdeğe yolculuk yapsaydınız, çoğunlukla katı olandan sıvı olana geçer ve farklı kimyasal bileşimleri deneyimlerdiniz. Ancak iç çekirdekten en içteki çekirdeğe seyahat ederseniz, kristal yapıda bir geçiş, ancak aynı demir-nikel alaşımı görürsünüz.

Araştırmada yer almayan jeofizikçi John Tarduno, en içteki çekirdek fikrinin daha önce ortaya atıldığını, ancak bu yeni verinin "aslında en dıştaki iç çekirdekten farklı bir yapıya sahip en içteki bir çekirdek olduğu" iddiasını önemli ölçüde güçlendirdiğini söyledi. ”

Rochester Üniversitesi'nde jeofizik profesörü olan Tarduno, "En içteki iç çekirdeğin varlığı, nasıl oluşabileceği hakkında düşünmemizi sağlıyor" dedi. Araştırma yazarları, en içteki iç çekirdeğin oluşumunun, Dünya'nın iç çekirdeğinde bir değişikliğe yol açan "geçmişten gelen önemli bir küresel olayın" kanıtı olabileceğini söylediler.

İç çekirdeğin nasıl oluşmuş olabileceğini araştıran Tarduno'nun kendine ait bir fikri vardır. Araştırması, bu en içteki iç çekirdeğin oluşumunun, yüz milyonlarca yıl önce levha tektoniğindeki bir değişikliğe bağlı olabileceğini öne sürüyor. Kalın, yaşlı okyanus kabuğu levhalarının mantonun tabanında birikinceye kadar battığını ve ısının çekirdekten nasıl dışarı aktığını etkilediğini öne sürüyor. Bu daha sonra iç çekirdeğin nasıl büyüdüğünü değiştirdi.

Tarduno, levha tektonik mekanizması için bunun "yeni analiz heyecan verici çünkü durumu destekliyor" dedi.

Bulgularını geçen yıl yayınlayan Tarduno, "Bu en içteki iç çekirdeğe bakabileceğimiz şey, aslında levha tektoniği rejimindeki bir değişikliğin sinyalidir" dedi.

Hem Tarduno hem de Pham, iç çekirdek katmanlarının kökenlerini öğrenmenin, manyetik alanın nasıl oluştuğu ve buna bağlı olarak Dünya'da ve diğer gezegenlerde yaşamın nasıl hayatta kalabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olabileceğini söyledi.

Tarduno, "İç çekirdeğin oluşumu, uzun vadeli yaşanabilir bir gezegen yaratmak için son derece önemliydi çünkü iç çekirdek, manyetik korumaya güç veren manyetik alana güç veriyordu" dedi. "Bu olmasaydı, yavaş yavaş gezegendeki suyu kaybederdik."

İç çekirdeğin "sırasıyla bize diğer gezegenlerin nasıl yaşanabilir olup olmayacağı hakkında daha fazla şey öğretmeye yardımcı olabileceği" hakkında daha fazla şey öğrenmek.

Kaynak: The Washington Post

mountains-7772765.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.