Φ DİPNOT Gönderi tarihi: 31 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 31 Ocak , 2007 Şöyle bir sıralıyalım bakalım... Kurtuluş Savaşı. Mandacılığa hayır. Ekonomik reformlar. Kadın erkek eşitliği. Saltanatın kaldırılması. Halk egemenliğine geçiş. Harf devrimi. Tarikatların yasaklanması. Tekkelerin kapatılması. Ulus devletin yapılanması. Kulluk bilincinden millet bilincine geçme; birleştirmeyi, bütünleştirmeyi, ayrılığı yok etmeyi hedefleyen milliyetçilik, durağanlığı yırtıp atacak değişimin önünü açan devrimcilik, milli geliri eşit paylaşmayı hedefleyen devletçilik, hukukta, eğitimde, sağlıkta, sosyal hayatta, ekonomide ve hatta dinde dogmatik düşünceyi değil ilmi öne geçiren laiklik, vatandaşı devleti ele geçirenlerin gözünde kuru kalabalık olmaktan çıkartan halkçılık, ve egemene değil halka dayanan cumhuriyetçilik; 1925-1945 Dönemi dünyasının gelişme tablosu içinde ilerici atılımlardı... Şimdi soralım... Peki herkes kendi ölçütleri ve kriterleri doğrultusunda sizce GERİCİ KİM... Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 7 Şubat , 2007 Gönderi tarihi: 7 Şubat , 2007 Surasi bir gercek ki,Atatürk o günlerde de bugünkü yönetimlerle karsilastirildigindada ortaya onun ne kadar Vatansever bir ilerici oldugu cikmaktadir.Bagimsizligindan ödün vermeden,birilerine yaranmak geregini duymadan birilerinin sözcülügünü yapmadan o zor sartlar altinda tamamen ülke ve ulusun cikarlari icin reformlari gerceklestirmistir.Atatürk'e hicbir güc reform yapmasi gerektigini dikte ettirmemistir.Yaptiklarinin hepsi Türkiye ve Türk ulusu icin elzem olan reformlardi.Türkiye'yi bugünkü durumlara getirenler Atatürk'ün vefatindan sonra onun adini kullanarak onun reformlarini yozlastiran zihniyetlerdir.Onun yaptigi reformlarin hemen hicbirisi devam ettirilmedi,egitim konusunda ilim konusunda savunma ve ekonomi konusunda Tarimda onun baslattigi atilimlarin hemen hepsi rafa kaldirildi,Atatürk'ün düsmanlari ona düsmanlik ederken Türkiye'nin kalkinmasinida engellediler.Bu engellemeyi uygularken biz Atatürk'cüyüz diyede yalan söylüyorlardi. Churcill;Her devirde bir dahi yetisir,ne yazikki asrimizda yetisen dahi Türk'lerden cikmistir,diyerek bütün dünya uluslarinin büyüklügünü kabul ettikleri Atatürk maalesef icinden ciktigi ulus tarafindan degeri anlasilamayan ve belkide hic anlasilamiyacak bir Türk büyügü olmustur. saygilarla Alıntı
Misafir bilimselci Gönderi tarihi: 7 Şubat , 2007 Gönderi tarihi: 7 Şubat , 2007 Şöyle bir sıralıyalım bakalım... Kurtuluş Savaşı. Mandacılığa hayır. Ekonomik reformlar. Kadın erkek eşitliği. Saltanatın kaldırılması. Halk egemenliğine geçiş. Harf devrimi. Tarikatların yasaklanması. Tekkelerin kapatılması. Ulus devletin yapılanması. Kulluk bilincinden millet bilincine geçme; birleştirmeyi, bütünleştirmeyi, ayrılığı yok etmeyi hedefleyen milliyetçilik, durağanlığı yırtıp atacak değişimin önünü açan devrimcilik, milli geliri eşit paylaşmayı hedefleyen devletçilik, hukukta, eğitimde, sağlıkta, sosyal hayatta, ekonomide ve hatta dinde dogmatik düşünceyi değil ilmi öne geçiren laiklik, vatandaşı devleti ele geçirenlerin gözünde kuru kalabalık olmaktan çıkartan halkçılık, ve egemene değil halka dayanan cumhuriyetçilik; 1925-1945 Dönemi dünyasının gelişme tablosu içinde ilerici atılımlardı... Şimdi soralım... Peki herkes kendi ölçütleri ve kriterleri doğrultusunda sizce GERİCİ KİM... Parmak kaldırıyorum ben söylemek için sevgili Dipnot. Gericiler, bu yenilikleri ve ilkeleri içine sindiremeyen ortaçağ zihniyetlilerdir.. Alıntı
Φ GeceKuşu Gönderi tarihi: 8 Şubat , 2007 Gönderi tarihi: 8 Şubat , 2007 Şimdi soralım... sizce GERİCİ KİM... İlericilik ve Gericilik aşağıdaki dört farklı ölçüte göre tanımlanabilir: [1-] İnsanoğlunun tarihsel gelişim sürecine göre. [2-] Üretim ilişkilerine göre. [3-] Tüketim ve paylaşım ilişkilerine göre. [4-] Siyasal rejimlere göre. [1-] İnsanlık tarihsel gelişim sürecine göre; Toplayıcılıktan avcılığa, avcılıktan tarıma, tarımdan endüstriye, endüstriden bilişime doğru yol almıştır. Bu çizgiye uygun bir değişmeyi amaçlayan ilerici, Onu durdurmaya veya tersine çevirmeye çalışan gericidir. [2-] Üretim ilişkileri; İlkel, köleci, feodal, kapitalist, sosyalist olabilir. Her bir üretim ilişkisini ileri götürmek isteyen ilerici, Durdurmak veya geri döndürmek isteyen gericidir. [3-] Tüketim ve paylaşım ilişkileri; Gelir ve servet dağılımını adil olmayan bir biçimde merkezileştiren, sosyal adaleti bozan, veya bunun tersine, fırsat eşitliğini sağlayan, sosyal adalete uygun olan bir yapıda olabilir. fırsat eşitliğinden, sosyal adaletten yana olanlara ilerici, Gelir ve servet adaletinin bozulmasından yana olanlara gericidir. [4-] Siyasal rejimler; Temel hak ve özgürlükleri güvenceye alan laik ve demokratik ilkelere dayalı veya, çeşitli gerekçelerle temel hak ve özgürlükleri askıya alan anti-demokratik uygulamalara dayalı olabilir. Demokratik ve laik rejimlerden yana olanlar ilerici, Anti-demokratik rejimlerden yana olanlar gericidir. *tna Alıntı
Misafir bilimselci Gönderi tarihi: 8 Şubat , 2007 Gönderi tarihi: 8 Şubat , 2007 İlericilik ve Gericilik aşağıdaki dört farklı ölçüte göre tanımlanabilir: [1-] İnsanoğlunun tarihsel gelişim sürecine göre. [2-] Üretim ilişkilerine göre. [3-] Tüketim ve paylaşım ilişkilerine göre. [4-] Siyasal rejimlere göre. [1-] İnsanlık tarihsel gelişim sürecine göre; Toplayıcılıktan avcılığa, avcılıktan tarıma, tarımdan endüstriye, endüstriden bilişime doğru yol almıştır. Bu çizgiye uygun bir değişmeyi amaçlayan ilerici, Onu durdurmaya veya tersine çevirmeye çalışan gericidir.[2-] Üretim ilişkileri; İlkel, köleci, feodal, kapitalist, sosyalist olabilir. Her bir üretim ilişkisini ileri götürmek isteyen ilerici, Durdurmak veya geri döndürmek isteyen gericidir.[3-] Tüketim ve paylaşım ilişkileri; Gelir ve servet dağılımını adil olmayan bir biçimde merkezileştiren, sosyal adaleti bozan, veya bunun tersine, fırsat eşitliğini sağlayan, sosyal adalete uygun olan bir yapıda olabilir. fırsat eşitliğinden, sosyal adaletten yana olanlara ilerici, Gelir ve servet adaletinin bozulmasından yana olanlara gericidir.[4-] Siyasal rejimler; Temel hak ve özgürlükleri güvenceye alan laik ve demokratik ilkelere dayalı veya, çeşitli gerekçelerle temel hak ve özgürlükleri askıya alan anti-demokratik uygulamalara dayalı olabilir.Demokratik ve laik rejimlerden yana olanlar ilerici, Anti-demokratik rejimlerden yana olanlar gericidir. *tna Atatürkçülük (veya Kemalizm ) felsefi, tarihsel ve siyasal olarak üç ayrı ölçüte göre tanımlanabilir. 1) Felsefi olarak Atatürkçülük, tek kelimeyle sorgulayıcı akılcılıktır . Akılcılık, tanım gereği aydınlanmayı, bilimselliği ve çağdaşlığı da içerir. 2) Tarihsel olarak Atatürkçülük, Bağımsızlık Savaşını ve Atatürk Devrimlerini, Sevr'den Lozan'a, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçişi, din-tarım toplumundan endüstri toplumuna ve ulus devlete dönüşümü içerir. 3) Siyasal olarak Atatürkçülük, emperyalizm karşıtlığını, ulusal bağımsızlığı, laik ve demokratik düzeni ve çağdaş dünyanın bir parçası olmayı içerir. Bu yazı çerçevesinde açıklanmaya çalışılan ilkeler, ölçütler ve tanımlar bağlamında, ilericiliğin hangi ölçütünü kullanırsanız kullanın, Atatürkçülüğün tanımını hangi biçimde yaparsanız yapın, Atatürkçü olan ilerici, Atatürk'e karşı çıkan gericidir. Emre KONGAR Alıntı
Φ yumote Gönderi tarihi: 8 Şubat , 2007 Gönderi tarihi: 8 Şubat , 2007 Şöyle bir sıralıyalım bakalım... Kurtuluş Savaşı. Mandacılığa hayır. Ekonomik reformlar. Kadın erkek eşitliği. Saltanatın kaldırılması. Halk egemenliğine geçiş. Harf devrimi. Tarikatların yasaklanması. Tekkelerin kapatılması. Ulus devletin yapılanması. Kulluk bilincinden millet bilincine geçme; birleştirmeyi, bütünleştirmeyi, ayrılığı yok etmeyi hedefleyen milliyetçilik, durağanlığı yırtıp atacak değişimin önünü açan devrimcilik, milli geliri eşit paylaşmayı hedefleyen devletçilik, hukukta, eğitimde, sağlıkta, sosyal hayatta, ekonomide ve hatta dinde dogmatik düşünceyi değil ilmi öne geçiren laiklik, vatandaşı devleti ele geçirenlerin gözünde kuru kalabalık olmaktan çıkartan halkçılık, ve egemene değil halka dayanan cumhuriyetçilik; 1925-1945 Dönemi dünyasının gelişme tablosu içinde ilerici atılımlardı... Şimdi soralım... Peki herkes kendi ölçütleri ve kriterleri doğrultusunda sizce GERİCİ KİM... fazla söze ne gerek az ve öz Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.