Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin'den imalat siparişleri, amansız talep çöküşü nedeniyle Yüzde 40 düştü


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin'den imalat siparişleri, amansız talep çöküşü nedeniyle Yüzde 40 düştü

Çin'deki ABD imalat siparişleri, bir lojistik müdürünün CNBC'ye amansız bir talep çöküşü olarak tanımladığı şekilde %40 düştü.

Asya merkezli denizcilik firması HLS geçtiğimiz günlerde müşterilerine "nakliye endüstrisi için çok kötü bir zaman" olduğunu söyledi.

Çin'den ABD'ye konteyner hacmi Ağustos ve Kasım arasında %21 düştü.

Çin fabrikaları, Çin Yeni Yılı öncesinde normalden iki hafta önce kapanıyor.

AA14Te5t.img?w=768&h=402&m=6

ABD'li lojistik yöneticileri, konteyner gemilerinin seferlerinin iptal edilmesi ve okyanus taşıyıcılarının ihracatlarını devretmeleri nedeniyle Ocak ayının başlarında Çin'den gelen malların teslimatında yaşanan gecikmelere hazırlanıyor.

Taşıyıcılar, arz ile talebi dengelemek için daha fazla boş sefer ilan ederek ve hizmetleri askıya alarak aktif bir kapasite yönetimi stratejisi yürütüyor. Worldwide Logistics Group CEO'su Joe Monaghan, "Asya'dan gelen konteyner navlun oranlarında talepteki bir çöküşün neden olduğu amansız düşüş, gemi kullanımı yeni dip seviyelerine ulaşırken, okyanus taşıyıcılarını her zamankinden daha fazla sefer boşaltmaya zorluyor" dedi.

En son CNBC Tedarik Zinciri Isı Haritası verilerine göre, Çin'deki ABD imalat siparişleri yüzde 40 düştü. Worldwide Logistics, siparişlerdeki düşüşün bir sonucu olarak CNBC'ye Çin fabrikalarının Çin Ay Yeni Yılı için normalden iki hafta önce kapanmasını beklediğini söyledi - Çin Yeni Yılı Arifesi gelecek yıl 21 Ocak'a denk geliyor. Bayramdan sonraki yedi gün milli bayram olarak kabul edilir.

Monaghan, "Üreticilerin çoğu, geçen yıldan çok daha erken olan tatil nedeniyle Ocak ayı başlarında kapalı olacak." dedi.

Tedarik zinciri araştırma şirketi Project44, CNBC'ye, pandemik kilitlenmeler sırasında rekor ticaret seviyelerine ulaştıktan sonra, Çin'den ABD'ye giden gemi TEU (yirmi fit eşdeğer birim) hacminin 2022 yazının sonundan bu yana önemli ölçüde geri çekildiğini söyledi. Ağustos ve Kasım ayları arasında toplam gemi konteyner hacminde %21.

AA14SQrP.img?w=768&h=402&m=6

Asya merkezli küresel nakliye şirketi HLS, yakın tarihli bir iletişimde müşterilerini okyanus taşımacılığı iş ortamı hakkında uyardı.

"Denizcilik sektörü için çok kötü bir zaman gibi görünüyor. Pazara yeni tonaj girdikçe azalan talepler ve kapasite fazlası kombinasyonuna sahibiz" diye yazdı.

HLS analistleri, 2023'te konteyner hacimlerinde %2,5'lik bir düşüş ve kapasitede yaklaşık %5-6'lık bir artış öngörüyor, bu da 2023'te navlun oranlarını olumsuz etkilemeye devam edecek.

HLS, "Konteyner taşımacılığı piyasası, ekonomik belirsizlik, jeopolitik kaygılar ve ayrıca artan hararetli pazar rekabeti nedeniyle daha da karmaşık hale gelecek" diye yazdı.

OL USA CEO'su Alan Baer, CNBC'ye envanter düzeltmesinin bazı erken belirtileri olduğunu söyledi. Asya'dan genel iş hacmi ve sipariş akışı, taşıyıcıların daha fazla gemiyi iptal etmesi ve Çin Yeni Yılı'na giden yolda çok az yukarı yönlü ivme olması nedeniyle sessiz kalmaya devam ediyor. Ancak Baer, "Yer zaten daraldı, bu nedenle talep yumuşakken, alan Ocak ayında ve ilk çeyrek boyunca bir primde olabilir. Artı tarafta, envanterin tükenmesi ve sipariş ile teslimat döngüsünü yeniden başlatma ihtiyacı yukarı doğru ilerliyor gibi görünüyor." ."

ABD Batı Kıyısı limanları en büyük darbeyi aldı

HLS, ABD'nin Asya'dan yaptığı ithalatın Ekim ayında 20 ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren ticaret verilerini aktardı. Asya'dan ABD'nin Batı Kıyısı'na bir konteyner için spot oran, "daha fazla indirim için çok az yer bırakarak" kırılma noktasını aştı.

Project44'ün tedarik zinciri içgörülerinden sorumlu başkan yardımcısı Josh Brazil'e göre, Los Angeles ve Long Beach'in büyük West Coast limanları ticarette en büyük düşüşü yaşadı, çünkü nakliyatçılar riskten kaçınmak için sevkiyatlarının bir kısmını Doğu Kıyısı'na yeniden yönlendirdiler. West Coast limanlarında büyük bir sendika grevi.

HLS, çoğu taşıyıcının, kırk fitlik eşdeğer konteyner (FEU) başına 1.300-1.400 ABD Doları arasında tutarak, Batı Kıyısı ücretlerini 14 Aralık'a kadar uzatmasını bekliyor. Bununla birlikte, ABD Doğu Kıyısı oranlarının Aralık ayının ilk yarısında FEU başına 200$ veya 300$ düşerek ortalama 3.200-3.300$'a düşmesi bekleniyor.

Çin'deki Covid kilitlenmelerindeki son artış, üretim operasyonlarını etkilemeye ve kargo çıkışlarını geciktirmeye devam ediyor. Ayrıca, iller arası ve şehirler arası ulaşım için, çoğunlukla kamyon sürücüsü test gereklilikleriyle ilgili yerel erişim engelleri vardır ve kamyon taşıma kapasitesi büyük ölçüde etkilenecektir.

Gemi alanı için mücadele, kargo devri ve yavaş kamyon taşımacılığı CNBC Tedarik Zinciri Isı Haritası tarafından izlenir.

AA14TgCc.img?w=768&h=402&m=6

Boş (iptal edilen) sefer verileri, transpasifik rotadaki (Çin'den ABD'ye) gemi kapasitesindeki kesintinin önemli bir hızla devam ettiğini gösteriyor. 2M Maersk ve MSC İttifakı, Aralık ayı için ABD Batı Kıyısı hizmetlerinin neredeyse yarısını askıya aldı. Ocean Alliance (CMA CGM, Cosco Shipping, OOCL ve Evergreen) ve THE Alliance (Ocean Network Express, Hapag-Lloyd, HMM ve Yang Ming Line), Çin Yeni Yılı'na kadar toplam gemi kapasitesini %40-50 oranında azalttı.

Sonuç olarak, nakliyeciler için yer Pasifik Güneybatı rotası için kargo için dar kabul ediliyor ve MSC ve Hapag-Lloyd gibi taşıyıcıların zamanı telafi etmek için seferlerde kargo taşıması (kabul etmemesi) ile hizmet güvenilirliği azaldı. Lojistik yöneticilerine göre bu, iki haftalık bir gecikme yaratıyor. MSC, müşterilerine yaptığı son bildirimde, "ETA'lar gösterge niteliğindedir ve önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir."

ABD ve AB'den gelen imalat siparişlerindeki düşüş Çin'den daha fazla ticaret uzaklaştıkça bir üretim merkezi olarak patlama yaşayan Vietnam'ı da etkiliyor.

Vietnam Genel İstatistik Ofisi raporuna göre, bu yılın başından bu yana her ay 12.500 şirket kapandı ve yıldan yıla %24,8 arttı. HLS'ye göre, Vietnam'da imalat siparişlerinin olmaması ve kredi faiz oranlarının %6,5'ten %13,2'ye yükselmesi, birçok şirketin yeni sipariş sözleşmeleri imzalamak yerine fabrikaları kapatmasına neden oldu. Vietnam'a giden iptal edilen deniz seferleri Aralık ayında %50 arttı.

Sürpriz Avrupa imalat artışı

Çin'den siparişlerdeki düşüşün aksine, Project44 tarafından analiz edilen ticaret verileri, Avrupa'dan ABD'ye Brezilya, rotanın "2020'nin başından bu yana muhtemelen en şaşırtıcı ve kesinlikle en önemli gelişmelerden biri" olduğunu söyledi.

"Bu keskin yükseliş tek başına salgınla açıklanamaz. Ancak Çin ile ticarete aşırı bağımlılıktan stratejik bir kayma ve Rusya üzerindeki jeopolitik gerilimler, AB-ABD ticaret patlamasının ana itici güçleridir" dedi.

AA14T56W.img?w=768&h=402&m=6

AB-ABD ile küresel ticaret haritası hızla yeniden çiziliyor. Batı ile Çin arasındaki ekonomik bağlar eleştirel incelemeye tabi tutulurken ABD'deki ticaret ve yatırım keskin bir şekilde artıyor. Bu yıl ABD, Avrupa'dan Çin'den daha fazla mal ithal etti - Proje 44'e göre 2010'lardan büyük bir değişiklik.

Brezilya, "Kendi paylarına, çok yüksek enerji fiyatları ve enflasyonla mücadele eden Avrupalı üreticiler giderek ABD'ye ihracat yapıyor ve ABD'ye yatırım yapıyor" dedi.

Almanya'nın ABD'ye ihracatı Eylül ayında yıldan yıla neredeyse %50 arttı. Proje 44'e göre, Almanya'nın makine mühendisliği sektörü, 2022'nin ilk dokuz ayına kıyasla ABD'ye ihracatını bir önceki yıla göre yaklaşık %20 artırdı.

Kaynak: CNBC

container-2018508.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.