Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Elon Musk Twitter'ı Satın Aldı - Bununla İlgili Bütün Haberler Buraya


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Elon gülüyor mu? Raporlar, Mark Zuckerberg'in "Twitter katili"nin, ani bir başlangıç yaptıktan sonra günlük aktif kullanıcı sayısında %50'lik çarpıcı bir düşüş yaşadığını söylüyor - ancak Musk'ın yine de bu yüzden endişelenmesi gerekiyor

Mark Zuckerberg'in yeni uygulaması Threads, rekor kıran lansmanından sonra sayıların önemli ölçüde azaldığını gördü. Konular, lansmanından sonraki beş gün içinde 100 milyondan fazla kullanıcının ilgisini çekerek ChatGPT'nin en hızlı büyüyen tüketici uygulaması rekorunu kırdı ve ona "Twitter katili" takma adını kazandırdı.

Bununla birlikte, endüstri kaynaklarından alınan son veriler, bu kullanıcıların çoğunun, ani lansmandan bu yana platformda aktif kalmadığını gösteriyor.

Nişan daha düşük yerleşir

Benzer Web'in yeni bir raporuna göre, yeni uygulamadaki aktif kullanıcı sayısı 7 Temmuz'da 49 milyondan 14 Temmuz'da %50 düşüşle 23,6 milyona düştü. Bu, platformun yalnızca dörtte birinin her gün uygulamayı kontrol etmek ve üzerinde etkileşimde bulunmak için geri geldiği anlamına gelir. Mark Zuckerberg bile uygulamaya geri dönen insan sayısının "on milyonlarca" olduğunu itiraf etti.

Bu, sözde "Twitter katilinin" önünde hala çok iş olduğu anlamına gelir. Twitter, bu rakamları herkese açık olarak yayınlamayan özel bir şirkettir, ancak şirketin son kazanç raporundaki son rakamlar, günlük aktif kullanıcı tabanının kabaca 238 milyon olduğunu gösteriyor. Elon Musk'a göre bu sayı son zamanlarda 259.4 milyona yükseldi.

Etkili olarak, Threads en büyük rakibinin günlük aktif kullanıcılarının yalnızca %10'una sahip. Ancak bu, son gülenin Musk olacağı anlamına gelmez.

Twitter neden endişelenmeli?

Threads gibi rakiplerin, eski sosyal uygulamadan kullanıcıları ve etkileşimi sızdırdığına dair kanıtlar var. Benzer Web'den alınan verilere göre, Twitter'a yönelik web trafiği, Threads'in kullanıma sunulmasından sonraki ilk iki gün içinde %5 azaldı. Bu, o zamandan beri biraz toparlanmış olsa da, trafik hala yıldan yıla %11 daha düşük.

Rakip bir uygulamanın kullanıcı tabanının %10'unu haftalar içinde ele geçirmesi de endişe verici olmalıdır. Zuckerberg, sosyal medya platformlarını başarılı bir şekilde ölçeklendirme konusunda bir geçmişe sahiptir - Facebook, Instagram ve Whatsapp, her biri milyarlarca günlük aktif kullanıcıya sahiptir.

Elon Musk geçtiğimiz günlerde Twitter'ın gelirinin %50 düştüğünü ve şirketin "ağır borç yükü" nedeniyle nakit akışının negatif olduğunu itiraf etti. Bir Bloomberg raporuna göre, Musk'ın içerik denetimini geri ölçeklendirme kararı reklamverenleri korkutmuş olabilir. Araştırmacılar, son aylarda sitedeki nefret söylemi ve şiddet içeren içerikte önemli bir artış gördü.

Milyarder girişimci Mark Cuban, Musk'ın gelir düşüşleriyle ilgili açıklamasını retweet ederken Twitter'da "Kırmızı ol, ekmek yok" diyerek Musk'la alay etti.

Cuban, geçen yıl sosyal medya markasını devraldığından beri Musk'ın politikalarının sesli bir eleştirmeni oldu.

“Desteklediği veya aşağıladığı, Devlet müdahalesinin Twitter eşdeğeridir. Platformun sahibi, istediğini yapabilir," dedi bu yılın başlarında bir tweet'te. "Ancak, erişim ölçeğine sık sık parmak basmayı seçtiğinde, Twitter'ın ifade özgürlüğünün evi olduğunu söylemek samimiyetsiz."

Cuban, hem Threads hem de Twitter'ın aktif bir kullanıcısıdır.

Kaynak: MoneyWise

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 175
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

  • Admin

    176

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

  • Admin

Musk, Hayranları Tarafından Oluşturulan 'X'i Twitter'ın Yeni Logosu Yaptı

yRsRRjGO_400x400.jpg

(Bloomberg) -- Elon Musk, milyarderin 17 yıllık hizmeti bir her şey uygulamasına dönüştürme vizyonunun bir parçası olarak Twitter'ın logosunu değiştirdi ve imzası olan mavi kuşu stilize edilmiş bir X ile değiştirdi.

Sadece 24 saat sürdü. Cumartesi günü geç saatlerde Musk, 149 milyon takipçisini bir X logosu önermeye davet etti, ardından tasarımlardan birini seçti ve Pazar günü bunu şirketin yeni marka kimliği yaptı. X artık sosyal platformun ana sayfa logosu, Musk'ın profil fotoğrafı ve hatta yükleme animasyonlarının bir parçası. Takipçilerine verdiği yanıtlarda, bunu "muhtemelen daha sonra değişecek, kesinlikle rafine edilecek" geçici bir tasarım olarak benimsemeyi planladığını doğruladı.

Grafik daha sonra Twitter'ın San Francisco ofislerinde yansıtıldı ve desteğini ve çok katlı X'in bir fotoğrafını tweetleyen İcra Kurulu Başkanı Linda Yaccarino tarafından arka plan görüntüsü olarak kabul edildi.

Musk logoyu kitle kaynaklı kullanırken, profil bilgisini artık twitter.com'daki ilgili kullanıcı sayfalarına yönlendiren bir web adresi olan "X.com" olarak değiştirdi. Hareket, tüm tanıdık "Twitter" ve kuş markalamalarının kaldırıldığını görecek daha geniş bir revizyonun parçası olduğunu söyledi.

Twitter'ın mavi amblemi, sosyal platformun sınırlarının çok ötesinde tanınır: web siteleri ve uygulamalar yıllarca doğrudan tweet atmak için paylaşım araçları sağladı ve logo, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın hizmetle ilgili beyanları sayesinde ABD tarihine damgasını vurdu.

Ani değişiklik, Twitter'ın reklam dolarlarında keskin bir düşüş ve Meta Platforms Inc.'in bu ay lansmanından sonraki beş gün içinde 100 milyon kullanıcıya ulaşan bir hizmet olan Threads'de yeni bir rakiple karşı karşıya kalmasıyla birlikte geldi. Threads'in ilk çıkışı, Twitter'a benzerlikleri nedeniyle onu taklitçi bir hizmet olmakla suçlayan Musk tarafından alayla karşılandı.

Milyarderin Twitter için belirttiği niyetleri, başlangıçta hizmetteki botları ortadan kaldırma ve ifade özgürlüğünü koruma arayışı olarak başladığından, zamanla dalgalandı. O zamandan beri Twitter'dan, Tencent Holdings Ltd.'nin WeChat'ine benzer bir her şey uygulaması vizyonu olan X'i sunmak için bir hızlandırıcı olarak bahsetti.

Yakın zamanda atanan Yaccarino, Pazar günkü destekleyici tweet'lerinde, X'in yapay zeka destekli "fikirler, ürünler, hizmetler ve fırsatlar için küresel bir pazar yeri" olarak tasavvur edildiğini açıkladı. Ses, video ve mesajlaşmanın yanı sıra ödemeleri ve bankacılığı içerecektir.

Kaynak: Bloomberg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Elon Musk, çok alay edilen yeni 'X' Twitter logosunu, çizgileri biraz daha kalın hale getirerek değiştirdi, ardından neredeyse anında eski haline getirdi.

Elon Musk Cumartesi günü Twitter'ın markasını X olarak değiştireceğini duyurdu.

twitter.jpg

Ardından, standart bir Unicode sembolüne şüpheli bir şekilde benzeyen yeni bir logo tanıttı.

Şimdi, daha kalın çizgileri olan bir tane daha var ama Musk bundan hoşlanmadığını söylüyor.

Twitter markasını X olarak değiştiriyor, ancak Elon Musk hala logonun ne olması gerektiğine karar veremiyor.

Şirket, Salı günü ince bir şekilde, daha kalın çizgiler dışında çok benzer olan X'in yeni bir versiyonunu tanıttı.

Pazartesi günü kullanıma sunulan ve jenerik bir Unicode karakterine şüpheli bir şekilde benzeyen orijinal 𝕏 logosunun yerini aldı.

Bazı insanlar ayrıca Monotype yazı tipi "Special Alphabet 4"ten kaldırıldığını iddia etmişti - ancak yönetici kreatif direktörü Financial Times'a durumun böyle olmadığını söyledi.

Twitter ana sayfasında logo güncellenirken, şirketin resmi hesabı hala eski hesabı kullanıyor.

Ancak bu yeni sürüm de çok uzun süre dayanacak gibi görünmüyor.

Musk, "Daha kalın çubukları sevmiyorum, bu yüzden geri dönüyorum," diye tweet attı Musk. "Logo zamanla gelişecek."

Marka değişikliği, LinkedIn profillerinde X logosunun görünmesine üzülen eski Twitter çalışanlarını da rahatsız etti.

O zamandan beri Twitter, LinkedIn logosunu markanın son kalıntılarından biri olan orijinal mavi kuşa çevirdi.

Mevcut personel, şirketin San Francisco'daki genel merkezinde, biri kırılan ve hala takılı olan kuş ikonlarının sökülmesine yardım ediyor.

Polis, "olası bir izinsiz sokak kapatma" soruşturması için kaldırma işini durdurduktan sonra, ofisin dışındaki tabelada yalnızca "er" yazıyor. İşlenmiş bir suç olmadığını gördüler, ancak kaldırma işlemine henüz devam edilmedi.

Birkaç Twitter kullanıcısı da X markasının kendilerine bir porno web sitesini hatırlattığını söyledi - orijinal X.com'un da karşılaştığı bir şikayet.

Walter Isaacson'ın yaklaşan biyografisine göre Elon Musk, çevrimiçi bankası PayPal ile birleştiğinde adı korumak istedi, ancak odak grupları bunun "kibar bir şirkette hakkında konuşmayacağınız köhne bir sitenin vizyonlarını canlandırdığını" öne sürdü.

Twitter, Insider'ın yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Facebook'un kurucu ortağı Elon Musk'ı eleştirerek Tesla ve SpaceX'i 'yaptığı dolandırıcılıklar' olarak nitelendirdi

Dustin Moskovitz, Elon Musk'ın başarılı şirketlerinin "yaptığı dolandırıcılık" olarak görülebileceğini söyledi.

Facebook'un kurucu ortağı, Musk'ın Tesla ile aşırı vaatlerde bulunarak başkalarının kaynaklarını emdiğini söyledi.

Moskovitz, Musk'ın otonom araçlarla ilgili vaatlerine ve Tesla menzillerini abarttığına dair bir rapora işaret etti.

Görünüşe göre Mark Zuckerberg, Elon Musk'tan çekinen tek Facebook kurucusu değil. Facebook'un kurucu ortağı ve Asana CEO'su Dustin Moskovitz, Perşembe günü milyardere yumruk attı.

Moskovitz, insanların Musk'ın maskaralıklarını şirketleri Tesla ve SpaceX'in dünyaya kattığı değerle telafi ettiğini sık sık tartıştığını söyledi, ancak Asana CEO'su, milyarderin başarısının meşru olduğundan emin olmadığını söyledi.

Moskovitz, Threads'te, "Mesele şu ki, bu şirketleri gerçekten dağıtıcı bir etki olarak görmüyorum veya en azından ona diğerlerinin yaptığı kadar itibar etmiyorum." "Sadece kendi kendini kandırmak yerine (pembe gözlükler) gerçekten dışa dönük yalanlar üzerine inşa edilmişlerse, o zaman onları gerçekten paçayı sıyırmış dolandırıcılık olarak görmeliyiz."

Moskovitz, Musk'ın EV'lerin gelişimini en fazla bir ila iki yıl hızlandırdığına inandığını ve Tesla CEO'sunun aslında "aşırı vaat ederek" bunu geciktirmiş olabileceğini düşündüğünü söyledi. Moskovitz, Musk'ın EV serileri, otonom sürüş ve otomatikleştirilmiş montaj fabrikaları için yaptığı yüce vaatlerle müşterileri, çalışanları ve finansmanı kendine çektiğini söyledi.

Moskovitz, Tesla'nın doğrudan Musk'tan aldığı bir siparişle aracın kontrol panelindeki EV'leri için beklenen menzili abarttığını iddia eden yakın tarihli bir Reuters raporuna işaret etti. Moskovitz, daha yüksek menzillerin Tesla'ları "rakiplerinin tura ve kuyruğuna benzettiğini ve bunun doğru olmadığını" ekledi.

Ne Musk ne de Tesla, Reuters'in raporuna yanıt vermedi.

Reuters, Tesla'nın reklamı yapılan menzil tahminlerinin gerçek menzilden ne kadar uzak olduğunu belirtmedi, ancak gerçek dünya testlerinde anlamlı farklılıklar gösteren üçüncü taraf testlerinden alıntı yaptı. Elektrikli otomobil üreticisi, ABD pazarına büyük ölçüde hakim çünkü Ford ve General Motors gibi eski otomobil üreticileri, kendi EV'leri için üretimi daha yeni ölçeklendirmeye başladılar. Tesla ayrıca artık ABD pazarında elektrikli otomobiller için reklamı yapılan en uzun menzile sahip değil. Lucid Air yaklaşık 516 mil menzile sahipken Tesla'nın en uzun menzilli aracı Model S, tam şarj başına yaklaşık 405 mil tahmini menzile sahip.

Otomotiv endüstrisinde hiç çalışmamış olan ancak konuya yazılım açısından baktığını söyleyen Moskovitz, Musk'ın tamamen otonom arabalara yönelik "büyük vaadinin" şirketin rakiplerinin potansiyel pahasına kaynakları emme yeteneğine de katkıda bulunduğunu söyledi. . Facebook'un kurucu ortağı, Musk'ın yıllardır kendi kendine sürüş yazılımı vaat ettiğini, ancak otomobil üreticisinin hala FSD'nin aracı çalıştırmak için lisanslı bir sürücü gerektiren hatalı bir beta sürümünü sunduğunu belirtti.

Moskovitz, "Yazılım alanında çalışıyorum, gecikmelerin olabileceğini anlıyorum. Ancak Tesla'yı rekabette çok önde konumlandıran ve Elon'un katıksız cesaret ve ustalıkla geleceği ileriye taşıyabileceğine dair bir inanç yaratan *iddialar* bunlar," diye yazdı. "Bu iddialara ve hızlandırılmış zaman çizelgelerine *inanç* Tesla'yı bu kadar hızlı bir şekilde lider gibi gösterdi; ardından bağış toplama ile bu önbelleği gerçek kaynaklara dönüştürdüler. Doğru tahmin yapmak devrim niteliğinde görünmezdi."

Moskovitz, Musk'ın BYD, Toyota, Nikola ve Rivian gibi diğer şirketlerden kaynakları emen aşırı söz verme ve yetersiz teslim etme eğiliminde olduğunu savundu. Bu otomobil üreticilerinin birçoğunun, Tesla'nın 2003 yılında kurulduktan sonra 2008'de ilk aracını satmaya başlamasından birkaç yıl sonrasına kadar EV üretmeye başlamadığını belirtmek önemlidir. Örneğin, Çinli otomobil üreticisi BYD, 2010 yılına kadar EV üretmeye başlamadı, startup Nikola 2014'e kadar piyasaya sürülmedi ve Rivian 2009'a kadar kurulmadı.

Moskovitz, Musk'ın özel değeri yaklaşık 150 milyar dolar olan bir şirket olan SpaceX'teki çalışmaları hakkında benzer düşünceleri olduğunu, ancak "gelecekte bir noktada sıralamaya çalışacağını" söyledi.

Yayınlanmadan önce Insider'dan gelen ek yorum talebine yanıt vermedi.

Herkes, Facebook kurucu ortağının sıcak yaklaşımına katılmadı - gönderisine yanıt olarak kullanıcılardan bir miktar geri tepme aldı.

"Ben bir Elon fanatiği değilim, ancak Tesla yol göstermeseydi ve sektörü zorlamasaydı (yalnızca yanlış ve gösterişli reklamlarla bile), mevcut araba üreticilerinin hiçbiri mevcut nakit inek sıralarını güncellemeye çalışmazdı. şimdi var," diye yazdı bir Thread kullanıcısı.

Musk ayrıca Tesla'nın fiyat savaşları veya daha önce Twitter olarak bilinen X'e yaptığı güncellemeler yoluyla rekabeti caydırmak istemediğini söyledi.

Musk, Perşembe günü X ile ilgili bir mem'e yanıt olarak "Şirketlerimin amacı olabildiğince yararlı olmak, rekabeti asla öldürmemek," diye tweet attı. "İnsanlara hizmet etmek için rekabet etmek iyi bir şey."

Tesla, SpaceX ve Musk sözcüleri de yayın öncesinde yorum talebine yanıt vermedi.

Kaynak: Business insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
  • Admin

Elon Musk ve Linda Yaccarino, İsrail-Hamas Savaşı Sırasında X'i Farklı Yönlere Götürüyor

X'e dönüşen Twitter'ın İsrail-Hamas savaşına tepkisi, gerçekte iki Twitter'ın olduğu yönündeki rahatsız edici gerçeği gösteriyor: Elon Musk'un sahip olduğu Twitter ve CEO'su Linda Yaccarino'nun dünyayı var olduğuna inandırmaya çalıştığı Twitter.

Musk Twitter'da ifade özgürlüğünü savunuyor ve yasa dışı olduğunu söylemediği sürece sahte videoların ve diğer sorunlu içeriklerin yayılması konusunda daha az endişe duyuyor.

Diğer Twitter'da ise Yaccarino, reklamverenlere ve bu hafta Avrupalı düzenleyicilere sosyal medya platformunun sitedekileri kontrol etme konusunda ciddi olduğunu göstermek için Musk'a her fırsatta cini şişeye geri koymaya çalışıyor.

Bu çelişkili gerçeklik, Avrupa Komisyonu'nun, X'in geçen hafta sonu patlak veren savaşın ardından "yasadışı içerik ve dezenformasyonun" gelişmesine izin verdiği yönünde açıkça ifade edilen endişesine yanıt olarak ortaya çıktı.

ABD'li düzenleyicilere meydan okumasıyla tanınan Musk, cesaretini yeni bir izleyici kitlesine taşıdı; neredeyse bir yıl önce satın aldığı X'in peşine düşen Avrupalı yetkililer dışında hepsi cesurdu.

Yeni işine 100 günden fazla bir süre kala Yaccarino, kışkırtıcı tweetlerini 24 saatten fazla bir süre sonra daha ölçülü bir yaklaşımla takip ederek Avrupa Birliği'ne ayrıntılı bir mektupla X'in yükümlülüklerini yerine getirdiğine dair güvence vermeyi amaçladı. Bir ihlal, yüz milyonlarca dolarlık cezaları tetikleyebilir ve reklamdan elde edilen gelirleri geri kazanmaya yönelik çekicilik atağının devam etmesini engelleyebilir.

Asıl soru, AB iç pazar komiseri Twitter Thierry Breton'un, büyük sosyal medya şirketlerini bloğun yeni ve henüz test edilmemiş Dijital Hizmetler Yasasına uymaya teşvik ederken neye inandığıdır.

Geçtiğimiz yıl AB tarafından kabul edilen ve ağustos ayında büyük çevrimiçi platformlar için yürürlüğe giren yasa, ABD standartlarından daha kapsamlı. Sorunlu içeriği değerlendirme ve azaltma konusunda bu şirketlere daha fazla sorumluluk yüklüyor ve ihlaller için küresel gelirin %6'sına varan para cezaları da dahil olmak üzere sert cezalar getiriyor.

Breton, Salı günü Musk'a sitede yayınlanan bir mektupta şunları yazdı: "Hamas'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği terörist saldırıların ardından, platformunuzun AB'de yasa dışı içerik ve dezenformasyon yaymak için kullanıldığına dair göstergelerimiz var."

Musk, X'in politikasının "her şeyin açık kaynak ve şeffaf" olduğunu söyleyerek yanıt verdi ve şunu ekledi: "Lütfen bahsettiğiniz ihlalleri X'te listeleyin ki... halk onları görebilsin."

Breton, "Kullanıcılarınızın ve yetkililerin sahte içerik ve şiddetin yüceltilmesine ilişkin raporlarının çok iyi farkındasınız" diye yanıt verdi. “Konuşmayı sürdürdüğünüzü göstermek size kalmış. Ekibim, AB'nin titizlikle uygulamaya devam edeceği DSA uyumluluğunu sağlamak için hizmetinizde olmaya devam edecek."

Musk tweet atmaya devam etti, bilgisiz olduğunu iddia etti (“Hâlâ ne hakkında konuştuklarını bilmiyorum!”) ve AB'yi eski Sovyetler Birliği'ne benzeten bir kullanıcıyla etkileşime geçti.

X'in, başkalarının da karşılaştığı bir zorluk olan yanlış bilgi iddialarını nasıl ele aldığına dair yoğun ilgi, Musk'un bu tür sorunlarla mücadele etmek için şirketin altyapısının çoğunu ortadan kaldırmasının ardından geldi. Bu tür hamleler, bunları para tasarrufu ve ifade özgürlüğünü destekleme olarak gören bazılarını memnun ederken, diğerleri platformun kötü niyetli kullanıcılar tarafından kötüye kullanıma karşı daha savunmasız olacağından endişe etti.

Kendisini mutlak bir ifade özgürlüğü savunucusu olarak tanımlayan Musk, içerik denetimini ele alma yöntemini, saldırgan ancak yasal olsa bile ifade özgürlüğüne izin vermek, ancak onu mutlaka güçlendirmek olarak tanımladı.

Milyarder, yaptığı değişikliklerin sorunlara yol açtığı yönündeki uyarıları reddetti ve daha da ileri giderek Twitter'ın eski güven ve emniyet başkanı Yoel Roth'u, geçen yılın sonlarında X'in AB ile ters düşebileceği konusunda uyardıktan ve kamuoyuna endişelerini dile getirdikten sonra kötü olarak nitelendirdi.

Savaş başlamadan önce bile AB, Musk'u yeni yasasını ciddiye alması konusunda uyarıyordu.

Aralık ayında Breton, nelerin yürürlüğe gireceğini tartışmak için Musk ile bir video görüşmesi yaptı ve uyum için önemli değişikliklerin gerekli olduğu konusunda uyardı. Daha sonra Haziran ayında, Yaccarino'nun CEO olarak göreve başlamasından kısa bir süre sonra Breton, önümüzdeki haftalarda işler gerçek hale geldiğinde şirketin nasıl yapacağını belirlemek için bir stres testi yapmak üzere X'in San Francisco'daki genel merkezini ziyaret etti. Breton tartışmaları yapıcı olarak nitelendirdi ancak şu uyarıda bulundu: "Yeterli kaynaklar çok önemli olacak."

Yaccarino, şirketin misyonu konusunda Musk'la aynı fikirde olmaktan bahsediyor. "X'in temeli ifade özgürlüğüne ve ifade özgürlüğüne dayanmaktadır" dedi. "İfade özgürlüğü yalnızca başarılıdır, ifade özgürlüğü yalnızca katılmadığınız biri katılmadığınız bir şey söylediğinde başarılı olur." Yine de içerik konusundaki yaklaşımları arasındaki ayrılık, savaş çıkmadan önce ortaya çıkıyordu.

Üç haftadan kısa bir süre önce AB, X'i yeni yasasına uymaya çağıran ve sitedeki sözde dezenformasyon seviyeleri konusunda uyaran bir uyarı daha gönderdi. Ertesi gün, şirketin seçim dürüstlüğü ekibindeki personel kesintilerine ilişkin bir raporun ortasında, Musk bu hamlenin çığırtkanlığını yaptı. "Ah, seçim dürüstlüğünü baltalayan 'Seçim Dürüstlüğü' Ekibini mi kastediyorsun?" tweet attı. "Evet, gittiler."

Aynı gün, yüksek profilli bir sektör toplantısı olan Kod Konferansı'nda Yaccarino'ya Musk'un yorumları soruldu. X'in seçimlerle ilgili yanlış bilgilerle mücadele etmek için çalıştığını söyledi. "Bu çok ciddiye aldığımız bir konu... X'te seçim dürüstlüğü konusuna sarılan güçlü ve büyüyen bir ekip var" dedi.

İsrail'e yönelik saldırılardan sonraki saatlerde Musk, X'teydi ve "yurttaş gazeteciliği" olarak adlandırdığı kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği öne çıkarmak için aylarca süren bir çabayı sürdürüyordu. Bunu yaparken "savaşı gerçek zamanlı olarak takip etmek" için iki özel hesap önerdi. Bu kullanıcıların şüpheli geçmişe sahip olduğu kısa sürede anlaşıldıktan sonra tweet'i silindi.

Daha sonra hafta sonunu kullanıcılardan X yönetimini överek geçirdi. “Eğer Musk, Twitter'ın editörlerini ve moderatörlerini kovmasaydı, Filistinli teröristlerin bu sabah öldürülen kadınların cesetleriyle selfie çektiğini göremeyecektiniz, çünkü Twitter'ın personeli krizi yönetiyordu. Bir kullanıcı, Hamas için halkla ilişkiler ve onun adına anlatıyı şekillendiriyor" diye tweet attı ve Musk buna şöyle yanıt verdi: "Oldukça fazla."

Hafta ilerledikçe memler paylaştı, savaş bölgesinde gizlenen CNN gazetecileriyle alay eden bir videoya güldü ve genel olarak barış çağrısında bulundu. "Nefreti yenmek için kendinizi dönüştürün" diye tweet attı.

Yaccarino ise haftayı, gönüllüler tarafından yanlış olarak kabul edilen içerikleri işaretleyen Topluluk Notlarının yayınlanmasının hızlandırılması da dahil olmak üzere, rahatsız edici gönderilerin artmasıyla mücadele etmek için çalışma konusunda tweet atarak geçirdi. Şirket, haftasonu saldırısının Pazartesi gününe kadar dünya çapında 50 milyondan fazla gönderi oluşturduğunu ve aynı zamanda çatışma bölgesindeki kullanıcıların günlük aktivitelerini artırdığını söyledi.

Yaccarino, Breton'a X'te yayınlanan mektubunda, "On binlerce içeriği kaldırmak veya etiketlemek için harekete geçtik, Topluluk Notları binlerce gönderide görünüyor ve milyonlarca gösterime yol açıyor" diye yazdı.

Hafta sonuna gelindiğinde Musk'ın yaklaşımının daha fazla dikkat çektiği ve Yaccarino'nun AB ile işleri düzeltmeye yönelik çabaları görünüşe göre işe yaramadığı ortaya çıktı.

X'in uyum sağlamak için nasıl çalıştığını açıklayan dört sayfalık mektubunun ardından Breton, perşembe günü resmi bir bilgi talebi duyurdu ve bunu uyum konusunda resmi bir soruşturmanın ilk adımı olarak nitelendirdi.

Musk ise tweet attı.

“Bize hâlâ herhangi bir örnek göndermediler” diye cevap verdi. “Ayrıca tencere... çaydanlık…”

Kaynak: The Wall Street Journal

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • Admin

Elon Musk'un Demokrasiye Yönelik Gerçek Tehdidi Düşündüğünüz Gibi Değil

İlgiye susamış CEO'nun iletişim altyapımızı nasıl ele geçirdiği.

Elon Musk bir araba adamıydı; eksantrik bir vizyonerdi, biraz ilginç ve saçma ama çoğunlukla eğlenceliydi. Bazı nedenlerden dolayı, Silikon Vadisi'ndeki ve çevresindeki önemli bir grup insan onu ciddiye aldı, ancak o, ana faaliyet alanları dışındaki herhangi birini ilgilendirecek türden bir derinliği veya gücü nadiren sergiledi.

Artık Musk, kararları hayatlara mal olan ve dünyayı etkileyen bir medya imparatorudur. Her zamankinden daha absürt görünüyor ama artık onu göz ardı etmeyi ya da onunla alay etmeyi göze alamayız.

Musk bir medya patronu değil çünkü Twitter'ın sahibi; artık Musk'ın en sevdiği mektubundan sonra X olarak adlandırılıyor. Platform, 2022'de satın aldığı gün dünyada en çok kullanılan ilk 10 sosyal medya hizmeti arasına neredeyse hiç girmemişti ve hiçbir zaman önemli bir kar elde edemedi. Ancak Musk bunun 44 milyar dolar değerinde olduğuna inanıyordu.
O zamandan bu yana Musk, bir zamanlar seçkinler arasında birçok etkili sohbete ev sahipliği yapan ve #BlackLivesMatter gibi aktivizm için bir site ve son dakika haberlerini ve acil durumları işaretleyebilecek bir erken uyarı sistemi olarak hizmet veren hizmeti beceriksizce ve öfkeyle dağıttı. Musk öncesi Twitter'ın tüm sınırlamalarına ve erdemlerine rağmen, en yetenekli personelini ve en değerli reklamverenlerini uzaklaştırdıktan sonra değerinden neredeyse hiçbir şey kalmadı.

Musk aynı zamanda bir medya kralı da değil çünkü kendilerinin de herhangi bir taahhüt veya sonuç olmaksızın çift haneli çocuk sahibi olabilmelerini ve yaltakçı ve saf iş dünyasının ve ünlü basının dikkatini çekmeyi dileyen öfkeli genç adamlardan oluşan bir gruba hitap ediyor.

Hayır, Musk 21. yüzyılın merkezi figürlerinden biri çünkü iletişim ekosistemindeki en önemli kaynaklardan biri olan uydu İnternet bağlantısı üzerinde alışılmadık yeni bir güç kullanıyor. Milyonlarca insan için dijital musluğu istediği zaman açıp kapatabiliyor. Eğer isterse dünyanın her yerindeki hassas yerlerdeki İnternet etkinliklerinin doğasını izleyebilir ve bu güçle birçok rahatsız edici yolla denemeler yapmaya başlamıştır. Ve hiç kimse onu sorumlu tutmaya istekli veya muktedir görünmüyor.

Musk'ın medya gücü esas olarak özel mülkiyetindeki (ancak büyük ölçüde kamu tarafından finanse edilen) roket ve uydu şirketi SpaceX'teki erken dönem yan projesinden kaynaklanmaktadır. Bu proje, Starlink, dünyanın büyük bölümünde çevrimiçi erişimde büyük bir boşluğu dolduruyor.

Geçtiğimiz birkaç yılda, özellikle Ukrayna'da Starlink'in gücünün ve erişiminin çarpıcı, gerçek zamanlı bir gösterisine tanık olduk. Şubat 2022'de savaşın başlamasından bu yana Starlink hem siviller hem de ordu için çok önemli bir hizmet oldu. Musk, masrafları Starlink'e ait olmak üzere Ukrayna semalarını uydularla doldurmayı kabul ederken, yerdeki alıcıların çoğunu NATO hükümetleri ve özel bağışçılar sağladı. Ancak Musk, çatışmanın doğası ve gidişatı ile ciddi bir şekilde ilgilenmeyerek bazı tehlikeli durumlar yarattı; en önemlisi, İnternet hizmetini Starlink'in coğrafi sınır sınırlarının ötesine Rus işgali altındaki bölgelere genişletmeyi reddettiği ve katılmaktan kaçınmak istediğini belirttiği zaman " büyük bir savaş eylemi ve çatışmaların tırmanması.” Rusya 2014'ten bu yana yasa dışı bir şekilde Ukrayna'nın parçalarını aldığından bu, Ukrayna'nın egemenliği, insan hakları kaygıları veya uluslararası hukuk dikkate alınmaksızın Rusya'nın Kırım ve Donbas gibi bu topraklara yönelik iddialarının fiilen kabul edilmesi anlamına geliyordu.

Bu, küresel çatışmanın temel temellerini özelleştirmeye yönelik tehlikeli ve açıklanamaz bir hamledir. William Randolph Hearst gibi geçmişteki medya patronları savaşları körükledi ve haritaların değiştirilmesine yardımcı oldu; J.P. Morgan gibi finansörler ise iki dünya savaşı sırasında büyük güçleri desteklediler. Ancak bu ilk dalga medya ve para baronlarının hiçbiri, Musk'un yaptığı gibi, büyük bir savaşın sonucunu yalnızca kişisel kaprislere dayanarak şekillendirecek doğrudan kapasiteye sahip değildi.

Coğrafi sınır skandalı son derece endişe verici bir gelişmenin altını çiziyor: Musk'un küresel iletişim üzerindeki benzersiz kontrolü, küresel çatışmalarda bir devrilme noktası görevi görebilir. Ruh hali değişimleri, egemen bir ulusun tamamının dijital yaşamını nasıl yönettiğini, hükümetinin ve işletmelerinin nasıl çalıştığını ve medya sistemlerinin nasıl çalıştığını etkileyebilir.

Ukrayna olayı, Musk'ın yeni medya gücü etrafındaki ilginin çoğunu çekmiş olsa da, bu, tüm dijital iletişim ağını kendi imajına göre yeniden yapılandırmaya yönelik çok daha geniş, daha düşük profilli bir teklifin sadece bir parçası. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, Meta ve Alphabet gibi ABD merkezli devler karşısında dijital egemenlik kurma mücadelesi verirken, Musk markalı bağlantı raketine hapsoldular. Kendi kamusal söylemlere katılma yeteneklerini ciddi şekilde sınırlayabilen tekel platformlarına erişim kazanmadan önce bile birçok ülke, yeni bağlanan ve düşük nüfus yoğunluklu bölgelerde yüksek hızlı İnternet'i desteklemek için Musk'un Starlink imparatorluğuna güvenmeye başlamıştı.

Starlink'in küresel İnternet üzerindeki hakimiyeti, Musk'un sundukları konusunda umutsuz bir pazara yol açıyor; bu, diğer girişimlerinden çok daha fazlası. Dünyanın büyük bir kısmı, yüksek hızlı interneti Amerikan şehirlerine taşıyan yer altı fiber veya kablolarından yoksundur. Starlink'in düşük yörüngeli uyduları, dünyanın seyrek yerleşimli geniş bölgelerinde, ABD standartlarına göre erişilebilir bir fiyata çok iyi İnternet hizmeti sunuyor. Bu nedenle, Avustralya veya Kanada'nın iki kıyısı arasında (veya bu konuda Amerika Birleşik Devletleri'nin uzak bölgelerinde) yaşayan veya bir savaş bölgesinde bir iş veya askeri birlik yönetmeye çalışan herkes için Starlink çok önemli görünüyor.

Starlink, 2019 gibi erken bir tarihte yerdeki (veya bir gemi, uçak veya insansız hava aracındaki) pille çalışan mobil alıcılara bağlanan küçük, nispeten ucuz uyduları göklere taşıyarak ilk hamle avantajına sahipti. O zamandan beri, 60'tan fazla ülkeye hizmet veren 5.000'den fazla uyduyu fırlattı; Musk yörüngede toplam 42.000 kişi bulundurmayı planlıyor.

Ek uzay uydu hatları birden bire çağrılamadığından, Musk klasik "müştereklerin trajedisi"nden karlı bir şekilde yararlandı: Ortak bir sosyal faydayı çevreledi ve ona güvenen herkesi kalıcı bir piyasa kölesi konumuna zorladı.

Musk'un eylemleri, bu benzeri görülmemiş güç birikiminin neden bu kadar tehlikeli olduğunu açıkça ortaya koydu. Küresel bağlantıyı sıfır kamusal hesap verebilirlik konumundan kontrol ettiğinden, onun "zengin kaprisi", bu temel hizmetin gelişmekte olan teknoloji pazarlarında dağıtılmasının tek temelidir. Musk bu gücü defalarca beceriksizce, tutarsız ve tehlikeli bir şekilde kullandı.

Elbette Musk, yüksek hızlı dijital çağın Lex Luthor'u sadece kendi cesareti ve kararlılığı sayesinde olmadı: Bu rol, World Wide Web'in erişimi ve mimarisi üzerine yapılan erken müzakerelerle ortaya çıktı. 1990'larda Amerika Birleşik Devletleri, özel operatörlerin dünyanın dijital altyapısının çoğunu inşa etmesini sağlamak için ticari müzakere baskısını ve iknayı kullandı. Bu, Cisco, Qualcomm, Microsoft ve Google gibi ABD merkezli şirketlerin küresel iletişim ekosisteminin tüm katmanlarına hakim olacağı anlamına geliyordu.

Bu çok büyük bir hataydı. Amerika Birleşik Devletleri, imparator sınıfın küresel dijital iletişim hatlarını ve uygulamalarını kontrol etmesini sağlamak için hızla harekete geçerek, gizlilik, güvenlik ve bakış açısı çeşitliliği gibi önemli kamu politikası kaygılarını sonradan akla gelen düşünceler haline getirdi ve yenilik ve genişlemeye yönelik çılgın aceleyi takip etti. Bu durum, ülkeleri kamu çıkarını zaten kendisine karşı hileli bir sisteme uyarlama çabasına soktu. Bu arada, Rusya ve Çin gibi liberal olmayan rejimler, Moğolların yönlendirdiği Net bağlantısı modelini hızla devlet baskısının emirlerine uyarladı.

Tıpkı Donald Trump gibi Musk da dikkat çekmek istiyor ve tartışmalardan keyif alıyor. O, kendi ahlaki doğruluğu dışında hiçbir inancı olmayan bir boksör ve zorbadır. Ancak Trump'tan farklı olarak Musk, gerçek ve muhteşem bir zenginlik deposuna sahip. Trump, dört yıllık başkanlık dönemi dışında dünyada bu kadar önemli hiçbir şeyi yönetmemişti. Düzenli olarak baskı yaptığı ve ihanet ettiği talihsiz iş ortakları ve eski müttefikleri dışında, nadiren başkalarının hayatlarını etkileme yeteneğine sahipti.

Musk şu anda altı şirketi kontrol ediyor. Sivil altyapı şirketi Boring Company gibi bazıları, buhar ürünleri satmaktan başka bir şey yapmıyor. Neuralink ve xAI gibi diğerleri ise, kısa vadede pazarda sürdürülebilirlik elde etme olasılığı düşük olan gösterişli projelerdir.

Twitter veya X, Musk onu özel alana kadar halka açık bir şirketti ve Suudi kraliyet ailesi gibi ahlaki açıdan risk altındaki yatırımcıların cömertliğinden yararlanıyordu. Musk'ın Twitter'ı ve diğer mülkleri yağmalamasının tek iyi yanı, yatırımlarını, borçlarını ve kararlarını dünyayla alakalı bir faktör olmaktan ziyade büyük ölçüde bir komedi konusu haline getirmeyi başarmasıdır; Twitter, sahibi olduğu ilk yılın ardından kullanıcı tabanının yüzde 16'sını kaybetti ve uygulama indirmelerinde yüzde 38 oranında düşüş görülürken, reklam geliri de düştü. Yine de, Hamas'ın İsrail'e saldırısına verilen yanıtın da açıkça ortaya koyduğu gibi, sitenin son dakika haberlerini toplayan bir kaynak olarak faydası söz konusu olduğunda Musk'un saltanatından kalma kötü niyetli ve hızla artan sorumluluklar mevcut: Musk'un neredeyse tamamen denetlenmeyen platformu kısa sürede ortaya çıktı. Her taraftan gelen dezenformasyon, sahte raporlar, eski videolar ve aşağılayıcı konuşmalarla doluydu.

Tesla, Musk için şanslı bir fırsat ve servetinin çoğunun kaynağıdır; ancak burada da elektrikli araç pazarını radikal yeniliklerle çok fazla bozmadı, bu pazara girmenin yolunu satın aldı. 2004 yılında Tesla'nın en büyük hissesini şirketin mühendis kurucuları Martin Eberhard ve Marc Tarpenning'den satın aldı. Musk, en büyük hissedar olarak şirketin yönetim kurulunu devraldı. Daha sonra kendisini CEO olarak atadı ve bireysel taşımacılığı petrole ve organize emeğe bağımlılıktan kurtaracak yeni türde bir otomobil şirketini teşvik etme misyonuna yüzünü ve sesini verdi.

Tesla, Musk'un portföyündeki halka açık tek şirkettir ve dünya çapında en karmaşık düzenleyici etki kafesleri altında faaliyet gösteren şirkettir. Sonuç olarak bu konu, düzenleyiciler ve davacıların avukatlarıyla yaşadığı pek çok karmaşık yüzleşmenin konusu oldu. Halka açık bir şirkete sahip olmanın getirdiği açıklama ve şeffaflık gereklilikleri, Musk'ın alametifarikası olan bazı öfke nöbetlerini ateşledi. Kamuoyuna yaptığı açıklamalar ve yöneticilerin daha fazla dokunulmazlık kazanmasını amaçlayan tweet'leri onu defalarca Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nda zor durumda bıraktı. Aslına bakılırsa, Tesla'yı düzenleyici denetimin huysuz bağlarından kurtarmak için şirketi özel hale getireceğine dair sahte bir tehdit tweeti attıktan sonra neredeyse Tesla'daki liderlik rolünü kaybediyordu.

Bu da SpaceX'in Musk tarafından üretilen tek gerçek başarı öyküsü olduğu anlamına geliyor. Aynı zamanda onun sürekli kâr eden tek şirketi de olabilir. Gelirlerinin çoğu çeşitli ulusal hükümetlerle yapılan kamu sözleşmelerinden geliyor. SpaceX, roketler ve uydular üretip fırlatıyor, ancak fırlatma başarısızlıkları ve diğer operasyonel utançlara ilişkin bir geçmiş performansı var; bu da yaygın eleştirilere yol açıyor ve eylemlerinin sıkı bir düzenleyici incelemeye tabi tutulması çağrısında bulunuyor.

Başarısız olan arama motoru Yahoo, ilk zamanlarda Web'in önde gelen haber sitesi rolünü üstlenirken, SpaceX de bir tüketici hizmet programının sahibi olarak kendi rolüne geri dönmüş görünüyor. Küresel bir İnternet servis sağlayıcısı haline gelen Starlink, yaygın bir talebi makul bir fiyat noktasında güvenilir bir şekilde karşılama yeteneğini gösterdi. Ancak eğer Musk'un hızla aşırı kalabalıklaşan uyumsuz teknoloji oyuncakları adasındaki geçerli tek ürünlerden biri olmaya devam ederse, Ukrayna'daki coğrafi sınır olayının açıkça ortaya koyduğu gibi, muhtemelen onu yeni ve beklenmedik şekillerde kırmanın cazibesine karşı koyamayacaktır.

Yine buradaki temel uyumsuzluk, kritik bir sosyal faydanın (uygun fiyatlı İnternet erişimi) özel bir şirkete devredilmesidir. Özel olarak kontrol edilen medya kaynaklarını eleştirenler sıklıkla kamu ve özel mülkiyet arasındaki ayrımın üzerinde duruyor ve bu nedenle kurumsal kontrolün ikinci biçimi tarafından beslenen teşvikleri yanlış anlıyorlar. Bu farklılıkların belirleyici bir siyasi örneğini vermek gerekirse, Trump'ın 2016 başkanlık kampanyasının ve sonraki görev döneminin ayırt edici özelliği, önemli fon sağlayıcılarının ve danışmanlarının neredeyse tamamının özel sermaye dünyasından gelmesiydi. Trump'ın önde gelen ekonomik ve ticari girişimlerinin çoğu, bu tür şüpheli kaynakların çizdiği yolu izledi.

Aynı gerçek dünyadaki sonuçlar, Musk ile halka açık şirketlere başkanlık eden teknoloji devleri arasındaki zıtlıkta da izlenebilir. Comcast CEO'su Brian Roberts ve Meta CEO'su Mark Zuckerberg gibi isimler, Amerikalıların gördükleri, okudukları ve inandıkları üzerinde büyük bir etkiye sahip. Ancak işlettikleri şirketler halka açık olduğundan, düzenleyicilerin talimatlarının yanı sıra hissedarların disiplin kurallarına da uymak zorundalar.

Tabii ki, hissedarlar iyiliğin peşinde koşan yekpare bir güç değil; her şeyden önce hisse senedi getirilerini en üst düzeye çıkarma yetkisinin yönlendirdiği bir kurumsal yönetim rejiminde, bundan çok uzak. Ancak emeklilik fonları ve üniversite bağışları gibi belirli hissedar blokları, şirket yöneticileri üzerinde işyeri çeşitliliği, çevreye verilen zarar ve demokrasiye verilen zararlar gibi konulardaki endişelerini dile getirmeleri için baskı yapabilir. CEO'lar yeterince bu tür baskıyla karşı karşıya kalırlarsa, şirketin itibarına ve dolayısıyla kârına zarar verebilecek her türlü kurumsal davranışı ele alacak reformlar yapmak zorunda hissedebilirler. Menkul kıymet piyasalarındaki bu büyük oyunculara ek olarak, açığa satış yapanlar ve aktivist yatırımcılar da firmaları ve piyasaları disipline etmeye yardımcı oluyor ve çoğu zaman şirket yönetim kurullarını, desteklenemeyen büyüme tahminleri veya şüpheli muhasebe uygulamaları gibi normalde görmezden gelecekleri konuları ele almaya zorluyor.

Aktivist yatırımcılar ve açığa satış yapanlar Tesla'nın nasıl yönetildiğine dair önemli eleştirilerde bulundular ve şirketin birçok yasal ve mali başarısızlığından sorumlu tutulmasını talep ettiler; yatırımcı Jim Chanos, Tesla'nın 75 kat daha yüksek piyasa değeriyle "gülünç derecede aşırı değerlendiği" konusunda uyardı gelirinden daha fazla. Sonuç olarak Musk'un hızla genişleyen düşman listesindeki herkesten daha fazla açığa satış yapanlardan nefret ettiğini söylemek yanlış olmaz. (Bu yılın başlarında Musk, Tesla'da açığa satış yapan bir satıcının açtığı hakaret davasını sonuçlandırdı.) Bu antipati, Musk'un şirketi satın aldıktan hemen sonra Twitter'ı özelleştirmesinin ve Tesla için aynı planları barındırmasının bir nedeni olabilir.

Musk'ın özel mülkiyet yoluyla hesap vermekten kaçınma konusundaki dikkat çekici yeteneği, onu bugün sahneye çıkan hemen hemen tüm diğer büyük medya patronlarından ve kurumsal devlerden ayırdı. Eski Fox News CEO'su ve başkanı Rupert Murdoch bile, tüm aşırılıklarına, egomanisine ve açık güç oyunlarına rağmen halka açık şirketleri yönetiyordu. Murdoch sürtüşmelerle, düzenleyici makamların para cezalarıyla ya da dava nedeniyle zararlarla karşılaştığında, kamu varlıklarının hazır bir sermaye ve kredi erişimi kaynağı olduğunu bilerek zararları kabul etti ve yoluna devam etti.

Musk'un özel sermaye iletişim baronu olarak büyük rolü aynı zamanda medya konsolidasyonu sorununa yaklaşımımızda da bir değişim sunuyor. Medya mülkiyetindeki eğilimleri geleneksel olarak eleştirenler tipik olarak “ağlara” odaklandılar; hepsi bir hissedar oligarşisi tarafından yönetilen orijinal Üç Büyük televizyon yayıncıları ve onların müttefiki yazılı, radyo ve kitap yayıncılığı derebeylikleri. Eski medya düzenini eleştirenler, bu holdingleri, editoryal karar verme ve bilginin geleneksel kar elde etme ve (tesadüfi olmayan) reklamverenleri yatıştırma ağları boyunca dağıtılması üzerinde sahip oldukları aşırı güç nedeniyle haklı olarak çağırdılar. CBS, ABC ve NBC'nin 20. yüzyıldaki gazetecilik başarısızlıklarının yanı sıra bu şirketlerin sahiplerinin (General Electric, Disney, Gulf ve Western) piyasa çıkarlarını takip eden medya konsolidasyonunun geleneksel eleştirisi, bilgi üretimi ve dağıtım araçlarına odaklandı. Medya teorisyeni Marshall McLuhan'ın spekülasyonlarını genişleten eleştirmenler, eğer araç tamamen mesaj değilse, en azından araç ve mesajın dikey bütünleşme güçleri yoluyla ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı olduğu sonucuna vardı.

Disney'in (ABC'ye ek olarak artık ESPN, Marvel Studios ve diğer pek çok içerik kaynağını da kontrol ediyor) ve Murdoch's News Corporation'ın başarısının bize gösterdiği gibi, hâlâ dev devlerimiz var. Başka bir deyişle, medyanın yoğunlaşması gerçek bir sorun olmayı sürdürüyor ancak artık farklı bir sorun. Şirketin doğası, sahibinin ve CEO'sunun akıl sağlığı ve istikrarı her zamankinden daha önemli.

Bu yeni medya ortamını tasnif ederken medya sistemlerimizin üç boyutta, üç katmanda hizalandığını düşünmek faydalı olacaktır.

Temel katman altyapıdır: tüm bu metal ve fiberglas, tüm bu uydular ve yönlendiriciler. Bugün Comcast, AT&T, T-Mobile ve Verizon gibi küçük bir avuç kablo ve telekomünikasyon şirketi bilgi ağımızın çoğunu kontrol ediyor.

İkinci katman, bilginin kitlesel asimilasyonunun “uygulama” bileşeni diyebileceğimiz katmandır. Burada Google ve Facebook (ya da daha doğrusu Alfabe ve Meta), önemli, ilginç ve "ilgili" olduğunu düşündüğümüz şeyleri yöneten bir ikili oluşturuyor. (Ve bu ağ geçidi platformlarının kullanıcılarıyla oluşturduğu algoritmik simbiyoz sayesinde, bu kullanıcılar adına erişimi ve tüketici tercihlerini önceden belirleyen verileri topluyorlar.) Yeni bir uluslararası oyuncunun, örneğin TikTok'un sahibi Çinli şirket Bytedance bu ikiliyi sarsabilir ancak henüz o noktada değiliz.

Son katman, medya tüketicilerinin en iyi bildiği katmandır: içerik. Bu, bir demokraside kamusal müzakereyi körüklemek için güvenilir bilgi arayışını temsil eden varsayımsal ideal okuyucunun (veya kaydırıcının veya izleyicinin veya dinleyicinin) odak noktasıdır. Elbette bu aynı zamanda giderek büyüyen dijital dikkat ekonomisinin de teslimat noktasıdır. Bu nedenle, medya faaliyetinin bu düzeyindeki her büyük oyuncunun, ikinci katmanda sıralanan tekel platformlarının (Google, YouTube, Facebook, Instagram ve TikTok) sahip olduğu algoritmik güce dikkat etmesi gerekiyor. Bu platformlar okuyucuları ve izleyicileri bir içerik yerine diğerine yönlendirir; bu da her içerik üreticisinin, pazardaki varlığının potansiyel maliyeti pahasına algoritmalara boyun eğmesi gerektiği anlamına gelir.

Bu son katman aynı zamanda piyasa oyuncuları arasında bir dereceye kadar fiili rekabeti teşvik etmeye devam eden tek katmandır. Aynı zamanda, Federal Ticaret Komisyonu'nun Google'a karşı açtığı antitröst davası ve yakın zamanda Penguin Random House ile Simon & Schuster arasında önerilen birleşmeyi reddetmesinin de gösterdiği gibi, düzenleyici incelemelerin de ana odak noktasıdır. Bu düzenleme uyumsuzluğu eski medya yoğunlaşma modelinin mirasıdır. Kamuoyunun Google ve Facebook'un yoğunlaşmış gücüne dair kaygısı yalnızca on yıllık bir geçmişe sahip; bu da bu şirketlerin gücünü sınırlama çabalarının büyük ölçüde teorik kaldığı anlamına geliyor.

Bu arada, özel iletişim şirketlerinin geniş ve benzeri görülmemiş erişimi, altyapı düzeyi üzerindeki kontrolün, yeniden düzenlenen dijital medya ortamındaki en önemli sorun olduğu anlamına geliyor: Yakın zamanda yapılan bir McKinsey araştırmasına göre, özel sermaye, 2022'de küresel teknoloji pazarının 675 milyar dolarını kontrol ediyordu. — 2012'de 100 milyar dolardı. Gördüğümüz gibi Elon Musk'un neden sorun olduğu da bu. Kullanıcıların gözetimi, şirketlerin ve devletlerin stratejik olarak hedeflenmesi ve içeriğin kısıtlanması elbette altyapı katmanının üzerinde gerçekleşebilir, ancak bu kötü niyetli güçler orada tesis edildiğinde çok daha güçlü ve etkilidir. İnsanlar genellikle kullandıkları uygulamaları ve bunlar aracılığıyla iletilen içeriği seçebilirler. Ancak konu temeldeki veri şebekesine geldiğinde, ağ ölçek ekonomileri veya basit piyasa ataletinden dolayı pazar liderinin ötesinde anlamlı bir seçim yapmaları nadiren mümkün oluyor.

Altyapı alanında baskın bir oyuncu olarak Musk bu koşullara iyi uyum sağladı. Rekabetçi kapitalizmin bir havarisi olmaktan çok uzak, eski Paypal meslektaşı Peter Thiel'in geliştirdiği tekelci vizyona sahip. Ve tıpkı o ilk Facebook yatırımcısı gibi Musk da piyasa baskılarının, emeğin, yatırımcıların veya kamu çıkarının işlerini yürütmenin en iyi yolunu belirlemede meşru bir rol oynayabileceği düşüncesi karşısında ürküyor.

Bu yakınlık Musk'ın kurumsal biyografisinin bir başka kritik unsuruna işaret ediyor. Apartheid Güney Afrika'sında yetiştirilme tarzının ideolojik bir taşıyıcısı olarak hizmet etmekten ya da daha sonra Ivy League'in ender bölgelerindeki vesayetine boyun eğmekten çok, Musk gerçekten Silikon Vadisi'nin risk sermayesi döneminin güzel döneminde olgunlaştı. Risk sermayesi yatırımcıları büyük ölçüde yoktan yeni pazarlar ve iş modelleri yaratmaya çalıştıklarından, genellikle pazardaki çöküşlerine ve içgüdüsel içgüdülerine dayanarak kararlar alırlar. Görevleri, mantıklı kararlara varmak için hipotezlerini verilerle test etme veya kayıtları takip etme gibi olağan faydalar olmadan, para yığınlarını kendini kanıtlamamış girişimcilerin kucağına itmektir.

Piyasa kapitalizminin klasik modellerinin herhangi bir geleneksel erdem içerdiği söylenebilirse, bunlar esasen Yunan tragedyasının erdemleridir: kibrin, emperyal hırsın ve kibrin yavaş yavaş ilerleyen cezası. Kendilerine ağır gelen çılgınlıklarıyla ilgili piyasa uyarılarını görmezden gelirken, övülen asansör konuşmalarında sadece VC desteği toplayan şirketler, aksi takdirde gerçek ihtiyaçları karşılamak için verimli bir şekilde kullanılabilecek sermayeyi yanlış yönlendirerek, sonunda genellikle daha büyük bir pazar düşmanıyla karşılaşırlar. Bu prensibin son zamanlardaki iki korkunç örneği için Elizabeth Holmes'un dolandırıcı kan testi şirketi Theranos'un ve Samuel Bankman-Fried'ın kripto para imparatorluğu FTX'in çöküşüne ve bunların federal adalet sistemiyle nihai hesaplaşmalarına bakın.

Elon Musk, risk sermayesi yatırımı ile özel sermaye sahipliğinin birleşik beceriksizliğinin poster CEO'sudur. VC dünyasının kibir-ödüllendirici ahlakını, devasa egosunu ve kendisini şimdiye kadarki en zengin insan yapma arzusunu beslemek için tasarlanmış gibi görünen bir tarikatla birleştirdi. Ve tüm bunları hiçbir zaman bu kadar çok insanı çalıştırmadan, açık piyasada çok fazla ürün satmadan, hatta çok sık kar bile elde etmeden yaptı.

Musk'ın piyasa yerçekiminin pek çok geleneksel kanununa meydan okumadaki başarısı, diğer şeylerin yanı sıra, bir kamu hizmeti olarak İnternet hizmeti yaratma anını kaçırdığımız anlamına geliyor. Şimdi, dünya çapında hasara yol açan bu başarısızlığın mirasını hesaba katmaya başlamalıyız. Starlink gibi uydu internet dağıtım sistemlerini millileştirmenin maliyet ve faydalarını gözden geçirmek için ciddi bir çaba harcamak, başlangıç noktalarından biri olabilir. Böyle bir çaba için gösterişli veya şovenist bir modelin, Musk'ın küresel iletişim düzeninin zirvesine yükselişini yaratan aynı türden Amerikan pazar hegemonyasını genişletme riskini taşıdığı doğrudur. Ancak Elon Musk'un ulusal egemenlik ve bilgiye erişim konusundaki küresel mücadelelerin fiili hakemi olma ihtimalinin artık başka seçeneğimiz olmadığı anlamına geldiği de aynı derecede doğru.

Kaynak: The Nation

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

X, Musk'un Devralmasından Bu Yana En Büyük Kesintiyi Yaşıyor

(Bloomberg) -- Elon Musk'un X'i, milyarderin eskiden Twitter olarak bilinen sosyal medya platformunu satın almasından bu yana en büyük kesintiyi yaşadı; bu yaygın ama geçici bir kesinti, sona eriyor gibi görünüyor.

logo-black.png.twimg.1920.png

13.41'de 94.000'den fazla X kullanıcısı siteyle ilgili sorunlar bildirdi. Web sitesi ve hizmet kesintilerini izleyen Downdetector'a göre Perşembe günü Hong Kong saati. Kullanıcı tarafından bildirilen sorunların sayısı bir saat sonra yaklaşık 7.000'e düştü.

San Francisco merkezli platform, Musk'ın 2022'nin sonlarında 44 milyar dolara satın almasından bu yana birçok kesinti yaşadı, ancak bu haftaya kadar bunların hiçbiri, yaklaşık 50.000 kullanıcının etkilendiği o yılın Temmuz ayındaki kadar büyük olmamıştı.

Son olayın nedeni bilinmiyor. Raporların yaklaşık %70'i X'in uygulamasında sorunlar olduğunu belirtirken diğer %20'si web sitesinde sorunlarla karşılaştı.

X'in resmi hesabındaki kesintiye ilişkin herhangi bir yorum yapılmadı. Şirketin basın ofisine gönderilen bir e-posta, "Şu anda meşgul, lütfen daha sonra tekrar kontrol edin" şeklinde otomatik bir yanıt verdi.

Kaynak: Bloomberg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • Admin

WSJ'nin haberine göre Elon Musk, Tesla'nın özelleştirilmesiyle ilgili kötü tweetinin ardından bir röportaj sırasında "etki altında" olmuş olabilir

Elon Musk, 2018 yılında şirketi özelleştirmek istediğini açıkladığında Tesla hissedarlarını şok etmişti.

Yeni bir WSJ raporu, bazı yönetim kurulu üyelerinin tweet atarken uyuşturucu kullandığından endişe duyduğunu ortaya çıkardı.

Musk, tweet'in ardından NYT ile yaptığı röportaj sırasında "etki altında" olmuş olabilir.

Tartışmalara aşina olan kaynakların The Wall Street Journal'a verdiği bilgiye göre Tesla yönetim kurulu üyeleri, Elon Musk'un 2018'de EV şirketini özelleştirmeyi düşündüğünü tweetlediğinde uyuşturucu kullanıyor olabileceğinden özel olarak endişeleniyordu.

O zamanlar hâlâ Tesla'nın başkanı olan Musk, Ağustos 2018'de Twitter'da aniden "Tesla'yı özel olarak 420 dolara almayı düşündüğünü" (marihuanaya gönderme yapan bir rakam) açıkladığında hissedarları şok etmişti.

"Finansman güvence altına alındı" diye ekledi.

The Journal'ın haberine göre, Tesla CEO'sunun konuyu tweet'ten bir hafta önce şirketin yönetim kuruluna getirdiğini iddia eden daha önceki raporlara rağmen, yönetim kurulu üyeleri Musk'ın mesajı karşısında hazırlıksız yakalanmıştı.

The Journal'ın raporuna göre, bazı yönetim kurulu üyelerinin Musk'ın uyuşturucu kullanırken tweet attığına ve ondan izin almayı düşündüğüne dair endişelerini özel olarak dile getirdiği anlaşılıyor.

Tweetin ardından The New York Times'a verdiği röportajda Musk, Tesla'yı yönetmenin "dayanılmaz" olduğunu ve geçen yılın kariyerinin "en zor ve acılı yılı" olduğunu söyledi.

Röportajda ayrıca Tesla yönetim kurulunun Musk'un Ambien kullanımı konusunda nasıl endişe duyduğu ve bunun onun gece geç saatlerde tweet atma alışkanlıklarına katkıda bulunup bulunmayacağı hakkında raporlar da yer aldı.

The Journal'a konuşan konuya yakın kaynaklar, Musk'ın The Times'la yaptığı röportaj sırasında "etki altında" olabileceğini belirterek, Tesla'nın iletişim ekibinin onun bir muhabirle görüşmeyi planladığını bile bilmediğini ekledi.

Musk, yasa dışı uyuşturucu almaktan hoşlanmadığını söylese de milyarderin, depresyonu tedavi etmek için esrar ve küçük dozlarda ketamin gibi eğlence amaçlı uyuşturucular kullandığı biliniyor.

Journal, Musk'ın ev sahipliği yaptığı bir Los Angeles partisinde birden fazla asit tableti ve 2019'da Meksika'da saykodelik mantarlar aldığını bildirdi.

The Journal'ın geçen yıl bildirdiği gibi, Silikon Vadisi'nin güç oyuncuları arasında uyuşturucu kullanımı yaygın olabilir. Yine de yasa dışı uyuşturucu kullanımı, roket şirketi SpaceX'in milyarlarca dolarlık devlet sözleşmelerine güvendiği Musk gibi biri için endişe kaynağı olabilir.

Madde Bağımlılığı ve Ruh Sağlığı Hizmetleri İdaresi'ne göre, şirketlerin bu sözleşmeleri alabilmeleri için Uyuşturucusuz İşyeri Yasası'na uymaları gerekiyor.

2018 tweeti aynı zamanda kendi sonuçlarını da beraberinde getirdi.

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Musk'un açıklamasını araştırmaya başladı ve kısa süre sonra 40 milyon dolarlık cezaya yol açan bir dava açtı. Musk ayrıca Tesla başkanlığından ayrılmayı kabul ederken Tesla yönetim kuruluna iki bağımsız yönetici atadı.

Musk'un avukatı Alex Spiro, hafta sonu Business Insider'ın gönderdiği yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Kaynak: Business Insideer

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Elon Musk'un 'X' Adını Değiştiren Twitter'ı, Güvenlik Personeli Kesintisi Nedeniyle Avustralya'da Milyonlarca Dolarlık Para Cezasıyla Karşı Karşıya

Avustralya'nın çevrimiçi güvenlik kuruluşu eSafety'den gelen bir rapora göre, Elon Musk'un daha önce Twitter olarak bilinen sosyal medya şirketi X, güven ve güvenlik ekibindeki ciddi kesintiler nedeniyle Avustralya hükümeti tarafından astronomik bir günlük 782.000 Avustralya Doları (524.456 ABD Doları) para cezasıyla karşı karşıya kalabilir komiser. Musk'un devralınmasından bu yana şirket, kendini güvene ve emniyete adamış mühendis ve personel sayısında önemli bir azalma gördü; bu da platformun zararlı içerikleri ve kullanıcı güvenliğini yönetme yeteneği üzerinde ölçülebilir bir etkiye sahip oldu.

Musk'un şirketi Ekim 2022'de 40 milyar dolara satın almasından önce Twitter'ın dünya çapında güven ve güvenlik sorunları üzerinde çalışan 279 mühendisi vardı. Bu sayı Mayıs 2023 sonunda yalnızca 55'e düştü. Güven ve emniyet ekibinin üye sayısı 4.062'den 2.849'a, tam zamanlı içerik denetleme ekibi ise yarı yarıya 107'den 51'e düştü. Ayrıca sözleşmeli moderatör sayısı 2.613'ten çıktı. 2.305'e. eSafety'e göre, bu kesintilerin nefret dolu tweetlere verilen yanıt sürelerini %20 ve doğrudan mesajlara %70 oranında yavaşlattığı bildirildi.

Daha önce 2014 ile 2016 yılları arasında Twitter'da güven ve güvenlik üzerinde çalışmış olan e-Güvenlik Komiseri Julie Inman Grant, Musk'un yönetime gelmesinden bu yana X'ten gelen çevrimiçi nefret raporlarında bir artış olduğunu belirtti. Grant, daha önce şiddet içeren ve nefret dolu davranış nedeniyle işaretlenen hesapların yeniden etkinleştirilmesiyle ilgili endişelerini dile getirerek şunları ifade etti: "On binlerce tehlikeli sürücüyü herhangi bir inceleme, kısıtlama veya gözetim olmaksızın yollara geri göndererek mükemmel fırtınayı yaratıyorsunuz. ”

Bu önemli kesintilerin ve Güven ve Güvenlik Konseyi'nin dağılmasının ardından X, onun yerini alacak yeni bir organ kurmadığını ve yalnızca küresel olarak nefret dolu davranışlarla mücadeleye adanmış tam zamanlı personelden yoksun olduğunu doğruladı. X, kendisiyle iletişime geçildiğinde "Şu anda meşgul, lütfen daha sonra tekrar kontrol edin" şeklinde otomatik bir yanıt verdi ve hükümetin raporuna doğrudan değinmedi.

e-Güvenlik Komiseri ayrıca, çevrimiçi çocuk cinsel istismarının nasıl ele alındığına ilişkin ayrıntılı bilgi sağlayamadığı için X'e karşı hukuk davası başlatıldığını da açıkladı. Daha önce X, bu bilgiyi açıklamayı ihmal ettiği için 610.500 Avustralya Doları (409.000 ABD Doları) tutarında bir ceza ödemeyi reddetmişti. Mahkemenin hükümet lehine karar vermesi durumunda X, Mart 2023'ten bu yana yüz milyonlarca dolara kadar çıkabilen ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir.

Kaynak: TrendyDigests

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Elon Musk, Meta'nın Baş Yapay Zeka Bilim İnsanıyla Büyük Bir Tartışmanın İçine Girdi...

Milyarder Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu Meta'nın (eski adıyla Facebook) Baş Yapay Zeka Bilimcisi Yann LeCun, Popular Information haber bülteninin yazarı gazeteci Judd Legum'un X hakkındaki bir gönderisine yanıt verdi.

Legum şunu yazdı: "Elon Musk bu haftayı 168 milyon takipçisine oy verme konusunda yanlış ve yanıltıcı bilgiler yaymakla geçirdi. Musk, bu hatalı iddiaları, erken oylamanın ve çoğu postayla oylamanın sona erdirilmesi de dahil olmak üzere, oy verme konusundaki büyük kısıtlamaları haklı çıkarmak için kullandı."

Legum, Musk'ın "yasadışı kişilerin federal seçimlerde oy kullanmasının engellenmediğini" öğrendiğinde şaşırdığını yazdığı 10 Ocak tarihli bir gönderiye atıfta bulunuyor. Legum şu cevabı verdi: "Bu iddia kesinlikle yanlıştır."

LeCun araya girdi ve şunu yazdı: "Elon'u biliyorsunuz, düzgün yönetilen sosyal ağlar, seçimlerle ilgili yanlış bilgileri ortadan kaldırmak için ellerinden geleni yapıyor."
LeCun, paylaşımında Musk'ı etiketlemese de Musk, yapay zeka bilim adamına şu yanıtı verdi: "'Düzgün yönetilen' sosyal ağlardan bahsetmeniz komik. Muhtemelen sosyal ağların 'gerçek yöneticisi' olan Mark Zuckerberg'in, son seçimde yasa dışı oy verme araçlarını finanse ettiğinin farkında mısınız?" .'

Wisconsin Cumhuriyetçileri, Racine'in 2022'de şehri dolaşan ve erken oy toplayan bir oy verme aracını kullanmasına karşı çıktı. Makaleye göre minibüs, "Racine'in, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ve eşi tarafından oluşturulan kar amacı gütmeyen kuruluş Tech and Civic Life Merkezi'nden aldığı hibe parasıyla satın alındı."

Teknoloji ve Sivil Yaşam Merkezi'nin web sitesine göre, kuruluş Zuckerberg tarafından değil üç profesyonel tarafından kuruldu: sivil teknoloji uzmanı Tiana Epps-Johnson, eski seçim yetkilisi Whitney May ve sivil veri uzmanı Donny Bridges.

Yıllar geçtikçe Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan, CTCL'ye 300 milyon dolar taahhüt etti.

Facebook, diğerlerinin yanı sıra Google, Knight Foundation, Rock the Vote, Rockefeller Brothers Fund ve Democracy Fund (eBay kurucusu Pierre Omidyar tarafından yaratılmıştır) gibi CTCL'nin ana fon sağlayıcıları arasında yer alıyor.

Kaynak: 2paragraphs

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Elon Musk, Donald Trump'ın Milyarder Popülizmini Nasıl Tamamen Kucaklıyor?

Bugünlerde Elon Musk'ta Donald Trump'ın yankılarını görmemek mümkün değil.

Her ikisi de opera dramalarıyla karşı karşıya kalmış dünyaca ünlü girişimcilerdir. Her ikisi de sosyal konularda kışkırtıcıdır, politik olarak yanlış olabilir ve hatta bazen kaba olabilir. Ve her ikisi de satış sanatında (hem kendileri hem de şirketleri) ve dünyayı kendi vizyonları etrafında döndürme becerisinde çok başarılılar.

Ancak en büyük benzerlik, X'e dönüşen Twitter'ın yıllarca ustalıkla kullanılmasının ardından nasıl bir popülist oluşturduklarından geliyor. Bu popülist destek, birçok açıdan Musk'ı daha da etkili hale getirdi; ancak provokasyonları Tesla'daki müşterilerini soğutma ve X'teki reklamverenlerini yabancılaştırma riskini taşıyor.

Çoğu kişi için Musk'ın yeşil enerji teknisyeninden kendi deyimiyle trol şefi memuruna doğru evrimi, milyarderi Trump'ın önceki liderliğinde yasaklayan ve Musk'ın kontrolü ele geçirmesinden kısa bir süre sonra onu yeniden göreve getiren sosyal medya platformu X'in manevi mirasçısı haline getirdi. 2022'nin sonlarında.

Özellikle son birkaç gün, Musk'ın Trumpvari yöntemleri benimsediğine dair örneklerle dolu: Milyarder Mark Cuban'la olan kavgasında isim takmaya yöneldi. Ülkenin seçim sisteminin akıl sağlığını sorguladı. Hükümetin göçmenlere ev sahipliği yapmak için insanların evlerini alacağını öne sürerek yasadışı göçle ilgili endişelerini yineledi. DEI olarak bilinen kurumsal çeşitlilik çabalarının hava yolculuğunun güvenliğini tehdit ettiği yönündeki iddiaları güçlendirdi.

Musk Salı günü attığı tweette çeşitlilik, eşitlik ve katılım kelimelerinin kısaltmasını yeniden düzenleyerek "DIE'nin bu çılgın politikasını değiştirmek için bir uçağın düşmesi ve yüzlerce insanı öldürmesi gerekecek" dedi.

Milyarder ve NBA Dallas Mavericks'in eski çoğunluk sahibi Cuban, DEI ilkelerini savunduktan sonra Musk'un gazabını çekti. Cuban bir noktada Musk'a şöyle cevap verdi: "Çeşitliliğe sahip ve paydaşlarınızı temsil eden bir iş gücüne sahip olmak iş açısından iyidir."

Eski başkanın kendi sözlerini düşmanlara karşı füze olarak kullanan Musk'ta Trump'ın izlerini görmek özellikle kolaydır. Saldırı geçtiğimiz Pazartesi günü gerçekleşti; Musk, Kübalının ırkçı olduğunu beyan eden basit bir tweet ile felsefi bir anlaşmazlığı ortadan kaldırdı (bu gönderi daha sonra silindi).

Musk, tweet fırtınasını daha da alevlendirmek için Trump'ın başarısız bir iş anlaşması nedeniyle Cuban'a gölge düşüren 2014 gönderisini yeniden gün yüzüne çıkardı. "Mali durumu mu yoksa pislik biri olması mı?" Trump o sırada tweet atmıştı.

Musk'un neredeyse 10 yıl sonra paylaştığı gönderi: "Epik."

Musk daha sonra bu yılın Cumhuriyetçi başkan adayı olan Trump'ın "2024'te X'te tekrar paylaşım yapmaya başlamasını" isteyen bir kullanıcıyla iletişime geçti.

Musk bunu ateşe ve sevinç gözyaşları emojilerine layık buldu.

Bütün bunlar, Musk'un meslektaşlarımın, iş imparatorluğundaki bazı yöneticilerin ve yönetim kurulu üyelerinin onun uyuşturucu kullanımından endişe duyduğunu söyleyen haberlerini eleştirdiği bir hafta içinde gerçekleşti. Musk, uyuşturucu testlerinde başarısız olmadığını söyleyerek yanıt verdi ve işlerinin başarısını övdü. Hatta Trump benzeri bir övünmeye bile yer verdi: "Ne yapıyorsam, kesinlikle bunu yapmaya devam etmeliyim!"

Bu, Trump'ın klasik kabadayılığını hatırlatan bir cümleydi; kaosun ortasında, 2016 başkanlık kampanyası sırasında yaptığı bir yorum da dahil: "Beşinci Cadde'nin ortasında durup birini vurabilirim ve hiçbir şey kaybetmem." seçmenler.”

İki adamın meydan okuması ve agresif çürütmeleri, paylaştıkları yaklaşımlardan sadece bir tanesi. Özünde, önce yatırımcılara, sonra müşterilere ve en sonunda da genel olarak halka satılan hikayeleri bir araya getiren şovmen olabilirler.

Trump'ın harika bir iş adamı olarak anlatımı, NBC'nin "The Apprentice" dizisinde TV kariyerinin başlamasına yardımcı oldu. Adını dünya çapındaki anlaşmalara ekleyen kazançlı markalaşma fırsatlarını güvence altına aldı.

Musk'un yatırımcılara sürücüsüz arabaların ve Mars görevlerinin geleceğini satma yeteneği, Tesla ve SpaceX'in ayağa kalkmasına ve sonuçta onun dünyanın en zengin adamı olmasına yardımcı oldu.

Ancak birbirlerinde gördüklerini her zaman takdir etmezler. Musk'ın 2022'de Twitter'ı satın alma hamlesi öncesinde Trump, onu "başka bir saçmalık sanatçısı" olarak nitelendirdi. Buna karşılık Musk, geçen yıl yayınlanan "Elon Musk"ta biyografi yazarı Walter Isaacson'a "Trump'ın dünyanın gelmiş geçmiş en iyi saçmalıklarından biri olabileceğini" söyledi.

Diğerleri onları aynı tweet'ten kesilmiş olarak görüyor.

Cumhuriyetçi anketör Frank Luntz, odak gruplarını yönetirken iki adamın sıklıkla aynı grup insan tarafından karşılaştırıldığını ve desteklendiğini tespit etti.

“İnsanların tepkisi (her iki adam için de): 'Onun için iyi bir şey... Onun söylediklerine her zaman katılmıyorum, söyleme şekli hoşuma gitmiyor ama yaptığı şeyi seviyorum, o işleri sarsıyor'” dedi Luntz.

Yale Üniversitesi hukuk profesörü olan yazar Amy Chua, "Siyasi Kabileler"de, Trump'ın popülist başarısının düzen karşıtı destekçilerden yararlanarak geldiğini öne sürdü. Profesörler, politikacılar ve gazeteciler gibi elit profesyonellere karşı derin bir kırgınlık besliyorlardı, aynı zamanda zengin yanlısıydılar ve kendilerini onun zenginliğiyle özdeşleştiriyorlardı çünkü bunu kendileri için arzuluyorlardı.

“Trump'ın tabanı içgüdüsel olarak onunla özdeşleşiyor: Konuşma şekliyle (soyunma odası), giyinmesiyle, kalçasından ateş etmesiyle, hata yaparken yakalanmasıyla ve politik olarak doğru olmadığı için liberal medya tarafından defalarca saldırıya uğramasıyla. Yeterince feminist olmak” diye yazdı. "Düşmanlarının kendi düşmanları olduğunu düşünüyorlar."

Başka bir deyişle, Trump ilk Amerikan rüyasını temsil ediyor: Bu ülkede, 200 yıldan fazla bir süre önce İngiltere Kralı'na esasen "kendini siktir et" diyecek kadar güç toplama olasılığına dayanan bir geçmişimiz var. .” Veya modern bir ifadeyle patronunuz. Veya Musk'un durumunda Disney'in CEO'su.

Bu bağlamda, Musk bu tür ideallerin poster çocuğudur: büyük ihtimallere rağmen her şeyle tekrar tekrar kumar oynayan, fabrika katlarında uyuyan ve büyük sermayenin, büyük medyanın ve büyük hükümetin güçleriyle (seçkinler) savaşan bir göçmen. Amerika'da başarılı olmak için onu aşağıda tutun.

Musk'ın pek çok hayranı için düşmanları artık onların düşmanı haline geldi.

Bazıları geçen hafta Tesla'nın güncellenmiş Model 3 sedanının tanıtımını yapmak için daha fazla zaman harcamasını dileyebilirken, diğerleri yakın zamanda yasak olduğunu söyledikleri fikirleri ve konuları savunduğu için ona tezahürat yapıyor. Onun Overton Penceresi olarak adlandırılan pencereyi veya esasen ana akım siyasi tartışmalarda kabul edilebilir politika fikirlerini harekete geçirdiğini iddia ediyorlar.

BloomTech adlı bir eğitim girişiminin kurucu ortağı Austen Allred geçen hafta bir paylaşımda bulundu: "Overton Penceresi son üç yılda o kadar ciddi bir şekilde değişti ki, bunu düşünmek bile zor." “İnsanların daha önce almayacakları, artık kamuya açık olarak aldıkları bir sürü pozisyon var. Aslında dokunulmazlardı.”

Başka bir kullanıcı da aynı fikirde: "Elon, Overton penceresini açtı."

Musk buna şöyle cevap verdi: "Bir şey değil."

Kaynak: TWSJ

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

MrBeast, Elon Musk'un reklam geliri planını test etmek için X'e ilk videosunu yüklüyor

MrBeast ilk videosunu X'te paylaştı.

İçerik oluşturucu, platformun reklam gelirini paylaşma planını test ettiğini söyledi.

MrBeast daha önce videoların yapımının çok pahalı olması nedeniyle X'te yayınlamaya değmeyeceğini söylemişti.

YouTube fenomeni MrBeast, Elon Musk'un X'ine daha fazla zaman ayırmayı planlıyor olabilir.

Gerçek adı Jimmy Donaldson olan YouTuber, ilk videosunu Pazartesi günü doğrudan sosyal medya platformunda paylaştı. Gönderide Musk'un reklam geliri paylaşım sistemini test ettiğini söyledi.

16 dakikalık bir videonun yanında "X'teki bir videonun ne kadar reklam geliri sağlayacağını merak ediyorum, bu yüzden test etmek için bunu yeniden yüklüyorum. Gelecek hafta reklam gelirini paylaşacağım" dedi.

Musk ve Donaldson'ın uzun süredir devam eden bir dostluğu var ve sosyal medyada birbirleriyle iletişim kurdukları biliniyor.
Musk daha önce MrBeast'i videolarını X'e yüklemeye teşvik etmişti ancak bu öneri içerik oluşturucunun sert tepkisiyle karşılandı.

MrBeast, Musk'ın teşvikine yanıt verdi ve videoları kendi platformunda paylaşmaya değmediğini çünkü bunların yapımının milyonlara mal olduğunu söyledi.

"X'te milyarlarca izlenme olsa bile bu, bunun bir kısmını bile karşılamaz. Para kazanma gerçekten hızlanmaya başladıktan sonra bazı şeyleri test etmeye hazırım!" dedi bir gönderide.

X'in reklam geliri paylaşım planı, Musk'un geçen yıl getirdiği çeşitli değişikliklerden biriydi. Temmuz ayında başlatılan ödemeler, yaratıcılara Şubat ayından bu yana gönderilerine verilen yanıtlardan elde edilen reklamlardan elde edilen gelirden bir pay veriyor.

O dönemde Musk, yaratıcılara yapılan ilk ödemelerin toplam 5 milyon dolar olduğunu ve bazı kullanıcıların büyük ödemeler yaptığını bildirmişti.

X CEO'su Linda Yaccarino da içerik yaratıcılarını platforma geçmeye teşvik etti.

Geçen hafta Yaccarino, eski CNN sunucusu Don Lemon, Tulsi Gabbard ve Jim Rome'un yer aldığı yeni X programlarının tanıtımını yaptı.

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Bazı X kullanıcıları, Elon Musk'un, 250 bin dolar kazandığı MrBeast reklam deneyinin sonuçlarına hile karıştırdığına inanıyor

YouTube'un en büyük yıldızı MrBeast, X üzerinde bir deney gerçekleştirdi.

Bir videonun ne kadar reklam geliri sağladığını test etti ve üç gün sonra 250.000 dolar kazandığını söyledi.

Bazıları Elon Musk'u sonuca hile karıştırmakla ve videoyu açıklanmayan bir reklam olarak yayınlamakla suçladı.

Bazı X kullanıcıları, Elon Musk'un, MrBeast'in reklam geliri deneyinin sonuçlarına hile yaparak kazancını 250.000 dolara çıkardığına inanıyor.

Asıl adı Jimmy Donaldson olan MrBeast, 233 milyon abonesiyle YouTube'un en büyük yıldızı.

X'in etkileyicilere yönelik para kazanma stratejisiyle ilgili sorunları uzun süredir dile getiriyor ve platformda içerik yayınlamanın kendisi için değmediğini iddia ediyor.

Musk, MrBeast gibi en iyi etki sahibi yetenekleri cezbetmek için X'in reklam geliri paylaşım programını elden geçirmeye çalışıyor ancak çok az başarı elde ediyor.
Geçtiğimiz ay MrBeast, Musk'a "para kazanma gerçekten hızlanmaya başladıktan sonra bazı şeyleri test etmeye hazır olduğunu" söyledi ve 15 Ocak'ta tam da bunu yapmak için X'e bir video yükledi.

Donaldson, "1 Dolar vs 100.000.000 Dolar Araba" başlıklı 16 dakikalık videonun yanında, "X'teki bir videonun ne kadar reklam geliri sağlayacağını merak ediyorum, bu yüzden bunu test etmek için yeniden yüklüyorum. Gelecek hafta reklam gelirini paylaşacağım" dedi. !" dört ay önce YouTube'a yüklediğini.

YouTube'da 215 milyon görüntüleme aldı. 23 Ocak itibarıyla X'te 161 milyona ulaştı.

Donaldson, söz verdiği gibi 22 Ocak'ta 250.000 dolar kazandığını açıkladı.

Donaldson sonuçtan memnun olsa da bunun "biraz göstermelik" olduğunu söyledi.

"Reklamverenler videoma gösterilen ilgiyi gördüler ve videoma reklam satın aldılar (sanırım) ve bu nedenle görüntüleme başına gelirim muhtemelen deneyimleyeceğinizden daha yüksek" dedi.

Diğerleri ise deneyin meşruiyetini başından beri sorguladılar.

Musk bir süredir içerik oluşturucuların X'te YouTube'dan daha fazla reklam geliri elde edeceğini iddia ediyordu ancak bunu destekleyecek çok az kanıt var.

Aralık ayında çok sayıda rapor, Apple ve Walmart'ın da aralarında bulunduğu şirketlerin sponsorluk anlaşmalarını geri çekmesinin ardından X'in reklam gelirlerinde bir çıkış gördüğünü gösterdi.

Bu durum bazılarının Musk'ın Donaldson'ın video görüntülemelerinde hile yapmış olabileceğine, hatta yapması gerekenden daha fazla reklam geliri ödemiş olabileceğine inanmasına yol açtı.

Donaldson sonuçları yayınlamadan önce Evan adındaki bir X kullanıcısı, Donaldson ve Musk'un "bir tür anlaşmaya vardıklarının" "netleştiğini" söyledi.

Kâr amacı gütmeyen kuruluş Meedan'ın içerik denetleme lideri Kat Lo, Evan'ın gönderisini paylaşarak Musk'ın, Donaldson'ın elde ettiği geliri "Twitter'ın gerçekte herkese ödeyebileceği ve ödeyeceği miktarı temsil etmeyecek şekilde" şişirmek için "güçlü bir teşvike" sahip olduğunu söyledi. başka."

Başka bir X kullanıcısı, Musk'ın "makinenin suyunu çıkarmaya çalıştığını", dolayısıyla Donaldson'ın yeterince büyük bir ödeme aldığını ve "Twitter'ın artık video açısından berbat olduğunu söylemediğini" düşündüklerini söyledi.

Sosyal medya danışmanı Jack Appleby de Musk'un "MrBeast'in ilk Twitter videosunu yapay olarak akışa pompalıyor" gibi göründüğünü söyleyerek düşüncelerini paylaştı.

"Bunu feed'de en az 4 kez gördüm" dedi. "Ve bakın, zaman damgası ve reklam işareti yok? Bu, Twitter'ın perde arkasında bir şeyler yaptığını büyük ölçüde garanti ediyor."

Reklamlar birinin akışında birden çok kez görünme eğiliminde olduğundan insanlar bunu Donaldson'ın gönderisinin X'in sisteminin arka ucunda bir gönderi olarak etiketlendiğinin kanıtı olarak kullandı.

Başka bir anonim X kullanıcısı, videonun kendi beslemelerinde yaklaşık yedi kez göründüğünü söyledi. Ayrıca gönderide bir zamanın ve "Sağ üstte reklam göstergesinin" eksik olduğunu gördüklerini belirttiler.

"Peki bir YouTuber olduğunuzda ve Elon burada paylaşım yapmanızı istediğinde aldığınız üçüncü, gizli bir gönderi türü var mı?" dediler.

Mashable'da yer alan bir rapora göre, Musk'ın şirketi Ekim 2022'de satın almasının ardından etiketsiz reklamlar X'te görünmeye başladı. Bu durum, reklam gözlemcisi Check My Ads'in, reklamların şeffaf bir şekilde açıklanmaması nedeniyle şikayette bulunmasına yol açtı.

Cardiff Üniversitesi'nde pazarlama alanında doçent olan Rebecca Mardon, Business Insider'a reklam düzenlemelerinin, sosyal medyadakiler de dahil olmak üzere reklamların açıkça tanımlanması gerektiğini şart koştuğunu söyledi.

Mardon, bu vakanın çevrimiçi reklam okuryazarlığı eksikliği gibi daha geniş bir sorunu vurguladığını söyledi.

"Açıkça açıklanmayan sosyal medya reklamları her türlü etik ve hukuki sorunu gündeme getiriyor" dedi.

"Kullanıcıların MrBeast'in X hakkındaki son gönderisinde de durumun böyle olduğuna dair şüpheleri doğruysa, o zaman bu oldukça sorunlu demektir."

Sosyal medya pazarlama ajansı Kubbco'nun kurucusu ve CEO'su Chris Kubbernus, BI'ya, kanıt olmadan X'in perde arkasında neler olup bittiğini ve gönderinin "gereksiz yere tanıtılıp tanıtılmadığını" söylemenin zor olduğunu söyledi.

"Fakat birçok platformda 'Juice' veya 'Heat' gibi belirli içeriklerin şirketin hedef ve ideallerine göre oluşturulduğunu gördük" dedi. "TikTok önceki yıllarda bunu yapması için çağrılmıştı ve X'in burada da aynı şeyi yapmasına şaşırmazdım."

Musk, 20 Ocak'ta bir X gönderisinde sonuçlarda hile yaptığı iddialarına yanıt vermiş gibi görünüyordu. Bir Tesla kulübünün hesabından gelen bir gönderiye, "ana akım medyanın" Donaldson'ın deneyinin başarısını kabul etmek istemediğini söyleyerek yanıt verdi.

Musk, "Bildiğim kadarıyla izleyicilerini güçlendirmek için hiçbir şey yapmadık" diye yazdı.

Ancak bazı X kullanıcıları, X uygulamasının eski sürümlerinden, Donaldson'ın gönderisine "tanıtılan" etiketinin eklendiğini gösteren ekran görüntüleri yayınladı. Bazıları bunun bir reklam olduğunu ancak gönderideki açılır menüden "bu reklamla ilgilenmiyorum" seçeneğini seçebildiklerinde anladıklarını söyledi.

Kubbernus BI'ya, Donaldson'a ayrıcalıklı muamele görmesi durumunda faydaların kısa ömürlü olabileceğini söyledi.

"MrBeast'e tercih edilir muameleyi şimdi vermek akıllıca görünse de, X'teki mevcut yaratıcılara yalnızca büyük oyuncuların önemli olduğu sinyalini verebilir" dedi.

Musk'un sorunlarının "dünyanın MrBeast'lerini" X'te içerik yayınlamaya ve gelir elde etmeye davet ederek çözülmeyeceğini ekledi.

"Platforma daha fazla reklamvereni geri getirmek amacıyla trafiği ve kullanıcıları X'e yönlendirmek için tüm katmanlardan giderek daha fazla yaratıcıyı bir araya getirecek bir plana ihtiyaçları var" dedi.

X'in karşılaştığı en büyük sorun, markaların Musk'ın platformunu güvenli görmemesi ve gemiyi terk etmesi ve seçilmiş birkaç yaratıcıya sahip olmanın onları geri çekmeye pek yardımcı olamayabileceği.

Kubbernus, "Günümüzün en büyük YouTuber'larının aile dostu içerikler üretme eğiliminde olmasının nedeni budur" dedi.

"YouTube bunu biliyor ve Elon ifade özgürlüğü ile reklam güvenliğinin aslında bir arada gitmediğini keşfediyor.''

X, BI'nın yorum talebine yanıt vermedi.

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Mark Cuban, X'i Elon Musk'un 'yankı odası' olarak eleştirdikten sonra Threads'i daha fazla kullanacağını söyledi

Mark Cuban ve Elon Musk yakın zamanda DEI girişimleri konusunda X konusunda tartıştılar.

Tartışma kısa sürede Musk ve destekçilerinin hakaretlerine dönüştü.

Cuban, Business Insider'a X'in tartışmak için iyi bir yer olduğunu ancak Threads'i daha fazla kullanacağını söyledi.

Son zamanlarda Mark Cuban, eğer aydınlanma arıyorsanız veya en azından günün gündemdeki konuları hakkında teşvik edici bir tartışma arıyorsanız, Elon Musk'un X'ine güvenme konusunda iki kez düşünebileceğinizi öğrendi.

Geçtiğimiz ay Cuban, sosyal medya platformunda kurumsal çeşitliliği, eşitliği ve katılım programlarını (DEI) savundu ve bazen insanları sohbete katılmaya davet etti. Ve Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu çalışanı da dahil olmak üzere birçok kullanıcı bunu yaptı.

Ancak tartışmanın, özellikle de X'in sahibinden gelen hakaret alışverişine dönüşmesi uzun sürmedi.
Musk, Cuban'ın gönderileri boyunca onu "yalancı" ve "ırkçı" olarak nitelendirdi ve alaycı bir şekilde milyarder arkadaşına, insanların Dallas Mavericks'te "beyaz/Asyalı kadınları" görmeyi bekleyip bekleyemeyeceklerini sordu.

Cuban, NBA takımının eski çoğunluk sahibidir.

Cuban, The Wall Street Journal'a tepkinin kendisine sürpriz gelmediğini söyledi. Onu şaşırtan şey, DEI konusunda kimsenin savunmasına gelmemiş gibi görünmesi ve bunun yerine platformda nefretin ne kadar hızlı bir şekilde ortaya çıkmasıydı.

Yahudi olan Cuban, Journal'a şunları söyledi: "Elon'un bana ırkçı, salak, korkak demesi ve diğer paylaşımları beni şaşırtmadı ve dürüst olmak gerekirse ne dediği umurumda değildi." "Fakat bu, beklemediğim düzeyde antisemitizm ve nefretin kapısını açmış gibi görünüyordu."

Cuban daha sonra X'teki birkaç gönderisinde platformun, farklı konularda çeşitli yanıtlar alabileceği bir yerden, insanların para kazanmaya çalıştığı bir "yankı odasına" kadar "çok değiştiğini" söyledi.

"Ve bunu daha da ilginç hale getirmek için, yankı odası, herkes ne kadar çok yanıt verirse ve birbiriyle aynı fikirde olursa, o kadar çok erişim elde edeceklerini ve o kadar çok ödeme alacaklarını fark etti!" o yazdı. "Tbh, onları suçlayamam. Neden parayı almıyorsun?"

X'in sözcüsü hafta sonu gönderilen yorum talebine yanıt vermedi.

Cuban, Business Insider'a gönderdiği bir e-postada, X'in hâlâ tartışmak ve son dakika haberleri almak için iyi bir yer olduğunu yazdı; ancak Musk'ın platformda yaptığı, eski doğrulama sürecini hurdaya çıkarmak da dahil olmak üzere çok sayıda değişiklik göz önüne alındığında, bazıları onun son noktası hakkında farklı düşünebilir. içerik denetleme ekibinin kesilmesi ve özellik geri getirilmeden önce paylaşılan makalelerdeki başlıkların kısa süreliğine kaldırılması.

Cuban, Journal'a "Twitter gerçek hayat değil" dedi. "Tartışmak ya da münazara etmek yerine tartışılacak, son dakika spor haberlerinin alınacağı, bir şeylerin tanıtılacağı ve Elon'un yarattığı yankı odasına girilecek bir yer."

Cumartesi günkü bir X gönderisinde Cuban, hâlâ X'te olduğunu çünkü "benimle aynı fikirde olmayan insanlarla tartışmak daha eğlenceli ve ilginç" dedi.

BI'ya gönderdiği kısa bir e-postada "Ama" dedi, Meta'nın Twitter alternatifine atıfta bulunarak "konuları daha çok kullanıyorum".

Cuban, platformda görmek istediği herhangi bir değişiklik olup olmadığı sorulduğunda herhangi bir öneride bulunmadı.

"Bu onun şirketi. Onun kararı."

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Elon Musk kendi telefon numarasından kurtulacağını söyledi

Elon Musk telefon numarasını kullanmayı bırakacağını iddia ediyor.

Bu hamle, daha önce Twitter olarak bilinen X'teki yeni özellikleri tanıtma girişimi gibi görünüyor. Ancak bu aynı zamanda yalnızca X'in premium sürümüne ödeme yapanların aslında sahibini arayabileceği anlamına da geliyor.

Bay Musk Perşembe gecesi yerel Pasifik saatine göre geç saatlerde tweet attı: "Birkaç ay içinde telefon numaramı bırakacağım ve X'i yalnızca kısa mesajlar ve sesli/görüntülü aramalar için kullanacağım."

X geçen yıl resmi olarak sesli ve görüntülü aramaları sunmaya başladı. X'in web sitesine göre, tüm hesaplar çağrı alabiliyor ancak yalnızca ücretli abonelik planına sahip aboneler bu çağrıları alabiliyor.

X'i aramak, WhatsApp veya Apple'ın FaceTime gibi diğer benzer servislerin aksine şifrelenmiş gibi görünmüyor.

Şirket, "gizliliğinizin korunmasına yardımcı olduğunu" söylediği "gelişmiş çağrı gizliliği" adlı bir ayar sunuyor. Ancak bu yalnızca arayanların IP adreslerinin birbirinden gizlendiği anlamına gelir ve uygulamanın ayarlarından aktif olarak etkinleştirilmesi gerekir.

X'te görüntülü ve sesli aramanın ne kadar popüler olduğu hala belirsizliğini koruyor. Geçen yıl piyasaya sürüldükten sonra, Bay Musk defalarca bu özelliğin tanıtımını yapmaya çalıştı, ancak X'in bazı yardım sayfalarında hâlâ bundan bahsedilmiyor.

Bay Musk, bu özelliği uygulamaya eklemenin X'i "her şey uygulamasına" dönüştürme planının bir parçası olduğunu öne sürdü. Bu, siteye eklemeyi planladığı ve finansal hizmetleri de içerdiği söylenen diğer özelliklerin bir parçası.

The Independent, bağımsız düşünenlere küresel haberler, yorumlar ve analizler sunan, dünyanın en özgür düşünen haber markasıdır. Güvenilir sesimize ve olumlu değişime olan bağlılığımıza değer veren, bağımsız fikirli bireylerden oluşan devasa, küresel bir okuyucu kitlesi oluşturduk. Değişimi gerçekleştirme misyonumuz hiçbir zaman bugünkü kadar önemli olmamıştı.

Kaynak: The Independent

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Harvard hukuk profesörü Elon Musk hakkında: 'Geçtiğimiz 100 yıl boyunca Delaware, kanunları uygulayarak bir veya iki yöneticiyi periyodik olarak rahatsız etti'

Yasal kurumsal yönetim camiası, Elon Musk'un, tarihi 55,8 milyar dolarlık maaş planının o eyaletin ünlü yüksek mahkemesindeki bir yargıç tarafından çöpe atılmasının ardından şirketlere Delaware'i ana eyaletleri olmaktan çıkarma çağrısından etkilenmedi.

Karar, Tesla CEO'sunun, Tesla sonuçlarında dört yıllık çarpıcı bir artışla onu dünyanın en zengin adamı yapan tazminat paketine yapılan itirazın sonucu olarak ortaya çıktı. Harvard Hukuk Fakültesi hukuk ve ekonomi profesörü John Coates'e göre bu tür şeyler bazen "ilk durumda" meydana gelir.

Coates, Fortune'a "Geçtiğimiz 100 yıl boyunca, Delaware kanunları uygulayarak periyodik olarak bir veya iki yöneticiyi rahatsız etti ve hatta bazı önde gelen avukatların zaman zaman şirketlerin başka yerlere taşınması yönünde çağrıda bulunmasına yol açtı" dedi ve "Delaware'e güvendiğini" ekledi. Bu tek kararın sonucu olarak, Musk kadar çekingen olmayan önemli sayıda şirketi kaybetmeyeceğiz.”

Yine de Musk'un çağrısı, Delaware kararlarına yönelik olumsuz dikkatleri çekti ve aşırı yetkiye ilişkin soruları gündeme getirdi.

CEO ve tanınmış yönetim kurulu üyesi Betsy Atkins, Forbes'ta, eğer kararın geçerliliğine izin verilirse, bunun "bir yargıcın geçersiz kılmaya ve 'uygun' tazminatın ne olduğuna karar verebileceği kaygan bir zemin yaratacağını" yazdı. Tesla hissedarlarının yüzde 80'inin ödeme planını onayladığını belirtti.

Girişim firması Baja Corp.'un CEO'su olan ve aynı zamanda direktör olarak görev yapan Atkins, "CEO maaşlarına karar veren ve hissedarları ve yönetim kurulunu hükümsüz kılan eylemci yargıçlarımız varsa, çığır açan yeni kategori yaratan şirketleri ödüllendiren inovasyon kültürümüze zarar vereceğiz" diye yazdı. SL Green Realty, OYO Hotels & Homes, Volvo Car AB ve Wynn Resorts'un yönetim kurulları.

Avukatlar Musk'ın melemesinden etkilenmedi

Bu noktada dava da çözümlenmiş olmaktan çok uzaktır. Greenberg Traurig yönetim kurulu danışmanı ve avukatı Frank Placenti, başkan Kathaleen McCormick'in saygın bir hukukçu olduğunu ancak kararı tersine çevirebilecek bir temyize temel oluşturabilecek görüşte bazı zayıf noktaların bulunduğunu söyledi. Kendisi, bu fikrin yakın zamanda düzenlenen Amerikan Yönetim Danışmanı Koleji etkinliğinde bir tartışmaya yol açtığını ve grubun konuya odaklanan bir web semineri planladığını söyledi.

Yine de, Potter Anderson'ın emekli ortağı Donald Wolfe Jr., Fortune'a e-postayla gönderdiği bir açıklamada, kaybeden bir davacının tek başına Delaware mahkemelerinin hakimiyetini zayıflatmasının pek olası olmadığını söyledi. Wolfe eyalette 200'den fazla hukuki karara katıldı.

Wolfe, "Bay Musk'un yakın zamandaki yeniden birleşme kargaşasına yol açmış gibi görünen yakın zamandaki melemesinin büyük olasılıkla çok önemli bir etkiye sahip olacağından çok şüpheliyim" dedi.

Wolfe, Musk ve Tesla yönetim kurulunun ücret komitesinin, mesafeli bir müzakereye eşdeğer bir süreç izlemiş ve tam ve samimi açıklamalara dayalı olarak hissedarların onayını almış olsaydı, farklı bir sonuç elde etmelerinin tamamen mümkün olduğunu söyledi.

"Hiç şüphe yok ki onlara bu şekilde tavsiye verildi" dedi. "Görünüşe göre ikisini de yapmamışlar."

Musk, Tesla'yı şirket merkezinin bulunduğu Teksas'ta yeniden kurma planlarını duyurdu. Coates, Vali Greg Abbott'un atanmış yargıçlarla uzmanlaşmış iş mahkemeleri kurma yönündeki çabalarına rağmen Musk'un orada mutlaka sempatik bir yasal ortam bulamayabileceğini söyledi.

Coates, "Teksas mahkemelerinde jüriler var ve bunların hepsi dünyayı Vali Abbott ve Elon Musk'un gördüğü gibi görmüyor" dedi.

Wolfe, davada "kaybeden tarafların kimliği" dikkate alınmaksızın, olması gerektiği gibi, köklü hukuki ilkelerin uygulandığını bilmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

"Belki de, rekabet ruhu içinde, potansiyel olarak hayal kırıklığına uğramış bir [davacı], bir medya megafonuna sahip, anlatılmamış zenginliğe sahip bir ünlü olduğunda, başka yöne bakma eğiliminde olabilecek başka yargı bölgeleri de vardır" dedi. "Eğer öyleyse, bu saygıdeğer yarışta tüm rakipleri geride bıraktığınız için tebrikleri hak ediyorlar."

Kaynak: Fortune

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

FTC, Twitter çalışanlarının emirlere uymayarak Elon Musk'u kurtardığını söyledi

Twitter çalışanları, Elon Musk'un başka bir FTC suçlamasından kaçmasına yardımcı olmuş gibi görünüyor.

Elon Musk yazarlara "her şeye erişim" hakkı verilmesini söylediğinde uzun süredir Twitter çalışanları devreye girdi.

Musk'ın emirlerini göz ardı ederek şirketi başka bir potansiyel FTC suçlamasından kurtardılar.

Elon Musk, emirlerine karşı gelen işçilere teşekkür etmek isteyebilir.

Twitter çalışanları Musk'un şirket verilerinin muhabirlere açıklanması talebini görmezden geldi ve onu Federal Ticaret Komisyonu'nun ağır bir suçlamasından kurtarmış olabilir.

FTC, bir grup gazetecinin, Musk'un o yılın başında CEO olmadan önce şirketin eylemlerinin perde arkasını inceleyen "Twitter Dosyaları"nı yayınlamasının ardından Aralık 2022'den bu yana, artık X olarak adlandırılan Twitter'ı araştırıyor.

FTC'ye verilen ifadeye göre Musk, Twitter çalışanlarından muhabirlere "Twitter'daki her şeye tam erişim ... Hiçbir sınırlama yok" vermesini talep etti.

Musk'un emirlerine uyulması halinde, sosyal ağın veri ve güvenlik uygulamalarına kısıtlamalar getiren hükümet emirlerini ihlal etmiş olacaktı.

Ancak FTC Başkanı Lina Khan'ın Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerine gönderdiği ve Business Insider tarafından incelenen bir mektuba göre şirket hiçbir şartı ihlal etmedi.

Mektuba göre bunun nedeni, Twitter'da uzun süredir çalışan BT çalışanlarının Musk'ı görmezden gelmesi ve yazarların platformun dahili sistemlerine erişmesini engellemesiydi.

Mayıs 2022'de FTC, kullanıcıların hesaplarını korumak için listeledikleri telefon numaralarını ve e-postaları reklamverenlere satarak kullanıcı verilerini aldatıcı bir şekilde topladığı için Twitter'ı 150 milyon dolar para cezasına çarptırdı.

Cezanın yanı sıra, ücret, ileriye dönük olarak kullanıcı veri güvenliğini artırmaya yönelik altı hüküm içeriyordu; bunlardan biri, çalışanların kişisel verilere erişiminin sınırlandırılmasını içeriyordu.

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Elon Musk'un X'i, telif hakkıyla korunan şarkılar nedeniyle açılan davaların çoğundan kurtuldu

Elon Musk'un sahibi olduğu sosyal medya platformu X, Salı günü 17 müzik yayıncısının, insanların izinsiz olarak çevrimiçi müzik yayınlamasına izin vererek yaklaşık 1.700 şarkının telif haklarını ihlal etmekle suçladığı davaların çoğunun reddedilmesini kazandı.

Nashville, Tennessee'deki ABD Bölge Hakimi Aleta Trauger, yayıncıların, Musk'ın Ekim 2022'de 44 milyar dolara satın aldığı X'e karşı "ihlal konusunda kapsamlı bir genel sorumluluk" teorisini takip edemeyeceklerini söyledi.

İki ihlal iddiasını reddetti ve X'in "doğrulanmış" kullanıcıları ve seri ihlalcileri gerektiği gibi denetlemediği ve yayından kaldırma bildirimleri konusunda yeterince hızlı harekete geçmediği suçlamaları dışında, "katkıda bulunan" ihlale ilişkin üçüncü bir iddiayı reddetti.
Yayıncıların avukatları yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. X'in avukatı Alex Spiro yorum yapmayı reddetti.

Sony Music, Universal Music ve Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği ticaret grubunun diğer üyeleri, geçen Haziran ayında X'e 250 milyon dolardan fazla tazminat talebiyle dava açmıştı.

X'i, telif hakkı ihlallerini rutin olarak görmezden gelmek ve teşvik etmekle suçladılar; buna Meta Platforms'un Facebook'u, Google'ın YouTube'u ve ByteDance'in TikTok gibi müziği uygun biçimde lisanslayan platformlarda destek vermekle suçladılar.

Yayıncılar ayrıca Musk'un Twitter'ı satın almasından bu yana sorunun daha da kötüleştiğini söyledi.

Ancak 21 sayfalık bir kararda Trauger, X'in doğrudan ihlalden sorumlu olmadığını söyledi; bu, federal telif hakkı yasasında ihlale aktif olarak katılanlar ile yalnızca bunun için bir platform sağlayan X gibi taraflar arasındaki ayrımı yansıtıyor.

Ayrıca X'in "vekâleten" ihlalden sorumlu olmadığını, gönderilerin nasıl tasarlandığını veya önceden telif hakkı izni alındığını polisin sorumlu olmadığını söyledi.

"X Corp'un şüphesiz X/Twitter kullanıcıları üzerinde bir miktar gücü vardı - tıpkı değerli bir hizmet sağlayan bir şirketin ona güvenen müşteriler üzerinde her zaman gücü olması gibi - ancak bu, müşterileri temsilcilerin veya astlarının gevşek eşdeğerlerine bile dönüştürmez." Trauger yazdı.

Müzik yayıncıları şarkıların telif haklarını değil, şarkı yazarlarının telif haklarını temsil eder.

Dava, Concord Music Group Inc ve diğerleri v X Corp, ABD Bölge Mahkemesi, Tennessee Orta Bölgesi, No. 23-00606'dır.

Kaynak: Reuters

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • Admin

Platform kullanıcıları çekmek ve elde tutmakta zorlanırken Elon Musk'un X'ini kullanan kişi sayısı azaldı

Teknoloji milyarderi Elon Musk'un daha önce Twitter olarak bilinen uygulamayı satın almasından bir yıldan fazla bir süre sonra, X'i günlük olarak kullanan kişilerin sayısı düşüyor.

twitter.jpg

İki araştırma firmasından elde edilen veriler ve Musk ile X tarafından yayınlanan rakamlar, bazı ölçümlere göre X için durumun kötüleştiğini gösteriyor. Musk burayı dünyanın "şehir meydanı" olarak pazarladı ancak kullanıcı sayısı açısından Instagram ve TikTok gibi videoya odaklanan sosyal medya rakiplerinin çok gerisinde kalmaya devam ediyor.

San Francisco merkezli bir pazar istihbarat şirketi olan Sensor Tower'a göre, Şubat ayında X'in ABD'deki mobil uygulamasının günlük aktif kullanıcı sayısı bir önceki yıla göre %18 düşüşle 27 milyon oldu. Sensor Tower, ABD'deki kullanıcı tabanının, Musk'ın uygulamaya sahip olduğu ilk ay olan Kasım 2022'den bu yana her ay sabit veya düşüş yaşadığını ve o zamandan bu yana toplamda %23 düşüş yaşadığını söyledi.

Firma, mobil uygulamanın günlük aktif kullanıcı sayısının Şubat ayında 174 milyona düştüğünü ve bu rakamın dünya çapında neredeyse kötü olduğunu belirtti. Firma, bir önceki yıla göre %15 düşüş gösterdi. Sensor Tower'a göre, dünya çapındaki kullanıcı tabanı, Musk'un görev süresinin başlangıcında Ekim ayında hafifçe büyüdüğü ve ardından yeniden düşmeye başladığı bir ay dışında her ay sabit veya düşüş gösterdi.

Araştırmaya göre diğer sosyal medya uygulamaları aynı dönemde dünya çapındaki kullanıcı tabanlarında mütevazı artışlar yaşadı; Snapchat %8,8, Instagram %5,3, Facebook %1,5 ve TikTok %0,5 arttı. Bu uygulamaların tümü ABD'de o dönemde düşüş yaşadı ancak hiçbiri X'teki düşüş kadar keskin değildi.

Sensor Tower'ın kıdemli içgörü analisti Abe Yousef, bir araştırma raporunda X'in "akranlarına kıyasla aktif kullanıcı sayısında en önemli düşüşü yaşadığını" yazdı.

"X mobil uygulamasının aktif kullanıcılarındaki bu düşüş, kullanıcıların aleni içerikten duyduğu hayal kırıklığından, genel platform teknik sorunlarından ve kısa biçimli video platformlarının büyüyen tehdidinden kaynaklanmış olabilir" diye yazdı.

Musk'un mülkiyetinde olan X, daha önce beyazların üstünlüğünü savunan görüntüler gibi nefret dolu içerikleri sınırlayan içerik denetleme kurallarını gevşetti ve Musk, eski Twitter yönetiminin yasakladığı bazı kullanıcıları platforma yeniden kabul etti. Aralık ayında komplo teorisyeni Alex Jones'un ve Infowars web sitesinin hesaplarını eski durumuna getirdi ve ardından Jones ile halka açık, yalnızca sesli bir etkinlik düzenledi.

X, Pazartesi günü yaptığı bir gönderide dünya çapındaki sayının Sensor Tower verilerinin gösterdiğinden daha yüksek olduğunu, dünya çapında her gün 250 milyon kişinin X kullandığını söyledi. Bu, Musk'ın uygulamayı satın aldığı zamana göre hala bir düşüş olacaktır. Musk, 2022'de, satın alma işlemini Ekim ayı sonunda tamamladığı sırada Twitter'ın, şirketin o zamanki ölçütü olan yaklaşık 258 milyon "para kazanılabilir günlük aktif kullanıcıya" sahip olduğunu söyledi.

X ek bilgi talebine yanıt vermedi. Kimin aktif kullanıcı olarak sayıldığını nasıl tanımladığını söylemedi; adı itibariyle basit görünse de teknoloji platformlarının farklı şekilde tanımladığı bir ölçüm.

Şirkete göre aylık bazda X'i kullanan 550 milyon kişi var. Bu rakam, Musk'un X'in aylık 542 milyon kullanıcıya sahip olduğunu söylediği Temmuz ayından bu yana %1,5'lik bir büyümeyi temsil ediyor.

Sensor Tower, günlük aktif kullanıcıyı "o gün içinde en az iki saniye uzunluğunda bir oturum kaydeden" kişi olarak tanımlıyor. Verilerinin, ekran süresini izleyen uygulamalar da dahil olmak üzere diğer uygulamaların kullanımı karşılığında bilgilerine erişim sağlayan bir tüketici panelinden geldiğini söylüyor.

Sensor Tower, reklamverenlerin de X'ten ayrıldığını ve Ekim 2022'den itibaren X'teki en iyi 100 ABD reklamvereninden 75'inin reklam harcamalarını durdurduğunu söyledi. Geçen yılın sonlarına doğru, Musk'un Yahudi karşıtı bir komplo teorisini kamuoyu önünde benimsemesi ve New York'taki bir konferansta reklamcılara "Siktir git" demesiyle bu göç hızla arttı.

Musk, son günlerde X'teki 177 milyon takipçisine, platforma daha fazla insan çekme çağrısında bulundu. Pazar günü, sosyal medyanın temel bir işlevi olan gönderilerin arkadaşlarla nasıl paylaşılacağına dair talimatlar yayınladı.

"Lütfen bu platformdan, hâlâ eski medya tarafından yanlış yönlendirilen arkadaşlarınıza bağlantılar gönderin!" Pazar günü ayrı bir gönderide yazdı.

Musk ayrıca platformun iş modelini neredeyse tamamen reklam destekli olmaktan çıkarıp, aynı zamanda dört abonelik kademesine sahip olan ücretsiz bir hizmetten ayda 16 dolardan başlayan bir Premium+ hizmetine dönüştürdü.

Sensor Tower, araştırmasına göre X'in geçen ay uygulama içi satın alımlardan elde ettiği gelirin, X abonelikleri ve yaratıcılara yapılan ödemeler de dahil olmak üzere yaklaşık 9,5 milyon dolar olduğunu söyledi.

Yousef, "Bu, şirketin daha önce kamuya açık bir kuruluş olarak son yılında reklamlardan elde ettiği gelirin yalnızca küçük bir kısmı olmaya devam ediyor" diye yazdı. Temmuz 2022'de Twitter, önceki üç ayda 1,18 milyar dolar gelir bildirdi.

Açık metin tabanlı bir sosyal medya alternatifinin olmayışı X'e yardımcı oldu. Instagram ve ana şirketi Meta tarafından başlatılan bir rakip olan Threads'in, Sensor Tower'a göre Şubat ayında 1,6 milyon, dünya çapında ise 14 milyon günlük aktif ABD mobil kullanıcısı vardı.

Threads'in diğer yeni başlayan uygulamalara göre potansiyel olarak büyük bir avantajı var çünkü Instagram ile yakından entegredir; Instagram kullanıcıları Threads gönderilerini akışlarında görebilir ve nispeten kolay bir şekilde hesap oluşturabilir. Boston merkezli ikinci bir araştırma firması olan Apptopia'ya göre bu, indirmelerde çok büyük bir eşitsizliğe dönüşüyor ve Threads'in Şubat ayında dünya çapındaki indirmelerde X'i 8'e 1 oranında geride bıraktığını söylüyor.

Apptopia, Şubat ayında ABD'de indirmelerin daha da dengesiz olduğunu ve Threads'in her bir X indirmesi için yaklaşık 16 indirme aldığını söyledi.

Apptopia'nın araştırmadan sorumlu başkan yardımcısı Tom Grant bir e-postada şunları yazdı: "Mikroblog platformları için, Threads piyasaya sürülene kadar X, uygulama indirmelerinde hakim pazar payına sahipti." "Bu, pazar payını tamamen tersine çevirdi."

Apptopia'ya göre Şubat ayında ABD'de X indirilme sayısı bir önceki yıla göre %14 artışla 2,9 milyon oldu ancak yine de Musk'ın şirketi satın aldığı Ekim 2022'deki 3,7 milyonun altında. Apptopia, Threads'in geçen ay 46,2 milyon kez indirildiğini söyledi.

Threads son zamanlarda bazı uygulama mağazası sıralamalarında üst sıralarda yer aldı, Pazar günü Apple'ın ücretsiz uygulamalar listesinde zirvede yer aldı ve bu haftanın çoğunda İlk 4'te kaldı. X, Apple uygulama mağazasında Pazar günü 34. sırada, Cuma günü ise 30. sırada yer aldı. Cuma günü Threads, Google Play Store'da 7. sırada, X ise 43. sırada yer aldı.

Ancak Sensor Tower'a göre şu ana kadar indirmeler Threads için sürdürülebilir bir büyümeye dönüşmedi. Araştırma firmasına göre X'in diğer rakibi Bluesky, Şubat ayında 195.000 ABD'li günlük aktif mobil kullanıcısıyla daha da küçüktü.

Pazartesi günü yayınlanan kendi veri özetinde X, "X'e her gün 1,7 milyon kişi katılıyor" dedi. Apptopia'ya göre bu sayı, dünya çapındaki günlük X indirmelerinin kabaca üç katıdır ve bu, X'in ayda yaklaşık %10 oranında büyüdüğünü göstermektedir; bu, diğer kaynakların gösterdiğinden çok daha hızlıdır.

Kaynak: NBC News

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Elon Musk, X'in nefret söylemi raporu nedeniyle kâr amacı gütmeyen kuruluşlara açtığı davada büyük kayıp yaşadı

Washington DC - Pazartesi günü bir ABD mahkemesi, sosyal ağ X'in, milyarder Elon Musk'un devralınmasından bu yana platformda yanlış bilgi ve nefret söyleminde artış olduğunu bildiren kar amacı gütmeyen bir kuruluşa karşı açtığı davayı reddetti.

Daha önce Twitter olarak bilinen X, geçtiğimiz Temmuz ayında Dijital Nefretle Mücadele Merkezi'ni (CCDH) şirketin reklamverenlerle ilişkisine zarar veren ve on milyonlarca dolarlık gelir kaybına yol açan, rastgele veriler toplayan bir karalama kampanyası yapmakla suçlayarak dava açtı.

Kaliforniya mahkemesi, davanın kar amacı gütmeyen kuruluşu sosyal ağı eleştiren araştırmaları yayınladığı için "cezalandırmak" ve muhtemelen başkalarını bunu yapmaktan caydırmak için açıldığının açık olduğunu söyledi.

Mahkeme 52 sayfalık kararında, "Şikâyeti okuyup X Corp.'un CCDH'nin veri toplama yöntemlerinden çok konuşmasıyla ilgilendiği sonucuna varmamak mümkün değil" dedi.
"CCDH konuşulmasaydı X Corp.'un dava açmaya motive olacağını hayal etmek imkansız."

X, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

İcra kurulu başkanı ve kurucu Imran Ahmed, "Bu dönüm noktası niteliğindeki kararın, dünyanın her yerindeki kamu yararına çalışan araştırmacıları, sosyal medya şirketlerini barındırdıkları nefret, dezenformasyon ve neden oldukları zarardan sorumlu tutmaya yönelik hayati çalışmalarını sürdürmeleri ve hatta yoğunlaştırmaları konusunda cesaretlendireceğini umuyoruz" dedi. CCDH'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

Elon Musk'un X'i devralmasının ardından nefret söylemi artıyor
Yanlış bilgi araştırmacılarına göre, Musk'un Ekim 2022'de 44 milyar dolarlık devralımını tamamlamasından bu yana yalanların yanı sıra nefret dolu ve ırkçı söylemler de X'te keskin bir şekilde arttı.

O zamandan beri Tesla patronu platformun binlerce çalışanını kovdu, içerik denetimini kesti ve daha önce yasaklanan birçok hesabı yeniden etkinleştirdi.

Musk ayrıca büyük reklamverenlerin sorunlu içeriğin artması nedeniyle siteden kaçtığını ve kaybedilen geliri telafi etmek için yeterince güçlü bir abonelik tabanı oluşturmakta zorlandığını gördü.

Kaynak: TAG24

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.