Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

BU BAYRAM BİR CAN BAĞIŞLAYIN.... (Ben "Kurban parasını vermek olmaz, kan göreceksiniz" diyen bir din öğretisini asla kabul edemem...)

Önerilen İletiler

Misafir taurusmutis
Gönderi tarihi:

Ne kadar güzel...

Demek ki ikimizde " Kendi çıkar ve zevklerimiz için " başka canlıların yok edilmesine karşıyız!...

Farklı baktığımız nokta ben ibadet adına yapılanlara da karşı çıkıyorum...

Siz bunu çifte standart olarak değerlendiriyorsunuz...

Buyurup oradan buradan yakmamıza gerek var mı bilemiyorum...

Bence önemli olan duruşumuzun hayatın her alanında tutarlı olmasına dikkat edebilmemiz...

Çam ağaçlarına ve hindilerin kesilmesine karşıysanız...İnançlarınız adına diğerini sahiplenmek tutarsızlık olur...

Böyle yaparak, döner ve kebaplardan dem vurarak,çifte standart yaftası yakıştırmakta çelişki...

Birilerine eleştiri getirirken karşı duruş nedenlerini anlamakta önemlidir...

Burada beslenmek ve yaşamı devam ettirmek için gıda ve protein ihtiyaçlarına karşı durulmuyor...

Karşı durulan, "inançlarımız adına, sevap kazanacağız diyerek bir başka canlının yok edilmesi..."

Karşı durulan, "kurban mantığı ve ardında yatan ilkel düşünce yapısı..."

Bu mantığı savunmak adına "Kurban, bu işin nasıl ALLAHca yapılacagının en hikmetli olayıdır." diyerek...

Hangi ulvi ve hikmetli gerekçeler getirsek getirelim...Ne adına savunursak savunalım..

Bu düşünce yapısının ilkelliğini ortadan kaldıramayız...

Savunulan şey, inançlarımızın gereği adına ilkel de olsa bu eylemlere sahip çıkmaktır...

Farklı yerlerde durduğumuz...

Farklı düşüncelerle yorumlar getirdiğimiz için...

Bulunduğumuz yerlerden benim sizin ne yapmaya çalıştığınızı anlamama karşın...

Sizin benim karşı duruş nedenime hak vermek, anlamaya çalışmak gibi bir çabanız olmayacaktır...

Ne kadar çağdaş ve gelişmiş bir toplumsal yapı içerisinde yaşanırsa yaşansın...

Söz konusu olan inançlar ve onun getirdiği emirler doğrultusunda yaşamı yorumladığımızda...

Kurban mantığının ilkelliğini görebilmek ve kabul etmek elbette ki çok güçtür...

Çünkü artık inançlarımızın, bireysel çıkarlarımızın gereğini yerine getirme düşüncesi daha hakimdir...

O akan kanın bizim sevaplarımız adına bir saniye önce yaşayan bir canlıdan oluk oluk aktığını düşünemeyiz bile...

Sayın aslan "ulvi bir duyguyla ve içler titreyerek" diyerek bir ölçüde buna işaret etmiş...

Bakış açılarımızda "içler titreyerek" kavramında buluşma var

ama hemen ardından "Allahın emrine uyma zevki" ifadesini kullanınca kesin çizgilerle birbirimizden ayrılıyoruz...

Bunu " emirlere uyma zevkine " dönüştürdünüz mü ... "içler titreyerek" lafı havada kalır...

Ve ne yaptığımızın bilincinde olsakta "içlerimiz titreyerek" ama zevkle emirleri ve geleneklerimizi yerine getiririz...

Yani ilkellikler inançların gereği ve gelenekler olunca onları aşmak çok zordur...

Ve bunu dile getirenlerin içinde bulundukları durum ve anlaşılabilmeleri daha da zordur...

*tna

Sevgili Arkadaşım;

Ne zamandır karşı karşıya gelmemiştik.İzin verirsen bende birkaç konuya değinmek istiyorum:

Bir düşünecek olursan,bu olaya önyargılı bakan aslında siz inanmayanlarsınız.Biraz önce başka bir topicte de bahsettim;bayramda satılamayan hayvanlar ,kilo hesabı mezbahalara satılır,yani ölmeleri için ecelleri beklenmez.Yetiştirilme/beslenme amaçları kesilerek et ihtiyacımızı karşılamaktır.Yani sonuçta öyle yada böyle kesilecek bir hayvanın,dinimizin gereğini yerine getirmek için kesilmesi neden sizi rahatsız ediyor..?

Öyle bir şekilde bahsediyorsunuz ki,sanki kesilen kurbanların etleri ziyan oluyor,atılıyor.Aksine,bilinçli müslümanlar kurbanlarının etlerini gereken yerlere ulaştırıyor..

Ayrıca farkettiniz mi bilmem;kurban bayramlarını takip eden 2-3 gün kasaplarda et olmaz.Zira hayvan kesimine o birkaç gün ara verilir.Mezbahalar ve kendi hayvanını kesme ehliyeti olan kasaplar kesim yapmazlar.Sadece kurban etlerinin parçalanması ve kıyma yapılması işleri ile ilgilenmek için açık tutarlar kasap dükkanlarını.Yani anlayacağınız,kurbanlıklar,hergün kesime giden hayvanlara,yaşamaları için birkaç gün verir..

Ha bu arada;Dipnot arkadaşımın aktardığı yazıda bahsedilen,kurban yerine bağışta bulunma olayı orada yazılan gibi olmuyor.O bağışla beraber vekalet veriliyor ve sizin adınıza o kurum bir kurban kestiriyor yada enazından bağış yapan bunun yapılacağını umuyor..

Sevgi ve Saygılarımla..

Gönderi tarihi:

Vegeteryan olmadıktan sonra kurban bayramında can bağışlamakda neyin nesi orasını pek anlayamadım. maksat can bağışlamaksa o halde et yemeyin can bağışlamış olursunuz. bunun kurban bayramıyla ne alakası var. hayvanlar sadece kurban bayramındamı kesiliyor? eğer konu kurban bayramlarında oluşan çirkin görüntülerse onun da can bağışlamakla bir alakası yok. zira sadece o çirkin görüntüler ortadan kaldırılsa bile hayvan kesenler yine kesecekler. kötü bir şekilde değilde daha düzgün bir şekilde kesecekler. yani o zaman yine can bağışlanmamış olacak. hayvanlara eziyet etmeyin. çevreyide kirletmeyin dense tamam ama can bağışlamak dendiği zaman konu apayrı bir yere taşınıyor. bunu söyleyebilmek için ben vegetaryanım diyebilmek lazım.

Gönderi tarihi:
gönül ister ki bütün ihtiyaçlar karşılansın.

Lakin Kurbanla dediklerinizin alakası yok.Dinde olan birşeyin, insanların kendi görüşlerinden hareketle tersyüz etmeye hakkı yok.Sizin dilekleriniz başka başlıgın konusu olabilir.Burda yanlış anlaşılabilir.

Temelde Allah rızası umarak yapılırkurban.

tekrar tekrar yanıt vermeyeceğim.aynı şeyleri yazmanın manası yok.

Ben bu Kurban Bayramı Rabbime bir can bağışladım..Kusurlarıyla birlikte kabul etsin..Amin..

Allah kabul etsin...

Gönderi tarihi:
Ben bu Kurban Bayramı Rabbime bir can bağışladım..Kusurlarıyla birlikte kabul etsin..Amin..

Amin. cümlesini.

Gönderi tarihi:

Ne kadar güzel...

Demek ki ikimizde " Kendi çıkar ve zevklerimiz için " başka canlıların yok edilmesine karşıyız!...

Farklı baktığımız nokta ben ibadet adına yapılanlara da karşı çıkıyorum...

Siz bunu çifte standart olarak değerlendiriyorsunuz...

Buyurup oradan buradan yakmamıza gerek var mı bilemiyorum...

Bence önemli olan duruşumuzun hayatın her alanında tutarlı olmasına dikkat edebilmemiz...

Çam ağaçlarına ve hindilerin kesilmesine karşıysanız...İnançlarınız adına diğerini sahiplenmek tutarsızlık olur...

Böyle yaparak, döner ve kebaplardan dem vurarak,çifte standart yaftası yakıştırmakta çelişki...

Birilerine eleştiri getirirken karşı duruş nedenlerini anlamakta önemlidir...

Sevgili Gecekuşu

İbadet olarak kesilen hayvanlara acıyorsanız o zaman siz hiç et ürünü tüketmiyorsunuz sanırım. Çam ağacı süslemek bir ibadet gösterisi olmadığı gibi herhangi bir amacıda yoktur. Oysa Kurban Bayramlarında kesilen kurbanlar hayır amaçlıdır. Sizlerin bu hayra ihtiyacı olmayabilir, evinizde oturup size bir parça et getirilmesinide beklemeye bilirsiniz. Ama birilerinin beklediğini ve kurban kesmenin en büyük amacının yardımlaşmaya teşvik etmek olduğunu lütfen unutmayın.

Sevgili sedelinanın yazısında herhangi bir çelişki yok gayet açık sormuş mezbahalarda kesilen hayvanlarda insanların beslenmesi için kesiliyorlar. Tavuk çiftliklerindeki tavuklarda öyle. Üstelik tavukların erken gelişmesi için onlara suni vitaminler verildiğide biliniyor. Hatta bazı insanlar kuzu yemek istiyorlar ve süt kuzularını kesip yiyorlar büyük marketlerde alışveriş yapan insanların ve lüks lokantalarda sipariş verenlerin özellikle kuzu eti istediklerini biliyoruz. Istakozların da nasıl pişirildiğini sanırım biliyorsunuz. Kutuplarda sadece postları için avlanan yavru fokların nasıl öldürüldüklerinide biliyorsunuz sanıyorum. Bütün bunlara karşı değilsiniz ama nedense kurban bayramlarında kesilen hayvanlara merhamet duyuyorsunuz. Çelişki budur sevgili gecekuşu...

İnanmıyorsanız kurban kesmezsiniz ama kesenlere karşı lütfen "özgür düşünce ve özgür yaşama" haklarını teslim ediniz.

Gönderi tarihi:

Rabbimiz(c.c.)

"Hac(*) Sûresinin 37 . Ayetinde

Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat ona sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. " buyurmaktadır..

biz müslümanların kurban kesmedeki genel amacı budur..

o karşı duran insanlara sormak istiyorum giydikleri ayakkabılar hangi maddeden yapılmaktadır..

yada kullandıkları çanta (deri) olanları kastediyorum..

lütfen biraz anlayışlı olalım biz bir ibadeti yerine getiriyoruz..

hee bunun bazı medeni kuralları tabiki olacak..sokakta, çocukların gözü önünde, acemice vb. kesimleri bizlerde tasvip etmiyoruz..

bunları eleştirmenizi doğal bulurum

ama genel de insanolunun besinine katkı olarak yılın 365 günü kesimi yapılan bu hayvanların sırf ibadet maksatlı kesimine karşı çıkanları üzülerek belirtmek istiyorum ki yanlı tavır içerisinde buluyorum..

saygılar..

Gönderi tarihi:
Aslinda bu konu basliklarla ilgili olabilir cunku asil konu din olunca insanlar ortak hareket edebiliyorlar...Yada zengini fakiri kurbana butce ayirabiliyor...Ancak arkadasimizin dedigi ihtiyac sahiplerini ancak eli acik insanlar gorebiliyor....Tanri ,adina kesilen bu hayvanlar olmasada pek ala yasar ancak ihtiyac sahiplerine birebir yardimci olmak bence daha da sevaptir....Yani inancsiz biriyim ama dusununce daha mantikli geliyor..

Tamam Kurbanı önce dini bir ibadet olarak kabul edin, sonra birebir yardımlarınızı yapın.Sorum müslümanların anlayışında degil, onlara akıl verenlerin anlayışı çarpık ve çelişkili...Bu din hayatın her yönünü kuşatıyor....

Misafir taurusmutis
Gönderi tarihi:
O canı bağışladım.Günahı senin.

Soranlara da affetmek hidayettir dedim.

Bunun da günahı senin.

Eger sevap çok ise

Onlarda hepinizin.

:clover:

O canı bağışladım.Günahı senin.............................Tercih senin..

Soranlara da affetmek hidayettir dedim.................Düşünce senin..

Bunun da günahı senin.........................................Hüsnü kuruntun senin..

Eger sevap çok ise..............................................Çelişki senin

Onlarda hepinizin................................................Teşekkür senin :clover:

:D :D :D

Gönderi tarihi:
İbadet olarak kesilen hayvanlara acıyorsanız o zaman siz hiç et ürünü tüketmiyorsunuz sanırım.

*

**

Bütün bunlara karşı değilsiniz ama nedense kurban bayramlarında kesilen hayvanlara merhamet duyuyorsunuz. Çelişki budur sevgili gecekuşu...

İnanmıyorsanız kurban kesmezsiniz ama kesenlere karşı lütfen "özgür düşünce ve özgür yaşama" haklarını teslim ediniz.

Sevgili 'sardunyam'

Beni ve kişiliğimi o kadar iyi tahlil etmiş olmalısınız ki...

Yukarıda yazdıklarınız bu tahlillerinizin sonucu kesin tanılarınız olmalı...

Oysa ben bu ithamlarınızda hiç beni ve kişiliğimi göremiyorum...

Bence yaptığınız şu olmalı...

Yazdıklarımı okudunuz...

kendi bakış açınızla değerlendirdiniz...

size görüşlerinize uymayan yerlerde benimle ilgili varsayımlar ürettiniz...

Benim yerime benim çelişkilerimi siz üreterek kafanızda varsayımlar oluşturmuş ve dile getirmişsiniz...

Oysa okuduklarınızdan çıkaracağınız anlam ve değerlendirmelerin neticesi bu ithamlar olmamalıydı...

Çünkü Ben, itham ettiğiniz bu kişi değilim...Ve kendimi de çok iyi tanıyorum...

"ithamlar olmamalıydı..." diyorum çünkü yazdıklarınız benim ifadelerime karşı görüş değil...

Yazdıklarımı görüşlerimi değerlendirek yapmaya çalıştığınız kişilik tahlili...

Oysa Ben,kesin tanılarınızla ifade ettiğiniz bu kişilik değilim...Ve kendimi de çok iyi tanıyorum...

Ayrıca Sedelina'nın ona yazdıklarımın yanıtlarını çok rahatlıkla verebileceğini de biliyorum...

*tna

Gönderi tarihi:

Sayın Gecekuşu

Evet yazıma bir tahlil diyebilirsiniz çünkü vardığım sonuç budur içerisinde kendinizle bağdaştıramadığınız noktalar olmuştur ya da hiç birine katılmıyor olabilirsiniz. Ancak anlatmaya çalıştığım şey inanç uğruna yapılan eylemlerin tümüne karşı olduğunuzu vurguluyorsunuz, hristiyanların hindi kesmesinden, çam süslemesine ve müslümanların kurban eylemlerine bunları doğru bulmuyorsunuz sanırım bunu yanlış anlamadım. Bende size soruyorum ibadet için yapılan eylemlere karşısınız bunuda kendinizce açıklıyorsunuz yalnız benim anlayamadığım noktada şu; insan ırkı bütün dünyada keyfi uğruna dilediği hayvanı katlediyorken bugüne kadar hiç bir topicte bu konulara değinilmemişken bayram vesilesi ile gündeme gelen kurban eylemini eleştirmek adına fikirlerinizi dile getiriyorsunuz. İşte bana çelişkili gelende budur. O zaman şu sonuçlar ortaya çıkmıyor mu?

1) Et yemiyorsunuz.

2) Hayvanların insanlar tarafından ne şekilde olursa olsun kullanılmasına karşısınız.

3) Hayvanların kurban olarak kesilmesi dışında kesilip yenmesine karşı değilsiniz.

4) Siz bir hayvanseversiniz.

5) Hayvan seversiniz ama normal şartlar altında et tüketirsiniz.

6) Sadece dini emirlere karşısınız.

7) Bunların hiç biri değil...

kendi tahminlerim bunlardı yazınızın içeriğinden bu sonucu çıkardım.

Elbette sedelina size cevap verebilir benim cevap vermemi istemiyormuydunuz? Ancak forumda herkes istediği yazıya yorum yazabiliyor sizde dahil olmak üzere...

Sizi incitmek adına yazmadım sadece yazınızdan çıkardığım sonuçtu hatalıysa o zaman siz benim takılmış olduğum noktaları düzeltebilirsiniz.

Selamlar

Gönderi tarihi:
Sayın Gecekuşu

Yazınızın içeriğinden bu sonucu çıkardım.

Sizi incitmek adına yazmadım sadece yazınızdan çıkardığım sonuçtu

hatalıysa o zaman siz benim takılmış olduğum noktaları düzeltebilirsiniz.

Sevgili Sardunyam...

İki insan yaşama aynı pencereden bakarken nasıl olurda birbirini anlamakta zorlanır..?

Elbette ufak nüans farklılıklarımız var...

Örneğin siz bir kadınsınız ben erkek bu farklılığımız duygusallıklarımız anlamında düşünce yapımızda farklılıklar oluşturuyor...

ikinci olarak inanç algılamamızda kesin çizgilerle ayrıldığımız bir gerçek..

Ama bunların aramızda çelişkiler üretecek ve çatıştıracak şeyler olmadığını düşünüyorum...

Neden düşünmüyorum.?

Çünkü insanlara verdiğimiz önem ve değer yargılarımız birbirine çok yakın...

Çünkü çağdaşlık çizgisinde -(Demokrasi-ülke sevgisi-vatandaşlık bilinci-Vb...)- değer yargılarında uyum içerisindeyiz...

Ben bir vejetaryenim ve bir hayvan severim. Hiç bir canlının ölümünden mutluluk duymuyorum. Ve Kurban Bayramları benim için hep buruk geçiyor, kan kokusu ve söylediğin gibi sokaklardaki o çirkin görüntüler beni çok rahatsız ediyor. Bunun çok sistemli bir şekilde sağlıklı ve çocuklardan uzak mekânlarda sağlığa uygun koşullarda yapılması gerekiyor ama maalesef halkımızın bu konuda büyük çoğunluğu bunları dikkate almıyor. Bu bir kültür meselesi ve bu konuda çok yol almamız gerekiyor.

Bütün bu ifadeleri yazan bir kişi olarak, nasıl oluyor da aynı şeyleri ifade etmemize karşın

inanç kavramında ayrılıyoruz diye benim üzerime çelişkiler üretiyorsunuz…

Nedeni Kurban kavramı arkasında yatan mantığa karşı olmam mı?

Yazılarımın bütün içeriği bu son satır…

"siz benim takılmış olduğum noktaları düzeltebilirsiniz." diyorsunuz…

Bunu yapabilirim ama bunu yapmadan önce sizden rica ediyorum…

Lütfen eğer vaktiniz olursa bu başlıkta yazdıklarımı

–(inançlarımızı bir kenara bırakarak bildiğiniz ben olarak)-

bir kez daha değerlendirir misiniz?

O zaman ne kadar da aynı şeylere üzüldüğümüzü…

Ne kadarda aynı şeyler için kaygılandığımızı…

Ne kadarda duruşlarımızın birbirine yakın olduğunu…

İnanç kavramlarımızın işin içine girdiği zaman nasılda çelişkilerimiz varmış gibi göründüğünü…

Beni kırmaz ve bu bakış açısıyla bir kez daha değerlendirirseniz, bana hak vereceksiniz…

*tna

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.