Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

3 milyar ışık yılı uzaklıktan hızlı radyo dalgası geldiğini tespit etti. Bunun anlamı ne?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

3 milyar ışık yılı uzaklıktan hızlı radyo dalga / sinyalleri geldiğini tespit etti. Bunun anlamı ne?

Gökbilimciler, 3 milyar ışıkyılı uzaklıktaki bir galaksiden geldiğini tahmin ettikleri benzersiz bir hızlı radyo patlaması buldular. Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi'ne göre, bu sadece ikinci kez keşfedildi.

AAYmciK.img?w=490&h=275&m=6

Hızlı radyo patlaması nedir? Hızlı bir radyo patlaması veya FRB, uzaydan gelen milisaniyelik kısa radyo dalgası patlamalarıdır. Normal radyo patlamalarının tekrarlamadan bir kez yayıldığı bilinmektedir, ancak CNN'ye göre FRB'ler birden çok kez kısa radyo dalgaları gönderir.

Reuters, bilim adamları hala bu patlamalara neyin neden olduğunu bulmaya çalışıyorlar, ancak birçoğu nedenin "aşırı nesnelerden" olduğunu varsayıyor.

Bir FRB'nin bazı nedenleri “bir nöron yıldızı, yaşam döngüsünün sonunda bir süpernova olarak patlayan devasa bir yıldızın kompakt çökmüş çekirdeği; bir magnetar, ultra güçlü bir manyetik alana sahip bir tür nöron yıldızı; ve Reuters'e göre bir mahalle yıldızını dağınık bir şekilde yiyen bir kara delik.

Bu neden önemli? CNET, bu FRB'yi "evrenin diğer tarafından gelen hızlı radyo patlamasının en dikkat çekici örneği" olarak adlandırdı. Bu tür bir patlama insanlar tarafından sadece 15 yıldır biliniyor ve bize uzayın derinliklerine bir bakış sunuyor.

"FRB alanı şu anda çok hızlı hareket ediyor ve her ay yeni keşifler ortaya çıkıyor. Ancak, hala büyük sorular var ve bu nesne bize bu sorular hakkında zorlu ipuçları veriyor, ”dedi Batı Virginia Üniversitesi'nden Sarah Burke-Spolaor NRAO'ya.

Kaynak: Deseret News

satellite-2651890.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • Admin

Dünya'dan milyarlarca ışık yılı uzaklıktan bir radyo sinyali geldiği tespit edildi

Gökbilimciler, hızlı radyo patlamaları (FRB) adı verilen ve tipik olarak yalnızca birkaç milisaniye süren ve genellikle olamayacak kadar güçlü radyo dalgaları yanıp sönen tutarlı benzersiz bir radyo sinyalini izleyerek Dünya'dan birkaç milyar ışıkyılı uzaklıkta bir nötron yıldızı bulmuş olabileceklerine inanıyorlar. tam olarak yer almaktadır.

AAZz1E2.img?w=768&h=537&m=6

FRB'ler inanılmaz derecede parlaktır ve yüz milyonlarca güneşin serbest bıraktığı güçle karşılaştırılabilir. Büyük güçleri nedeniyle kara delikler veya nötron yıldızları ile ilgili oldukları varsayılmaktadır.

Hakemli Nature dergisinde yayınlanan çalışma, FRB'leri bulan ve inceleyen Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyinde toplanan verilere dayanıyordu.

FRB 20191221A

FRB 20191221A olarak sınıflandırılan deneyde tespit edilen FRB, üç saniyede en uzun ömürlü FRB olması ve dokuz bileşenden oluşması bakımından benzersizdi. Bu olağandışıdır çünkü FRB'ler genellikle daha kısa sürer ve deneyde tespit edilen FRB'lerin yalnızca %0,5'i beşten fazla bileşenden oluşur.

AAZyv2M.img?w=768&h=502&m=6

Gökbilimcilerin FRB 2091221A'nın kökenine ilişkin önde gelen teorisi, Dünya'nın manyetik alanından yaklaşık bir trilyon kat daha güçlü olan ultra güçlü bir manyetik alana sahip bir tür nötron yıldızı olan bir magnetardan geldiğidir.

nötron yıldızı nedir?

Nötron yıldızları, Güneş'in dört ila sekiz katı büyüklüğündeki yıldızların patlamalarından doğar. Yıldız patladığında, kendi üzerine çöken çekirdeği geride bırakan bir süpernova yaratır. Patlamanın gücü, nötron yıldızının dakikada 43.000 kez kadar yüksek bir hızda dönmesine neden olur - ancak zamanla yavaşlar.

Nötron yıldızları o kadar yoğundur ki yerçekimleri Dünya'nın yerçekiminden iki milyar kat daha güçlüdür.

MIT Postdoc Daniele Michilli, “Evrende kesinlikle periyodik sinyaller yayan pek çok şey yok” dedi. "Kendi galaksimizde bildiğimiz örnekler, dönen ve bir deniz fenerine benzer ışınlanmış bir emisyon üreten radyo pulsarları ve magnetarlardır. Ve bu yeni sinyalin steroidler üzerinde bir magnetar veya pulsar olabileceğini düşünüyoruz.”

"On yıllardır Samanyolu'ndaki nötron yıldızlarından gelen periyodik sinyalleri gözlemliyoruz ve bu sinyalin bir nötron yıldızından da kaynaklanması muhtemel."

Dunlap Üyesi Ziggy Pleunis

Dunlap Üyesi Ziggy Pleunis, "Samanyolu'ndaki nötron yıldızlarından on yıllardır periyodik sinyaller gözlemliyoruz ve bu sinyalin bir nötron yıldızından da kaynaklanması muhtemel" dedi. "Çünkü bu kısa zaman ölçeklerinde periyodik sinyaller üreten başka nesneler bilmiyoruz."

Gökbilimciler, aynı kaynaktan daha fazla periyodik sinyal tespit edebilirlerse, kaynakları Dünya'dan uzaklaştıkça nasıl değiştiklerini araştırarak evrenin genişleme hızını ölçmek için muhtemelen kullanabileceklerine inanıyorlar.

Kaynak: The Jerusalem Post

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.