Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Plastiği sindirebilen "süper solucan" ile tanışın


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Plastiği sindirebilen "süper solucan" ile tanışın

AAYlTbu.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Denizde yüzen plastik şişeler ve polistiren Rosemary Calvert

Polistiren, belki de birlikte "plastik" olarak adlandırdığımız tüm polimerlerin en ünlüsüdür. Fıstık ve strafor kapların paketlenmesinde, şişelerde ve atık çatal bıçak ve mücevher kutularında kullanılırlar. Başka bir deyişle, polistiren kesinlikle her yerdedir ve diğer pek çok plastik ürün gibi binlerce yıl dayanır. Çevrede parçalanamaması, insanların plastik kirliliği kontrolünü kaybetmesinin ve sorunu çözebilecek teknoloji aramasının büyük bir nedenidir.

Zophobas morio olarak bilinen bir kara böceği larvası türü girin. "Süper solucanlar" olarak adlandırılanlar, uzun ve kaygan turuncu tırtıllara benzese ve sıklıkla evcil hayvan sürüngenleri için yiyecek olarak kullanılsa da, Microbial Genomics adlı bilimsel dergide yapılan yeni bir araştırma, Zophobas morio'nun bağırsağında insanları rahatsız edebilecek bakteriyel bir enzime sahip olduğunu ortaya koyuyor. doğru parça. Bilim adamları özellikle, "polistiren bozunmasıyla ilişkili genlere sahip olan Pseudomonas, Rhodococcus ve Corynebacterium dahil olmak üzere cinslerin" olduğunu keşfettiler.

Çalışmanın arkasındaki yöntem basitti: Araştırmacılar çeşitli Zophobas morio örnekleri aldı ve bunları kepek diyeti, polistiren diyeti veya açlık diyeti ile yetiştirdi. Bunu yaparken, süper kurtların bağırsaklarında ne tür enzimlerin geliştiğini gördüler ve birçoğunun gerçekten de hem stirenleri hem de polistirenleri parçalama kapasitesine sahip olduğunu buldular.

Aynı zamanda bilim adamları, katı bir polistiren diyetinden kurtulan solucanların bağırsaklarında mikrobiyal çeşitlilik kaybına uğradığını kaydetti. Bu, solucanları daha az sağlıklı hale getirirse, plastik kirliliğiyle başa çıkmak için bu yöntemi kullanmanın potansiyel faydalarını dengeleyebilir.

Yazarlar, "Sonuçlarımız, süper solucanların [polistiren] israfını azaltmaya yardımcı olabileceğine dair önceki önerileri destekliyor." Ancak solucanların polistiren diyetinden çok fazla besin almadığını belirttiler. Larvaların "asgari kilo artışı", "polistiren geri dönüşüm sürecinde kullanımlarını engellemeye" yatkındır, diye devam ediyorlar. Bu aynı zamanda solucanların doğal yeteneklerini biyodizel üretimi için kullanmanın zor olacağı anlamına da gelebilir, bu da "düzenli yemle yetiştirilen süper solucanlar" ile yapılabilecek bir şeydir.

AAYlVTf.img?w=600&h=400&m=6

Süper kurtlar (Zophobas morio), larva (Getty Images/MirekKijewski)Yazarlar, yardımcı olabilecek bir hilenin, gerekli enzimleri üretmeyi amaçlayan solucanların diyetlerini çeşitlendirmek olduğunu ekledi: özellikle, polistireni bozan mikropları izole ederek ve daha sonra onları bir amss ölçeğinde, polistireni büyük ölçekte parçalamak için "süper solucan mikrobiyomunu kullanabilirler".
Kısacası, çalışmaları bu ürkütücü sürüngenlerin insanların plastik kirliliğiyle savaşmasına yardımcı olabileceğini gösterse de, başka birçok zorluğu da beraberinde getiriyor.

Plastik kirliliği, okyanusları ve karadaki vahşi yaşamı eşit ölçüde tıkayarak, Dünya'nın geleceğine yönelik başlıca tehditlerden biridir. Plastik kirliliğinin neden olduğu birçok sorun arasında, plastikler de kısırlıkla bağlantılıdır. Sperm sayılarının düşmesi, en azından kısmen birçok plastik ürün türündeki kimyasallara atfedildi ve uzmanlar, insanlığın kitlesel bir kısırlık kriziyle karşı karşıya olabileceğinden endişe ediyor.

Mount Sinai Okulu'nda çevre tıbbı ve halk sağlığı profesörü olan Dr. Shanna Swan, "Plastikteki kimyasallar (fitalatlar, bisfenoller ve diğerleri) ve ayrıca pestisitler, kurşun ve diğer çevresel maruziyetler, sperm sayısı ve kalitesi dahil olmak üzere üreme bozukluklarıyla bağlantılıdır." New York'ta Tıp, Mart ayında Salon'a söyledi. "Ftalatlar ve BPA gibi bazılarının vücutta kısa bir yarılanma ömrü (4-6 saat) vardır, bu yüzden bunları içeren ürünleri kullanmayı bırakabilirsek vücudun maruziyetini azaltmak mümkündür."

Süper solucanlar, plastik krizde olası bir kurtarıcı olarak kabul edilen ilk organizma değil. Nisan ayında bilim adamları, plastik çözen enzimler üreten bakteri yaratma çabaları hakkında bir makale yayınladılar. Japonya'daki bir Osaka fabrikasının dışında şişeleri "yiyen" bakterileri bulduktan sonra polietilen tereftalat'ı hedef alan bir enzim olduğunu özellikle buldular.

Bilim adamları, "Yeni tür, Ideonella sakaiensis, PET'i hidrolize etmek için iki enzim ve bir birincil reaksiyon ara maddesi kullanarak plastiği parçalıyor ve sonunda büyüme için temel yapı taşları sağlıyor" dedi. Plastik kirliliğinin küresel bir çevresel krizi temsil ettiğini eklediler. Buna karşılık, mikroplar sentetik polimerleri karbon ve enerji kaynakları olarak kullanma kapasitesini geliştiriyor.

Kaynak: Salon

giant-tausendfuer-346178.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.