Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Rusya, İsveç ve Finlandiya'yı NATO üyeliğine karşı uyardı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Rusya, İsveç ve Finlandiya'yı NATO üyeliğine karşı uyardı

AAW5wCz.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Rusya, Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya katılmamaları konusunda uyardı ve hareketin Avrupa'ya istikrar getirmeyeceğini savundu.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "İttifakın yüzleşmeye yönelik bir araç olmaya devam ettiğini" söyledi.

ABD savunma yetkilileri Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin muhtemelen NATO'nun genişlemesini getirecek "büyük bir stratejik gaf" olduğunu söyledi.

ABD'li yetkililer, İskandinav komşularının potansiyel olarak Haziran ayı gibi erken bir tarihte ittifak üyeliği için teklif vermesini bekliyor.

Washington'un Batı ittifakının 32 üyeye ulaşmasını sağlayacak hareketi desteklediğine inanılıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri geçen hafta NATO liderleri ile Helsinki ve Stockholm'den dışişleri bakanları arasında görüşmeler yapıldığını söyledi.

Finlandiya milletvekillerinin bu hafta istihbarat yetkililerinden bir güvenlik raporu almaları bekleniyor ve Başbakan Sanna Marin, hükümetinin üyelik başvurusunda bulunup bulunmama konusundaki "tartışmayı yaz ortasından önce bitirmesini" beklediğini söyledi.

Finlandiya, Rusya ile 1.340 km (830 mil) uzunluğunda bir sınırı paylaşıyor ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle sarsıldı.

Ancak Moskova, ittifakın herhangi bir potansiyel genişlemesine karşı olduğu konusunda net. Peskov, bloğun "barış ve istikrarı sağlayan bu tür bir ittifak olmadığı ve daha fazla genişlemesi Avrupa kıtasına ek güvenlik getirmeyeceği" konusunda uyardı.

Geçen hafta Bay Peskov, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması durumunda Rusya'nın kendi önlemleriyle "durumu yeniden dengelemesi" gerektiğini söyledi.

Ve Şubat ayında Rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, ülkelerin bloğa katılması halinde "askeri ve siyasi sonuçlar" konusunda uyardı.

Tehditlere rağmen, her iki ülke de tekliflerini ilerletti ve savunma harcamalarını artırdı.

Pazartesi günü, Helsinki'deki ordu liderleri, Finlandiya ordusu için insansız hava araçları satın almak için 14 milyon € (10,88 milyon £) tahsis etmek için yeni bir plan açıkladı.

Ve geçen ay İsveçli yetkililer, 2022'de savunma harcamalarını 3 milyar kron (317 milyon dolar; 243 milyon sterlin) artıracaklarını söylediler.

Kaynak: BBC NEWS

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Putin'in savaşı Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya katılmaya yaklaştırdı

AAW683K.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Rusya'nın Ukrayna'yı Kiev'in NATO'ya girişini engellemek ve Batı askeri ittifakının doğuya doğru ilerlemesini kontrol etmek için işgal ettiği mantığı kabul edilirse - ve elbette bu mantığı kabul etmemek için birçok neden var - o zaman yalnızca bu gerekçelerle, Başkan Vladimir Putin'in kumarı bir felaket olmuştur. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, Avrupa'da neredeyse eşi görülmemiş bir dayanışma anına, Ukrayna'ya akan Batılı askeri teçhizat dalgalarına ve Avrupa başkentlerinde şüpheli Rus casuslarının toplu olarak sınır dışı edilmesine yol açtı. Ukrayna şu anda NATO'ya katılmak için sırada olmayabilir, ancak azimli direnişi, Avrupa Birliği'ne katılma ve kendisini Rus yörüngesinden daha da ayırma ihtimalini hızlandırdı.

Pazar günü, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın şimdi Rusya ile sınırlarında çok daha büyük ve kalıcı bir askeri varlık planladığını söyledi. İngiltere'nin Daily Telegraph gazetesine verdiği demeçte, "Ukrayna'daki savaşın ne zaman ve nasıl sona erdiğine bakılmaksızın, savaşın güvenliğimiz için uzun vadeli sonuçları oldu" dedi. “NATO'nun bu yeni gerçekliğe uyum sağlaması gerekiyor. Ve biz de tam olarak bunu yapıyoruz."

Gerçekten de, Rus işgalinin kalıcı miraslarından biri, savaşın NATO'nun güçlenmesini ve genişlemesini nasıl teşvik ettiği olabilir. Derin bir uyumsuzluk geçmişine sahip iki İskandinav ülkesi olan Finlandiya ve İsveç, şimdi bloğa katılmanın eşiğinde görünüyor. Pazartesi günü Times of London'da yayınlanan bir raporda, her iki ülkenin de birkaç ay içinde NATO üyeliğini perçinleyebileceği öne sürüldü.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, 25 Haziran tatilinde sona erecek olan NATO üyeliği konusundaki yakın müzakerelere atıfta bulunarak, "Tartışmayı yaz ortasından önce bitireceğimizi düşünüyorum." Çok dikkatli görüşmelerimiz olacak ama bu süreçte de gereğinden fazla zaman almayacağız çünkü durum elbette çok ağır” dedi.

Stockholm'de bir azınlık hükümetine liderlik eden İsveçli Sosyal Demokratlardan Pazartesi günü yapılan açıklamada, merkez sol partinin NATO üyeliğine karşı geleneksel muhalefetini yeniden değerlendirdiği açıkça ortaya çıktı. Parti, "Rusya Ukrayna'yı işgal ettiğinde İsveç'in güvenlik pozisyonu temelden değişti" dedi.

Her iki ülkedeki kamuoyu, işgal başladıktan sonra dramatik bir şekilde NATO'ya katılma yönünde sarsıldı. İlk kez, İsveçlilerin çoğunluğu bloğa girişi desteklerken, bu hafta sonu yapılan bir anket, Finlerin yüzde 68'inin üyelik kazanmaya geri döneceğini ve ülkenin Cumhurbaşkanının kamuoyu tarafından onaylanması durumunda daha da büyük bir sayının çabayı destekleyeceğini ortaya koydu. Sauli Niinisto ve Marin'in hükümeti. (Yalnızca 2019'da Finlerin yarısından fazlasının NATO'ya katılmaya karşı olduğunu düşünün.)

Duyarlılıktaki dalgalanma, her iki ülkede de iktidardaki ve iktidardaki partileri NATO konusundaki politika konumlarının devam eden yeniden değerlendirmelerini açıklamaya sevk etti. Parlamento süreçleri önümüzdeki aylarda oynanacak, ancak sonuç net görünüyor: Hiçbir NATO üye devletinin - hatta Putin dostu Macaristan'ın bile - Finlandiya ve İsveç'in üyelik tekliflerini, resmi olarak gerçekleştiğinde veto etmesi beklenmiyor.

Pazartesi günü, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov iki İskandinav ülkesini NATO'ya katılmamaları konusunda uyardı, bu ittifakın "çatışmaya yönelik bir araç olmaya devam ettiğini" söyledi. Rusya'nın Ukrayna'da devam eden kampanyası göz önüne alındığında, Peskov'un ihtarının yanı sıra Şubat ayında Rusya dışişleri bakanlığının Finlandiya ve İsveç için “ciddi askeri ve siyasi sonuçlar” tehdidi – muhtemelen ittifaka girme durumunu güçlendiriyor.

Bir vuruşta, Finlandiya'nın NATO'ya katılması, Rusya'nın Batı askeri ittifakının üye ülkeleriyle olan mevcut kara sınırını iki katından fazlasına, Kremlin'de daha da çitlere çevirmesine neden olacaktır. “Bu, Putin için nasıl büyük bir stratejik gaftan başka bir şey olabilir?” Üst düzey bir ABD'li yetkili Times'la alay etti.

NATO'ya girmek her iki ülke için de tarihi bir hamle olacaktır. 19. yüzyılın başlarından bu yana, başlangıçta Napolyon savaşlarının jeopolitiğine bağlı nedenlerden dolayı İsveç hükümetleri, Soğuk Savaş'ın sonuna kadar süren incelenmiş bir tarafsızlığı sürdürdü. Seksen yıldan fazla bir süre önce bir Sovyet işgaline kahramanca direndikten sonra, küçük Finlandiya Sovyet juggernaut'unun yanında huzursuz bir statükoya razı oldu: Dikkatli bir tarafsızlık benimsedi, işlerinde bir dereceye kadar Sovyet etkisini kabul etti, ancak Sovyet egemenliğinin aynı kaderinden kaçındı. Doğu ve Orta Avrupa ülkeleri tarafından deneyimlenmiştir.

Bu düzenleme, jeopolitik boyun eğme sürecine dönüşen bir ulus olan “Finlandiyalaşma” olarak tanındı ve Moskova ve Kiev'in bir tür barışçıl anlayış bulabileceği bir yol olarak defalarca tartışıldı. Savaşa altı haftadan fazla bir süre kala, Ukraynalıların Rusya'ya her türlü zımni tabiiyeti kabul ettiğini hayal etmek zor. Bu arada Finlandiyalaştırma, Finlandiya'nın kendisinde uzun zamandır aşağılayıcı bir terim olarak görülüyor.

Pratikte hem Finlandiya hem de İsveç, NATO ortakları ve AB ile yakın askeri bağlara sahip. komşular. Economist'e göre, bazı uzmanlar Finlandiya'nın askeri yeteneklerinin "bazı gerçek üyelerden daha "NATO ile birlikte çalışabilir" - diğer müttefiklerle birlikte ortak operasyonlar yürütme yeteneğine sahip - olduğunu öne sürüyorlar.

NATO'ya yönelik siyasi yolculuk daha uzun sürdü. “Ancak Putin yönetimindeki Rusya, askeri güç kullanma eşiğinin birçok kişinin umduğundan daha düşük olduğunu göstermeye başladığında - önce 2008'de Gürcistan ile savaş ve ardından 2014'te başlayan Ukrayna işgalleri ile - olası NATO üyeliğine ilişkin bir tartışma başladı. eski İsveç başbakanı Carl Bildt geçen ay bir Washington Post köşe yazısında yazdı.

Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşından sonra Bildt, "yanıltıcı bir tarafsızlık geçmişine geri dönmenin bir yolu yok" diye ekledi.

Kaynak: The Washington Post

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.