Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

MIT'deki Bilim İnsanları Çelikten Daha Güçlü Yeni Bir Plastik Geliştirdi


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

MIT'deki Bilim İnsanları Çelikten Daha Güçlü Yeni Bir Plastik Geliştirdi

AATCJFe.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Plastik neden çevre için kötü? Görünüşte gerekli olan kötülüklerden biridir: Dayanıklı olduğu kadar hafiftir ve hemen hemen her şeyde bulunur. Ayrıca, diğer popüler malzemelerin (çelik ve camı düşünün) aksine, üretilmesi çok fazla paraya veya enerjiye mal olmaz. Bununla birlikte, kahve dükkanlarının kapaklarını kağıt çubuklarla delmesinin ve marketlerin ürünlerini kağıt poşetlerin sınırları içinde yığmasının bir nedeni var: Plastik, ona dokunan herkes için kötüdür. İnsanlar tarafından yapılan sentetik bir malzeme olduğu için, plastiğin içerik listesi, parçalanmayı neredeyse imkansız kılan, bazıları toksik olabilen birkaç kimyasal içerir. Neyse ki, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki bilim adamları, hızla ölüme yaklaşan eski versiyonun tüm avantajlarına ve dezavantajlarından hiçbirine sahip olmayan yeni bir plastik üzerinde çalışıyorlar. 2DPA-1 olarak adlandırılır ve çelikten iki kat daha güçlüdür ve elektriği iletebilir ve gazı bloke edebilir. Normal plastik bunların hiçbirini yapamaz.

MIT'de kimya mühendisliği profesörü ve yakın zamanda Nature'da yayınlanan araştırma makalesinin baş yazarı olan Michael Strano, 2DPA-1'in sıradan olmayan terimlerle nasıl çalıştığını açıklamak için bir kase spagetti kullandı. Kaseye ne kadar çok erişte koyarsanız, dibini görmek o kadar zor olur. Bununla birlikte, sos her zaman dibi bulabilir, çünkü erişteler - kaç tane olursa olsun - aralarında küçük boşluklar oluşturarak sosa kasenin dibine giden bir yol verir. Plastiğin durumunda, erişteler, aralarında aynı spagetti benzeri ceplere sahip polimerlerdir, ancak sos yerine içlerinden gaz geçer. Strano, bu yüzden plastik torbanızı ne kadar sıkı kapatırsanız kapatın, artıklarınızın kokusunu alabileceğinizi söyledi.

Normal plastik gibi, 2DPA-1'de de polimerler var, ancak erişte gibi değiller. Bunun yerine, düz duran ve kırılmaz bir hidrojen bağı yoluyla birbirine bağlanan tek boyutlu disklerdir. Başka bir deyişle, 2DPA-1, normal plastiğin olmadığı bir şekilde gerçekten güçlüdür. Ve nasıl üretildiğine bağlı olarak birçok pratik kullanıma sahiptir. Örneğin, zaten güçlü olan levhalar üst üste katmanlanarak yasal olarak kırılmaz bir plastik elde edilebilir. Zırh gibi işlev gören ikisi bir arada bariyer yapmak için tüplere sarılabilir ve diğer plastiklerle karıştırılabilirler. araba? Hangi tür boya kullanılırsa kullanılsın, arabaların yüzeyleri eninde sonunda elementlere maruz kalır ve paslanmaya veya çürümeye başlar. Ancak üstte bir 2DPA-1 tabakası ile çok daha uzun süre dayanabilirler çünkü hiçbir gaz onun süper güçlü mührünü kıramaz. 2DPA-1'i koruyucu kılıf olarak uygulamak, yeni geliştirilen plastiğin birçok pratik kullanımından yalnızca biridir ve halihazırda özel şirketler tarafından lisanslanmıştır.

AATCD85.img?w=768&h=959&m=6

Daha da etkili bir kullanım inşaat olacaktır. Sonuçta, plastik çevre için kötü ve sürdürülebilir olmayan malzemelerle gökdelen dikmek yardımcı olmuyor. Büyük şehirlerdeki binalar gibi daha kalıcı kullanımlar için çelikten iki kat daha güçlü olan hafif, yapımı kolay maddeyi kullanmamak bir israf olur. Bir şey olursa, binalar görünüşte sonsuza kadar dayanacak ve iklim değişikliği ile ilgili felaketleri yaşayan şehirlerdeki herkesin memnuniyetle takdir edeceği karbon ayak izini azaltacaktır.

2DPA-1 henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen, çevre üzerinde büyük bir etki yaratıyor çünkü daha iyi plastik daha az plastik anlamına geliyor, bu da karada, gökyüzünde ve deniz seviyesinin altındaki canlılar için her zaman iyi bir şey.

Kaynak: Architectural Digest

water-5501652.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.