Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ay'a neden uzay istasyonu koyamıyoruz?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Ay'a neden uzay istasyonu koyamıyoruz?

AASmtR6.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Ay'da bir uzay istasyonu çok faydalı olabilir. Gelecekteki uzay misyonlarına, Dünya'dan ayrılma ve güneş sistemine ve hatta Samanyolu'na daha fazla ulaşma arasında bir durma noktası sağlayacaktır.

Ay'da bir uzay istasyonu inşa etmememizin bir nedeni, oraya çok sık insan göndermememizdir. Şu ana kadar aya sadece altı kez astronot göndermeyi başardık. Bu aya inişler, 1969 ile 1972 arasındaki üç yıllık bir dönemde gerçekleşti ve Apollo misyonları adı verilen bir dizi uzay görevinin parçasıydı.

Astronotları aya götürmek için kullanılan roket türü, artık üretilmeyen, Satürn V adı verilen son derece güçlü bir roketti. Bu, şu anda insanları aya götürecek kadar güçlü bir roketimiz olmadığı anlamına geliyor - orada bir uzay istasyonu inşa etmek şöyle dursun.

Yeniden güçlü roketler yapmaya başlıyoruz. Uzay araştırma şirketi SpaceX, astronotların ağırlığını aya taşıyabilen daha yeni ve daha büyük roketler yaratıyor. NASA ayrıca astronotları aya götürmek için yeni görevler planlıyor.

Ancak kısa bir yolculuk ile ayda bir uzay istasyonu inşa etmek arasında büyük bir fark vardır ki bu son derece zordur. Bunu yapmanın bir yolu, onu Dünya'da parçalar halinde inşa etmek, parçaları aya götürüp orada birleştirmek olabilir. Bu, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun nasıl inşa edildiğine benzer: parçalar uzaya götürüldü ve daha sonra uzay mekiğindeki astronotlar tarafından bir araya getirildi.

Bununla birlikte, Uluslararası Uzay İstasyonu, Dünya yüzeyinden sadece 250 mil (400 kilometre) uzaklıktadır. Ay 230.000 mil (384.000 km). Ay'a yapılacak her yolculuk yaklaşık üç gün sürecek ve inanılmaz miktarda yakıt gerektirecek ve bu da potansiyel olarak Dünya'daki iklim sorunlarına katkıda bulunacaktır.

Ay'da bulunan malzemelerden mümkün olduğunca çok üssü inşa etmek çok daha iyi bir fikir olacaktır. Ay betonu, olası bir yapı malzemesi olarak Dünya'da test ediliyor.

Yeryüzünde çakıl veya kum, çimento ve sudan beton yapacaktınız. Ay'da bunların hiçbirine sahip değiliz, ancak sahip olduğumuz şey ay tozu ve kükürt. Bunlar eritilebilir ve birlikte karıştırılabilir. Bu karışım soğuduğunda, Dünya'da kullandığımız birçok malzemeden daha güçlü olan katı bir malzeme üretir.

Gıda ve güç

Ayrıca uzay istasyonunda kalan astronotların neye ihtiyacı olacağını da düşünmemiz gerekiyor. En önemli şeyler, gıda tedariki ve ekipmana güç sağlamak için elektrik, gıda üretimi ve solunabilir hava olacaktır.

Bilim adamları uzayda nasıl yiyecek yetiştirileceği üzerinde çalışıyorlar. Uluslararası Uzay İstasyonunda, astronotlar toprak yastıkları kullanarak sebze yetiştirmeye çalışmak için deneyler yapıyorlar. Başka bir seçenek de bitkileri hidroponik kullanarak yetiştirmek olabilir, bu da bitkilerin toprakta değil suda büyüdüğü anlamına gelir.

Ay'da güç elde etmek daha karmaşık olurdu. En iyi yol güneşten gelen güneş enerjisini kullanmak olacaktır. Ancak ay 28 günde bir kendi etrafında döner. Bu, ayda sabit bir konumda bulunan bir uzay istasyonunun 14 gün güneşte, ardından 14 gün karanlıkta kalacağı ve ışık olmadan, güneş enerjisiyle çalışan ekipmanın pil depolamada büyük bir gelişme olmadan çalışmayacağı anlamına geliyor.

Bu sorunu aşmanın bir yolu, uzay istasyonunu ayın kuzey veya güney kutbuna inşa etmek ve güneş panellerini yüzeyin üzerine çıkarmak olabilir. Paneller, dönebildikleri ve gezegen tarafından engellenmediği için sürekli güneş ışığı alacaktı.

Alternatif olarak, ayın yüzeyinde bir tabana bile ihtiyacımız olmayabilir. Bunun yerine NASA, ayın yörüngesinde bir uydu inşa etmeyi planlıyor. Ay yüzeyinden fırlatılan roketler, ayın yerçekiminden kaçmak için daha fazla yakıt kullanır, ancak bu bir uydudan o kadar da zor olmazdı. Bu, aydaki bir üsden bile daha iyi olacağı anlamına gelir; güneş sistemine doğru ilerleyen görevler için bir geçit.

Kaynak: Space

a-total-solar-eclipse-1113799.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.