Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

İş Dünyasından En Son Haberler / Bilgiler (Türkiye ve Dünyadan)

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Çin Devlet Başkanı Xi, Trump'ın ticaret ateşkesinin ardından APEC zirvesinde söz aldı

GYEONGJU, Güney Kore (Reuters) - Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Cuma günü Güney Kore'de düzenlenen Pasifik Kıyısı liderleri yıllık toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump ile kırılgan bir ticaret ateşkesi sağladıktan sonra Kanadalı ve Japon mevkidaşlarıyla bir araya geldi.

Trump'ın Güney Kore'den ayrılmasından hemen önce, iki günlük Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesini atlayarak varılan bu anlaşma, küresel ticareti sarsan dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki artan gerginliği yatıştırdı.

Trump'ın Washington'da düzenlenen Beyaz Saray'ın yıllık Cadılar Bayramı partisine ev sahipliği yapmasıyla birlikte, Xi, Çin'i forumda ABD'nin onlarca yıldır hakim olduğu serbest ve açık ticaretin öngörülebilir savunucusu olarak göstermeye çalıştı.

Şi, Cuma günü tarihi Gyeongju kasabasında 21 üyeli Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) bloğunun liderlerine, "Dünya çapında bir asırdır görülmemiş değişimler hızlanıyor," dedi.

Şi, çok taraflı ticaret sisteminin korunması ve daha derin bir ekonomik iş birliği çağrısında bulunduğu konuşmasında, "Denizler ne kadar dalgalıysa, o kadar çok kenetlenmeliyiz," diye ekledi.

Ancak birçok Asya ülkesi, bölgedeki güçlü savunma duruşu, imalat sektöründeki hakimiyeti ve ticaret anlaşmazlıklarında ihracat kontrolleri ve diğer araçları kullanma konusundaki istekliliği nedeniyle Çin'in söylemine karşı temkinli.

Trump'ın yerine vekalet eden ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, birçoğu Trump'ın gümrük vergileri bombardımanından etkilenen liderlere, Washington'ın "küresel büyüme için daha güçlü bir temel oluşturmak amacıyla ticaret ilişkilerini yeniden dengelediğini" söyledi.

IMF, Trump'ın Nisan ayındaki "Kurtuluş Günü" tarifesi açıklamasının ardından küresel büyüme görünümünü başlangıçta düşürmüş, ancak şoklar ve finansal koşulların beklenenden daha ılımlı olması nedeniyle görünümü yeniden yükseltmişti.

XI, JAPONYA'NIN YENİ ŞAHİN LİDERİYLE GÖRÜŞTÜ

En çok beklenen ikili görüşmeler arasında Çin lideri, Japonya'nın yeni seçilen lideri Sanae Takaichi ile görüştü. Görüşmenin başında kısa bir açıklama yapan her iki lider de ilişkileri ilerletmeye çalışacaklarını söyledi.

Tarihi rakipler arasındaki ilişkiler son yıllarda daha sağlam bir zeminde seyrederken, Takaichi'nin Japonya'nın ilk kadın lideri olarak sürpriz bir şekilde yükselmesi, milliyetçi görüşleri ve şahin güvenlik politikaları nedeniyle ilişkileri zorlayabilir.

Geçen hafta göreve geldiğinden bu yana attığı ilk adımlardan biri, Doğu Asya'da giderek daha iddialı hale gelen Çin'in bölgesel emellerini caydırmayı amaçlayan askeri yığınağı hızlandırmak oldu. Japonya aynı zamanda yurtdışındaki en büyük ABD askeri yoğunluğuna ev sahipliği yapıyor.

Çin'de Japon vatandaşlarının gözaltına alınması ve Pekin'in Japon sığır eti, deniz ürünleri ve tarım ürünlerine uyguladığı ithalat kısıtlamaları da gündemdeki hassas konular arasında yer alacaktı.

KANADA, ÇİN İLE İLİŞKİYİ YENİDEN BAŞLATMAYA ÇALIŞIYOR

Kanada Başbakanı Mark Carney de, Çin ile yıllardır süren kötü ilişkilerin ardından geniş kapsamlı bir işbirliğini yeniden başlatmak amacıyla Şi ile görüşmelerde bulundu.

Kanada'nın en büyük ticaret ortağı olan Amerika Birleşik Devletleri ile sert bir ticaret anlaşmazlığı yaşayan Carney, Cuma günü ana zirveye paralel olarak düzenlenen bir üst düzey yönetici toplantısında, Ottawa'nın önümüzdeki on yıl içinde ABD dışındaki ihracatını ikiye katlamayı hedeflediğini söyledi.

Çin, Kanada'nın ikinci büyük ticaret ortağıdır.

Carney'nin selefi Justin Trudeau liderliğinde, Kanadalılar Çin hükümeti tarafından gözaltına alınıp idam edildi ve Kanada güvenlik yetkilileri, Çin'in en az iki federal seçime müdahale ettiği sonucuna vardı. Şi ayrıca, Trudeau'nun görüşmelerini basına sızdırdığını iddia ederek onu alenen azarladı.

Çin, Kanada'nın Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %100 gümrük vergisi uygulayacağını açıklamasından bir yıl sonra, Ağustos ayında Kanada'dan ithal edilen kanolaya geçici anti-damping vergileri uygulayacağını duyurdu. Her iki taraftan üst düzey yetkililer bu ayın başlarında bu konuları görüşmek üzere bir araya geldi, ancak yakın vadede herhangi bir ilerleme kaydedileceğine dair bir işaret vermedi.

Şi ayrıca Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul ile bir araya gelirken, Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung, Cumartesi günü Çin lideriyle Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması konusunu ele alacak.

Şi, zirveleri gerçekleştirirken, ticaret bakanı, üst düzey yöneticiler toplantısında Şi adına bir konuşma yaptı ve Çin'in küresel iş ve yatırım için "ideal" bir destinasyon olduğunu söyledi.

Diğer yandan Tayvan, Amerika Birleşik Devletleri ile bir gümrük vergisi anlaşması üzerinde ilerleme kaydettiğini belirtirken, Güney Kore, Çarşamba günü varılan bir ilerlemenin ardından Washington ile anlaşmanın nihai detaylarının neredeyse hazır olduğunu söyledi.

GÜNEY KORE ORTAK BİLDİRİ UMUTLU

Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Hyun, Perşembe günü yaptığı açıklamada, APEC liderlerinin Cumartesi günü sona erecek zirvede ortak bir bildiri yayınlayacaklarını umduğunu söyledi.

APEC üyesi iki ülkeden diplomat, küresel siyasetteki çatlaklar göz önüne alındığında, herhangi bir açıklamanın özellikle önemli olacağı konusunda şüphelerini özel olarak dile getirdi.

Rusya'dan Şili'ye kadar uzanan ve küresel ticaretin %50'sini oluşturan APEC, Trump'ın ilk başkanlığı döneminde, 2018 ve 2019 yıllarında ortak bir bildirge yayınlamayı başaramadı.

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai Motor Group ile 3 milyar dolarlık bir yapay zeka ortak girişimi konusunda anlaşmasıyla, bazı ticari anlaşmalar da görüşme aşamasındaydı.

Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang, Nvidia'nın 5 trilyon dolarlık değerlemeyi aşan ilk şirket olmasıyla fırtınalı bir hafta geçirdi, ancak ABD'li çip üreticisinin Çin'de gelişmiş yapay zeka çipleri satması konusu, Perşembe günü düzenlenen Xi-Trump zirvesinde görünüşe göre göz ardı edildi.

Kaynak: Reuters

  • Cevaplar 677
  • Görüntü 56,6b
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Amazon, Perplexity'nin Yapay Zeka Aracını Kullanarak Ürün Satın Almasını Durdurmak İçin Dava Açtı

Amazon.com Inc., dünyanın en büyük çevrimiçi pazaryerinde kullanıcıların ürün satın almasına yardımcı olan girişimin önüne geçmek için Perplexity AI Inc.'e dava açıyor. Bu durum, sözde aracı yapay zekanın erişimini etkileyebilecek bir hesaplaşmaya yol açabilir.

ABD'li çevrimiçi perakendeci, Salı günü Perplexity'nin yapay zeka tarayıcı aracısı Comet'in kullanıcılar adına çevrimiçi alışveriş yapmasına izin vermemesini talep eden bir dava açtı. San Francisco federal mahkemesindeki şikayete göre, e-ticaret devi Perplexity'yi, Comet'in gerçek bir kişi adına alışveriş yaptığı zamanı bildirmemesi nedeniyle Amazon'un hizmet şartlarını ihlal ederek bilgisayar dolandırıcılığı yapmakla suçluyor.

Konuya yakın kaynaklar, Amazon'un Cuma günü girişime bir ihtarname göndererek, küçük şirketi Amazon alışveriş deneyimini kötüleştirmekle ve gizlilik açıkları oluşturmakla suçladıktan sonra bir anlaşmazlık başlattığını söyledi. Dava, insanların yalnızca çevrimiçi içerik oluşturmaktan ziyade, gerçek dünyadaki görevleri anlamalarına ve otomatik olarak gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için yapay zekanın ne kadar ileri gidebileceği konusunda emsal oluşturmaya yardımcı olabilir.

Perplexity sözcüsü, davanın "Amazon'un bir zorba olduğunu kanıtladığını" söyledi. Daha önceki bir blog yazısında, girişim, daha büyük şirketin rakip bir yapay zeka aracı alışveriş ürünüyle bir rakibi hedef aldığını ve kullanıcıların Amazon'da alışveriş yapmak için tercih ettikleri aracıyı seçebilmeleri gerektiğini savundu. Girişim, "Bu, Perplexity gibi yıkıcı şirketleri insanların hayatını daha iyi hale getirmekten alıkoymak için kullanılan bir zorba taktiği" diye yazdı.

Amazon ve Perplexity arasındaki çatışma, alışveriş de dahil olmak üzere kullanıcılar için çevrimiçi olarak daha karmaşık görevler yürüten sözde yapay zeka aracılarının yaygınlaşmasıyla nasıl başa çıkılacağı konusundaki yaklaşan tartışmaya erken bir bakış sunuyor.

OpenAI ve Alphabet Inc.'in Google'ı gibi Perplexity de, e-posta taslağı hazırlama ve araştırma yürütme gibi kullanıcılar için daha fazla eylemi kolaylaştırma hedefiyle, geleneksel web tarayıcısını yapay zeka etrafında yeniden düşünmeye zorladı.

ABD'li perakendeci, başvurusunda "Amazon'un talebi açık: Perplexity, yapay zekasını kullanırken şeffaf olmalı," dedi. "Diğer davetsiz misafirlerden farklı olarak, Perplexity'nin de açıkça izin verilen yerlere girmesine izin verilmez; Perplexity'nin izinsiz girişinin bir kilit açma makinesi yerine kod kullanması, onu daha az yasa dışı kılmaz."

Amazon ayrıca, alışveriş yapabilen kendi yapay zeka uygulamalarını da geliştiriyor. Nisan ayında, hala kamuya açık test aşamasında olan ve alışveriş yapanların Amazon alışveriş uygulamasındaki marka sitelerinden alışveriş yapmalarını sağlamak için tasarlanan "Benim İçin Satın Al" adlı bir özelliği kullanıma sundu. Rufus adlı bir diğer yapay zeka asistanı ise Amazon'un sitesinde gezinebilir, alışveriş yapanlara ürün önerebilir ve ürünleri sepete ekleyebilir. Ancak, bu uygulamaların web ile nasıl etkileşim kurabileceğine dair deneylerin çoğu, şu anda değeri 20 milyar dolar olan Perplexity gibi girişimler tarafından gerçekleştirildi.

Perplexity CEO'su Aravind Srinivas bir röportajda, "Amazon aslında çok ilham aldığımız bir şirket," dedi. "Ancak insanları yalnızca en iyi alışveriş asistanı bile olmayabilecek asistanlarını kullanmaya zorlamanın müşteri odaklı olduğunu düşünmüyorum."

Amazon perakende sitesinin kullanım koşulları, "veri madenciliği, robotlar veya benzeri veri toplama ve çıkarma araçlarının herhangi bir şekilde kullanılmasını" yasaklıyor. Konuya yakın kaynaklar, Amazon'un Kasım 2024'te Perplexity'den, iki şirket uygulama konusunda bir anlaşmaya varana kadar site üzerinden ürün satın alabilen yapay zeka aracılarını konuşlandırmayı durdurmasını istediğini belirtti. Girişim de bu talebi yerine getirdi.

Ancak mektupta, Perplexity'nin bu Ağustos ayında kullanıcılarının Amazon hesaplarına giriş yapmış olan yeni Comet tarayıcı aracısını kullanmaya başladığı belirtildi. Amazon, mektupta bu sefer Perplexity'nin aracıları bir Google Chrome tarayıcı kullanıcısı olarak tanımladığını belirtti. Perplexity botlarını durdurmayı reddedince, Amazon onları engellemeye çalıştı, ancak Perplexity güvenlik önlemini aşmak için Comet'in yeni bir sürümünü yayınladı.

Amazon sözcüsü Lara Hendrickson, e-postayla gönderdiği bir açıklamada, "Başka işletmelerin müşterileri adına alışveriş yapma olanağı sunan üçüncü taraf uygulamaların açıkça faaliyet göstermesi ve hizmet sağlayıcıların katılıp katılmama kararlarına saygı duyması oldukça açık," dedi. Yemek dağıtım hizmetleri ve çevrimiçi seyahat acenteleri de dahil olmak üzere diğer şirketlerin de aynı şekilde faaliyet gösterdiğini ekledi.

"Perplexity'nin Comet uygulaması gibi üçüncü taraf uygulama acentelerinin de aynı yükümlülükleri var ve özellikle sunduğu önemli ölçüde kötüleşen alışveriş ve müşteri hizmetleri deneyimi göz önüne alındığında, Perplexity'den Amazon'u Comet deneyiminden çıkarmasını defalarca talep ettik," dedi.

Amazon'un Perplexity'nin acentelerini gizlediğine dair ihtar mektubuna yanıt olarak Srinivas, bir kullanıcıyı, adına vekalet edilen bir acenteden ayırmaya gerek görmediğini söyledi. Srinivas, acentelerin gerçek bir insan kullanıcıyla "aynı hak ve sorumluluklara" sahip olması gerektiğini savundu. "Bunu araştırmak Amazon'un görevi değil," dedi.

Son 18 aydır Perplexity, yayıncılar tarafından yapay zeka haber özetlerinde izinsiz içeriklerini kullanmak ve Reddit'in tartışma sitelerinden yasadışı yollarla toplanan verileri satın almakla suçlanıyor. Perplexity daha önce, "kullanıcıların kamuya açık bilgilere özgürce ve adil bir şekilde erişme hakları için her zaman kararlılıkla mücadele edeceğini" söylemişti.

Srinivas, Perplexity'nin Comet tarayıcısının Comet aracısıyla Amazon'dan herhangi bir bilgi toplamadığını veya eğitmediğini, yalnızca kullanıcının isteği üzerine satın alma işlemleri yapmak için gereken işlemleri gerçekleştirdiğini söyledi. Perplexity, ihtar mektubuna yanıt olarak yazdığı blog yazısında, Amazon'u daha fazla reklam satmak için "kullanıcı haklarını ortadan kaldırmaya" çalışmakla da suçladı.

Alışveriş acenteleri, bir gün Amazon'un kazançlı reklamcılık işine önemli bir tehdit oluşturabilir. Amazon, parasının çoğunu, alışveriş yapanların ürün arama sorgularına yanıt olarak web mağazasında öne çıkan bir yer satarak elde ediyor. Botlar müşteriler için alışveriş yaparsa, reklam yerleşimi potansiyel olarak değerini kaybeder.

Amazon CEO'su Andy Jassy, geçen hafta yaptığı bir kazanç görüşmesinde, yapay zeka tabanlı alışveriş temsilcileri için müşteri deneyiminin "iyi olmadığını" belirterek, kişiselleştirme ve kullanıcıya özel alışveriş geçmişinin eksikliğini, teslimat tahminlerinin ve fiyatlandırmanın yanlış yapılmasını gerekçe gösterdi.

Ama ortaklık kurmanın yollarını bulacağımızı düşünüyorum," dedi ve Amazon'un üçüncü taraf temsilci geliştiricileriyle "görüşmeler" yürüttüğünü ekledi.

Perplexity, Amazon'un bulut biriminin bir müşterisi. Srinivas, şirketinin Amazon Web Services'a "yüz milyonlarca" dolar yatırım yaptığını söyledi. AWS ayrıca Srinivas'ı 2023'teki yıllık fuarında sahneye çıkardı ve girişimin, işlerini kısmen Amazon'un dijital altyapısı üzerine kuran yapay zeka şirketlerinden biri olduğunu defalarca dile getirdi.

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos da Perplexity'ye yatırım yaptı.

Dava, Amazon.com Services LLC - Perplexity AI Inc., 3:25-cv-09514, ABD Bölge Mahkemesi, Kuzey Kaliforniya Bölgesi (San Francisco).

Kaynak: Bloomberg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.